Regiunea Jungfrau, cu mult mai cunoscutul Interlaken, a fost a doua destinație a noastră în Elveția în vara lui 2023, după 7 zile petrecute în Zermatt. Iar aici am ales să ne cazăm în Grindelwald, un orășel care stă față în față cu mărețul Eiger.
Dacă nu știți ce e cu Eiger și de ce e așa faimos, pot să vă spun pe scurt că, deși are doar 3970 m, peretele său nordic este una dintre cele mai provocatoare și periculoase ascensiuni din Alpi. Acesta este un perete aproape vertical, înalt de 1000 m și măturat de avalanșe. A fost urcat în premieră în 1938 de o echipă mixtă germano-austriacă, din care făcea parte și Heinrich Harrer, autorul cărții Șapte ani în Tibet.
De ce am ales Grindelwald
Vă întrebați probabil de ce am stat în Grindelwald și nu în Interlaken. Pentru că aveam distanțe mai mici de parcurs către locurile unde voiam să ajungem, era mai liniștit și mai ieftin.
Ca și în Zermatt, și aici ne-am rezervat un apartament pe un site local. Prețul a fost similar (850 CHF) însă în Grindelwald am avut un apartament cu 2 dormitoare. Singurul mic inconvenient a fost că a trebuit să trimitem contractul semnat prin poștă. Dar a fost și o măsură de siguranță în plus.
Apartamentul Dorfstrasse 127 este foarte bine plasat, destul de aproape de gară și chiar pe bulevardul principal. La nici 5 minute de mers pe jos aveam un loc de joacă pentru copii și un supermarket Coop.
Și aici am avut scaun de masă pentru Daria și o bucătărie utilată cu tot ce aveam nevoie. Și pentru că am petrecut mare parte din timp pe trasee, ne-am autogospodărit. Singura oprire la restaurant a fost la Schynige Platte, unde ne-am luat câte un desert. Asta pentru că mâncarea nu era strălucită. Bine, nici desertul nu a fost, dar măcar ne-am bucurat de priveliști 🙂.
Transportul în și către Grindelwald
După cum vă spuneam în jurnalul precendent, nu am închiriat mașină. Așa că din Zermatt până în Grindelwald am mers cu trenul.
Drumul a fost destul de obositor pentru că a trebuit să schimbăm 4 trenuri, cu diferență mică de timp între ele – în medie 10 minute.
Dacă îți iei biletele de tren din timp, ai șanse să le prinzi și la jumătate de preț. Dezavantajul este că acestea sunt valabile doar pentru trenurile la care ai făcut rezervare. Cele la preț întreg sunt valabile la orice tren în direcția respectivă pe parcursul zilei.
Nu mizați pe precizia elvețiană, așa cum am făcut noi. Pe tronsonul Zermatt-Visp se circulă pe o singură linie, trenurile se așteaptă unele pe altele și apar întârzieri. Ca o paranteză, și în Basel am așteptat mult tramvaiul și până la urmă am luat-o pe jos cu o mulțime de bagaje după noi.
O aplicație utilă pe care o puteți instala și folosi este SBB Mobile, prin care vă puteți achiziționa bilete de tren sau autobuz. Luați-vă însă timp să vă faceți cont pentru că vi se cer multe date. Aici aveți link-ul pentru App Store.
Pentru autobuzele locale noi am primit un card de la cazare cu ajutorul căruia am călătorit gratuit.
În ceea ce privește cardurile, noi am folosit tot Half Fare Cards pe care le aveam în Zermatt și cu ajutorul cărora am plătit tot transportul la jumătate de preț. Inclusiv trenul către Jungfraujoch.
Există și alte carduri, cum ar fi Jungfrau Pass dar noi ne-am făcut socoteala cu ce vrem să facem și Half Fare au fost cele mai potrivite.
Dacă aveți în plan să mergeți în Elveția, vedeți ce vă avantajează cel mai bine. Dar în mod cert merită să luați în considerare achiziționarea unor carduri pentru că altfel transportul este foarte scump.
De exemplu, noi am plătit aproximativ 1000 CHF pentru transport (trenuri+cablu) având cardurile Half Fare. Fără ele am fi plătit 2000 CHF.
Cardurile sunt valabile timp de 1 lună și costă 120 CHF de persoană. Așa cum le spune numele, cu ele puteți achiziționa bilete la jumătate de preț pentru: tren, autobuz, vapor și transport pe cablu, precum și pentru transportul local în 90 de localități din Elveția.
Half Fare Cards sunt în varianta e-ticket și pot fi achiziționate online de aici.
Ce poți face în regiunea Jungfrau
Dacă în Zermatt mascota era oița Wolli (probabil Lânosul într-o traducere aproximativă), în regiunea Jungfrau mascota este văcuța Lily.
Există și un traseu tematic pe care îl puteți parcurge cu cei mici, cu zone de joacă interactive, unde copiii pot îngriji văcuța.
Un alt loc unde cei mici se pot întâlni cu văcuța Lily este Schynige Platte.
Dar să vă povestesc mai pe larg ce am făcut noi timp de 7 zile aici și ce vă recomandăm și vouă.
1. Vârful Maennlichen și poteca regală
Ca să ajungem aici am plecat din Grindelwald cu autobuzul până la Terminal, de unde am luat gondola spre Maennlichen.
Traseul se poate parcurge și pe jos și este cel despre care vă spuneam că este presărat cu mici locuri de joacă pentru copii.
Pentru noi însă a fost mai avantajos să urcăm cu gondola pentru că Daria era încă mică.
Odată ajunși sus, ne-am oprit la locul de joacă. Acesta este chiar la ieșirea din gondolă şi se întinde pe o suprafață măricică.
După o rundă de joacă, am urcat pe poteca regală (Royal Walk) până pe vârf. De aici am avut deschideri largi către Lauterbrunnen, Wengen și chiar o părticică din Interlaken.
Punctul de belvedere este în formă de coroană, de unde și denumirea traseului.
Pe partea cealaltă ne-au întâmpinat semeți Eiger (supranumit Oger – Căpcăunul), Mönch (Călugărul) și Jungfrau (Fecioara).
Traseul este scurt dar pitoresc prin deschiderile pe care le oferă. Ca să nu mai zic de prezența văcuțelor cu talăngi – emblematice pentru Elveția.
2. Poteca panoramicā spre Kleine Scheidegg
La coborâre am mers pe poteca panoramică până la Kleine Scheidegg.
Traseul este ușor dar sunt momente când e închis din cauza căderilor de pietre. Priveliștile sunt însă spectaculoase.
Tot timpul îi ai în față pe cei trei uriași: Eiger, Monch și Jungfrau. Iar pe fundal se aud talăngile vacilor.
Cu 5-10 minute înainte de Kleine Scheidegg este o cabană cu loc de joacă pentru copii. Aici am făcut o pauză în care am dat-o pe Daria jos din rucsac, cât să se mai dezmorțească.
De la Kleine Scheidegg am luat trenul spre Grindelwald.
3. Glacier Canyon sau Gletscherschlucht
Acesta este un canion format de apa care se scurge din ghețari și formează râul Lütschine. Din Grindelwald puteți ajunge aici fie cu autobuzul, fie pe jos. Dacă luați autobuzul, coborâți la stația Gletscherschlucht.
Canionul este închis iarna, iar vara programul de funcționare este 9.30-18.00. Ultima intrare este cu 1h înainte de închidere. Vinerea programul este până la 22.00, iar seara are loc un show de lumini.
Noi l-am vizitat într-o vineri seara și am avut parte și de show-ul de lumini. Nu e chiar un show, ci sunt niște proiectoare.
Vezi aici vlogul:
Canionul este accesibil chiar și scaunelor cu rotile și, implicit, cărucioarelor.
Spre final canionul devine destul de îngust, iar pasarela te poartă prin tunele în stâncă.
La capătul canionului este și o cascadă care se prăvălește de pe versanții abrupți.
Vedeta este pânza de păianjen (Spiderweb), suspendată deasupra râului. Nu o ratați dacă ajungeți în canion!
4. Valea Lauterbrunnen
Lauterbrunnen este o destinație Instagramabilă, prin urmare destul de aglomerată.
Ca să ajungi din Grindelwald în Lauterbrunnen trebuie să schimbi trenul. Principalul punct de atracție aici îl constituie cascadele de pe versanți. De aceea este supranumită și Valea Cascadelor.
Cea mai mare dintre ele este Staubbach, până la care se poate și urca până aproape de bază. Intrarea este liberă însă aveți de urcat ceva trepte. Iar ultima porțiune este prin stâncă.
Din păcate noi am ajuns aici într-o zi în care avea loc un maraton. Așa că a fost foarte aglomerat.
Inițial voiam să urcăm și la Piz Gloria dar coada la gondolă ne-a descurajat. Am parcurs însă pe jos traseul de aici până în Lauterbrunnen și am putut admira în voie valea. N-am văzut însă prea multe cascade. Poate și pentru că am fost vara.
5. Cascadele Trümmelbach
Foarte impresionante sunt cascadele Trümmelbach. Până la ele se merge cu autobuzul circa 10 min de la gara din Lauterbrunnen, iar accesul copiilor mai mici de 4 ani este interzis. Așa că noi le-am vizitat pe rând.
Cascadele sunt în munte și sunt amenajate tunele pentru a putea fi admirate.
Este greu de surprins în poze sau videouri, dar vă recomandăm o vizită pentru experiență.
6. Schynige Platte
La Schynige Platte se ajunge cu un tren de epocă ce pleacă din Wilderswil. Până aici noi am ajuns tot cu trenul din Grindelwald.
Pe lângă peisaje, călătoria cu trenul este o experiență în sine. Inițial, locomotiva era una pe aburi dar la 1913 (⚠️ cam pe când la noi era Răscoala de la 1907 – vorba lui Silviu) au înlocuit-o cu una electrică. Viteza este destul de mică iar panta foarte înclinată.
La Schynige Plate noi am făcut o scurtă drumeție.
Mai întâi am mers către un punct de belvedere: Daube, de unde am putut admira lacurile Thun și Brienz, precum și Interlaken, situat între ele.
Am urmat apoi creasta.
Și aproape am escaladat Oberberghorn pe scări de lemn și pasarele care te urcă în vârf de stâncă.
De aici am coborât spre Schynige Platte, prin grădina alpină.
La finalul traseului am mers cu Daria la locul de joacă amenajat lângă restaurant, unde s-a întâlnit cu văcuța Lily, mascota zonei Jungfrau.
Vedeți întreaga noastră experiență din această zi în vlog.
7. Jungfraujoch – cea mai înaltă gară din Europa
Jungfraujoch, cel mai cunoscut obiectiv din regiunea Jungfrau, este gara situată la cea mai mare altitudine din Europa (aproximativ 3500 m).
Ca să ajungem aici noi am luat gondola Eiger Express, apoi trenul. Pentru gondolă am plătit 32 CHF dus-întors (cu reducerea de 50% pe care am avut-o cu cardurile Half Fare).
Trenul merge prin tunel până sus și oprește (la dus) 5 minute la un punct de belvedere, Eismeer. Călătoria durează mai puțin de 30 minute și costă 150 CHF de persoană dus-întors. Noi am plătit 75 CHF cu aceleași carduri.
Recunosc că eu am avut ceva emoții în ceea ce o privește pe Daria și am monitorizat-o atent pe toată perioada cât am stat la altitudinea aceasta. Eram pregătiți să coborâm dacă dă vreun semn de rău de altitudine. Dar nu a fost cazul. Ba chiar a mers prin zăpadă, s-a jucat și s-a dat cu săniuța. Prețul pentru 30 minute la Sledge Park & Snow tubing este de 20 CHF de adult și 15 CHF de copil.
Există aici și o tiroliană tot la 20 CHF, respectiv 15 CHF.
Turul prin ghețar este mult mai bine organizat decât la Klein Matterhorn și, în plus, la Jungfraujoch poți coborî pe ghețar.
De altfel, aici se află și cel mai mare ghețar din Alpi, Aletsch.
Noi am vrut să facem și traseul către Monchsjochhutte dar poteca era închisă.
Am făcut însă turul complet al zonei, după care ne-am distrat în zăpadă. Iar după aproximativ 4 ore am luat trenul, apoi gondola și un autobuz local către casă.
8. Grindelwald First și traseul spre Grosse Sheidegg
Dacă stați în Grindelwald, First este un must pentru că aveți gondolă direct din oraș.
Aici e un întreg parc de aventură. Adică puteți urca cu gondola iar la coborâre să faceți o înșiruire de tiroliană (sunt două tiroliene – First Glider și First Flyer), cart și Trottibike. Aveți însă în vedere că așteptarea durează destul de mult, iar unele atracții este posibil să fie sold out. Probabil că cea mai bună soluție este să rezervați biletele în avans. Găsiți aici toate informațiile plus bilete.
Noi, fiind cu Daria, nu am putut profita de aceste superaventuri. Așa că ne-am mulțumit doar cu plimbările.
Am mers pe First Cliff Walk, o platformă suspendată construită în parteneriat cu Tissot.
Am stat ceva la coadă pentru poze 🙂.
După care ne-am îndreptat spre lacul Bachsee.
Aici am făcut o pauză mai mare de picnic și un pic de bălăceală la mal (apa era foaaarte rece).
Am admirat lacul și am mers și spre capătul lui, pentru a vedea munții reflectați în lac.
Dupā care am luat-o înapoi spre gondolă.
Încă nu eram hotărați dacă să coborâm cu gondola sau să riscăm să mergem la Grosse Sheidegg, de unde să ne întoarcem cu ultimul autobuz montan.
Recunosc că eu am fost foarte reticentă la a doua variantă, însă Silviu a insistat să mergem. Așa că am început sprintul.
Pentru că, deși îți venea să te oprești de nenumărate ori pentru poze și videouri, noi trebuia să ajungem la timp să prindem autobuzul.
Altfel riscam să coborâm pe jos vreo 3h și să ajungem în Grindelwald pe la 21.00. Ceea ce ar fi fost greu și pentru noi, dar mai ales pentru Daria. Asta deoarece până acum noi am făcut trasee destul de scurte cu ea și cu pauze dese, cât să nu amorțească în rucsac.
Din fericire am ajuns chiar cu vreo 5 minute înainte să vină autobuzul, cât să admirăm în tihnă peisajul. Adică am făcut cu vreo 15 minute mai puțin decât timpul estimat, ceea ce pentru Elveția este o realizare. Dar n-aș mai face asta, pentru că îmi place să mă bucur de peisaj, nu să alerg pe traseu.
Biletul de autobuz este destul de scump dar drumul și cabana de la Grosse Sheidegg merită cu prisosință. Noi am plătit 13,5 CHF de persoană cu reducerea Half Fare. Prețul întreg este 27 CHF.
Priveliștea de la cabană dar și poteca spre final mi-au adus aminte de Dolomiți.
9. Croazieră pe unul dintre lacuri de la Interlaken
După ce am văzut de sus lacurile Brienz și Thun de la Schynige Platte, ne-am zis că merită și o croazieră pe unul dintre ele.
Iar noi am ales Lacul Brienz.
Am luat trenul până în Interlaken, iar de aici ne-am îmbarcat pe o navă cu aburi, Lötschberg. Aceasta circulă de două ori pe zi și în fiecare seară de sâmbătă pe timpul verii. Este preferată de familiile cu copii pentru că are o cabină de joacă pentru copiii peste 4 ani.
De asemenea, cei pasionați pot vedea cu propriii ochi cum funcționează motoarele unei astfel de nave.
Noi ne-am oprit în Giessbach. Aici am urcat cu cel mai vechi funicular din Europa și am vizitat cascada – foarte frumoasă, de altfel.
Are mai multe trepte și este amenajată o pasarelă prin spatele ei.
Cascada se varsă direct în lac.
10. Harder Kulm
Nu puteam să plecăm din Interlaken fără să vizităm și cel mai cunoscut obiectiv din această zonă: Harder Kulm.
Aici se poate ajunge rapid cu un funicular. Iar peisajele sunt foarte frumoase.
Din păcate, atunci când am fost noi a fost foarte cald și aglomerat, ceea ce ne-a creat ceva disconfort.
La Harder Kulm nu ai mare lucru de făcut. Urci la platforma de belvedere, poți să stai la restaurant sau poți să faci o scurtă plimbare prin pădure.
După toate peisajele pe care le-am văzut în cele 2 săptămâni, pe noi nu ne-a impresionat în mod deosebit Harder Kulm. Deşi, revăzând acum pozele, poate că sunt un pic nedreaptă :).
Mai mult, ne-am mulțumit că am ales să stăm în Grindelwald și nu în Interlaken, unde ar fi fost mult mai aglomerat.
Cam asta am reușit să facem noi timp de o săptămână în Grindelwald. Dacă regretăm ceva este că nu am stat mai mult. Probabil că mai bine ar fi fost să alocăm mai puțin timp pentru Zermatt și mai mult pentru Grindelwald. Pentru că aici mai aveam multe de descoperit.
La o primă strigare ar fi sătucele Murren și Wengen dar și Pfingstegg, unde e un adevărat parc de aventură pentru copii.
Suntem însă recunoscători pentru tot ceea ce am reușit să facem aici, în condițiile în care am mers cu Daria, care avea atunci aproape 1 an și jumătate.
Sperăm că v-au plăcut sugestiile noastre. În curând vor veni și vlogurile, cu explicații mult mai detaliate.
Până data viitoare, stay tuned!
Citește și:
8 lucruri pe care să le faci în Zermatt
One thought on “ELVEȚIA: 10 experiențe pe care să nu le ratezi în regiunea Jungfrau”
Comments are closed.