Transbucegi a devenit în ultima vreme la fel de aglomerat ca Transfăgărășan sau Transalpina. Și asta mai ales în weekend. E aproape de București, de Ploiești, de Brașov și este perfect pentru o evadare de o zi în natură.
Am văzut tot felul de postări pe Facebook și tot felul de comentarii pro și contra celor care merg cu mașina pe acest drum. La urma urmei însă, realitatea din acest moment este una singură: e un drum asfaltat, deschis pentru toată lumea. Și asta fie că ne place, fie că nu.
Iar eu cred că în loc să ne disputăm „întâietatea” pe munte, poate ar fi mai bine să încercăm fiecare dintre noi să ne bucurăm de peisaje respectând natura și respectându-ne unii pe alții.
Educație și respect
Cum respectăm natura? Avem grijă să ne strângem gunoiul. Fie că este o sticlă, un șervețel, o conservă, o pungă goală de bomboane sau chiar un muc de țigară. Așa cum în casă nu aruncăm pe jos ambalajele, cojile de semințe sau sticlele, așa ar trebui să ne comportăm și odată ce ieșim din casă. E o regulă de minim bun simț, pe care o poate respecta fiecare dintre noi, fără eforturi supraomenești.
Da, pe munte nu sunt coșuri de gunoi. Asta pentru că e greu să ridici gunoiul de acolo. Ia gândește-te cum ar fi să aștepți după mașina de gunoi în timp ce stai în coloană pe Transbucegi. Nu-i mai simplu să-l cobori așa cum l-ai urcat?
Pe de altă parte ce înseamnă să ne respectăm unii pe alții? În primul rând să nu ne comportăm de parcă am fi singuri în jur. Să nu să urlăm din toți rărunchii unii la alții. Să nu dăm muzica la maxim doar pentru că ne place nouă (oricât de bună ar fi muzica respectivă, unii poate au venit doar să se bucure de liniște). Să nu ne înghesuim unii în alții, mai ales în aceste vremuri, și să nu monopolizăm anumite locuri.
Potecile de munte sunt înguste, nu mergem pe ele ca pe bulevard. Pe munte se merge în șir indian, nu ținându-ne de mână sau înșirându-ne câte 3-4 pe potecă.
La urma urmei, indiferent ce facem, să nu uităm că libertatea absolută nu are cum să existe într-o societate. Că ne place sau nu, libertatea fiecăruia dintre noi încetează acolo unde începe libertatea celuilalt (ah! ce-mi place acest citat ?).
Lăsând însă gluma la o parte, eu chiar cred că dacă am fi mai toleranți și mai atenți la ce se întâmplă în jurul nostru, am reuși să ne bucurăm de natură fiecare în felul lui.
12 locuri unde poți ajunge de pe Transbucegi
Dar hai să trecem și la esența acestui jurnal de călătorie: ce putem face odată ce am ajuns pe Transbucegi?
Există multiple modalități de a petrece timpul aici. Eu o să mă limitez însă la locuri accesibile și câteva trasee ușoare, care pot fi încercate chiar și de începători.
1. Traseu Piatra Arsă – Babele – Sfinxul – Cabana Omu
Unul dintre cele mai cunoscute trasee de pe Transbucegi este cel de la Piatra Arsă către platoul Bucegilor.
Practic mergi cu mașina până unde se termină drumul asfaltat, după care te echipezi și o iei pe jos spre platou. În aproximativ 1 oră ar trebui să ajungi la Babele.
De aici poți să îți continui drumul către Sfinx – aproximativ 10 minute.
Mai apoi te poți îndrepta către Cabana Omu. De la Babele la Omu faci aproximativ 2 ore de mers lejer pe platou.
Dacă mai mergi un pic spre Bucșoiu, vei avea o priveliște de sus asupra întregii văi Mălăiești. Ba mai mult, vei vedea chiar și cabana.
2. Traseu Cabana Piatra Arsă – Cabana Caraiman – Crucea Eroilor
Dacă vrei să eviți aglomerația de pe platou, poți să alegi traseul Cabana Piatra Arsă – Cabana Caraiman – Crucea Eroilor.
Pentru asta mergi cu mașina până la Cabana Piatra Arsă. De aici ia-o prin jnepeniș înspre Cabana Caraiman. Traseul durează aproximativ 1 oră. Ai însă grijă la ieșirea din jnepeniș pentru că este o stână (sau cel puțin era când am fost noi), iar câinii nu sunt dintre cei mai prietenoși.
Odată ce ai ieșit din jnepeniș, mergi pe marginea platoului până la Cabana Caraiman. Așa cum îți spuneam și în jurnalul despre Jepi, dacă mergi vara, aici poți găsi flori de colț.
Poți să te oprești la cabană (atenție însă că nu găsești mâncare; cel mult o bere sau o apă) sau poți să urci spre Crucea Eroilor.
Atenție! Dacă nu ești obișnuit cu traseele pe munte, atunci evită Brâna Mare a Caraimanului. Pare mai scurt, dar nu este un traseu ușor. Urcă înapoi pe platou și de aici mergi spre Crucea Eroilor. În aproximativ 2 ore ar trebui să fii la Cruce.
3. Traseu Cabana Padina – Șaua Strunga – Vf. Bucșa
Acesta este un alt traseu care poate fi făcut chiar și de începători. În plus, este și foarte pitoresc.
Ca să intri în traseu mergi cu mașina spre Cabana Padina. Adică de pe Transbucegi, la Cabana Dichiu, în loc să mergi înainte spre Piatra Arsă, faci stânga spre Peștera.
Drumul este mai prost decât Transbucegi dar este asfaltat în cea mai mare parte. Singura excepție este o porțiune de 1-2 km până la Cabana Padina.
Aici poți să îți lași mașina, să te echipezi și să pornești la drum spre Șaua Strunga, pe traseul marcat cu bandă roșie.
Până în Șaua Strunga vei urca timp de vreo 1h30. Ai grijă să-ți iei la tine haine care să te protejeze de vânt. Noi de câte ori am urcat aici am avut parte de rafale intense de vânt.
Din Șaua Strunga urmezi același traseu bandă roșie spre Șaua Strungulița, după care începi să cobori ușor.
În față vezi Vf. Bucșa. Dacă ai noroc să ajungi în perioada de înflorire (mai-iunie) a rododendronilor (bujori de munte sau smârdar), o să ai o priveliște mirifică.
La întoarcerea de pe Vf. Bucșa vei avea în față Strungile Mari și Strungile Mici, iar în partea stângă, în vale, Poiana Guțanu și, mai jos, Moieciu de Sus.
Noi am parcurs traseul Padina – Vf. Bucșa – Padina în aproximativ 6 ore de mers lejer. Sunt aproximativ 12 km și o diferență de nivel de 685 m.
4. Peștera Ialomiței
Dacă ajungi în zona Cabanei Padina, poți profita să vizitezi și Peștera Ialomiței. Peștera este mai cunoscută prin biserica de la intrare, însă și interiorul merită o vizită, mai ales că a fost renovată recent.
5. Lacul Bolboci
Lacul Bolboci este un lac de acumulare situat pe râul Ialomița. Poate cea mai frumoasă imagine asupra lacului o ai de la Cabana Bolboci, în apropierea barajului.
6. Cheile Tătarului
O vedere de ansamblu asupra cheilor o ai de pe poteca ce înconjoară Lacul Bolboci.
Le poți parcurge însă și la pas, ele fiind situate între Platoul Padina și Lacul Bolboci.
7. Turbăria Lăptici
Cum vii de la Bolboci, pe drumul ce duce spre Cabana Dichiu, o să vezi pe partea dreapta, într-o curbă, Turbăria Lăptici. Ce este neobișnuit la această mlaștină este altitudinea la care este situată: cca 1500m.
Dacă te pasionează botanica, poți face o plimbare pe podețele din lemn amenajate în turbărie.
8. Lacul Scropoasa
Un alt lac de acumulare din această zonă este Lacul Scropoasa.
Ca să ajungi aici ai două variante: fie mergi cu mașina pe un drum forestier până la Cabana Scropoasa, fie mergi până la Campingul Zănoaga și de aici pe jos, prin Cheile Zănoagei până la Cabana Scropoasa.
Drumul forestier se desprinde din drumul asfaltat ce duce spre Hotel Peștera. Vei vedea la un moment dat, într-o curbă, un drum spre stânga. Acesta este destul de bun și poate fi parcurs chiar și de mașini cu gardă mai joasă în cea mai mare parte.
Practic zonele mai dificil de parcurs sunt destul de aproape de Cabana Zănoaga. Adică vei putea ajunge chiar și cu o mașină cu garda joasă până la 1 km – 1,5 km de cabană.
Lacul poate fi admirat dacă parcurgi poteca marcată cu cruce albastră care merge chiar pe malurile lui.
9. Cascada 7 Izvoare
Dacă alegi drumul forestier, înainte de a ajunge la Cabana Scropoasa, vei întâlni pe partea dreaptă Cascada 7 Izvoare. Deși nu este foarte înaltă, șiroaiele de apă ce se preling din amonte creează o imagine spectaculoasă.
10. Cheile Zănoagei
Dacă alegi să mergi cu mașina pe drum asfaltat până la Campingul Zănoaga, atunci va trebui să străbați Cheile Zănoagei pentru a ajunge la Cabana Scropoasa.
Acestea sunt destul de ușor de parcurs, iar traseul durează aproximativ 1 h. Nici de aici nu am poze pentru că noi le-am parcurs seara, iar luminozitatea era destul de scăzută.
11. Barajul Scropoasa
Lacul Scropoasa alimentează hidrocentrala de la Dobreşti, una dintre cele mai vechi din România. Dacă mergi pe malul lacului, pe marcaj cruce albastră, vei ajunge la un moment dat la un pod de lemn de unde în stânga ai vedere spre Lacul Scropoasa, iar în dreapta spre barajul dincolo de care sunt Cheile Orzei.
Dacă vrei să ai o imagine mai clară și mai frumoasă asupra barajului te sfătuiesc să urci pe poteca de lângă pod, câțiva metri până la un punct de belvedere. Nu te aventura dincolo de această potecă pentru că există riscul să cazi în lac.
12. Cheile Orzei
Dacă vrei să ajungi în Cheile Orzei atunci, după ce treci podul, va trebui să continui poteca tot pe cruce albastră, prin pădure.
O să urci o bucată de drum, după care începi coborârea până la firul apei. Deși există un pod de lemn, acesta nu face legătura între cele 2 maluri, așa că va trebui să traversezi Ialomița prin albie. Sunt însă destui bolovani, cât să nu te uzi.
După ce traversezi râul o iei spre dreapta și, la scurt timp, vei găsi scris pe stâncă: interzis. De aici intri în chei care, pe măsură ce avansezi, se îngustează.
Vei ajunge la un moment dat la o porțiune unde poteca s-a rupt.
Cel mai bine ar fi să o iei prin albia râului și, în aproximativ 15 minute, ajungi la podețele de lemn și la baraj. Adică exact pe partea cealaltă a barajului pe care l-ai văzut de pe podețul peste Lacul Scropoasa.
Noi n-am reușit să ajungem până la baraj pentru că a început ploaia și am decis să facem cale-ntoarsă. Poate cu altă ocazie.
BONUS: Apusul pe Transbucegi
Și ca un bonus la aceste plimbări, nu rata apusul pe Transbucegi.
Dincolo de faptul că aglomerația se va fi dus demult, lumina caldă ce învăluie crestele munților și liniștea în care se cufundă locul merită un drum pe întuneric până în Sinaia :).
BONUS 2: Podu’ cu florile
Am descoperit acest traseu recent (iunie 2024) și ne-a plăcut foarte mult. Podu’cu florile este un punct de belvedere pe un platou situat deasupra carierei de piatră cu același nume.
Traseul începe de la Cabana Bolboci și are aproximativ 5 km. Este un forestier relativ bun, cu excepția câtorva șleauri greu de trecut cu o mașină cu garda joasă. Așa că cel mai bine este să fie parcurs la pas.
Drumul trece pe lângă Cabana Podu’ cu florile și apoi, la scurt timp, iese din pădure. De aici priveliștile sunt foarte frumoase.
În iunie am găsit chiar și brazi plini de conuri roșii.
Mergeți până la capătul drumului forestier și veți avea o priveliște foarte frumoasă asupra Lacului Bolboci și a campingului Zănoaga.
Dar și asupra întregului masiv Bucegi și a vârfului Leaota.
Ce nu am făcut pe Transbucegi și avem în plan
Sunt două trasee pentru care m-aș întoarce în această zonă. Unul dintre ele este mai scurt și mai ușor, și anume până la Cascada Vânturiș. Celălalt este mai lung și mai solicitant: Vârful Omu pe Valea Obârșiei.
UPDATE: Am parcurs acest traseu în iunie 2021 dar nu am ajuns pe vârf pentru că ne-a prins grindina. Vedeți întreaga aventură în vlog:
Cam astea au fost locurile despre care știu eu în această zonă. Sper să te inspire și pe tine. Nu uita însă că, indiferent unde alegi să mergi, ești pe munte. Iar la munte de multe ori este noroi, sunt pietre sau stânci, iar încălțările cu talpă aderentă și impermeabile sunt de bază.
Cam atât pentru astăzi. Până data viitoare, stay tuned!
Citește și:
Cabana Mălăiești – traseu de vară vs. traseu de iarnă
Tură de o zi pe Jepii Mici și Jepii Mari
Atenție! Zonă frecventată de urși
Facebook Comments