Veliko Tărnovo
City breaks Jurnal de Călătorie cu mașina Jurnal de Călătorie în

BULGARIA: 15 locuri de vizitat în Veliko Tărnovo și împrejurimi

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Veliko Tărnovo, supranumit și „orașul țarilor”, este extrem de ofertant din punct de vedere al unei minivacanțe. Iar dacă locuiți în sudul țării, e și destul de accesibil cu mașina. Din București, de exemplu, poate fi chiar mai ușor de ajuns decât pe Valea Prahovei.

Noi l-am ales ca destinație pentru tradiționala noastră vacanță de octombrie, după ce îl mai vizitaserăm acum mai bine de 10 ani. Motivele care ne-au determinat să facem această alegere au ținut în primul rând de apropierea de București. Pentru că, de data aceasta, am plecat împreună cu Daria. La momentul vacanței, ea avea 7 luni și a fost prima ei ieșire din țară.

Câteva informații despre vacanța cu bebe în Veliko Tărnovo

În primul rând, ca să poți ieși din țară cu un copil minor (indiferent de vârstă), acesta are nevoie de pașaport. Pentru pașaport se poate face programare aici, ca să nu stați la coadă, și este gata în 5 zile lucrătoare.

Atât pentru pașaport, cât și pentru ieșirea din țară, este nevoie de prezența ambilor părinți. În cazul în care nu este posibil acest lucru, cel mai probabil este nevoie de procură din partea părintelui absent.

În ceea ce privește strict vacanța în Veliko Tărnovo, dacă mergeți cu un bebeluș, cel mai indicat este să folosiți un sistem de purtare. Cărucioarele, tricicletele, trotinetele și alte dispozitive pe roți sunt aproape inutile. Multe străzi sunt pavate cu piatră cubică destul de mare, sunt multe scări, trotuare nu foarte netede, așa că deplasarea cu un cărucior este destul de anevoioasă, iar pe alocuri chiar imposibilă. Cel mult vă puteți plimba cu căruciorul pe bulevardul principal și prin parcuri. Dar cam atât.

Cetatea Tsarevets este aproape imposibil de vizitat cu un bebeluș în cărucior. Va trebui să luați în brațe și copilul, și căruțul :).

Dacă sunteți în plin proces de diversificare (cum a fost și cazul nostru), așa cum ne sfătuiesc specialiștii, nu introduceți alimente noi în perioada vacanței. În rest, aveți la dispoziție mai multe variante (dacă nu sunteți la all inclusive baby friendly). Puteți prepara de acasă mâncare pe care să o sterilizați și să o luați la voi. Puteți să apelați la borcănașe deja preparate. Aici însă eu le-aș testa înainte, să fiu sigură că bebelușul mănâncă (în cazul în care nu le-a gustat până atunci). Sau puteți prepara voi mâncarea la fața locului. Plecând cu mașina, noi am luat de acasă aparatul la care îi preparam mâncare Dariei, un Philips Avent, pe care l-am instalat în cameră și în maximum 30 de minute aveam mâncarea gata. Plus iaurturi, brânzici, fructe și legume care nu necesitau preparare.

Având în vedere că noi ne plimbăm destul de mult cu Daria, ne-am cumpărat și un scaun de masă de voiaj. În privința băiței, atunci când era încă mică, foloseam un burete de tipul acesta. Puteți să optați și pentru o cădiță gonflabilă, dacă vă este mai comod. Acum, de când a crescut, are un scăunel de baie pe care îl luăm cu noi de fiecare dată când plecăm cu mașina.

Cam asta în mare despre călătoria cu bebe. Să revenim la ce se poate face în acest oraș și în împrejurimi.

Ce poți face în Veliko Tărnovo

1. Cetatea Tsarevets

Cel mai cunoscut și mai vizitat obiectiv din acest oraș este Cetatea Tsarevets – o cetate medievală situată pe dealul cu același nume. Având în vedere că orașul a fost capitala celui de-al doilea țarat bulgar, aici își aveau reședința țarii. O să vedeți în cetate ruinele palatului.

Cetatea a fost însă și un centru religios important. În vârful dealului veți găsi mănăstirea, iar la baza lui numeroase biserici, din care acum au mai rămas doar ruine. Mănăstirea este însă impresionantă prin picturile sale și merită cu siguranță urcușul până la ea.

Dacă sunteți aici, puteți urca și în turn. Pentru asta aveți la dispoziție un lift care costă 2 leva. Intrarea în cetate costă 10 leva de persoană.

În ceea ce privește biletele de intrare, bulgarii un sistem care încurajează vizitele în familie. Mai exact, au un bilet de familie care costă de multe ori un pic mai mult decât un bilet de adult și include doi părinți și până la 3 copii. De exemplu, la Tsarevets noi am plătit 15 leva.

Există și un bilet family valabil 2 zile și care include 10 obiective. Acesta costă 40 de leva.

Tot la Cetatea Tsarevets se organizează în fiecare seară de sâmbătă (de două ori pe seară) un show de lumini și sunet. Ca să aflați orele exacte, puteți merge să întrebați la biroul de turism din apropiere de intrarea în cetate.

Showul de lumini poate fi vizionat gratis în piața din fața cetății. Dacă vreți însă o experiență completă, puteți achiziționa un bilet în valoare de 30 de leva și să urmăriți showul de lumini și sunet de la terasa situată în apropierea catedralei Nașterea Maicii Domnului.

2. Cetatea Trapezitsa

Dacă sunteți pasionați de cetăți medievale, atunci o idee bună este să vizitați și Cetatea Trapezitsa. Aceasta este situată pe dealul de vis-a-vis de Tsarevets dar nu este la fel de bine conservată ca aceasta din urmă. Se poate ajunge aici fie pe jos, de la ieșirea din Veliko Târnovo spre Arbanasi, fie cu ajutorul unui funicular care pleacă din E85. Biletul de intrare costă 6 leva de persoană.

3. Strada Gurko și Casa Sarafkina

Strada Gurko este una dintre cele mai vechi și mai pitorești străzi din Veliko Tărnovo. Pavată cu piatră cubică și cu vedere spre râul Yantra și Monumentul Asen, strada Gurko oferă o perspectivă bună asupra orașului terasat. De aici puteți urca pe scările care duc în partea de sus a orașului, pe bulevardul comercial Stambolov, unde sunt și mai multe puncte de belvedere.

Undeva în capătul străzii Gurko (cum mergi spre Cetatea Tsarevets) se află și Casa Sarafkina. Aceasta a aparținut unui bancher (saraf) și este emblematică pentru viața din Veliko Tărnovo la 1800. Intrarea costă 6 leva de persoană sau 6 leva bilet de familie. Casa nu impresionează atât de mult prin exponate, cât mai ales prin arhitectură.

4. Strada Meșteșugarilor – Samodovska Charshia

Situată în apropiere de bulevardul Stambolov, această stradă este plină de mici magazine artizanale. Dacă nu mergeți la o oră de vârf, este o reală plăcere să te plimbi pe această stradă și să admiri clădirile și produsele artizanale.

La capătul ei se află și Casa cu maimuță, construită în 1849 pentru un comerciant bogat din oraș. Se numește așa pentru că are o mică statuie în formă de maimuță deasupra intrării.

5. Punctele de belvedere de pe bulevardul Stambolov

Dacă ajungeți pe acest bulevard comercial, unde se află și majoritatea teraselor renumite din Veliko Tărnovo, nu ratați punctele de belvedere. Cel mai spectaculos mi s-a părut cel cu platformă și perete de sticlă în capăt. Păcat că sticla era plină de tot felul de înscrisuri. Panorama este însă destul de asemănătoare indiferent la care dintre ele vă opriți. Aveți în față orașul terasat, strada Gurko la un nivel inferior și râul Yantra.

6. Parcul Sveta Gora

Situat pe un al treilea deal din Veliko Tărnovo, parcul Sveta Gora este cel mai mare din oraș. Punctele de interes de aici sunt Monumentul Asen și Sky Bridge.

La Monumentul Asen se ajunge traversând podul Stambolov și vă recomand cu căldură să nu îl ratați. Nu pentru monumentul în sine, ci pentru perspectiva asupra orașului pe care o ai de aici. Nouă ne-a plăcut tare mult, dovadă că am venit aici de două ori. Cel mai bine ar fi să mergeți după-amiaza spre seară, când clădirile se scaldă frumos în lumina blândă a apusului.

Un alt punct de luat în calcul în acest parc este Sky Bridge, o platformă suspendată de unde se vede orașul de la înălțime. Ca să ajungeți aici fie urcați de la Monumentul Asen pe scări, fie urcați cu mașina până în partea de sus a dealului, de unde mai aveți de coborât câteva zeci de metri.

Din păcate, vederea este un pic obstrucționată de copaci, însă zicem noi că merită urcușul.

7. Parcul Mini Bulgaria

Noi nu l-am vizitat, așa că nu vă putem oferi foarte multe detalii. Însă dacă sunteți în zonă și vreți să vedeți clădirile emblematice ale Bulgariei în miniatură, îl puteți lua în calcul. Noi l-am văzut de sus din turnul Cetății Țareveț și nu ne-a impresionat foarte tare, așa că am decis să nu mai mergem până acolo.

8. Muzeul Iluziilor

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, puteți vizita și Muzeul Iluziilor. Acesta are 5 etaje, fiind mai mare decât Muzeul Simțurilor din București, dar în mare sunt cam aceleași tipuri de iluzii. Biletul costă 15 leva de persoană și aveți descrieri inclusiv în limba română.

9. Love Swing

Acest leagăn suspendat l-am lăsat pe ultimul loc nu pentru că ar fi mai puțin interesant, ci pentru că necesită un pic de efort pentru a ajunge la el. Este situat pe dealul de vis-a-vis de Cetatea Trapezitsa, iar punctul de intrare în traseu este peste drum de locul unde începe urcarea spre Trapezitsa.

Traseul este scurt, noi am făcut 30 de minute până sus, dar urcușul este accentuat. Vă recomandăm să aveți încălțări cu talpă aderentă pentru că nu e deloc o plimbare lejeră prin pădure.

La capăt vă așteaptă un leagăn suspendat și o priveliște foarte frumoasă asupra orașului.

Despre principalele obiective din Veliko Tărnovo am povestit pe larg în vlogurile filmate aici cu ocazia vacanței noastre din octombrie 2022. Cele mai multe obiective le găsiți aici:

Vlogurile sunt filmate pe zile, așa cum ne-am organizat noi vacanța aici. Dacă vreți să mergeți la anumite obiective, dați click pe descriere, iar aici aveți capitole pe care le puteți viziona independent.

Ce poți vedea în apropiere de Veliko Tărnovo

1. Satul Arbanasi

Cel mai aproape de orașul Veliko Tărnovo și cel mai cunoscut, de altfel, este pitorescul sat Arbanasi. Așa că, dacă sunteți în zonă, nu îl ratați. Este un sătuc cu case de piatră și ulițe pietruite sau chiar de pământ, pe care vă recomandăm să-l străbateți la pas.

Iată și câteva obiective pe care să nu le ratați aici:

Biserica Nașterii Domnului

Construită în jurul anului 1630, biserica aceasta își merită cu prisosință cei 10 leva de persoană pe care i-am plătit la intrare. Este foarte frumoasă, iar picturile sunt destul de bine conservate.

Biserica Sf. Mihail și Gavril

Este asemănătoare cu Biserica Nașterii Domnului și datează din aceeași perioadă. Picturile sunt și aici bine conservate, în timp ce curtea este parcă mai frumoasă decât la precedenta.

Casa Muzeu Constanțalieva

Este un muzeu etnografic, unde puteți să vă faceți o idee despre cum arăta viața în Arbanasi în secolele XVIII-XIX. Ca și la Muzeul Iluziilor din Veliko Tărnovo, și aici există explicații în limba română. Biletul de intrare costă 10 leva.

Biserica Muzeu Sf. Gheorghe

Deși restaurată, aceasta ni s-a părut mult mai puțin impresionantă decât cele două biserici amintite mai sus. Picturile sunt însă destul de interesante și seamănă un pic ca stil cu cele de pe mănăstirile din Bucovina.

Puteți vedea vlogul despre plimbarea noastră în Arbanasi aici:

2. Mănăstirile Schimbarea la Față și Sfânta Treime

Situate foarte aproape de Veliko Tărnovo, cele două mănăstiri sunt aproape față în față dar pe dealuri diferite. La ambele se poate ajunge cu mașina.

Mănăstirea Schimbarea la Față (Preobrazhenski Manastir), care datează din secolul al XI-lea, nu mai este funcțională. Asta după ce în 1991 a căzut o stâncă de pe versantul la poalele căruia este construită mănăstirea. Dar, ca prin minune, stânca s-a spart în două bucăți care au căzut de o parte și de alta a bisericii, fără să o atingă. Așadar, biserica a rămas intactă. Chiliile nu mai sunt însă funcționale.

Intrarea în biserică este 4 leva de persoană.

Nouă ne-a plăcut foarte mult această mănăstire și vă recomandăm și vouă să o vizitați.

Nu același lucru putem spune despre Mănăstirea Sfânta Treime, situată pe versantul de vis-a-vis. Deși amplasarea este la fel de pitorească, nu te simți deloc binevenit aici. Măicuțele sunt foarte reci și mofluze și ai permanent senzația că le deranjezi.

3. Cascada și Canionul Hotnitsa

Situată la aproximativ 30 de minute de mers cu mașina din Veliko Tărnova, cascada Hotnitsa merită cu prisosință o vizită. Aceasta nu impresionează neapărat prin căderea de apă, ci mai ales prin culoarea apei lacului ce se formează la baza cascadei.

Dacă sunteți mai aventuroși, vă recomandăm să parcurgeți și canionul Hotnitsa. Acesta este amenajat cu scări și podețe de lemn și te poartă prin cotloanele săpate de apă în stâncă.

Noi am parcurs canionul integral și ne-am întors pe partea opusă, pe drumul asfaltat. Dacă nu vreți să faceți însă asta, vă puteți întoarce în momentul în care se termină amenajările.

Ca să vă faceți o idee despre cum arată traseul, puteți urmări vlogul nostru de aici:

Similar cu Hotnitsa este Canionul Emen. Diferența este că acesta din urmă nu este amenajat (sau mai bine zis nu au fost refăcute scările și podețele), așa că noi am preferat să nu mai mergem, având în vedere că eram cu Daria.

4. Cascadele Kartala

Cascadele Kartala sunt o serie de 3 cascade. Se poate ajunge la ele fie din oraș, fie pe o potecă ce pleacă chiar din drumul european ce leagă Veliko Tărnovo de Ruse. Traseul este ușor, amenajat cu podețe de lemn și poate fi parcurs chiar și de copii.

Noi am ales varianta mai scurtă, adică poteca ce pleacă din E85. Am lăsat mașina la o benzinărie și am parcurs traseul pe jos până la ultima cascadă. Informații detaliate despre traseu găsiți în vlogul de mai jos:

Din păcate, ultima cascadă, care ar fi trebuit să fie și cea mai spectaculoasă, era aproape secată. Noi am fost toamna însă probabil că primăvara o puteți admira în toată splendoarea ei.

5. Cascadele Krushuna

Situate în satul Krushuna, la mai puțin de o oră de mers cu mașina de Veliko Tărnovo, cascadele de travertin de aici sunt foarte spectaculoase. Traseul te poartă prin pădure printre cascade mari și mici până ajungi la ultima și cea mai spectaculoasă.

Jurnal de Călătorie 2019

Noi le-am vizitat tot toamna dar într-o altă minivacanță. Iar despre ele am scris în detaliu aici.

6. Peștera Devetashka

Aceasta este situată la 90 de kilometri de Veliko Tărnovo și se remarcă prin găurile din tavan care creează un aspect aparte. Este destul de mică, nu are stalactite și stalagmite (probabil din cauza curenților de aer care împiedică formarea lor) și este plină de vegetație.

Peștere Devetashka

Despre această peșteră am scris pe larg într-un alt jurnal de călătorie pe care îl poți citi aici.

Cam asta am văzut noi și vă recomandăm și vouă în zona Veliko Târnovo. Fie că mergeți singuri, cu copii mai mari sau mai mici sau chiar cu bebeluși.

Până data viitoare, stay tuned!


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top