Drumeții Jurnal de Călătorie în

ELVEȚIA: 8 lucruri pe care să le faci în Zermatt

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Zermatt era de mult pe lista noastră de călătorii dar nu cu un deadline clar. A urcat însă vertiginos și a devenit cap de listă după apariția Dariei în viața noastră.

Așa cum vă spuneam și cu alte ocazii, de când s-a născut ea încercăm să ne adaptăm vacanțele astfel încât să o includem în planurile noastre de călătorie. 

Astfel, după primul an în care am mers “pe lângă casă” și puține zile, în 2023 am hotărât să ne facem o vacanță de 2 săptămâni. Voiam undeva în Europa, unde să petrecem mult timp în natură și pe cărări de munte, să avem facilități pentru copii dar să fie o destinație nouă și pentru noi.

Așa am ajuns la Elveția. Iar de aici, inițial, ne-am oprit la Zermatt. Dar fiindcă dorul de ducă era prea mare, ne-am prelungit vacanța la 2 săptămâni, pe care le-am petrecut una în Zermatt și una în Grindelwald. 

Astăzi o să vă vorbesc despre prima destinație, o stațiune superbă de la poalele Matterhornului, car free și cu o atmosferă care nouă ne-a plăcut foarte mult.

Zermatt

Cum ajungi în Zermatt

Există mai multe variante din care puteți alege. Cea mai ieftină dar nu și cea mai economică din punctul de vedere al timpului este mașina personală. 

Pentru noi, un drum atât de lung cu mașina împreună cu Daria ieșea din discuție. Așa că am optat pentru avion. 

Voiam un zbor direct și la ore potrivite pentru un copil atât de mic (la momentul plecării Daria avea 1 an și 5 luni) și cât se poate de ieftin. Iar cele mai ieftine variante erau la Wizz Air, către Basel și către Geneva. 

Noi am luat zborul spre Basel pentru că avea ore mai bune și era mai puțin de mers cu trenul. 

Am rămas o noapte în Basel, iar a doua zi am pornit spre Zermatt.

De data aceasta nu am închiriat mașină, ci am ales să mergem cu mijloacele de transport locale. În acest caz, cu trenul.

Din păcate nu există tren direct Basel-Zermatt. Se schimbă 2 sau 3 trenuri, în funcție de oră. La ora la care am mers noi, am schimbat 3 trenuri, iar în total am făcut 3h18. 

Primele 2 trenuri au fost intercity, cu vagon dedicat familiilor cu copii.

Vagonul Family – jos e loc de biciclete și cărucioare, iar sus e locul de joacă. Îl recunoașteți ușor după desene.

Adică la parter era loc de cărucioare și biciclete, iar la etaj era amenajat un mic loc de joacă. Astfel, pentru Daria, a trecut timpul destul de ușor. 

Unele trenuri au și Family Area, o zonă cu jocuri pentru copii mai mari – un fel de tablă de joc lipită pe măsuța de la geam.

Toate treburile cu care am mers noi arătau la fel: cu tobogan, un trenuleț din lemn și un mic tunel prin care treceai spre tobogan.

Unde stai în Zermatt

Ce trebuie să știți în primul rând dacă mergeți în Zermatt este că aici nu ai voie să intri cu mașina. Aceasta trebuie lăsată la intrarea în oraș.

În Zermatt circulă doar autobuze și taxiuri electrice. Dacă optați pentru o cazare mai departe de gară, puteți să luați în calcul cele două variante în cazul în care aveți bagaje multe sau grele.

Ce trebuie să mai știți, de asemenea, este că Zermatt e un oraș terasat. Iar punctele de interes – gară, supermarketuri, loc de joacă pentru copii, parc de aventură, gondole și funiculare sunt în vale, aproape de râul Matter.

Zermatt

Prin urmare, dacă nu vreți să urcați și să coborâți scări și pante, cel mai bine este să căutați cazare în vale. Cel mult la primul nivel de sus (în zona centrului), de unde puteți urca sau coborî cu liftul.

De asemenea, Zermatt este o stațiune scumpă. Iar prețurile pe booking sunt destul de mari, fie că vorbim de hoteluri sau apartamente.

Noi ne-am rezervat cazarea printr-un site local. Iar de aici am ales Haus Astral. Am optat pentru un studio cu vedere la Matterhorn (pentru că apartamentul cu dormitor separat era ocupat in perioada dorită de noi).

Studioul are o chicinetă la intrare, baie proprie, iar camera are paturi ce coboară din perete. Deși eu eram sceptică, s-au dovedit a fi foarte confortabile. De la balcon aveam vedere către Matterhorn. Singurul dezavantaj era o macara ce strica un pic peisajul.

Am avut, de asemenea, disponibil un scaun de masă și ni s-a oferit și pătuț. Cum Daria doarme cu noi, am preferat să nu ne încurcăm prin cameră și de pătuț, așa ca l-am refuzat. Toate intră în prețul cazării. Inclusiv protecții laterale pentru paturi, dacă aveți nevoie.

Noi am fost foarte mulțumiți de cazare. Arăta mult mai bine decât în poze. În plus, am avut cam tot ce aveam nevoie la un preț mai mult decât decent: 800 CHF pentru 7 nopți.

Am fost foarte aproape de toate punctele de interes, inclusiv un loc de joacă pe care l-am frecventat zilnic.

Fiind cu Daria, nu am mâncat deloc la restaurant (sunt mâncăruri destul de grele și nepotrivite pentru un copil de 1 an și 5 luni). Am preferat să gătim acasă, astfel încât să putem controla ce îi oferim. Este posibil să fie și restaurante cu mâncăruri ok pentru cei foarte mici dar noi nu le-am găsit, deși le-am căutat.

Așadar ne-am facut cumpărăturile de la supermarketuri. Cele mai apropiate de noi erau Coop, Migros și Spar.

Carduri care te ajută să economisești bani

Sunt mai multe variante de pass-uri care te ajută să economisești bani în Elveția. Pentru că noi am stat 2 săptămâni în două regiuni diferite și pentru că plănuiam să folosim foarte mult transportul în comun – de la trenuri până la gondole și telecabine, am ales varianta cardurilor Half Fare.

Acestea sunt valabile timp de 1 lună și costă 120 CHF de persoană. Așa cum le spune numele, cu ele puteți achiziționa bilete la jumătate de preț pentru: tren, autobuz, vapor și transport pe cablu, precum și pentru transportul local în 90 de localități din Elveția.

Half Fare Cards sunt în varianta e-ticket și pot fi achiziționate online de aici.

⚠️Atenție! Dacă optați pentru Half Fare cards, să le aveți în permanență la voi pentru că e posibil să vi le ceară pentru a scana codul QR.

Ce poți să faci în Zermatt

Zermatt este un orășel foarte pitoresc, cu o atmosferă care nouă ne-a plăcut foarte mult. Majoritatea oamenilor erau veniți pentru drumeții și, fie că te plimbai pe bulevardul principal, fie că mergeai în supermarket, aproape toată lumea era relaxată și fără prea multe fițe. Te simțeai ca la cabană, doar că printre magazine (unele foarte scumpe 🙂) restaurante și hoteluri.

Iată ce am făcut noi și vă sugerăm și vouă să faceți aici dacă ajungeți aici.

1. Te plimbi prin Zermatt și participi la evenimentele locale

Plimbarea prin oraș este o experiență în sine. Nu ratați nici partea veche, unde veți găsi câteva case de lemn foarte frumoase.

Dacă petreceți mai mult timp în Zermatt și sunteți însoțiți de copii, nu ratați întâlnirile cu Wolli, mascota Zermatt-ului – o oaie cu bot negru. De obicei vine în stațiune în fiecare luni, pentru a se întâlni cu cei mici, pe bulevardul principal.

Wolli

Mai multe detalii despre evenimentele care au loc aici găsiți pe site-ul Zermatt.ch.

Când am fost noi, era un festival de folclor, așa că am asistat atât la mici momente muzicale pe stradă, cât și la concerte.

De asemenea, am văzut Marșul Caprelor – o defilare a unei turme de capre cu păstori prin centrul stațiunii.

La ieșirea din stațiune există și un parc de aventură, atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu trasee variate și antrenante, zic eu, din ce am văzut. Nu l-am testat însă pentru că Daria era prea mică pentru așa ceva. Limita de vârstă pentru copii era de 4 ani.

Dar dacă ați ajuns până în Zermatt, probabil că nu intenționați să vă petreceți tot timpul în stațiune. Ci vreți să colindați și munții din jur. Așa că iată ce am făcut noi timp de o săptămână aici și vă recomandăm și vouă.

2. Mergi cu trenul către Gornergrat

Gornergrat este un vârf cu altitudinea de aproximativ 3100 m, unde se poate ajunge cu trenul (de fapt o cremalieră) care se ia de vis-a-vis de gara din Zermatt.

Prețul unui bilet dus este în mod normal 63 CHF. Noi am plătit însă 63 CHF pentru 2 persoane, cu Half Fare Cards.

Pentru copii prețul este redus la jumătate. Dar copiii sub 9 ani, ai căror părinți se cazează cel puțin o noapte în Zermatt, pot călători gratuit cu cardul Wolli. Acesta poate fi cerut la cazare sau la biroul de turism.

Trenul face aproximativ 30 de minute până sus și este o experiență în sine pentru că traversează o zonă pitorească.

Gornergrat

După cum vă spuneam, noi am fost în această vacanță împreună cu Daria. Iar una dintre provocări a fost altitudinea de peste 3000 m, care e cu multe controverse pentru copiii sub 1 an și jumătate. Eu am stat și am citit mai multe studii înainte și am decis să încercăm să urcăm cu ea, mai ales că era la limita de vârstă.

Am încercat să o obișnuim treptat cu altitudini mari și am făcut înainte mai multe trasee la 2000 m în țară.

Odată ajunși aici, am monitorizat-o atent și eram pregătiți ca, la orice semn de disconfort, să coborâm rapid.

Nu a fost însă cazul, ea reacționând foarte bine la altitudinea aceasta. Dar dacă asta s-a întâmplat cu Daria, nu înseamnă că este general valabil. Așa că nu vă recomandăm neapărat să faceți asta, mai ales dacă cel mic este mai aproape de vârsta de 1 an, decât de 1 an și jumătate.

În acest caz puteți lua trenul până la o stație intermediară.

Noi am mers până la ultima stație, unde am instalat-o pe Daria în rucsac și am început să explorăm împrejurimile.

Gornergrat

De pe Gornergrat ai vedere directă către vedeta zonei – Matterhorn, dar și către ghețarul Gorner. Iar peisajele îți taie răsuflarea.

Ghețarul Gorner

Iată și ce puteți face aici:
🔹să mergeți pe platforma de belvedere unde aveți deschidere de 360 grade spre vârfurile din jur – majoritatea peste 3000 m. Nu ratați nici telescoapele. O să vă ajute să identificați mai ușor vârfurile.
🔹să faceți un scurt circuit pe la baza platformei
🔹să savurați o băutură sau ceva de mâncare cu vedere la Matterhorn
🔹să vizitați Capela
🔹să vă bucurați de un zbor cu parapanta VR la Zoom Matterhorn. Aici intrarea este gratuită în baza biletului de tren.

De aici noi am ales să coborâm pe jos până la stația Rifelberg.

Ne-am plimbat în voie pe potecă având permanent Matterhorn în față. Am ales poteca Meet the sheep dar n-am avut noroc de oițe. Le-am văzut în altă zi.

Dacă vreți să le vedeți, puteți verifica înainte site-ul unde sunt monitorizate. Pentru că, la fel ca în Norvegia sau Islanda, ele nu sunt însoțite de ciobani, ci se deplasează singure.

Ne-am oprit apoi la lacul Riffelsee și am întâlnit doi pui de marmotă. Lacul este foarte frumos, iar în el se reflectă Matterhorn. În zilele senine e o splendoare.

Riffelsee
Riffelsee
Riffelsee

De la Rifelberg am coborât până în Zermatt cu gondola – are două tronsoane și costă 40 CHF la preț întreg. Noi am plătit 40 CHF pentru 2 persoane.

3. Urci cu gondola pe Klein Matterhorn și vezi Matterhorn Glacier Paradise

O altă destinație “clasică” din Zermatt este Matterhorn Glacier Paradise, pe care nu o puteam rata nici noi. Am urcat cu gondolele până la 3883m, pe Klein Matterhorn. Aceasta este cea mai înaltă stație de telecabină din Europa, depășind-o pe cea de pe Aiguille du Midi (Mont Blanc), care e la 3842m.

Klein Matterhorn

Dacă vreți să aflați mai multe despre experiența noastră pe Aiguille du Midi, găsiți jurnalul aici: Zi de pauză în TMB: Aiguille du Midi 3842 m.

Traseul este format din 3 tronsoane, iar biletele dus-întors ne-au costat 60 CHF de persoană cu cardurile Half Fare.

Și, dacă vă întrebați dacă am urcat cu Daria până la altitudinea aceasta, răspunsul este NU.

Copiii sub 3 ani nu au voie pe ultimul segment de telegondolă (nu că altfel am fi urcat cu ea până la aproape 4000m). Până și pentru noi a fost un pic “amețitor”. Am resimțit altitudinea ceva mai tare decât pe Aiguille du Midi.

Așadar am urcat pe rând și am admirat cele 38 de vârfuri peste 4000m de pe platforma de belvedere, după care am coborât în ghețar, în Glacier Palace.

Dacă sus, pe platformă era cald și bine, în ghețar era destul de frig. Noroc că am avut la noi inclusiv mănuși. Aici nu ai mare lucru de văzut: câteva sculpturi în gheață, o crevasă și granița dintre Elveția și Italia.

Dacă vreți, vă puteți continua călătoria cu ultimul segment de telegondolă care trece în Italia și care s-a deschis în 2023. Noi nu am putut face asta pentru că, așa cum v-am spus, nu aveam cum să o luăm pe Daria cu noi și ar fi avut de așteptat prea mult. Mai ales că la Trockener Steg (ultima stație până la care am urcat cu ea) nu era amenajat nimic pentru copii.

Dacă vreți să beneficiați de o experiență VIP, puteți lua gondola cu cristale Swarovski și podea transparentă.

4. Parcurgi Matterhorn Glacier Trail

De la Trockener Steg puteți să urmați Matterhorn Glacier Trail, un traseu ce vă poartă pe urmele ghețarului Matterhorn.

Este o potecă amenajată pe locul fostului ghețar, cu un peisaj mirific. Mai mult, te duce cel mai aproape de Matterhorn (dacă nu ești alpinist).

Matterhorn

Nu pot să vă descriu în cuvinte senzațiile pe care le-am trăit aici. Pot doar să vă recomand să nu ratați acest traseu.

Matterhorn Glacier Trail

Poteca aceasta coboară în valea glaciară Matter și apoi urcă până la bifurcația cu traseul către cabana Hörnli, de unde începe ascensiunea pe Matterhorn. Apoi coboară la Schwarzsee (Lacul Negru) și stația intermediară de telegondolă.

Noi nu am mai coborât în vale pentru că era destul de abrupt și dificil de coborât și apoi urcat cu Daria în spate, așa că ne-am întors pe același traseu, de unde am luat gondola spre Schwarzsee. Aici am făcut o scurtă oprire pentru admirat lacul, după care am luat gondola până în Zermatt.

5. Mergi pe poteca celor 5 lacuri

Un alt traseu pitoresc pe care îl puteți face din Zermatt este poteca celor 5 lacuri.

Ca să ajungem aici, noi am luat funicularul din Zermatt până la stația Sunnegga. Acesta a fost cel mai rapid funicular cu care am mers pană acum. Apoi am luat gondola până la Blauherd și telecabina până pe Vf. Rothorn la 3103m. Prețul total (dus-întors) a fost de 82 CHF pentru 2 persoane cu cardurile Half Fare.

După ce am admirat priveliștea de pe vârf, am coborât cu telecabina la Blauherd, de unde am început traseul celor 5 lacuri. Se poate coborî și pe jos până la Lacul Stellisee.

Prima oprire a fost Lacul Stellisee, unde ne-am bucurat de o reflexie perfectă a Matterhorn.

Stellisee
Stellisee

Aici am întâlnit întâmplător și oițele cu bot negru, celebre în regiunea Valais.

A urmat Lacul Grindjisee, foarte diferit de primul.

Grindjisee

Apoi am mers la Grunsee, unde eu și Daria ne-am bălăcit un pic.

Grunsee

Ultimele 2 lacuri – Moosjisee și Leisee – au fost mai puțin spectaculoase. La ultimul dintre ele este amenajat un loc de joacă pentru copii, dar și grătare și o mică plajă.

Leisee

De aici am revenit la Sunnega, de unde am coborât cu funicularul în Zermatt.

6. Traversezi podul suspendat din Furi și mergi la Gletchergarden

Acesta este un traseu mai lejer și mai puțin spectaculos decât celelalte prezentate până acum însă merită făcut dacă stați mai multe zile în Zermatt.

Am luat gondola până în Furi, pentru care am plătit 7,5 CHF de persoană doar dus (cu reducerea de 50% aferentă cardurilor Half Fare). Iar de aici ne-am îndreptat către podul suspendat.

Traseul este scurt însă noi am făcut pauze: de cules și mâncat zmeură sau de traversat podul suspendat cu Daria pe jos 🙂.

Am mers apoi la Gletschergarten, unde am aflat multe informații despre ghețarul Gorner și mica eră glaciară care a durat din 1300 până la 1850/1860.

7. Vizitezi Cheile Gorner

Dacă sunteți în zonă, la Gletschergarten sau Zermatt, puteți vizita Cheile Gorner. Este un obiectiv cu administrare privată, ca nu se găsește în ghidurile oficiale.

Gorner Gorge

Biletul de intrare costă 5,5 CHF de adult și 3 CHF de copil, iar cheile sunt foarte spectaculoase. Apa are un debit impresionant, de 200 km/oră.

Dacă veniți din Zermatt sunt mai ușor de găsit. O să vedeți o placă amplasată după parcul de aventură.

Dacă însă intrați prin celălalt capăt (ca noi), sunt un pic mai greu de găsit. Am lăsat însă toate informațiile în vlog, care va veni în curând.

Totodată, intrarea aceasta nu are barieră. Intri fără să plătești dar ești avertizat prin afișe că cheile sunt monitorizate video și că trebuie să plătești la ieșire, altfel riști amendă. Asta ca să nu-ți vină vreo idee și să te întorci din drum în speranța că le vei vedea gratis 🙂.

Gorner Gorge

8. Parcurgi Botanical Trail: Zermatt-Cabana Edelweiss-Hotel Trift

Dacă vă țin picioarele și vreți ceva mai solicitant decât ce v-am prezentat până acum, puteți opta pentru Botanical Trail, cu o diferență nivel de peste 700 m.

Traseul este un fel de Valea Jepilor Mici dar mult mai spectaculos.

Vezi aici traseul făcut de noi pe Jepii Mici: Tură de o zi pe Jepii Mici și Jepii Mari.

Poteca urcă abrupt încă din Zermatt și te poartă pe valea pârâului Trift.

Până la Cabana Edelweiss, traseul este în cea mai mare parte prin pădure. Se urcă în continuu dar poteca e abordabilă chiar dacă, privind de jos din Zermatt, nu îți vine să crezi că poți ajunge la această cabană aproape suspendată pe stâncă. Traseul este însă recomandat pentru copii mai mari – cam peste 8 ani – pentru că e solicitant.

Vedere de la cabana Edelweiss

Partea cu adevărat spectaculoasă însă abia de aici începe.

Dai peste flori, cascade, podețe și scări care te trec peste pârâu sau te ajută să treci prin pasajele mai dificile.

La un moment dat, cam cu 25-30 minute înainte de a ajunge la capăt – Hotelul Trift -, eu m-am oprit cu Daria, care nu mai avea răbdare să stea în rucsac. Așa că a continuat doar Silviu.

Hotel Trift

Aș fi făcut și eu același lucru dar ne cam presa ploaia. Așa că am decis să nu mai întârziem și să ne întoarcem cât se poate de repede.

Cam acestea sunt lucrurile pe care noi le-am făcut în Zermatt și pe care vi le recomandăm și vouă. Dacă mergeți cu copii mai mari, aveți și trasee interactive, cum este Poteca Pensionarilor (😁). O puteți parcurge și ca atare dar o puteți și transforma în joc achiziționând Wolli Wonderland de la biroul de turism din Zermatt. Îl găsiți la ieșirea din gară.

O experiență inedită cu sau fără copii poate fi și traversarea podului suspendat din Randa.

Dacă sunteți fără copii și vreți ceva mai dificil, puteți încerca escaladarea vârfurilor din jur – Breithorn, Weisshorn, Rothorn sau tururile Matterhorn ori Monte Rosa.

Posibilitățile sunt multiple, în funcție de pregătirea fizică și disponibilitatea fiecăruia. Toate traseele le găsiți aici.

Ce v-am prezentat în acest jurnal de călătorie sunt traseele și experiențele pe care noi le-am încercat în cele 6 zile cât am stat în Zermatt împreună cu Daria.

Urmează un articol similar despre cealaltă destinație a noastră din această vacanță în Elveția: Grindelwald, la poalele unui alt colos, Eiger. Așa că stay tuned!

Citește și:
10 experiențe pe care să nu le ratezi în regiunea Jungfrau


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

One thought on “ELVEȚIA: 8 lucruri pe care să le faci în Zermatt

Comments are closed.

Back To Top