Maramureș
Jurnal de Călătorie cu mașina

ROMÂNIA: Maramureș: 9 locuri de vizitat

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Am ocolit mulți ani regiunea Maramureș. Nu pentru că nu mi-aș fi dorit să ajung aici, ci pentru că este foarte departe de București. Ai nevoie de cel puțin 5-6 zile, adică o vacanță în toată regula. Nici măcar un weekend extins nu este suficient, dacă vrei să te bucuri un pic de frumusețea locului.

Așa se face că, abia în iunie 2010, am decis că este momentul să vizităm Maramureșul și să descoperim mult lăudatele tradiții ale locului. Am revenit după aproape 10 ani, de data aceasta iarna, în decembrie 2019. Mai exact de Crăciun.

Așa că iată-mă astăzi cu un nou jurnal de călătorie, în care voi rezuma experiența mea în această regiune într-un top al locurilor ce merită vizitate în Maramureș.

Ai putea să spui că regiunea în sine este un muzeu în aer liber și că nu ai nevoie de obiective punctuale pe care să le „bifezi”. Ei bine, dă-mi voie să te contrazic.

Maramureșul, așa cum l-am văzut eu este aproape un kitsch. De ce spun asta? Pentru că, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea zonelor rurale din România, amestecul de nou și vechi, de tradiție și modernitate, de confort și autenticitate s-a făcut într-un mod haotic. Fără norme de construcție, fără implicarea autorităților, ci după bunul plac al oamenilor.

Așa se face că vestitele porți maramureșene le găsești aproape exclusiv la pensiuni sau obiective turistice, casele tradiționale din lemn sunt lăsate în paragină în 90% din cazuri, iar vilele mari, roz și impunătoare sunt prezente la tot pasul.

Asta nu înseamnă totuși că Maramureșul nu merită vizitat :). Așadar, dacă te hotărăști să mergi în Maramureș, iată ce poți să treci pe lista de „things to see”.

1. Mănăstirea Bârsana

Situată pe Valea Izei, în inima Maramureșului, pe drumul ce urcă spre Sighetul Marmației, Mănăstirea Bârsana este un adevărat complex arhitectural ce merită vizitat. Alocă-ți cel puțin 1 oră, întrucât locul este foarte ofertant.

Intrarea se face pe sub Turnul-clopotniță, în lateralul căruia vei găsi și harta complexului. Plimbă-te în voie prin curte și admiră pe rând Muzeul, Stăreția, Casa Voievodală, Altarul de vară dar și Biserica pe două nivele.

Nu rata urcarea în cea de-a doua biserică. Mie mi s-a părut inedit interiorul.

Îți recomand, de asemenea, să vizitezi Muzeul de icoane şi carte veche Gavril de Bârsana unde, în schimbul unui bilet de 1 leu de persoană, vei putea admira icoane vechi pictate pe lemn, mobilier tradițional și articole de îmbrăcăminte specifice locului.

2. Memorialul de la Sighet

Dacă tot ai ajuns la Bârsana, mergi vreo 25 kilometri spre nord până la Sighetu Marmației. De ce? Ca să vezi Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, amenajat în fosta închisoare din centrul orașului.

Programul de vizitare este de marți până duminică, iar taxa de intrare este de 10 lei pentru adulți.

Din păcate nu am poze de aici (am fost mult prea marcată de ce am văzut ca să mai fac și poze) dar îți recomand din toată inima să vizitezi acest muzeu. Este primul din lume dedicat victimelor comunismului. Este o muncă uriașă de strângere de fotografii, acte, obiecte, scrisori, colecții de ziare, cărți, manuale, albume, înregistrări de istorie orală – totul pentru a oferi o imagine cât mai completă asupra luptei împotriva comunismului.

Și chiar dacă poate nu vei ieși vesel din acest muzeu, cu siguranță îți va clarifica trecutul nu foarte îndepărtat al poporului nostru.

Tot în Sighet mai poți vizita Casa Memorială Elie Wiesel sau Muzeul Satului Maramureșean.

3. Satul Săpânța

De la Sighet îți poți continua drumul spre nord-vest, către celebrul sat maramureșean Săpânța.

Cimitirul vesel

Asta pentru că nu ai cum să mergi în Maramureș și să ratezi Cimitirul vesel.

Taxa de intrare în Cimitirul vesel de la Săpânța este 5 lei de persoană (adulți), iar programul de vizitare este de la 10.00 la 18.00 în fiecare zi. Și când spun fiecare zi, asta înseamnă inclusiv în ziua de Crăciun :).

Față de acum 9 ani când l-am văzut prima dată, cimitirul s-a extins, iar în curte a apărut și o biserică. În fața ei tronează la loc de cinste mormântul și crucea lui Stan Ion Pătraș, artizanul acestui cimitir.

Plimbă-te în voie pe alei și ia-ți timp să citești epitafurile. Unele sunt chiar amuzante. Nu-ți imagina însă că ai ce face aici mai mult de 30-40 minute.

Casa Stan Ion Pătraș

Și dacă tot ești în zonă, vizitează și Casa memorială Stan Ion Pătraș. Tot ce ai de făcut este să o iei înainte pe strada de lângă cimitir, urmând indicatoarele.

În câteva minute vei ajunge la o casă din lemn veche, care a aparținut meșterului Stan Ion Pătraș, renumit pentru crucile sculptate și pictate din cimitirul Săpânța.

Taxa de intrare este de 5 lei de persoană, iar interiorul este amenajat în spiritul tradiției locale. Aici sunt expuse zeci de lucrări ale meșterului, în timp ce în curte se păstrează atelierul său, unde urmașii îi continuă meșteșugul.

Săpânța Maramureș
Săpânța

Nu știu să îți spun un program exact de vizitare, întrucât doamna care se ocupă de administrarea casei locuiește chiar în curtea acesteia. Noi l-am putut vizita fix în ziua de Crăciun.

Mănăstirea Peri

Dacă tot ești în Săpânța, mergi și la Mănăstirea Peri. O despart doar vreo 2 kilometri de Cimitirul Vesel. În plus, merită să vezi cu ochii tăi cea mai înaltă biserică de lemn din Europa (75 metri înățime).

Vâltorile din Săpânța

Vâltorile sunt un fel de mașini de spălat naturale și ecologice, spălarea făcându-se fără curent electric și fără detergenți.

Noi nu am reușit să le vedem, însă din cercetările mele ar fi 3 în zona Săpânța: Diobu (Vâltoarea dublă), Znur și Măruț. Znur se află la doar 700 metri de Cimitirul Vesel.

4. Bisericile de lemn din Maramureș

În ceea ce privește bisericile de lemn, vei găsi nenumărate în Maramureș. Dacă însă nu ai foarte mult timp la dispoziție ca să vizitezi mai multe biserici, atunci îți recomand Biserica veche de la Mănăstirea Moisei, construită în 1672.

5. Satul Breb

Lăudat de mulți ca fiind cel mai autentic sat din Maramureș, Breb se află la o distanță de aproximativ 20 km de Cavnic. Peisajul este într-adevăr pitoresc, satul fiind situat la poalele Crestei Cocoșului din Munții Gutâi.

Aici vei găsi și două case vechi maramureșene (din secolul al XVIII-lea) restaurate de Fundația Eminescu, patronată de Prințul Charles.

Dacă însă ajungi pe o vreme umedă, așa cum am făcut noi, atunci înarmează-te cu răbdare ca să înfrunți noroiul de pe ulițele satului :d.

6. Lacul Albastru

Dacă te afli în zona Cavnic – Baia Sprie, atunci poate merită să faci o scurtă drumeție până la Lacul Albastru.

Format prin surparea unor lucrări miniere de exploatare în anii 1919-1920, lacul este spectaculos prin culoarea care variază de la verde la albastru, în funcție de direcția și cantitatea de lumină. Aceasta se datorează sărurilor de cupru dizolvate în apele lacului. Seamănă foarte mult cu Lacul Ochiul Beului din Parcul Natural Cheile Nerei.

Ca să ajungi la acest lac te sfătuiesc să folosești Waze-ul și să mergi cu mașina până se termină drumul asfaltat. Asta ca să scutești urcușul destul de abrupt din orașul Baia Sprie până la liziera pădurii.

De aici, ia-o pe jos prin pădure. Nu-ți fie teamă că te vei rătăci. Poteca este vizibilă și foarte bine marcată. Noi am făcut mai puțin de 30 minute de unde am lăsat mașina și până la lac.

De aici îți poți continua drumul spre Crăpătura Zorilor, aflată la 250 m distanță de lac.

Crăpătura Zorilor este o lucrare minieră medievală asemănătoare unei crăpături în munte, îngustă și cu pereți abrupți de zeci de metri.

Este destul de dificil să o vezi în ansamblu sau să faci poze și nu te sfătuiesc să te aventurezi prea aproape de marginea ei. Există riscul să cazi. Limitează-te la a o admira de la distanță. În plus, de pe potecă vei avea o perspectivă amplă asupra orașului Baia Sprie.

7. Zona cu șmen

Nu, nu e o glumă, ci un loc marcat ca atare pe Drumul Județean 109 F, în apropiere de localitatea Budești, între Hanu` lu` Cobâlă și Popasul Fogadau. Dacă mergi dinspre Cavnic spre Budești, vei vedea un mic indicator pe partea dreaptă a drumului, amplasat pe un copac. Vei vedea, de asemenea, și numeroase mașini oprite.

Ce face această zonă să fie una cu „șmen”? Faptul că mașinile urcă singure la deal, iar apa curge în sus :), contrazicând toate legile fizicii. Se pare că măsurătorile GPS ar fi arătat că este vorba despre o iluzie optică – o zonă de pantă pe care o percepi ca fiind rampă.

8. Mocănița de pe Valea Vaserului

Dacă ai terminat cu partea de vest, poți să te muți spre estul regiunii. Iar aici îți recomand o plimbare cu mocănița, pe care o iei din Vișeul de Sus.

Dacă este vreme bună, poți să stai în vagonul descoperit fără probleme (merge cu viteză mică și nu se face prea mult curent). Dacă însă prinzi o vreme ploioasă (așa cum ni s-a întâmplat nouă), probabil că vagoanele acoperite sunt o variantă mai bună.

Trenul merge destul de încet, iar călătoria dus-întors durează aproximativ 6 ore. Drumul sinuos și îngust, care te poartă prin Munții Maramureșului, este însă o experiență care merită trăită măcar o dată.

Sezonul se deschide în martie, iar biletele le poți achiziționa online. Pentru programul exact și prețul biletelor te sfătuiesc să intri pe site-ul oficial.

9. Munții Rodnei

Dacă îți plac drumețiile în natură, atunci poate ar fi o idee bună să-ți iei măcar o noapte de cazare și în stațiunea Borșa. Nu pentru că ar fi ceva nemaivăzut și nemaiîntâlnit în această stațiune (pentru că nu e :d), ci pentru că de aici ai acces ușor către Lacul Știol și Cascada Cailor.

Folosește-te de telescaunul din stațiune, dacă ai norocul să funcționeze. Spun asta pentru că, deși programul este 9.00 – 18.00 (17.00 iarna), telescaunul pornește doar cu un număr minim de 10 persoane.

Prețul este de 30 lei de persoană dus-întors și te scutește de o diferență de nivel de 500 m. De la stația superioară a telescaunului poți să urci către Lacul Știol sau poți urma poteca spre Cascada Cailor.

Noi am ales să facem traseul Telescaun – Lacul Știol – Șaua Gărgălău și apoi să coborâm pe nemarcat către Cascada Cailor și, de aici, spre stațiunea Borșa. Am avut noroc să nimerim în perioada de înflorire a rododendronilor, când Șaua Gărgălău era o imensă grădină roz.

Am plecat în jurul orei 11.00 din Borșa și ne-am întors pe la 19.00. Am făcut însă numeroase pauze de poze, de odihnă și de admirat marmote :).

În 2021 am revenit în Munții Rodnei, inclusiv pe acest traseu. Așa că vă las să urmăriți vlogul filmat aici:

Dacă vreți să vedeți și alte vloguri din Munții Rodnei, le găsiți pe canalul nostru de YouTube. De asemenea, dacă vă plac vlogurile noastre, vă puteți abona la canal pentru a fi la curent cu ultimele noastre aventuri.

Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei

Poți ajunge aici pe un drum forestier care pleacă din DN 17 C (dintre Săcel și Moisei). Noi nu am reușit să vedem izbucul întrucât am ajuns în zonă destul de târziu și ne-am întors în momentul în care începea să se întunece.

De ce îți vorbesc însă despre această tentativă eșuată? Pentru că poate astfel tu o să-ți iei mai mult timp ca să ajungi dar și pentru că vreau să-ți povestesc o întâmplare foarte amuzantă legată de acest loc.

Așa cum îți spuneam, era în vara lui 2010. Nu aveam smartphone și nici Internet pe mobil. Ne-am lăsat mașina la drumul principal și am luat-o la pas către izbuc.

Atenție se corhănește!

Și cum mergeam noi agale pe drumul forestier admirând căpițele de fân, vedem un indicator: Atenție se corhănește!

Ne uităm nedumeriți unul la altul, neștiind ce înseamnă corhănit, și decidem să mergem totuși mai departe. Ce putea fi atât de rău la corhănitul ăsta? Nu mai mergem însă mult, că dăm peste altă avertizare: Atenție se corhănește!

Moment în care am început să avem îndoieli dacă să mai continuăm sau nu. Ce-o fi însemnând totuși acest corhănit? O fi având legătură cu ceva animale sălbatice? Am încercat să speculez cu oareșice teamă.

Îți dai seama că nu aveam nici cel mai mic indiciu. Iar prin preajmă nu era țipenie de om ca să putem întreba. Iar curiozitatea ne rodea pe amândoi. În plus, dacă era ceva periculos?

Așa că, în lipsă de alte soluții, am decis să … sunăm la București. Trebuie să fie cineva în fața unui calculator sau a unui dicționar care să ne spună ce înseamnă corhănit.

L-am găsit pe fratele meu care, după ce s-a amuzat copios de încurcătura noastră, a deschis DEX-ul și ne-a citat: „corhănit = a deplasa buștenii cu țapina”. Moment în care a fost rândul nostru să izbucnim în râs. N-am mai întrebat ce e țapină, pentru că deja era mult prea comic. În plus, am dedus din context.

Mai luminați și mai înțelepți după această descoperire, ne-am continuat drumul. Însă nu pentru mult timp pentru că, așa cum îți spuneam mai devreme, deja începea să se însereze. Iar drumul dus-întors ne lua vreo 3 ore.

Așa că, dacă ajungi la Izbucul Izvorul Albastru al Izei, trimite-mi și mie poze, ca să știu ce am ratat ?.

Cât despre lista mea de locuri de văzut în Maramureș, a cam ajuns la final. Te aștept însă cu sugestii, dacă tu ai descoperit și alte locuri interesante.

Unde te cazezi în Maramureș

Probabil că cea mai bună soluție ar fi să alegi 2 sau chiar 3 cazări, ca să nu pierzi foarte mult timp în mașină.

Dacă vrei să faci o incursiune în Munții Rodnei, atunci poate ar fi bine să te cazezi în Borșa 1 noapte sau 2.

Dacă vrei să vezi partea de est – Moisei, Vișeu, Valea Izei, atunci poate ar fi bine să îți găsești o cazare undeva în zonă, între Săcel și Bârsana. Noi am stat la Pensiunea Lăcrămioara din Săcel. Ne-a plăcut la momentul respectiv, însă nu știu cum arată acum, după mai bine de 9 ani ?.

Pentru zona Săpânța, Sighet, Breb, Baia Sprie, o cazare bună ar fi undeva prin Ocna Șugatag. Noi am stat în Cavnic, la Hotel Roata, dar nu vi-l recomand. E mai degrabă un motel. Camerele sunt mai mult decât modeste, iar mâncarea lasă și ea de dorit.

Să te aștepți să descoperi tradiții în Maramureș?

Și da și nu. În urmă cu 10 ani îmi amintesc că am străbătut zona în lung și-n lat în căutarea unor zone autentice, unde oamenii chiar să se plimbe pe străzi în costume naționale. Din păcate nu am găsit.

Acum însă, de Crăciun, am avut norocul să descoperim și această parte a Maramureșului. Mulți colindători îmbrăcați în costume populare și foarte talentați, dar și oameni mergând pe stradă la slujbă în costume populare.

Ce vei descoperi tu? Aștept să-mi povestești aici, pe Facebook sau Instagram. Până atunci, stay tuned pentru o nouă destinație.


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top