Berat este al nouălea oraș ca mărime din Albania și a intrat în patrimoniul UNESCO în 2008 pentru casele sale cu ferestre suprapuse (one to one windows). Adică ferestrele caselor sunt așezate una sus și una jos și se suprapun la mijloc. De asemenea, Berat mai este cunoscut și ca orașul celor 1000 de ferestre.
Într-o astfel de casă am ales și noi să stăm timp de 3 nopți în Berat. Hani I Xheblatit se numește locul, care a venit la pachet cu un decor tradițional și o priveliște superbă dar și cu ceva minusuri.
La capitolul minusuri aș trece izolația. Așa cum vă spuneam, Berat a intrat în patrimoniul UNESCO pentru arhitectura caselor cu ferestre suprapuse. Motiv pentru care cel mai probabil nu ai voie să faci modificări în ceea ce privește fațada exterioară a clădirii. Prin urmare, ferestrele sunt conservate ca atare.
Dar în cazul nostru nu ferestrele au fost problema, ci ușa de la balcon, care nu se închidea etanș. Ca atare, intra nu numai zgomotul de afară, ci și frigul.
Mai mult, nu exista încălzire centrală, ci doar aer condiționat.
Norocul nostru a fost că după prima zi s-a încălzit considerabil afară (poate chiar prea mult) și nu a mai fost frig peste noapte. Noi am fost la sfârșitul lunii aprilie.
Tot la capitolul minusuri (pe care ni le-am asumat însă) aș trece scările de acces. Iar dacă aveți bagaje, fiți pregătiți :).
Terasa interioară este însă foarte drăguță și cu vedere la cartierul vechi Gorica.
Iar micul dejun este nu numai îndestulător, ci chiar foarte bogat și variat. Iar gazdele amabile și primitoare. Pentru mine a fost o experiență foarte plăcută și liniștitoare să luăm micul dejun pe această terasă. Iar Daria a fost încântată de mărul cu miere și scorțișoară cu care ne-au întâmpinat gazdele la sosire.
La nivelul străzii, Hani i Xheblatit are și 3 locuri de parcare. În apropiere există însă multe locuri publice dar când am fost noi erau aproape toate ocupate. Așa că ne-a ajutat parcarea hotelului.
Ce poți face în Berat
Orașul vechi nu este foarte întins și nu ai extrem de multe lucruri de făcut. Probabil că principala atracție este cetatea.
Cetatea Berat
Până aici poți urca pe jos sau cu mașina. Noi am ales să mergem cu mașina pentru că era cald și era mult de urcat. Acolo ne-am plimbat prin cetate până la punctul de belvedere de unde se văd râul Osum și orașul vechi. Dar și muntele Tomorri, la poalele căruia se cuibărește orașul Berat.
Dacă plănuiți o vizită aici și aveți timp, vă recomand să mergeți la apus.
De aici se poate coborî la Biserica Sfânta Maria Vlaherna, cea mai veche din Berat și care pare suspendată pe stâncă.
Noi nu am reușit să mai ajungem aici dar era pe lista noastră de locuri de văzut în Berat.
Cartierul vechi Gorica
Cartierul este situat dincolo de râul Osum și se leagă de restul orașului prin două poduri. Unul dintre ele este și vechiul pod de piatră Ura e Re.
În apropiere de cazarea noastră se afla podul Ura e Varur, de unde ai o priveliște foarte frumoasă atât asupra cartierul Gorica, cât și asupra Mangalem.
În cartierul Gorica puteți vedea unele dintre cele mai vechi case din Berat. Totodată puteți urmări și modul cum au evoluat spre case cu un etaj.
Cartierul Mangalem
Față în față cu Gorica este cartierul Mangalem, foarte pitoresc și el. Noi în acest cartier ne-am cazat. Tot aici am mâncat și ne-am și plimbat pe străduțe.
Cartierul are multe străzi în pantă, cu trepte și alei pietruite.
Iar deasupra străjuiește cetatea, care pare suspendată în vârf de deal.
La marginea lui, spre ieșire, se află și o stradă pietonală cu terase, magazine și un părculeț cu un mic loc de joacă.
Ce poți face în apropiere de Berat
Dacă stați mai mult timp în Berat sunt mai multe locuri în care puteți ajunge. Noi am ales să stăm doar 3 nopți. Așa că a trebuit să alegem cu atenție ce vrem să vedem în zonă. Mai ales că eram cu Daria și nu voiam să facem drumuri prea lungi cu mașina.
Canionul Osum
Din Berat și până aici noi am făcut cam 2h cu mașina. Drumul nu este excelent dar nici foarte prost. Totul este însă în plin soare. Motiv pentru care nu vă recomand să alegeți această destinație vara.
Drumul de mașină o ia pe deasupra canionului și este asfaltat. Mai are gropi, iar pe alocuri e destul de îngust și albanezii au prostul obicei de a tăia curbele. Însă merită cu prisosință pentru priveliștea superbă din canion.
Canionul Osum este cel mai mare din Albania și este spectaculos. Are 13 kilometri lungime, între 4 și 35 m lățime și o înălțime a pereților cuprinsă între 80 și 100 m.
Sunt amenajate multe puncte de belvedere de unde poate fi admirat și există chiar și un traseu care se poate face prin canion.
Noi ne-am mulțumit să îl admirăm de sus și să coborâm un pic la nivelul apei. Veți găsi punctele de belvedere marcate pe Google Maps sau pe mapy.cz. În curând vom reveni și noi cu vloguri detaliate din zonă.
Dacă vreți să parcurgeți traseul prin canion, aveți grijă că potecile sunt greu vizibile și năpădite de vegetație pe alocuri.
Dacă vreți doar să coborâți la nivelul apei ca să admirați pereții impunători, puteți face ce am făcut și noi. Adică să opriți aproape de Ura e Vjetër e Zabërzanit. E un indicator și un drum care coboară până la nivelul apei. De aici o luați pe lângă râu și ajungeți în canion.
La scurt timp veți da și de podul de lemn. De aici poteca începe să urce, așa că noi ne-am întors.
Probabil că cea mai bună perspectivă a canionului o ai de pe apă. Noi n-am optat pentru această variantă pentru că implică rafting, care, din punctul nostru de vedere, nu este o opțiune pentru un copil de doi ani.
Cel mai bine amenajat punct de belvedere asupra canionului este cel de la campingul Panorama. Aici este o platformă suspendată la care se ajunge luând-o prin curtea campingului.
Cascada Bogova
Pe drumul care leagă Canionul Osum de Berat se află și cascada Bogova.
Nu este neapărat emblematică pentru Albania și nici ceva nemaivăzut dar, dacă sunteți prin zonă, merită o abatere.
Noi am mers cu mașina până la ultima parcare. În cea mai mare parte, drumul este asfaltat și foarte îngust. De la parcarea oficială (care apare marcată în Google Maps) drumul devine de pământ și e greu de parcurs fără o mașină cu garda înaltă.
De unde am lăsat mașina, noi am făcut aproape 15 minute până la cascadă. Dacă o lăsați în parcarea oficială faceți cred că cel mult 30 minute. Iar parcarea (cel puțin când am fost noi) era gratuită.
Cascada are 2 brațe, iar culoarea apei este foarte frumoasă.
Cam asta am făcut noi în Berat și împrejurimi. Nu mare lucru pentru că am fost limitați pe de o parte de căldură, pe de altă parte de faptul că eram cu Daria și nu putea sta toată ziua pe drum.
Am fi vrut să ajungem și până pe Muntele Tomorri dar n-am reușit. Din cercetările noastre există drum până pe vârf, accesibil cu o mașină 4×4.
După aceste 3 nopți petrecute în Berat, am schimbat zona: ne-am îndreptat către nordul mult mai muntos al țării, mai exact către sătucul Theth. Despre acesta va voi povesti însă într-un jurnal separat. Așa că, stay tuned!
Până atunci, dacă vreți să aflați informații la zi despre diverse destinații de vacanță din Albania, vă puteți înscrie pe grupul de Facebook Forum Albania.
Poate vrei să citești și:
Albania: ce să știi înainte de a pleca
Albania: Theth, paradisul iubitorilor de drumeții
Facebook Comments