Așa cum îți spuneam în jurnalul de călătorie precedent, cascadele Krushuna au fost cel de-al doilea obiectiv din Platoul Devetaki pe care l-am vizitat pe drumul de întoarcere din Borovets spre București.
După ce am văzut Peștera Devetashka, despre care nu credeam că este atât de spectaculoasă, am urcat în mașină și ne-am îndreptat spre cascadele de travertin din Krushuna. Cele două obiective sunt destul de aproape unul de celălalt. Le despart doar vreo 20 kilometri, așa că nu am petrecut prea mult timp în mașină.
Din fericire am găsit fără probleme loc de parcare (și gratis), ne-am echipat și am pornit la drum.
Ca și la Peștera Devetashka, și aici intrarea este un fel de bâlci ? (cu terase și grătare plus fum cât cuprinde), care nu prea are nicio legătură cu ce găsești dincolo de turnicheți. Biletul de intrare este 3 leva.
Odată ce intri însă în Parcul Natural Maarata, lucrurile încep să se schimbe. E posibil ca, dacă mergi vara, la intrare să găsești ceva balamuc din cauza piscinei olimpice inaugurate în 2013 în satul Krushuna. Noi mergând în septembrie, când nu mai era vreme de plajă și bălăceală în piscină, am beneficiat de liniște ?.
Există două trasee pe care le poți urma în această zonă a cascadelor Krushuna: traseul albastru și traseul roșu.
Cele două trasee nu comunică între ele în partea superioară, așa că nu ai decât să le parcurgi separat. Din fericire însă comunică la jumătate, așa că nu trebuie să mergi dus-întors până la intrare. Ca să înțelegi despre ce vorbesc, iată mai jos harta parcului.
Traseul albastru
Traseul albastru te poartă pe sus, pe la Peștera Maarata, Peștera Vodopada și Cascada Misterioasă. Așadar ai un pic de urcat pentru a ajunge la primul obiectiv. Nouă ne-a luat aproximativ 30 minute să îl parcurgem.
Dacă însă nu ai prea mult timp la dispoziție, îl poți sări cu succes. Practic de aici nu vezi cascadele (doar le auzi). Singura pe care o poți vedea este Cascada Misterioasă. Iar peșterile nu le poți vedea decât de la intrare, pentru că sunt inundate.
Prima pe care o întâlnești este Peștera Maarata.
Următoarea este Peștera Vodopada (care în bulgară înseamnă Peștera Cascadă). Este situată în partea superioară a cascadei principale din acest parc natural, formată de pârâul care traversează peștera.
Aceasta are 2 kilometri lungime dar este accesibilă doar cu tur ghidat și cu echipament adecvat (cu barca sau pe jos).
De la Peștera Vodopada am coborât spre Cascada Misterioasă, spectaculoasă în sine, dacă nu ai văzut alte cascade acoperite de mușchi de la noi (cum ar fi Bigăr, Beușnița sau mult mai puțin cunoscutele Chișătoarea din Moieciu sau Urlătoarea Mare din Vama Buzăului). Eu, personal, nu am fost foarte impresionată de ea :).
Ba mai mult, parcurgând întâi acest traseu, eram ușor dezamăgită de ce văd la fața locului. Unde erau cascadele de travertin și piscinele albastre pe care le văzusem în poze?
Răspunsul aveam să-l aflu abia când după intrarea în traseul roșu.
Traseul roșu și spectaculoasele cascade Krushuna
Traseul roșu este pe curbă de nivel și mult mai spectaculos decât cel albastru. Urmează cursul râului și aici sunt făcute majoritatea pozelor pe care le vezi atunci când dai căutare după Cascadele Krushuna.
Deși destul de scurt, noi l-am parcurs în aproximativ 1 h. Motivul? Pauzele lungi și dese pentru poze ?.
Primul contact cu ceea ce înseamnă Cascadele Krushuna îl ai la scurt timp de la intrarea în traseu, când dai peste primele cascade formate pe râu.
Le admiri, faci poze și mergi mai departe. Nu prea mult însă, pentru că în scurt timp ajungi la Piscina Albastră. Locul este foarte spectaculos și nu poți să nu faci zeci de poze.
Din păcate, atunci când am fost noi era deja după-amiază și înnorat, iar lumina foarte slabă. Așa că multe poze mi-au ieșit neclare (neavând cu mine trepiedul).
Urmează apoi și „bijuteria coroanei”, cascada principală din acest parc natural. Cu o înălțime de 20 m și mai multe trepte, cascada aceasta chiar este impresionantă. Din păcate însă, este ultima din acest traseu, așa că n-ai decât să faci cale întoarsă.
Legenda numelui Krushuna
Și ca o paranteză, dacă îți plac legendele, atunci cu siguranță ești curios să o afli și pe cea legată de numele acestor cascade și a satului în apropierea căruia se găsesc.
Krushun în turcă înseamnă uliu. Iar legenda spune că pe aceste meleaguri trăia odinioară un mic păstor care își neglija oile. Nu le adăpa și le lăsa în plata Domnului zile în șir. Așa că acestea se adăpau doar când ploua.
Ca să-l pedepsească pentru lipsa de grijă față de mioarele sale, Dumnezeu l-a transformat în uliu (krushun). Mai mult, l-a pedepsit să sufere de sete. Cum a făcut asta, când zona este plină de cascade? I-a transformat vederea, astfel încât apa din cascade să i se pară roșie și să o confunde cu sângele. Așa că uliul se adapă doar când plouă.
Era cât pe ce să verificăm și noi legenda, pentru că tocmai când ieșeam din parc a început să picure. Ziua noastră de vizitat se terminase însă, așa că nu ne-a fost cu supărare :). Ba mai mult, am testat una dintre terasele de la intrare, pentru că ne era foarte foame. În schimbul a circa 20 leva am mâncat fiecare câte o bucată de carne la grătar cu o garnitură și o salată.
Nu m-a dat pe spate, dar a fost suficient cât să-mi potolesc foamea. Asta pentru că până la București voiam să mergem întins, cât să nu ajungem în miez de noapte.
Cam aceasta a fost experiența noastră de weekend prelungit (vineri-luni) în Bulgaria. Pentru alte aventuri, în alte colțuri de lume, te aștept în continuare pe blog.
Stay tuned!
Citește și:
Drumeție de o zi pe Vârful Musala, acoperișul Bulgariei
Drumeție la cele 7 Lacuri din Masivul Rila
Peștera Devetashka, surpriza plăcută din Bulgaria
Facebook Comments