ce este TMB
Drumeții Jurnal de Călătorie în

Ce este TMB și ce ai nevoie să știi înainte de a pleca

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Ți-a trecut vreodată pe la urechi TMB? Dacă m-ai urmărit pe Facebook sau Instagram în ultimele săptămâni, cu siguranță da.

Ei bine, acum că m-am întors din TMB ?, revin și cu jurnalele de călătorie care sper să te ajute în planificarea turelor tale, dacă alegi această destinație.

Așadar, să începem cu începutul:

Ce este TMB

Dacă mergi în Chamonix, în centrul orașului vei da peste o statuie (vezi poza de mai jos). Ea îl înfățișează pe Horace-Bénédict de Saussure, un geolog elvețian care a parcurs pentru prima dată Tour du Mont Blanc (adică TMB) în 1767.

Ce este TMB

De ce a făcut asta? Căuta o modalitate de a escalada vârful Mont Blanc. Așa că i-a dat roată :).

În prezent, Mont Blanc – cel mai înalt vârf din Europa (de Vest) cu o înălțime de 4810 m – este înconjurat de mii de montaniarzi din toată lumea în fiecare an. Practic este cel mai popular traseu turistic montan de lungă distanță din Europa.

Date tehnice despre TMB

Nu o să insist asupra acestora, vreau doar să-ți spun pe scurt ce înseamnă Tour du Mont Blanc, sau ce este TMB – așa cum este el prescurtat de „les connaisseurs” :).

Tour du Mont Blanc are 170 km, o diferență de nivel de aproximativ 10.000 m și trece prin Franța, Italia și Elveția. De obicei durează între 8 și 11 zile, în funcție de modalitatea în care alegi să-l parcurgi.

ce este TMB

Se poate face atât în sensul acelor de ceasornic, cât și în sens invers (aceasta din urmă fiind varianta oficială). Trece prin: Les Houches, Trient, Les Contamines, Les Chapieux, Courmayeur, Champex-Lac, Tre le Champs. Practic poate fi început din oricare dintre aceste sătuce.

Este pentru tine TMB?

Dacă nu ai făcut niciodată ture pe munte, atunci nu este pentru tine. Așa cum îți spuneam, este un traseu montan de lungă distanță, cu diferențe de nivel destul de mari (aproape 1000 m în fiecare zi).

Dacă totuși vrei să mergi în TMB, te sfătuiesc să începi cu niște drumeții prin munții noștri. Începe cu unele ușoare și apoi încearcă progresiv trasee mai dificile. Abia apoi gândește-te la TMB.

Dacă însă mergi pe munte în mod obișnuit, atunci TMB nu ar trebui să îți ridice probleme. Eu l-aș cataloga ca fiind de dificultate medie, fără porțiuni tehnice. Tot ce ai nevoie este un echipament adecvat și o formă fizică ok.

Noi nu ne-am antrenat în mod special pentru acest tur. Mai mult, ultima tură pe munte am făcut-o cu o lună înainte de TMB. Este adevărat că pe Moldoveanu :), dar totuși trecuse o lună. Nici la sală nu am ajuns prea des înainte de tur pentru că am avut o groază de alte lucruri de rezolvat.

Indiferent însă cum te-ai pregăti, ai grijă ca în săptămâna de dinaintea turului să te odihnești și să mănânci bine.

De unde începi TMB dacă vii din România

Dacă pleci din România cu mașina, îl poți începe de oriunde :). Dacă alegi să pleci cu avionul, cel mai apropiat aeroport este Geneva. Poți ajunge însă și de la Lyon sau Milano, dar distanța e mai mare.

Noi am plecat cu Wizz Air către Geneva. Ca o paranteză, aș vrea să precizez că am luat cu noi bețele de trekking, pe care le-am atașat de rucsacuri, pentru că nu intrau în interiorul rucsacurilor. Ne-au lăsat să trecem fără să ne întrebe nimeni nimic.

Transfer aeroport – Chamonix

Din Geneva poți ajunge în Chamonix cu autocarul. Există mai multe firme care oferă acest serviciu: Swiss Tours, Oui Bus sau Alpy Bus. Din cercetările noastre, cea mai ieftină variantă este Swiss Tours, iar cea mai scumpă Alpy Bus.

Cel mai bine ar fi să-ți achiziționezi biletele online. Noi le-am văzut la 9 euro de persoană pe sens la Swiss Tour dar nu le-am rezervat pentru că am crezut că o să găsim un alt autocar mai devreme. Din păcate nu s-a întâmplat așa, iar la fața locului au costat 25 euro de persoană.

Avionul nostru a aterizat la 14.40, iar primul autocar spre Chamonix era la 16.20 (Oui Bus), urmat la 16.30 de Swiss Tours. Călătoria cu Oui Bus durează 1h45, cea cu Swiss Tours durează 1h10. Alpy Bus era la ora 17.00 și costa peste 30 euro de persoană.

Dacă vrei să-ți iei bilet de la fața locului, poți face asta de la biroul de turism din aeroport. Autogara este în fața aeroportului.

Transportul între localitățile din TMB

Noi ne-am folosit cât am putut de mult de transportul public între localități. În Valea Chamonix, poți să călătorești gratis dacă ceri un card de transport de la unitatea de cazare.

În rest, prețurile variază între 1 și 3 euro de persoană. Excepție face Elveția, unde prețurile erau între 6 și 10 franci de persoană.

Când să mergi în TMB

Turul poate fi făcut începând cu jumătatea lui iunie până la sfârșitul lui septembrie. Cea mai propice perioadă este de la jumătatea lui iulie până la sfârșitul lui august.

Evident că, dacă alegi începutul sau sfârșitul de sezon, va fi mai puțin aglomerat. Riscul este să găsești zăpadă în unele zone și să nu poți alege variantele care trec pe la altitudine mare sau să găsești închise unele cabane.

Noi am ales perioada 9-19 august și, deși toată lumea spune că august este cea mai aglomerată lună, noi nu am întâlnit chiar atât de mulți oameni.

Cum este vremea în TMB

Având în vedere că nu prea vei coborî sub 1000 de metri și vei ajunge la peste 2600 de metri, vremea e destul de instabilă: de la zile senine cu soare tot timpul la nori, ceață, ploaie sau descărcări electrice. De aceea este bine să verifici prognoza în fiecare zi fie pe telefon, fie la unitatea de cazare, pentru a ști la ce să te aștepți și ce variante să alegi în caz de vreme proastă.

Noi am plecat setați că o să plouă în fiecare zi după-amiaza, așa cum s-a întâmplat când am fost în Austria sau în Dolomiți. Din fericire am avut o singură zi în care am mers câteva ore prin ploaie, una cu ceață și una cu vânt puternic. În rest, vremea a fost impecabilă.

Una peste alta însă, vremea nu o poți controla. Așa că intră cât mai devreme în traseu și ia-ți cu tine echipament de ploaie și de vânt. Noi am avut pelerine, suprapantaloni și huse pentru rucsacuri (mă rog, Silviu a avut husă pentru că eu am uitat-o pe a mea acasă ?). Pentru vânt ne-au fost utile gecile windstopper, buff-urile și mănușile. Dacă ești mai friguros, poți să-ți iei și o căciulă.

Ce resurse poți folosi pentru planificarea turelor

Noi am folosit ghidul Cicerone, Tour of Mont Blanc, pe care îl poți comanda online.

Este foarte util în ceea ce privește descrierea traseului, însă timpii dați sunt extrem de sportivi. Noi nu ne-am încadrat nici pe departe în timpii din ghid (deși ne-am încadrat, în cea mai mare parte, în timpii dați pe indicatoarele de pe traseu). La asta o să revin însă într-un jurnal de călătorie separat.

Ca un sfat general, cred că cel mai bine ar fi să vezi cam cu ce viteză te deplasezi de obicei pe urcare/coborâre și să îți faci un calcul în funcție de distanța și diferența de nivel pentru fiecare etapă. Pentru astfel de estimări eu folosesc Strava.

În afară de ghid, Silviu și-a instalat aplicația MacsAdventure și a descărcat din țară trackurile cu etapele TMB. Este o aplicație similară cu Munții Noștri și avantajul e că te poziționează în timp real cu GPS-ul. Nouă ne-a fost foarte utilă mai ales în ziua cu ceață dar și în alte câteva situații.

Ca site-uri, sunt utile:
Autour du Mont Blanc – pentru starea traseelor
Mon Tour du Mont Blanc – pentru rezervarea locurilor de cazare

Unde te cazezi în TMB

Aici depinde foarte mult de ce nivel de confort ai nevoie și de stilul propriu de a călători. Poți merge cu cortul dar în aceeași măsură poți sta la cabane sau hoteluri.

Dacă alegi să stai la cabane, poți alege dormitoare comune sau camere private. Camere cu baie proprie sau cu baie comună.

Rifugio Elisabetta

Lista locurilor de cazare din TMB o găsești aici:

Noi am preferat să avem camere duble cu baie proprie, așa că am făcut o combinație de cabane cu hoteluri. Despre ce am ales noi în fiecare etapă în parte îți voi povesti însă într-un jurnal separat.

Indiferent pentru ce optezi (în afară de cort), după ce ți-ai făcut planurile, fă-ți rezervările în Trient și Les Chapieux. Sunt foarte puține unități de cazare aici și s-ar putea să ai surpriza să le găsești ocupate.

Alternative la planificarea pe cont propriu

Este adevărat că planificarea și rezervarea locurilor de cazare este destul de laborioasă. O să-ți dau lista noastră cu toate cazările, pe zile, poate te ajută să te inspiri din ea. Dacă însă nu vrei să-ți bați capul cu așa ceva, poți apela la o agenție.

Nu știu dacă în România există agenții care să se ocupe de asta, dar în Franța sigur există și prețurile nu sunt chiar atât de mari. Ne povesteau doi francezi cu care am stat la masă în Les Chapieux că ei au plătit pentru 8 zile – cazare + demipensiune + căratul bagajelor dintr-un loc în altul – 800 euro de persoană. Pe noi toată povestea asta ne-a costat mai mult și am și purtat rucsacurile în spate.

Așa că, alege varianta cea mai potrivită pentru tine, astfel încât să te bucuri din plin de TMB.

Ce mănânci în TMB

Acolo unde s-a putut, noi am ales demipensiune. Unde nu, am mâncat la fața locului în diverse pizzerii sau restaurante. Peste masa de prânz am sărit mai mereu, cu excepția unei zile.

Am avut însă în permanență la noi batoane de cereale, fructe proaspete, mixuri de fructe uscate și oleaginoase (alune, migdale, alune de pădure, nuci de Brazilia, nuci românești, caju, fistic decojit). Am plecat din țară cu câteva punguțe de mixuri și batoane, iar pe parcurs ne-am „realimentat” de la supermarket-urile din orășele.

Poți să alegi și opțiunea „picnic” de la unitățile de cazare. Vei primi de cele mai multe ori 1 sandviș, 1 iaurt, 1 fruct, eventual 1 ou și 1 prăjitură. Iar pe toată treaba asta plătești între 10 și 15 euro.

Francezii despre care vă povesteam au ales varianta asta dar s-au declarat foarte nemulțumiți de ce au primit (nemulțumiți de cantitate).

În ceea ce privește mesele incluse, ca o concluzie generală aș putea spune că micul dejun este preponderent rece și bazat pe dulciuri: foarte multă patiserie, unt, gem, cereale cu mult zahăr, lapte, pe ici pe colo iaurt și ceva mezeluri. La acestea se adaugă cafea, ceai și sucuri (la cutie, nu fresh-uri). Ora de servire: începând cu 07.00 (chiar și la hoteluri).

Peste tot pe unde am mâncat noi, cina a avut 3 feluri de mâncare: o supă sau salată, un fel principal și desert. Băuturile nu sunt incluse. Ora de servire 19.00 la cabane, în timp ce la hoteluri intervalul este mai flexibil.

O să revin cu detalii privind fiecare masă în parte într-un jurnal de călătorie separat.

Câte haine îți iei cu tine în TMB

Pentru doamne și domnișoare este momentul acela în care vom spune: Houston, we have a problem! :)). La noi s-a tradus astfel:

IULIA: Eu vreau 2 perechi de pantaloni lungi, o pereche de colanți și 2 perechi de pantaloni scurți. Plus tricouri pentru fiecare zi în parte.

SILVIU: Și cine le cară?

IULIA: Eu

SILVIU: Nu poți să cari 10 kg și nici eu nu vreau să îmi îngreunez inutil rucsacul.

IULIA: Hmmm (plus grimase).

Unde speli hainele

Concluzia: m-am apucat de căutat spălătorii. Pentru că după ce am făcut proba rucsacurilor, am constatat că 6 kg sunt suficiente pentru mine, dacă vreau să nu mă vait de spate în fiecare zi :)).

Acum, sunt mai multe variante de a reutiliza hainele. Fie le speli la cabane, unde de obicei găsești sârme unde îți poți întinde hainele afară (sau pe balcon – dacă ai așa ceva la camera de hotel), fie cauți niște spălătorii.

Ceea ce ar trebui să ai în vedere dacă alegi prima variantă este că de cele mai multe ori e umezeală peste noapte și s-ar putea să te trezești cu hainele ude. Asta când nu plouă ?.

Așa că eu am ales să luăm suficiente haine pentru jumătate de tur, urmând ca în ziua de pauză (pentru că am avut o zi de pauză) să mergem să le spălăm la o spălătorie. Post factum pot să-ți spun că a fost o alegere excelentă :).

Am găsit o astfel de spălătorie în Courmayeur: Lava Piu. Au doar pagină de Facebook, dar găsești acolo adresa. Costă 11 euro spălatul și 4 euro un ciclu de uscare (cca 15 minute). Au o mașină de spălat mică și 2 sau 3 XL, plus 3 uscătoare (sper să nu mă înșele memoria).

Există spălătorii și în Argentiere, Chamonix și Orsieres. Despre altele nu știu să-ți spun, pentru că nu am văzut.

Surse de apă

Aici n-ai de ce să-ți faci griji, pentru că există o preocupare la nivel local pentru asigurarea apei potabile. Noi am cumpărat apă doar în prima zi, iar pe urmă am umplut recipientele de la unitățile de cazare, de la cișmelele din localități sau de pe traseu. Ce vezi mai jos m-a amuzat teribil. Nu am luat apă din WC ?, dar cișmele găsești mai peste tot.

Ca fapt divers, aproape la toate restaurantele la care am mâncat (inclusiv în Chamonix), apa la carafă era gratuită. Plătești doar dacă vrei apă îmbuteliată.

De asemenea, poți cere să-ți umple recipientele la unitățile de cazare.

Pentru orice eventualitate, am luat la noi un filtru de apă Mini Sawyer, foarte ușor (poate fi comandat de la eMag). L-am folosit însă într-o singură zi, în rest având suficiente surse de apă potabilă.

Despre sursele de apă pe traseu îți voi vorbi însă într-un alt jurnal de călătorie.

Ce am avut la noi și ne-a fost util

Am încercat să luăm cu noi strictul necesar, pentru a nu ne îngreuna inutil rucsacurile. Și, cum eu sunt prevăzătoare din fire, mi-a fost foarte greu să selectez ce să luăm și ce nu.

Listă scurtă cu haine utile

Așadar, dintre lucrurile pe care le-am luat la noi (în afară de hainele uzuale pe care fiecare și le estimează în funcție de nevoi) și care ne-au fost utile aș enumera:
– bețele de trekking
– buff-urile
– windstopperele
– mănușile
– șepcile (soarele arde chiar dacă nu îți este foarte cald)

Listă scurtă de consumabile utile

– crema de plajă (pentru față am avut un spray cu factor de protecție 50)
– balsamul de buze (din cauza soarelui și a vântului, mie mi se usucă buzele)
– săruri de magneziu (în zilele călduroase ne-au ajutat să ne revigorăm)
– paracetamol, ibuprofen și algocalmin (din cauza vântului și a ploii, pe de o parte, precum și a aerului uscat și foarte cald din camere, pe de altă parte, m-am ales cu ceva durere în gât și sinusuri inflamate. Așa că mi-au fost foarte utile pastilele). Aici aș mai adăuga Arcoxia pentru articulații (dacă știi că ai probleme cu genunchii, mai ales).
– gel cu arnică pentru dureri musculare. Eu nu l-am folosit, dar lui Silviu i-a fost util.
– plasturi pentru eventuale bătături
– șervețele pentru nas (de obicei îmi sunt utile pe munte – îmi curge nasul din cauza aerului rece) +/- șervețele umede
– papuci de duș (la cabane primești papuci, dar pentru cameră am preferat papucii mei ?)
– echipament de ploaie (pelerine și suprapantaloni + huse pentru rucsacuri)

Ce nu am avut la noi și aș fi avut nevoie

Pentru vreme rece ne-am luat doar câte un polar și geacă windstopper. Eu am mai avut și o bluză cu mânecă lungă. Având în vedere că vremea a fost destul de rece, le-am folosit intensiv. Așa că, dacă aș lua-o de la capăt, eu aș mai pune în bagaje încă o geacă windstopper căptușită cu polar.

Asta pentru că după ce mergi o zi întreagă cu geaca pe tine, inevitabil transpiri. Iar după două zile nu prea îți vine să mai îmbraci geaca respectivă. Eu am mai spălat-o pe parcurs, însă mi-ar fi fost mai ușor dacă mai aveam una.

Ce am avut la noi dar nu am folosit

Am avut la noi și câteva lucruri just in case dar pe care nu le-am folosit. Și anume:
– frontala (nestând la cort și neîntârziind pe traseu, nu am avut nevoie de ea)
– săpun și gel de duș (am avut peste tot pe unde am stat, așa că le-am cărat degeaba)
– prosop (am luat la noi un prosop mare și unul mic de hiking. Nu l-am folosit pe niciunul.)
– costumele de baie (plănuiam să mergem la jacuzzi în Courmayeur și la piscină în Les Contamines. Nu am avut timp nici pentru jaccuzi, nici pentru piscină? ).

Cam atât pentru astăzi :). Stay tuned pentru că urmează planificarea turului pe etape, cu toate detaliile de care ai putea avea nevoie.

Citește și:
Tour du Mont Blanc în 8 zile. Planificarea pe etape
Etapa 1 TMB: Ia Mont Blanc de unde nu-i
Etapa 2 TMB: Trient – Champex-Lac prin Alp Bovine
Etapa 3 TMB: Spre Grand Col Ferret cu peripeții
Etapa 4 TMB: Spre Courmayeur cu motivația în cădere liberă
Zi de pauză în TMB: Aiguille du Midi 3.842 m
Etapa 5 TMB: Sperietură vecină cu moartea în drum spre Les Chapieux
Etapa 6 TMB: Întâlniri neașteptate înspre Les Contamines
Etapa 7 TMB: Surpriza din Les Houches
Etapa 8 TMB: Printre ibecși și lacuri în Aiguilles Rouges din Chamonix


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top