Zărnești
Jurnal de Călătorie în

ROMÂNIA: Ce poți să faci în Zărnești și împrejurimi

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Zărnești este un orășel situat la poalele munților Piatra Craiului și este un foarte bun punct de plecare pentru drumețiile deloc ușoare în acești munți.

Dar poate fi și un punct de plecare pentru drumeții scurte și ușoare, pe care le poți face inclusiv cu cei mici. Dar asta nu este tot. Zona are de oferit și altceva în afară de natură.

Așa că iată ce poți face în Zărnești și împrejurimi, dacă te hotărăști să petreci aici câteva zile.

Drumeție prin Prăpăstiile Zărneștiului

Prăpăstiile Zărneștiului sunt niște chei cu pereți foarte înalți și abrupți. Sunt foarte spectaculoase și foarte ușor de parcurs. Diferența de nivel este mică. Se merge aproape pe plat, așa că pot fi traversate la pas de către oricine. Și nici nu îți trebuie echipament special.

Prăpăstiile Zărneștiului iarna

Ca să intri în Prăpăstiile Zărneștiului, poți merge cu mașina pe Strada Râului până la barieră. Din păcate, partea asfaltată a străzii este plină de gropi. Odată ajuns la Cabana Gura Râului intri însă pe un forestier bunicel.

Odată ajuns la barieră, îți lași mașina și o iei pe jos prin prăpăstii. Poți merge până se termină cheile (aproximativ 3 kilometri) sau te poți întoarce când te-ai plictisit ori ai obosit.

Satele Măgura și Peștera

Deasupra Prăpăstiilor Zărneștiului, pe partea stângă cum mergi spre chei, se află satul Măgura. Poți ajunge aici din mai multe locuri.

Cel mai simplu este să mergi cu mașina până la Fântâna lui Botorog (pe Strada Râului, spre Prăpăstiile Zărneștiului), iar de aici să o iei în stânga, pe drumul forestier ce urcă spre Măgura și Mănăstirea Peștera.

Drumul urcă în serpentine până deasupra cheilor, dar este un forestier destul de bun. Odată ajunși sus, puteți lăsa mașina și să faceți o plimbare la pas prin satul Măgura.

Măgura

Dacă vă simțiți în formă, puteți ajunge chiar și în Peștera. Cele două sate sunt la distanță de câțiva kilometri unul de celălalt.

Drumul dinspre Peștera spre Măgura
Peștera

Dacă vreți să faceți ceva mai multă mișcare, de la Fântâna lui Botorog puteți merge pe jos vreo 50 m-100 m înspre Prăpăstiile Zărneștiului, până când veți vedea pe partea stângă, o potecă ce urcă prin pădure.

În stânga se vede poteca ce urcă spre satul Măgura

Luați-o pe această potecă și, în aproximativ 30-40 minute (depinde cât de în formă sunteți), veți ajunge în Măgura.

Aveți grijă că, atât Măgura, cât și Peștera au străzi neasfaltate și poate să fie noroi sau praf. Așa că încălțați-vă și îmbrăcați-vă pentru „offroad” :).

În Peștera se poate ajunge cu mașina pe un drum asfaltat din Moieciu de Jos. Și dacă tot sunteți aici, puteți vedea Peștera Liliecilor. Este o peșteră neamenajată, unde își fac veacul niște colonii de lilieci, spre deosebire de Peșterea Liliecilor din Cheile Bistriței.

Peștera Liliecilor

Nu este foarte spectaculoasă, dar o plimbare până la ea vă va răsplăti cu priveliști foarte frumoase.

Peștera

Drumeție către Cabana Curmătura

Tot de la Fântâna lui Botorog începe și traseul către Cabana Curmătura din Piatra Craiului. Este o drumeție ușoară, dar nu la fel de ușoară ca cea prin Prăpăstiile Zărneștiului. Asta deoarece are o diferență de nivel de aproximativ 700 m.

Poteca urcă prin pădure, ajunge în Poiana Zănoaga, apoi urcă iar până ajunge la cabană. La întoarcere, ca să nu vă plictisiți, o puteți lua prin Prăpăstiile Zărneștiului. Noi am parcurs acest traseu în aproximativ 4 ore în circuit.

Cabana Curmătura

Dacă ajungeți la Cabana Curmătura, nu ratați plăcinta cu răvașe :).

Plăcintele cu răvaș de la Cabana Curmătura

Dar nici interacțiunile cu vedetele locului: Muki și Portocală.

Muki
Portocală
Muki
Portocală

Șaua Joaca

Dacă vă simțiți în formă, puteți face un circuit un pic mai lung, cu plecare tot de la Fântâna lui Botorog.

Puteți merge prin Prăpăstiile Zărneștiului până la capătul lor, iar de aici să o luați pe traseul cicloturistic apoi pe potecă prin pădure până în Poiana Vlădușca. Aici veți putea admira în toată splendoarea ei creasta Pietrei Craiului.

Piatra Craiului văzută din Poiana Vlădușca

Din Poiana Vlădușca puteți înainta către Șaua Joaca. Primăvara, Șaua Joaca se transformă într-un covor de brândușe.

Din Șaua Joaca, traseul coboară în Peștera.

Bucegii văzuți din Peștera

Ca să închidem bucla și să ajungem la Fântâna lui Botorog, noi am continuat drumul către Măgura, iar de aici am coborât pe o potecă prin pădure la Fântâna lui Bototog.

Tot acest circuit a avut 18 km și l-am parcurs în 6h10 la început de iarnă. Iată mai jos povestea video a traseului:

Grota Colții Chiliilor

Puteți face traseul fie din Zărnești, pe bandă albastră, spre Vf. Turnu, fie din drumul spre Plaiul Foii. Noi am ales a doua variantă și am pus destinația pe Waze.

Am parcurs aproape 1 km de drum forestier cu mașina, după care am luat-o la pas. Poteca merge prin pădure și la scurt timp ne-am intersectat cu traseul marcat.

Traseul, așa cum l-am parcurs noi, are 2 km (sau 3 km de la drumul asfaltat). Iar punctul final a fost Mănăstirea și Grota Colții Chiliilor.

Aceasta din urmă este o capelă amenajată în stâncă.

Noi n-am mai avut timp dar, dacă vreți, puteți continua traseul până în Șaua Chiliilor, de unde aveți deschideri mai ample.

Rezervația de urși Libearty

Poți ajunge aici tot cu mașina, plecând din Zărnești, pe drumul DN73A – care duce spre Râșnov. După ce ieși din Tohanul Vechi, fii atent la indicatorul de pe partea stângă ce îți arată drumul către rezervație.

De la DN73A și până la rezervație drumul este neasfaltat dar se poate parcurge fără probleme cu orice fel de mașină. Sunt aproximativ 3 km. Chiar la intrarea în rezervație ai o parcare, unde îți poți lăsa mașina.

Rezervația de urși se poate vizita de marți până duminică dar doar dimineața și doar cu tur ghidat. Turul costă 50 lei, iar accesul copiilor sub 5 ani este interzis din motive de siguranță.

Ca să fiți siguri că aveți locul asigurat, cel mai bine este să faceți rezervare pe site. Primăvara și vara sunt câte 3 tururi ghidate, în timp ce iarna și vara sunt 2 tururi.

Drumul pe care se merge prin rezervație

Turul durează aproximativ 40 de minute și te poartă pe un drum forestier printre locurile amenajate pentru urși. Sunt peste 100 de urși în rezervație, cei mai mulți dintre ei adulți și salvați din circuri, grădini zoologice sau alte locuri.

Urșii la masă 🙂

Sunt însă și câțiva pui orfani. Pe unul dintre ei, o năzdrăvană care se cațără în copaci, l-am adoptat noi. Este vorba despre Bamse.

Libearty

Dacă și tu vrei să adopți un urs, o poți face chiar și online. Este vorba despre o donație în valoare de 300 lei (adopție simplă), care va fi folosită pentru hrana tuturor urșilor din rezervație.

Dino Parc, Cetatea Râșnov și Peștera Valea Cetății

La aproximativ 10 kilometri de Zărnești se află Dino Parc. Dacă mergeți în zonă cu cei mici, atunci Dino Parc este un „must see”. Puteți merge cu mașina până în parcarea de la baza dealului pe care se află atât Dino Parc, cât și Cetatea Râșnov. De aici puteți urca pe jos sau puteți lua tractorașul până la intrarea în parc.

Biletul costă 30 lei pentru adulți și 23 lei pentru copii și este o incursiune în lumea dinozaurilor. Aici veți găsi de la dinozauri pitici până la gigantul de 45 m lungime, toți în mărime naturală.

Dino Parc

Vizita în parc este interactivă și presărată cu informații dar și locuri de joacă pentru cei mici.

Un pic mai sus de Dino Parc, pe aceeași Stradă a Cetății, se află Cetatea Râșnov. Din păcate, în această perioadă cetatea este în renovare.

Accesul în cetate se poate face și cu liftul pe plan înclinat, din centrul orașului Râșnov.

Tot în zonă se află și Peștera Valea Cetății. Ca să ajungi aici mergi pe drumul care leagă Râșnov de Poiana Brașov. Poți folosi aplicația Waze pentru orientare. O să vezi la scurt timp după ce treci de parcarea de jos de la Cetate și Dino Park o parcare pe partea dreaptă, cu indicatorul Parcare Peștera Valea Cetății. Poți să parchezi aici sau la următoarea (la mai puțin de 50 m distanță).

De la parcare mai ai de mers circa 500 m pe jos până la intrarea în peșteră. Atenție însă că se urcă destul de abrupt. Există și un fel de tractoraș dar când am fost noi nu funcționa.

Intrarea în peșteră costă 20 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii și se face doar cu ghid. Ultima intrare este la 16.45. Peștera este destul de mică dar frumoasă. Ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost momentul în care ghidul a stins lumina și am putut asculta într-o liniște deplină sunetele peșterii.

Cam acestea sunt sugestiile mele dacă vă aflați în Zărnești. Și încă ceva: încercați clătitele zărneștene de la Casa Zărneșteană. Sunt foarte gustoase.

Clătite zărneștene

Până data viitoare, stay tuned!

Citește și:
Trasee ecoturistice în zona Bran-Moieciu


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top