În cele 7 zile cât am stat la Paris, am ales să dedicăm o zi domeniului Versailles. Ne-am stabilit ca zi de vizitare sâmbăta din două motive:
- pentru că sâmbăta ne puteam bucura de Les Grandes Eaux Musicales
- pentru că prognoza meteo ne promitea o vreme tocmai bună să vizităm în voie grădinile.
De altfel, ziua în care am vizitat Versailles a fost cea mai frumoasă zi din tot sejurul nostru la Paris. Au fost 21 de grade Celsius, iar soarele a fost foarte generos.
Cum ajungi la Versailles
Ca să ajungi din centrul Parisului la Versailles trebuie să iei RER C, în direcția Versailles – Rive Gauche (este cea mai apropiată gară de palat). Trenul îl poți lua din mai multe stații de metrou și ajungi la destinație în aproximativ 30 de minute.
Vezi aici prețurile, orarul și stațiile din care poți lua RER C.
Odată ajunși în gară, nu vă faceți griji că nu veți ști încotro s-o apucați. Sunt indicatoare peste tot și oricum toată lumea o ia în aceeași direcție, așa că e greu să te rătăcești.
Ce cuprinde domeniul Versailles
Domeniul Versailles este imens. Are peste 800 de hectare și este o utopie să crezi că poți vizita fiecare colțișor într-o singură zi. Dar cu puțină planificare poți vedea marile puncte de interes.
Iată ce găsim pe acest domeniu:
- Palatul – le Chateau de Versailles
- Micul Trianon – le Petit Trianon
- Marele Trianon – le Grand Trianon
- Cătunul reginei – Le Hameau de la Reine
- Grădinile
Cum ne-am organizat vizita
Iată cum ne-am organizat noi excursia de o zi ca să putem vedea cât mai mult din acest vast domeniu.
De cum am ajuns pe esplanada din fața castelului am amuțit la vederea mulțimii imense care stătea la coadă pentru a intra în palat. Este adevărat că nu am fost foarte matinali, așa cum ne-am fi dorit, și am ajuns la palat abia la ora 11.00. Din fericire însă coada a mers destul de repede și în cca 30 min am reușit să intrăm.
Palatul Versailles
Ne-am început vizita cu palatul, unde am intrat pe baza Museum Pass achiziționat în prima zi a sejurului nostru la Paris.
Ne-am luat audioghidul și am rătăcit în voie prin grandioasele camere ale palatului aproximativ 2h30min. În perioada aprilie-octombrie, palatul este deschis de la 9.00 la 18.30.
După această incursiune în grandioasele săli și apartamente regale, ne-am îndreptat către domeniul Trianon, pentru a explora viața „intimă” de la castel.
Spre deosebire de palatul Versailles, cele două palate Trianon sunt deschise spre vizitare între orele 12 și 18.30 (din aprilie și până în octombrie), ultima intrare fiind la ora 18. Click aici pentru un plan interactiv al domeniului Trianon.
Dacă sunteți mai sensibili la curenții de aer, aveți grijă să vă luați la voi ceva de îmbrăcat pentru că la ieșirea din palat, acolo unde este spațiu deschis, vântul bate destul de tare. De altfel, în vârful acestei coline se afla odinioară o moară de vânt.
Marele Trianon
După numai o oră de plimbat în voie și zăbovit prin grădini am ajuns la Marele Trianon. Nu vă faceți griji că nu veți ști cum să ajungeți dintr-o parte în alta! Cu ajutorul hărții primite la intrare și cu indicatoarele de pe parcurs nu vă veți rătăci cu siguranță. Și apoi, chiar dacă s-ar întâmpla să vă rătăciți, aveți ce vedea la tot pasul, așa că nici un minut nu va fi irosit .
În ceea ce privește Marele Trianon, să vă spun sincer, eu mă așteptam să văd ceva mai multe plante cu flori. Dar nu a fost așa. Una peste alta însă, locul este foarte frumos chiar și fără prea multe flori.
La Marele Trianon mi-a plăcut foarte mult Peristilul, care face legătură între aripa stângă (apartamentele doamnelor) și aripa dreaptă (apartamentele suveranilor) a palatului. Este echivalentul Galeriei Oglinzilor din Chateau de Versailles, care leagă Marele Apartament al Reginei din aripa de sud de Marele Apartament al Regelui din aripa de nord.
Spre deosebire de Galeria Oglinzilor din Chateau, Peristilul din Marele Trianon oferă acces direct în grădini.
Există însă și aici un Salon al Oglinzilor, mult mai intim, care mie mi-a plăcut foarte mult.
De remarcat în Marele Trianon este Galeria Cotelle, unde s-a semnat Tratatul de la Trianon. Galeria este decorată de o parte și de alta cu ferestre mari, de sus până jos, între care se află 24 de tablouri care înfățișează imagini de epocă din grădinile palatului, așa cum erau ele în secolul al XVII-lea. Dintre acestea, 21 îi aparțin pictorului Jean Cotelle, de unde și numele galeriei.
Micul Trianon
Destul de aproape de Marele Trianon se află și Micul Trianon, unde am ajuns traversând Le Jardin Français du Petit Trianon. Construit în timpul lui Ludovic al XV-lea, acesta a fost oferit ulterior de nepotul și succesorul său, Ludovic al XVI-lea, Mariei Antoaneta. Ea este cea care a transformat grădina botanică a lui Ludovic al XV-lea într-o grădină de inspirație anglo-chineză, cu multe elemente naturale, după modelul epocii.
Cătunul Reginei
Tot în spiritul naturalist al epocii, Maria Antoaneta și-a creat și propriul sat, unde să experimenteze viața la țară. Este vorba despre Le Hameau de la Reine, unde veți ajunge trecând pe lângă Le Temple de l’Amour din Jardin Anglais a Micului Trianon.
După o vizită de jumătate de oră în Micul Trianon, ne-am îndreptat către Temple de l’Amour iar de aici, luând-o pe o potecă adiacentă am ajuns în mai puțin de 15 minute la Cătunul Reginei. Acesta este împărțit în 3 sectoare distincte.
Primul, situat la sud de podul de piatră care trece peste râu este format din case destinate agrementului, între care se remarcă cea a reginei. La momentul vizitei noastre, Casa Reginei era în renovare. Probabil că în viitorul apropiat va fi deschisă spre vizitare.
Dincolo de pod, casele sunt consacrate exploatării agricole, precum casa grădinarului, casa lăptarului etc. Acestea se pot vedea doar pe dinafară.
Cel de-al treilea sector este cel destinat fermei, unde am găsit găini, iepuri și câțiva miei.
Per total a fost o plimbare plăcută de 30-40 min. Sincer, aș fi zăbovit mai mult prin cătun dar la ora 17.20 începea spectacolul de la Bazinul lui Neptun, pe care nu voiam să-l ratez.
Les Grandes Eaux Musicales
Acestea au loc în weekend și marțea (începând din mai și până în octombrie). Click aici pentru a vedea programul complet.
Aveți grijă însă că în aceste zile accesul se face pe bază de bilet.
Ce înseamnă mai exact grădinile și apele muzicale? Fântânile sunt puse în funcțiune la un anumit interval de timp pe ritmuri muzicale, pentru a recrea atmosfera de la Curtea regală.
Cel mai spectaculos show este cel de la Bazinul lui Neptun, de la ora 17.20, când răsună preludiul din Te Deum-ului lui Marc-Antoine Charpentier, dedicat Regelui Soare.
După acest ultim spectacol în natură de la Versailles ne-am îndreptat agale către ieșire. Am fi vrut să mai zăbovim un pic prin grădini, dar picioarele noastre se resimțeau după această zi, așa că ne-am decis să mergem către gară.
Așadar, dacă la ora 11 intram pe domeniul Versailles fără să știm prea bine ce ne așteaptă dincolo de porțile aurite, la ora 18.15 ieșeam pe aceleași porți dar mai bogați în amintiri și cu urechile răsunându-ne de muzica „regală”.
Stay tuned pentru următoarele jurnale de călătorie!
Citește și:
Ce ar trebui să știi dacă mergi prima dată la Paris
Facebook Comments