Israel
City breaks Jurnal de Călătorie în

ISRAEL: Ce trebuie neapărat să știi

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

O fâșie îngustă de pământ situată între Marea Mediterană și Marea Roșie, în mare parte deșertică, actualul Israel atrage ca un magnet mii de turiști. Majoritatea merg în pelerinaje la Locurile Sfinte.

Călătoria mea a fost însă una diferită. Eu am mers în Israel pentru a trăi diversitatea religioasă și culturală a acestor locuri. Din tot Israelul, cel mai reprezentativ pentru această experiență mi s-a părut Ierusalimul.

Așa că experiența mea în Israel este puternic influențată de acest oraș, unde își au originea cele 3 religii monoteiste ale lumii: creștinismul, islamismul și mozaismul.

Înainte însă de a vă povesti mai multe despre călătoria mea în acest capăt de lume, aș vrea să vă ofer câteva informații generale care să vă ajute în planificarea propriei voastre călătorii. Așadar …

Este sigur să mergi pe cont propriu în Israel?

Multe persoane își adresează această întrebare atunci când le încolțește în minte ideea de a vizita Israelul. Și asta din cauza știrilor care ne vorbesc despre violențele din această țară. Îmi aduc aminte că în perioada în care lucram în presă și eu am scris cu mâna mea numeroase știri despre violențele de pe esplanada moscheilor, rachetele lansate din Fâșia Gaza către Israel sau diverse atacuri în mijloace de transport sau în plină stradă.

Dar toate acestea, chiar dacă ne creează un sentiment de nesiguranță, sunt totuși incidente izolate. Este greu ca într-o țară în care conviețuiesc atâtea religii și culturi diferite să nu apară incidente. Însă majoritatea sunt fără urmări grave pentru turiști și în niciun caz nu sunt atât de frecvente precum avem impresia unii dintre noi.

Ce am văzut la fața locului?

O țară care îți inspiră siguranță. Da, este adevărat că imaginea militarilor care se plimbă nestingheriți pe stradă înarmați până-n dinți poate fi șocantă pentru mulți dintre noi. Dar să nu uităm că Israelul este o țară militarizată. Armata este obligatorie pentru toți cetățenii israelieni. Bărbații fac 3 ani de armată, în timp ce femeile fac 2 ani.

Oamenii sunt însă pașnici. Cel puțin în Ierusalim, eu nu am simțit în niciun moment cum că ar mocni violența pe stradă. Ba dimpotrivă, m-am plimbat atât ziua, cât și seara târziu fără grijă și fără să fiu martora vreunui incident.

Când să mergi în Israel

Dacă nu ții neapărat să vezi locurile sfinte în timpul marilor sărbători religioase, atunci poți alege să mergi în afara acestor perioade.

Fiind o țară deșertică în cea mai mare parte, poate fi destul de cald în timpul verii. Iarna de obicei plouă, dar temperaturile rămân pozitive. Probabil că primăvara și toamna sunt cele mai bune perioade din an în care să vizitezi Israelul.

Noi am ales luna ianuarie pentru Ierusalim. Din fericire, nu am avut zile ploioase, iar temperaturile au fost destul de ridicate, cam ca primăvara pe la noi (16-17 grade Celsius). Cu o bluză și o geacă de primăvară te poți simți foarte bine. Dacă ești mai friguros, poți opta pentru un pulover sau o geacă un pic mai groasă.

Israel

Atenție însă că seara, după apusul soarelui, temperaturile scad destul de mult. Iar dacă mai bate și vântul, senzația de frig se accentuează. Eu m-am felicitat că am plecat de acasă cu geaca și încălțările de iarnă, care mi-au fost foarte utile după apusul soarelui.

Dacă plănuiești o excursie la Marea Moartă, atunci nu uita costumul de baie, chiar dacă este ianuarie. Dacă ai noroc de o zi însorită, așa cum am avut noi, poți face fără probleme baie în mare. Așa cum îți spuneam, noi am fost în a doua parte a lui ianuarie și ne-am bălăcit în voie în Marea Moartă, apa fiind foarte caldă. 

Marele avantaje ale acestei perioade au fost afluxul mic de turiști și prețul biletelor de avion. Noi am mers cu Wizz Air și am plătit 336 lei pentru 2 persoane (cu discount de membru Wizz). La această sumă s-a adăugat Wizz Priority, 49 lei per pasager per segment, care ne-a permis să luăm cu noi câte și câte un troller cu dimensiunile de 55x40x23 cm, pe lângă bagajul de mână de 40x30x20 cm.

Cazarea

Noi am stat în Israel 4 nopți, pe care le-am petrecut în Ierusalim. Nu am vrut să pierdem prea mult timp pe drum, așa că am căutat o cazare destul de aproape de cetatea Ierusalimului. Cazările sunt destul de scumpe în Ierusalim, așa că înarmați-vă cu răbdare atunci când vă apucați de căutat.

Noi am stat într-un apartament situat pe Jaffa Street, la mai puțin de 10 minute de mers pe jos de Poarta Jaffa. Apartamentul se numește Check-in Jerusalem și l-am rezervat pe Booking.

Click aici dacă vrei să rezervi folosind codul meu de recomandare!

Este un apartament cu 2 camere, relativ modest dar foarte bine plasat. Cei mai sensibili la zgomote ar putea fi deranjați de zgomotul străzii, întrucât geamurile nu izolează chiar atât de bine. Nici la curățenia generală nu excelează, însă prosoapele și lenjeria au fost impecabile.

Check-in Jerusalem este un fel de agenție care are apartamente în două clădiri lipite una de alta pe Jaffa Street. Personalul este foarte amabil și te ajută cu tot ce ai nevoie. Per total apartamentul a fost mulțumitor pentru nevoile noastre și a costat 461 de euro.

Transportul

Transportul dinspre/către aeroport

Ca să ajungi de la aeroportul Ben Gurion în Ierusalim ai mai multe variante: autobuzul, Nesher (un fel de microbuz în regim shared taxi) sau taxiul.

Citește aici despre controlul de securitate la intrarea și ieșirea din Israel!

Autobuzul operat de Afikim este cea mai la îndemână și cea mai ieftină variantă de a ajunge de la aeroport în Ierusalim și invers. Acesta circulă din oră în oră și face aproximativ 1 h între aeroport și Central Bus Station din Ierusalim. Prețul unui bilet este de 16 shekeli de persoană și poate fi cumpărat de la șofer doar cu bani cash.

Autobuzul nu circulă de Shabbat, așa că ultima cursă va fi vinerea la ora 14.00, iar prima de după Shabbat va fi sâmbătă la ora 21.00.

Plecarea din aeroportul Ben Gurion se face de la Terminalul 3, etajul 2, poarta 23.

Din Ierusalim, plecarea este din stația situată pe Jaffa Street 220, la intersecția dintre strada Moriya și strada Jaffa, în apropiere de Central Bus Station. Autobuzul ajunge la Terminalul 3 al aeroportului Ben Gurion, dar oprește și la Terminalul 1 (noi de aici am plecat spre București).

Despre celelalte mijloace de transport care leagă aeroportul de Ierusalim nu vă pot da mai multe detalii, pentru că nu le-am folosit.

Transportul în Ierusalim

În Ierusalim vă puteți deplasa cu autobuzele sau metroul ușor.

Obiectivele principale din Ierusalim sunt însă concentrate în cetate sau în imediata apropiere a acesteia. Așa că, dacă stai undeva aproape de această zonă este foarte posibil să nu ai nevoie de transport în comun.

Noi am vrut să vizităm și Yad Vashem, așa că am mers până acolo cu metroul ușor. O călătorie cu metroul ușor costă 5,9 shekeli. Biletele pot fi luate de la automate și puteți plăti cash sau prin card. Atenție! Nu uitați să validați cartelele de călătorie pentru că sunt controale foarte dese.

Mâncarea în Ierusalim

Așa cum vă spuneam, noi ne-am cazat într-un apartament, așa că totul a fost în regim self catering. Pentru a ne asigura micul dejun am dat o fugă până în Mahane Yehuda și într-un supermarket din apropiere.

Mahane Yehuda

Mahane Yehuda este o piață unde găsești legume, fructe, pește, brânzeturi dar și pâine (lipii și pite), fructe uscate și oleaginoase, hummus, baba ganoush, halva, baclava și alte produse locale. Piața are o stradă mai turistică, unde prețurile sunt ceva mai mari și una mai puțin turistică, unde veți găsi prețuri sensibil mai mici.

Dacă ai timp, urmărește comportamentul vânzătorilor și al cumpărătorilor din piață. Primii sunt foarte vocali, buni negociatori și extrem de rapizi. Ai impresia că nu sunt deloc atenți, însă primești restul la ultimul agorot.

De cealaltă parte, cumpărătorii sunt corecți și, deși ar putea, nu pleacă niciunul fără să plătească.

Seara, după ora 19.00, tarabele se închid și se transformă în terase unde te poți așeza să bei ceva sau să mănânci (în general fast food).

Iată cum arată piața în ziua de Shabbat:

Supermarketuri

Pe strada Jaffa există mai multe supermarketuri, dintre care cel mai mare este cel din stația Hadavidka. Aici este însă o aventură să-ți alegi produsele, având în vedere că pe 99% dintre ele scrie doar în ebraică. Noi am avut noroc să întâlnim un tip simpatic care ne-a ajutat să ne alegem produsele în cunoștință de cauză.

În ceea ce privește restaurantele clasice, mie mi s-au părut destul de puține, iar prețurile erau undeva la 70-80 de shekeli un fel de mâncare.

Street food

Găsești însă foarte ușor street food (inclusiv kosher): hummus, shaorma, falafel în toate combinațiile posibile. Așa cum spun mulți dintre cei care au vizitat Israelul, hummusul și shaorma sunt cu totul altceva decât în România.

Hummusul cred că are mai multă pastă de susan și mult mai puțin usturoi decât la noi. Este mult mai cremos și îți vine să te lingi pe degete. Shaorma poate fi de pui sau vită și deasupra straturilor de carne puse la rumenit tronează fără excepție o bucată de seu de oaie care ajută la frăgezirea cărnii. O poți combina cu diverse salate de legume proaspete, hummus, baba ganoush sau orice îți poftește inima. Le vezi pe toate expuse și îți poți alege preferatele.

O astfel de shorma costă aproximativ 35 shekeli, pe când un hummus aproximativ 26 de shekeli.

Moneda locală

În Israel, moneda oficială este shekelul, prescurtat NIS. Paritatea cu leul este undeva la 1,16 cu mici oscilații. În multe locuri poți plăti însă și în dolari.

Ca să nu pierdem de două ori, noi am schimbat leii în shekeli în București, cu programare. Dacă vreți însă, puteți pleca de acasă cu dolari, pe care să-i schimbați în shekeli la fața locului.

Shabbatul

Cu Shabbatul este o întreagă poveste în Israel. Acesta începe vineri după amiaza și se termină sâmbătă seara. În toată această perioadă mijloacele de transport în comun nu circulă, magazinele și obiectivele evreiești sunt închise, iar totul pare mort. Mulți evrei ultraortodocși merg în această perioadă la Zidul Plângerii, iar seara organizează cina de Shabbat. Dacă doriți să participați la o astfel de cină, găsiți tot felul de afișe pentru turiști în oraș.

Ca să evităm efectele Shabbatului, noi am ales ca vineri să vizităm cartierul creștin din Ierusalim, iar sâmbătă să mergem în Cisiordania.

Dar pentru mai multe detalii privind călătoria mea în Israel, te invit să urmărești jurnalele viitoare. 

Citește și:
Controlul de securitate pe aeroportul din Israel
Ierusalim – 0,9 km pătrați la răscruce de religii (partea I)
Ierusalim – 0,9 km pătrați la răscruce de religii (partea a II-a)
Yad Vashem – lecția de istorie pe care n-o înveți la școală
Cisiordania – lumea de dincolo de zid
Marea Moartă – punctul cel mai jos din lume


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top