Musala
Drumeții Jurnal de Călătorie în

BULGARIA: Drumeție de o zi pe Vf. Musala, acoperișul Bulgariei

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Aventura noastră în Bulgaria a început cu o hotărâre bruscă și fără cale de întoarcere. Eu cochetam de mai multă vreme cu ideea de a vedea cele 7 lacuri din Munții Rila, însă Silviu nu părea foarte interesat. Oricum nu era o prioritate pentru noi, așa că nu am insistat.

Numai că într-o zi, la mai puțin de 3 săptămâni de la întoarcerea din Tour du Mont Blanc, despre care ți-am povestit pe larg în ultimele jurnale de călătorie, îl aud spunându-mi: „Hai să mergem în weekendul următor pe Musala”.

„What? Wait a second! Musala? Ce e Musala, unde e? Unde stăm, cum ajungem?”, a venit avalanșa de întrebări din partea mea. Căci, spre rușinea mea, la momentul respectiv nu știam că Musala este cel mai înalt vârf din Balcani, cu aproape 3.000 m.

Musala, acoperișul Bulgariei

Acum, dacă și tu ești în situația în care eram eu acum câteva luni ☺, află că Musala este un vârf din estul Munților Rila. Cel mai ușor ajungi aici din Borovets (situat la 70 km de Sofia). Poți lua gondola până la 2363 m, iar de aici, în aproximativ 3 ore, ajungi pe Vf. Musala.

Numele pare să fie de origine arabă (în arabă „musala” înseamnă loc public de rugăciune, de regulă situat în aer liber, în afara moscheii). Și, ca o anecdotă, în perioada comunistă a purtat, pentru scurt timp, numele Stalin :).

Zis și făcut. După ce m-am dumirit eu cam ce e cu Musala și că de aici ajungeam ușor și la cele 7 lacuri din Munții Rila, am acceptat propunerea lui Silviu și, în vinerea aceleiași săptămâni, eram în mașină în drum spre Borovets.

Noi am parcurs drumul București-Borovets în aproximativ 6 ore și am achiziționat vinieta online de AICI, deoarece de la 1 ianuarie 2019 Bulgaria a introdus vinieta electronică. Prețul vinietei pe 1 săptămână a fost de 15 leva.

Unde stai în Borovets

Mai fuseserăm în Borovets – culmea, tot în jurul datei de 20 septembrie – în urmă cu vreo 9 ani, când ne întorceam din Lefkada. Atunci am fost însă doar în trecere și nu pot să spun că m-a impresionat foarte tare stațiunea în sine.

De data aceasta însă urma să petrecem aici 3 zile, timp în care să explorăm un pic împrejurimile.

Am plecat din București vinerea după amiaza și, în aproximativ 6 ore, eram în Borovets. Ne-am cazat la Tes Flora Apartments, într-un apartament pe care am plătit 162 leva pentru 3 nopți în perioada 20-23 septembrie.

Apartamentul se află în clădirea principală și este destul de spațios. Deși noi am închiriat un apartament cu un dormitor, la fața locului am primit unul cu 2 dormitoare (unul dintre ele era însă încuiat. Treabă … bulgărească ?).

Una peste alta, raportul preț/calitate a fost foarte bun. Apartamentul a fost decent, la fel ca întreg hotelul. Mașina am lăsat-o în parcarea plătită, check-in-ul l-am putut face noaptea târziu, prin urmare n-am de ce să mă plâng.

Unde mănânci în Borovets

În ceea ce privește mâncare, micul dejun l-am luat în apartament, iar pe drum am avut sandvișuri. Așa că în oraș am luat doar cina.

Am mâncat la Pizza Napoli (asta ne-a atras pe noi la fața locului) – nici prea-prea, nici foarte-foarte. Dar nici nu pot să spun că am avut prea multe opțiuni. Mi s-au părut cam tot o apă și-un pământ toate, cu aspect de fast food și cu grătare la intrare, care afumau cam tot centrul Borovets-ului.

Îți recomand să încerci sachi, o mâncare bulgărească gătită într-un fel de tigaie, de la care i se trage și numele. Conține carne și legume și este foarte gustos. Singurul minus la cel mâncat de noi a fost că avea cam mult ulei. Mie mi-a mai plăcut, de asemenea, supa de ciuperci.

Prețurile sunt rezonabile: undeva până în 60 de leva două persoane (supă, fel principal, desert și ceva de băut). Asta în septembrie, în extrasezon. Este posibil ca iarna prețurile să fie mai mari. Supele erau undeva la 4-5 leva, în timp ce felul principal era pe la 20-30 leva. Atunci când am mâncat sachi, o porție a fost suficientă pentru 2 persoane. Dar depinde și cât de foame îți este.

Ascensiunea pe Musala 2.925 m

Să trecem însă și la scopul principal al acestui jurnal: ascensiunea pe Vf. Musala.

Traseu: Cabana Yastrebets – Cabana Musala – Refugiul Everest (sau Ledeno Ezero) – Vf. Musala și retur pe același traseu
Distanță: 14,7 km
Diferență de nivel: +629 m/ -629 m
Timp: 5h55 (cu pauze generoase)

Așa cum îți spuneam ceva mai devreme, poți scuti o mare parte din urcare (adică o diferență de nivel de 1.049 m), dacă iei gondola Yastrebets, din Borovets, situată vis-a-vis de hotelul Samokov.

Cu gondola până la 2.363 m

Vara, aceasta circulă în intervalul orar 8.30-18.30, ultima urcare fiind la 17.30 și ultima coborâre la 18.00. Atenție! Gondola este închisă lunea și marțea.

De asemenea, toamna, gondola se închide pentru mentenanța anuală în așteptarea sezonului de ski. Adică în perioada în care am fost noi ar fi trebuit să fie închisă. Am avut însă noroc cu weekendul prelungit (21-23 septembrie – pe 22 septembrie bulgarii sărbătoresc Ziua Independenței), ultimul în care gondola a funcționat.

Urcarea cu gondola durează aproximativ 25 minute și are o stație intermediară, unde ar trebui să ai grijă să nu cobori, chiar dacă ușile se deschid automat. Prețul este de 15 leva de persoană dus-întors.

Odată ajuns la stația superioară a gondolei, poți să te echipezi și să te pregătești de drumeție.

Pe acest vârf – Vf. Yastrebets – se află stația superioară a gondolei

Cabana Yastrebets (2.636 m) – Cabana Musala (2.389 m)

Aceasta este cea mai ușoară parte a traseului. De la coborârea din gondolă și până la Cabana Musala noi am făcut o oră. Nu ne-am grăbit dar nici nu am lălăiat-o prea mult. Sunt aproximativ 4 km pe curbă de nivel, iar poteca este foarte vizibilă și bine marcată.

Cabana Musala se află pe malul unuia dintre cele 7 lacuri situate în acest circ glaciar. Cu excepția unuia, toate poartă denumirea generică de Lacurile Musala și sunt terasate pe 4 praguri glaciare.

După o pauză de admirat lacul și câteva poze, ne-am continuat drumul către următorul punct: Refugiul Ledeno Ezero, mai cunoscut sub numele de Refugiul Everest.

Cabana Musala (2.389 m) – Refugiul Everest (2.709 m)

Dacă până aici traseul a fost mai mult decât lejer, de la Cabana Musala începe urcușul. Mai întâi brutal – 100 m diferență de nivel distribuiți pe o distanță de 500 m, cu o pantă cuprinsă între 20% și 35%. Din fericire este scurt, așa că nu te speria :).

Poți să alegi poteca – un pic mai șerpuită – sau poți să urci direct printr-un fel de horn – mai scurt dar mai abrupt și pe pietre.

După ascensiunea aceasta panta se îmblânzește, iar peisajul se schimbă. Seamănă mult cu Retezatul nostru, dar parcă e mai arid.

Treci pe lângă alte câteva lacuri.

După care ajungi într-o zonă deschisă marcată cu stâlpi și stegulețe bulgărești, de parcă ai fi în Tibet. De aici și până la Refugiul Everest noi am mai făcut vreo 30 minute.

Refugiul se află pe malul Lacului Înghețat (Ledenoto Ezero), situat la 2.709 m altitudine – cel mai înalt și cel mai adânc dintre Lacurile Musala. Cu excepția lunilor iulie-septembrie, în restul anului lacul este parțial sau total … înghețat.

Refugiul este o construcție prefabricată, al cărei scop principal era să fie folosită de expediția bulgară în Himalaya (de unde și numele) în anii `80. Până la urmă a fost construită aici.

Refugiul Everest (2.709) – Vf. Musala (2.925 m)

După o scurtă pauză pe malul lacului, am început și ascensiunea finală pe Vf. Musala: aproximativ 200 m diferență de nivel pe o distanță de 1 km, cu o pantă de 25%-30%. Noi am făcut până sus 40 de minute.

Te sfătuiesc să alegi traseul de vară, adică poteca și nu stâlpii conectați între ei cu cabluri. Este mai ușor de parcurs vara decât escaladarea lespezilor.

Nu uita nici să te oprești din când în când și să admiri lacurile de sus. Este un prilej bun să-ți mai tragi sufletul ?.

Înainte de a ajunge propriu-zis pe vârf, vei vedea cele 2 clădiri construite aici: o stație meteorologică și una de cercetare spațială.

Imediat ce treci însă de ele vezi și vârful marcat, unde toată lumea se înghesuie să facă poze. Nici noi nu am făcut excepție, așa că iată-ne:

De pe vârf ai vedere la aproape 360 grade (zic aproape pentru că cele 2 construcții îți obstrucționează un pic vederea), de unde poți admira o parte din Parcul Natural Rila.

Înapoi spre Borovets

După ce ne-am săturat de poze și admirat peisajul, am început coborârea pe același traseu. Fiind cu fața spre ele, la întoarcere am putut admira mai pe îndelete Lacurile Musala, dar și Lacul Înghețat.

Am făcut, de asemenea, o pauză generoasă pe malul lacului situat imediat sub pragul glaciar al Lacului Înghețat. Lumina începea să se schimbe, să fie mai caldă și mai propice pentru poze.

Astfel, am ajuns la Cabana Yastrebets după aproape 6 ore de la plecare. În ziua respectivă nu mai aveam însă nimic altceva în plan, motiv pentru care nu ne-am grăbit. Am luat gondola și, în 25 minute, eram din nou în Borovets.

Aceasta a fost aventura noastră pe Musala. Vacanța nu se termina însă aici. În zilele următoare aveam să descoperim locuri noi și surprinzătoare. Așa că stay tuned pentru următorul jurnal de călătorie din Bulgaria.

Citește și:
Drumeție la cele 7 Lacuri din Masivul Rila
Peștera Devetashka, surpriza plăcută din Bulgaria
Cascadele Krushuna, cele mai frumoase cascade din Bulgaria


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top