Concediul all inclusive nu a fost niciodată pe lista noastră de priorități până la apariția Dariei. De fapt asta ne și spuneam: vom experimenta sistemul atunci când/dacă vom avea un copil. La fel cum spunem acum (dar cine știe cum se vor schimba lucrurile) despre croaziere: vom merge când vom ieși la pensie 😂.
Ei, și uite că a venit și momentul pentru all inclusive. Am ales Antalya mai mult din întâmplare. Făcând însă un research mai atent pentru concediul de anul acesta (da, și acum vom merge o săptămână la all inclusive), am constatat că Turcia, și în special regiunea Antalya, excelează la capitolul servicii all inclusive.
Este pentru tine un concediu all inclusive?
Desigur că doar tu îți poți răspunde la această întrebare. Te voi ajuta să-ți răspunzi mai ușor, plecând de la experiența noastră.
Voiam să mergem cu Daria la mare atât pentru soare și nisip, cât și pentru marea în sine. Așa că prin iulie am plecat un weekend extins la mare. La noi, la Năvodari.
Eram aproape de plajă, aveam restaurante o groază în jur și totuși programul nostru a fost un haos total. Ba se făcea târziu până să ieșim la plajă și ratam sesiunea de dimineață, ba ajungeam pe plajă la apusul soarelui când deja era răcoare.
Ba mai mult, nici să mâncăm nu reușeam. Ne-am limitat la ceva comandat în cameră sau street food.
Ce vreau să spun cu asta? Dacă în Elveția ne-am organizat foarte bine 2 săptămâni, la mare nu ne ieșea deloc schema. De ce? N-aș putea să vă spun exact.
Dar dacă și voi sunteți ca noi sau:
– de obicei pierdeți foarte mult timp cu masa la restaurant
– vă este greu să găsiți restaurante cu mâncare potrivită pentru copii sau aveți un bebeluș care abia a început diversificarea
– aveți un copil mofturos la mâncare
– aveți un copil care se plictisește repede și are nevoie permanent de activități noi
– aveți un copil mai mare care adoră apa și toboganele cu apă
– aveți un mic dansator pregătit tot timpul de petrecere
– vreți să vă relaxați chiar dacă plecați doar voi și copilul/copiii
Atunci poate ar fi bine să luați în calcul un concediu all inclusive.
Pe cont propriu sau prin agenție?
Dacă ne urmăriți în mod constant, atunci probabil știți că nouă ne place să ne organizăm singuri vacanțele.
Așa am vrut să facem și în acest caz, pentru că Wizz Air are zboruri directe către Antalya.
Dar costurile erau mult mai mari decât prin agenție. În general, când vorbim despre lanțuri hoteliere și, mai ales despre destinații foarte căutate, agențiile reușesc să obțină prețuri mult mai bune decât ce găsim noi pe cont propriu în mod obișnuit.
Ca să nu mai spun de zbor (și bagaje) sau de transferul de la aeroport la hotel. Așa cum vă spuneam, Antalya este renumită pentru all inclusive și majoritatea pachetelor sunt vândute prin agenții. Transportul în comun nu e foarte bine dezvoltat, așa că, dacă alegeți să veniți cu avionul, s-ar putea să plătiți foarte mult pentru transfer.
Evident că există și varianta transportului cu mașina personală. Noi nu l-am luat în calcul pentru că până acum nu am făcut drumuri atât de lungi cu mașina împreună cu Daria. Fiecare își cunoaște însă copilul și știe care este varianta cea mai potrivită pentru el.
Dacă aveți un bebeluș și vă puneți întrebarea: cât de sigur este pentru el transferul de la aeroport la hotel? Ei bine, nu există măsuri de siguranță specifice. Cel mai bine este să alegeți un hotel cât mai aproape de aeroport.
O altă variantă ar fi un sistem de purtare în care copilul stă bine ancorat de adultul care îl poartă și stă cu spatele la sensul de mers. Nu e ideal, dar e un pic mai bine decât nimic. Transferul se face în principiu cu autocare sau microbuze ceva mai mari.
Evident că puteți să vă luați scoica sau scaunul auto de acasă. Acestea trebuie să fie omologate pentru avion și aveți nevoie de bilet cu loc pentru copil/bebeluș (chiar dacă acesta are sub 2 ani). Din păcate, în autocar nu cred că există o variantă sigură de ancorare a scoicii sau scaunului. Poate să vă ajute mai degrabă în cazul transferului privat.
Luând în calcul toate aceste aspecte, de data aceasta am ales să ne luăm un pachet prin agenție. La fel am procedat și pentru iunie 2024.
Puteți merge și pe cont propriu și nu la all inclusive însă trebuie să aveți în vedere mai multe aspecte: există foarte puține plaje publice și, în afară de orașe, nu prea aveți unde sta. Iar peisajele nu sunt extraordinare. Mai bine alegeți alte zone.
Din punctul nostru de vedere, Antalya pe cont propriu merită pentru a o explora, nu pentru un sejur la plajă.
Ce să știi despre Antalya înainte să mergi
Destinația, atunci când vine vorba despre all inclusive, rămâne la latitudinea fiecăruia. În funcție de preferințe și de buget. Ce merită luat în calcul este că sunt puține resorturi care să aibă “de toate”.
Și când spun de toate mă refer nu numai la sistemul de mese, ci și aquapark, piscine de mai multe adâncimi, mini disco, entertainment pentru adulți, mini club sau teen club, parc de distracții, sală de jocuri sau mai știu eu ce vă trece prin cap că ați vrea să faceți în vacanță.
Din căutările noastre, Antalya bifează cele mai multe puncte la aceste categorii. Posibil și Bulgaria sau Egipt. Precizez că nu am căutat destinații exotice pentru că pentru noi în acest moment nu este o variantă pe care ne-o dorim. Probabil vom merge la un moment dat dar nu la all inclusive.
Așadar, în acest jurnal vă voi vorbi de Antalya.
Stațiunile din regiunea Antalya sunt spre vest – Kemer, iar spre est – Lara-Kundu, Belek, Side și Alanya.
Cea mai aproape de aeroportul din Antalya este Lara. Așa că, dacă mergeți cu bebelușul sau un copil mic care nu rezistă la drumuri lungi, cel mai bine ar fi să vă cazați în această stațiune.
Cea mai îndepărtată de aeroportul din Antalya este Alanya. Din acest an au apărut însă zboruri directe către Alanya.
Cum sunt nisipul și plaja în Antalya
În cea mai mare parte nu sunt excelente. În Lara și Belek este nisip un pic mai grosier și intrarea abruptă în mare, cu ceva pietricele.
Dacă sunteți cu un copil mic sau bebeluș nu este însă deranjant. În primul rând pentru ca în zona de șezlonguri nisipul este relativ fin (probabil adus din altă parte), iar cei mici se pot juca aici fără probleme.
Iar dacă vorbim despre intrarea în mare, probabil nu veți lăsa copilul așa de mic să intre singur, așa că iar nu cred că e o problemă. În plus, pietricelele de la mal sunt mici și șlefuite. Noi nu am considerat că avem nevoie de încălțări de apă.
Din păcate, apa mării nu este limpede și nici nu are o culoare prea frumoasă. Cel puțin în Lara. Din acest punct de vedere, să nu vă așteptați la peisaje gen Grecia, ci mai degrabă gen Marea Neagră de la noi.
Probabil că peisaje mai frumoase sunt în Kemer.
Nisip fin și intrare lină în apă sunt în Side și Alanya. Dar nu pe toate plajele. Uneori sunt pietre în apă, așa că informați-vă bine înainte de a alege hotelul.
Cu mai multe informații despre Side voi reveni după sejurul nostru aici, în iunie. De asemenea, îmi puteți lăsa întrebările voastre în comentarii și voi încerca să răspund atât cât știu.
Cum alegi resortul în Antalya
Dacă te-ai decis asupra destinației, următorul pas este să alegi resortul. Din experiența noastră, acesta necesită cel mai mult research.
Dacă găsești un agent de turism care chiar să cunoască foarte bine portofoliul, lucky you. Te poate sfătui ce să alegi în funcție de cerințele tale. Noi nu am avut acest noroc, așa că am făcut singuri research.
Așa că iată câteva lucruri care, în opinia mea, sunt utile atunci când cauți un resort all inclusive sau ultra all inclusive în Antalya.
Plajă privată vs hotel pe plajă
În primul rând, chiar dacă aproape toate hotelurile au plajă privată, nu toate sunt aproape de mare. De obicei, cele care oferă transport până la plajă sunt în rândul doi sau poate chiar mai departe.
Evident că fiecare decide ce e mai bine pentru el. Citiți însă înainte review-urile, ca să vă faceți o idee cam cât trebuie să așteptați pentru a ajunge la plajă. În unele cazuri, din cercetările noastre, timpul de așteptare este și de 30 minute.
Uitați-vă și pe Google Maps, ca să vă faceți o idee despre drumul către plajă. Una e să fie alee prin resort, alta e să o iei pe un drum plin de mașini.
Sea view – chiar merită?
În opinia noastră, da. În octombrie am ajuns neintenționat într-o astfel de cameră, după o întâmplare despre care o să vă povestesc mai încolo. Dar experiența asta ne-a convins că chiar merită să plătești pentru vedere la mare.
Bine, acum există și reversul medaliei: dacă piscina sau amfiteatrul sunt în drum spre mare, este posibil să fie mai mult zgomot. Așa că, dacă vă știți sensibili la zgomote, alegeți cu grijă. Revin la ce spuneam: citiți review-uri.
Cele mai multe sunt pe Google. Evident că unele sunt fake. O să le identificați. Sunt însă destule din care vă puteți face o idee.
De asemenea, uitați-vă la cum este amplasat hotelul. Este posibil ca o cameră cu land view să aibă vederea către stradă și să nu fie deloc mai silențioasă.
Sau hotelul să fie destul de departe și pur și simplu să nu merite vederea la mare.
Deși nu vedeam rostul unei camere cu vedere la mare, până la urmă ne-a plăcut experiența din cel puțin două motive. Parcă ai alt vibe atunci când pe geam vezi marea. Iar pe de altă parte, noi urmăream spectacolele de seară de la balcon, în timp ce Daria dormea liniștită. Avatanjul hotelului în care am stat era ca izolația fonică din exterior era foarte bună.
All inclusive – cantitate nu neapărat calitate
Și asta se vede cel mai bine la băuturi. Peste 90% dintre hoteluri (cel puțin în Antalya) au în meniu băuturi locale. Servesc băuturi internaționale doar în barurile din lobby, la petreceri sau la masă dacă li se cere chelnerilor explicit și insistent. Sau li se oferă un bacșiș mai generos.
Berea locală e cât de cât ok – e Efes. Dar dacă e la draft, s-ar putea să nu fie nici ea de cea mai bună calitate. Cocktailurile însă lasă mult de dorit. Multe nu se pot bea. Eu nici cu ice coffee nu am avut o experiență plăcută.
Singura cu care nu dai greș este … apa 😂. Este îmbuteliată, rece și o găsești peste tot.
Nici cu mâncarea nu este o experiență wow. Gândiți-vă că se gătesc cantități industriale și zeci de feluri de mâncare. Dar asta nu înseamnă că și calitatea este la standarde înalte. Cel puțin la restaurantele principale. La cele a la carte s-ar putea să fie altă poveste.
Noi în general nu suntem pretențioși la mâncare și ne adaptăm ușor la ce ne oferă locul în care suntem. Dar dacă veniți aici cu gândul ca veți gusta delicatesuri fine e bine poate să vă revizuiți un pic așteptările.
Asta nu înseamnă însă că nu e comestibilă. Ba dimpotrivă, e gustoasă. Dar nu ceva nemaipomenit. Gândiți-vă din nou că e vorba de cantitate, nu de calitate. În fond, fiecare hotel vrea să facă profit cât mai mare. Și nu o să facă asta cu ingrediente de foarte bună calitate decât dacă și prețul e pe măsură.
Iar după pandemie multe resorturi au încercat să-și acopere pierderile anterioare și au redus standardele. Prețurile însă au crescut.
Cel mai bine se vede la deserturi. Probabil că într-o primă faza vei fi uimit de cât de bine arată și cât de multe sunt. Însă multe dintre ele sunt prăjituri clasice de cofetărie fără pretenții, cu creme pe bază de margarină, coloranți, mult zahăr și frișcă artificială.
Și la fructe s-ar putea să găsiți câte ceva de comentat: unele sunt necoapte, altele fără gust în timp ce altele ar putea fi chiar în prag de fermentare. Uitați-vă bine la ele înainte de a le pune în farfurie.
Dar per total nu cred că veți răbda de foame 🙃. Diversitatea este mult prea mare, așa că veți găsi cu siguranță ceva pe placul vostru și nici nu vă veți plictisi.
Mâncarea pentru copii
Din fericire pentru noi, nici Daria nu este foarte pretențioasă la mâncare. Dar evident că au fost gusturi noi pentru ea și nu i-a plăcut orice. Și nici foarte multe opțiuni nu am avut la Royal Wings, având în vedere că avea 1 an și 7 luni când am mers în Antalya.
Noi am ales să îi dăm să mănânce din zona dietetică. Și anume: pește sau pui fierte plus legume. Mai aveam la dispoziție terciuri sau budinci (aveau zahăr dar pentru 7 zile am considerat că nu se face gaură-n cer dacă le mănâncă), diverse preparate cu lapte, iaurt și ouă. Plus legume și fructe proaspete.
Nu a fost o mare varietate dar a avut ce să mănânce. Este posibil ca alte hoteluri să aibă oferte mai variate pentru cei mici.
În ceea ce privește scaunul de masă, unde am fost noi erau destule. La Royal Wings le găseam aliniate, cu bavețică de unică folosință și șervețel umed pe tavă, acoperite cu folie de protecție. La Seginus erau la grămadă, fără folie și fără bavețică.
Minibarul
Tot la selectarea hotelului aș trece și minibarul. Deși aproape toți precizează că se face refill zilnic, în realitate nu se întâmplă asta. Veți găsi în review-uri amintit și acest aspect.
Poate nu vi se pare neapărat important, având în vedere că sunt locuri peste tot de unde îți poți lua ceva de băut. Luați însă în calcul că resorturile sunt în general mari și pierzi timp sau mai pe românește ți-e prea lene să te duci după un pahar de ceva până la piscină, de exemplu.
Iar dacă aveți un copil care doarme la prânz sau adoarme seara devreme, s-ar putea să vreți să aveți minibarul plin. Zic și eu :).
Enterocolitele – mit sau realitate?
Din păcate nu e mit. Când sunt mii de oameni la un loc, riscul de a apărea enterocolite e destul de mare. Și nu exclusiv de la mâncare.
Dacă citiți review-urile (știu că sună obsesiv însă pe noi asta ne-a ajutat cel mai bine să facem o alegere informată), veți vedea că nu e hotel unde măcar 2-3 persoane să nu se plângă de enterocolită.
Asta nu înseamnă însă că e musai să vi se întâmple și vouă. Dacă plângerile sunt multe, atunci evident că este de evitat. Dacă sunt sporadice, rugați-vă să nu vi se întâmple :).
Glumesc și nu prea în sensul că puteți să fiți atenți la anumite aspecte dar uneori pur și simplu se întâmplă.
La ce puteți avea grijă: la piscină – mai ales dacă sunteți cu bebeluși sau copii foarte mici. Mai degrabă evitați-o, mai ales dacă e foarte aglomerat. La masă încercați să alegeți variante cât mai “curate” – mai ales pentru copii. Spălați-vă mâinile des și … cam atât îmi trece mie prin cap. Aștept sugestii și de la voi :).
Recunosc că noi suntem un pic mai relaxați din acest punct de vedere și încercăm să ne facem vacanțele cât mai plăcute, fără să fim însă iresponsabili.
Dacă totuși se întâmplă, cel mai bine este să aveți la voi medicamentele de primă urgență necesare (vorbiți înainte cu pediatrul) și să vă faceți o asigurare medicală de călătorie. De preferat, cu decontare directă, ca să evitați plata înainte (și recuperarea banilor ulterior).
Am citit tot felul de povești cu spitalul din Antalya și medicii de resort, așa că poate n-ar fi rău să aveți și un fond de urgență la voi, disponibil pentru situația în care vi se refuză decontarea directă.
Cum arată un resort all inclusive în Antalya
În principiu, kitschos 😂. Cel puțin în Lara. Dar dincolo de asta, are cam de toate. Inclusiv coafor sau minimarket de unde vă puteți cumpăra strictul necesar.
Adică jucării de plajă, colace, pompe de umflat, scutece de apă sau normale (în general găsiți Pampers). Prețurile sunt însă pe măsură.
Fiecare resort are și un cabinet medical, unde consultațiile sunt destul de scumpe – aproximativ 200 euro din cercetările noastre.
La cazare veți primi probabil și un card pentru prosoapele de plajă. Verificați harta resortului și localizați chioșcul de unde le puteți ridica. În general e pe lângă piscina centrală.
Le puteți schimba gratuit o dată pe zi. Unele hoteluri îți oferă și geantă de plajă.
Multe resorturi au club pentru copii unde au loc diverse activități – unele gratuite, altele cu bani – dar și loc de joacă pentru cei mici și/sau parc de distracții.
Bacșișul
Însuși cuvântul bacșiș este de origine turcească, așa că e greu să-l ignori chiar la el acasă 🙃.
Evident că bacșișul nu este obligatoriu dar îți poate face vacanța mai frumoasă. Există resorturi unde serviciile sunt condiționate de bacșiș, altele unde nu simți asta.
Dar dincolo de rolul lui, care e cutuma? Și abordez aspectul acesta pentru că și noi ne-am întrebat câți bani cash ar trebui să avem la noi pentru bacșișuri.
De regulă se oferă între 1 și 5 euro (sau echivalentul în lire turcești) pentru diverse servicii. În cazul chelnerilor, de exemplu, noi nu ofeream bacșiș la fiecare masă, ci doar la schimbarea turei. Stăteam cam în aceeași zonă și aveam aceiași chelneri.
Este bine să vă gândiți în prealabil la acest aspect și să vă luați la voi suficienți bani mărunți (euro, dolari sau lire turcești) pentru că nu prea o să aveți unde schimba.
Experiența noastră la Royal Wings
Și dacă până acum v-am povestit pe larg cam toate aspectele (zic eu) ce țin de o vacanță all inclusive în Turcia, hai să vă spun un pic și despre experiența noastră la Royal Wings, un hotel din lanțul Stone, situat în Lara.
Am stat aici o săptămână în a doua jumătate a lui octombrie. Este posibil să fi avut noroc de vreme pentru că octombrie a fost o lună călduroasă și la noi. Ce pot să vă spun însă este că temperatura a fost perfectă – chiar prea cald în miezul zilei – iar apa tocmai bună pentru baie.
Întâmplarea care ne-a adus într-o cameră cu vedere la mare
Primul contact cu Royal Wings nu a fost foarte plăcut. Citisem că obișnuiesc să facă overbooking și să te redirecționeze către un hotel mai ieftin din același lanț pentru 1 noapte dar nu credeam că ni se va întâmpla chiar nouă. Mai ales că eram cu un copil mic și în extrasezon.
Dar s-a întâmplat. Ne-au spus că nu au camere disponibile pentru seara aceea și ne-au oferit cazare la Royal Seginus din apropiere.
Nu știu dacă în acest caz un bacșiș bine plasat ar fi făcut diferența pentru că noi n-am avut prezența de spirit să facem asta.
Așa că n-am avut ce face și o noapte am stat la Seginus. Totul a fost foarte bine organizat în sensul că ne-au dus cu microbuzul lor și ne-au cazat imediat. Singurul inconvenient a fost că a trebuit să stăm cu bagajele pe jumătate desfăcute. În plus, am pierdut timp cu transferul dintr-o parte în alta plus check-in/check-out.
Royal Seginus vs Royal Wings
Am luat însă lucrurile ca atare și am încercat să ne bucurăm de ce avem. Ce ne-a plăcut la Seginus? Camera era foarte spațioasă și programul de la mini disco mai divers decât la Royal Wings. În plus, baia avea o mini saună.
Ce nu ne-a plăcut: lobby-ul hotelului și aspectul întunecat dar mai ales sentimentul că serviciile sunt condiționate de bacșiș.
A doua zi am revenit la Royal Wings, unde am primit un upgrade la cameră. Acestea au fost circumstanțele care ne-au adus într-o cameră cu vedere la mare. Pentru că inițial noi nu luaserăm în calcul această posibilitate.
Camera nu era la fel de mare (dar suficient de spațioasă) ca la Seginus însă mai luminoasă, ceea ce pentru mine a fost un plus (nu-mi plac locurile întunecoase). Curățenia era exemplară, iar priveliștea de la balcon foarte frumoasă.
Atât la Seginus, cât și la Royal Wings camerele aveau un pat dublu și unul single. De asemenea, aerul condiționat nu funcționa dacă aveai ușa deschisă la balcon.
Minibarul era alimentat zilnic și, pe lângă băuturi, aveam în cameră un fierbător, o sticlă de apă de 1.5 l și câteva plicuri de ness și ceva gen 3 în 1.
Nu am avut probleme nici cu lifturile. Din punctul nostru de vedere au fost suficiente, în sensul că nu așteptam foarte mult nici chiar la orele de vârf. Bonus era liftul panoramic.
Facilitățile la Royal Wings
Atât la Seginus, cât și la Royal Wings există un restaurant pentru copii dar nu vă așteptați să găsiți aici mâncare diferită de restaurantul mare. Diferența constă în faptul că sunt mese și scaune pentru copii.
Mâncarea se rezumă la piureuri (borcănașe) pentru cei foarte mici și mâncăruri “apreciate” de copii. Am pus între ghilimele pentru că alegerile lor nu erau și cele mai sănătoase. Adică budinci foarte dulci, cartofi prăjiți sau sucuri la cutie cu pai.
În sfârșit, fiecare alege ce crede de cuviință pentru el și copil/copii. V-am spus asta ca să nu credeți că e ceva special pentru cei mici, așa cum am crezut eu 🙃. Cel puțin nu în aceste două hoteluri.
În ceea ce privește mâncarea, este foarte diversificată și în general gustoasă. Sunt și seri tematice, al căror program îl veți găsi la intrarea în restaurantul mare.
Royal Wings are 6 restaurante a la carte, unde e nevoie de rezervare cu o zi înainte și care se plătesc separat. Unele hoteluri au inclusă în pachet o cină la unul dintre restaurantele a la carte. Nu e însă cazul Royal Wings.
Noi nu am testat aceste restaurante pentru că ne era incomod cu Daria.
Ce ni s-a părut un pic nepotrivit pentru noi a fost programul de mese (mai exact cel al mesei de prânz) la restaurantul principal. Deși teoretic ai tot timpul la dispoziție mâncare, nu prea găsești variante adecvate pentru un copil mic la orice oră.
Prânzul era între 13.30 și 14.30, ceea ce se suprapunea cu somnul Dariei. Așa că de fiecare dată am fost pe fugă.
Un downside a fost reprezentat de băuturi. Dacă vinurile erau cât de cât ok (Antalya este totuși o zonă viticolă), cocktailurile și berea la draft erau proaste spre foarte proaste. Singurul loc în care găseai băuturi internaționale era barul din lobby.
Royal Wings are un club pentru copii dar activitățile sunt potrivite pentru +4 ani. Lângă club există un loc de joacă de care se pot bucura și cei mai mici – cu leagăne, tobogane și ceva zone de cățărat. Este însă mic și modest.
Există și Luna Park, un parc de distracții deschis seara, cu roată panoramică, un carusel clasic, unul cu leagăne, o corabie și mașinuțe bușitoare.
Pentru cei cărora le plac toboganele cu apă, sunt atât pentru adulți, cât și pentru copii. Acestea sunt separate de piscina mare. Există, de asemenea, o piscină pentru bebeluși și copii mici, unde înălțimea apei este de 35 cm. Piscina nu este încălzită.
Curtea resortului mie mi-a plăcut foarte mult: plină de curmali și verdeață. Era o plăcere să faci drumul până la plajă.
Pentru cei care vor o experiență high class există Lagoon Villas, cu piscină proprie și un pic retrase față de restul resortului. Deși recunosc că mi-ar fi plăcut o astfel de experiență, mi s-au părut mult prea scumpe.
Plaja la hotel Royal Wings din Lara
Plaja are nisip relativ fin și este amenajată cu șezlonguri și pavilioane. Șezlongurile sunt gratuite, în timp ce pavilioanele se plătesc și sunt disponibile cu rezervare prealabilă.
Partea proastă cu șezlongurile este că, deși este împotriva politicii declarate a hotelului, și aici se practică același obicei ca în multe alte locuri: se ocupă de la primele ore ale dimineții.
Și când spun asta nu mă refer la faptul ca oamenii vin și stau pe șezlonguri. Ci că vin la prima oră, lasă prosoapele acolo și uneori nu se întorc decât să le ia la final de zi.
Așa că, dacă nu faci același lucru, riști să nu găsești loc în primul rând, aproape de mare. Noi n-am făcut asta și în tot sejurul a fost o singură după-amiază în care am prins loc în primul rând de șezlonguri. Și asta undeva la capătul plajei.
În ceea ce privește însă numărul de șezlonguri vis-a-vis de numărul de turiști cazați, nouă ni s-a părut un raport ok.
Dacă plaja era ok, intrarea în apă era însă destul de abruptă și cu multe pietricele. Pentru doritori, există și un ponton amenajat cu șezlonguri, de unde se pot face sărituri în apă.
De asemenea, nu știu dacă pentru că era extrasezon sau așa e de obicei, noi nu am fost asaltați cu oferte la diverse servicii extra (ex. fotografii, masaje etc).
Entertainment pentru copii și adulți
În ceea ce privește partea de entertainment, cea pentru copii a lăsat de dorit. În sensul că la mini disco (nu am participat la activitățile de la mini club) erau aceleași 3-4 melodii, animatoarele cam prea țipau și cea mai mare parte a timpului dedicat celor mici era ocupată de oferirea tricourilor pictate de copii la mini club, în cadrul unei activități contracost.
Pe noi ne-a interesat cu precădere mini disco pentru că Daria este mare amatoare de muzică și dans 😇.
În ceea ce privește divertismentul pentru adulți, nu avem cu ce să facem comparație însă era diferit în fiecare seară. Cel mai probabil programul este săptămânal. Așa că dacă stați mai mult s-ar putea ca acesta să se repete.
Hotelul este destul de aproape de aeroport și în prima linie, cu acces direct la plajă, prin resort. Chiar în fața hotelului (în partea dinspre stradă) este un bazar (cu produse de calitate îndoielnică) și un supermarket cu prețuri mai mici decât cel din resort, precum și o farmacie.
În apropiere este și o stație de autobuz dar, așa cum vă spuneam, transportul în comun aici e foarte prost. Noi căutam inițial variante pentru o vizită la Aquarium în Antalya. Dar transportul durează foarte mult, așa că probabil varianta cea mai bună este să luați excursia organizată de la agenție.
Dacă însă vreți să vedeți delfinariul și să înotați cu delfinii, hotelul este situat la circa 15 minute de mers pe jos de acesta.
Cam aceasta a fost experiența noastră la all inclusive în Turcia. Vom reveni cu impresii noi după vacanța din iunie. De această dată am ales Royal Taj Mahal, în Side.
UPDATE: Experiența noastră la Royal Taj Mahal din Side
După anul trecut, am decis să repetăm experiența la all inclusive în Antalya. De data aceasta am ales o altă perioadă și un alt hotel.
Din păcate, nu am fost la fel de inspirați ca prima dată. În primul rând pentru că la sfârșit de iunie (cel puțin anul acesta) a fost foarte cald. Și chiar dacă gradele din termometru nu erau chiar atât de multe, umezeala făcea căldura aproape insuportabilă.
Așa că nu vă recomand să mergeți în sezon dacă suportați greu căldura.
În al doilea rând, anul acesta au fost multe întârzieri mai ales în cazul charterelor. Noi n-am avut întârzieri însă ne-au schimbat orele de zbor. Am ales special o ofertă în care avionul nu decola la prima oră a dimineții. Însă pe ultima sută de metri au schimbat orele. Știu că în contract specifică faptul că orarul de zbor poate fi modificat dar am sperat să nu se întâmple asta. Din păcate s-a întâmplat, iar experiența a fost foarte neplăcută pentru noi. Motiv pentru care cel mai probabil nu vom mai apela la agenții pentru următoarele vacanțe.
În ceea ce privește stațiunea, Side este mai departe de aeroport decât Lara, însă plaja este incomparabilă. Nu însă peste tot. Am căutat mult un hotel care să aibă nu numai plajă cu nisip fin, ci și intrare lina în apă și fără pietre.
Și l-am găsit: Royal Taj Mahal, care face parte tot din grupul Stone.
Hotelul este ok dar ceva mai vechi decât Royal Wings. Dezavantajul este că are mai multe corpuri care nu comunică unele cu altele, așa că trebuie să fii atent de unde iei liftul, să nu ajungi în partea greșită.
Plaja este aproape, hotelul fiind situat în primul rând, și cu suficiente șezlonguri. Dar problema rămâne aceeași: oameni care la prima oră a dimineții merg și-și lasă prosoapele pe șezlonguri.
Facilitățile sunt similare cu cele de la Royal Wings. Diferența este că la Royal Taj Mahal parcul acvatic este mai mare, iar băuturile ceva mai bune (inclusiv pe plajă).
Experiențe extra all inclusive
De data aceasta, Daria fiind ceva mai mare, am putut să experimentăm și altceva decât plajă, masă și entertainment-ul pus la dispoziție de hotel.
Mai exact, am ales o plimbare cu șalupa rapidă până în Side și parasailing.
Pe barcă am luat-o și pe Daria cu noi. Nu este însă cel mai potrivit lucru pentru copii așa de mici. Barca merge cu viteză mare și taie valurile, așa că tot drumul a trebuit să o țin în brațe ca să-i atenuez șocurile.
A fost și un moment “de acalmie”, când am oprit să vedem broaștele țestoase Caretta-Caretta (și chiar am văzut una). Plus momentul copiilor, când skipper-ul i-a invitat pe cei mici, pe rând, să piloteze barca.
Mai mult, preluarea pasagerilor nu se face de la mal. Mai întâi te urci într-o barcă gonflabilă direct din apă. Apoi transferul în șalupă se face în larg. Așa că, dacă aveți probleme de mobilitate, s-ar putea să nu vă fie prea ușor.
Pentru că am avut cu cine să o lăsăm pe Daria, am profitat de ocazie și am experimentat și noi parasailing-ul.
A fost o experiență foarte plăcută dar din păcate foarte scurtă: zborul efectiv durează 5-7 minute. Mai mult durează transportul până la șalupă și așteptarea.
Ne-a părut rău că nu am putut să o luăm și pe Daria cu noi. Însă hamurile erau prea mari pentru ea și nici nu exista un sistem ca să o putem ține în brațe în siguranță.
Una peste alta, aceasta a fost experiența noastră în acest an în Antalya. A fost ok însă nu cred că o vom repeta. Cel mai probabil vom reveni la stilul nostru de vacanțe. Așa ca stay tuned!
Facebook Comments