patiouri
Jurnal de Călătorie în

SPANIA: Patiourile Cordobei

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Patiourile au existat în culturile babiloniană şi egipteană. Ulterior s-au generalizat la greci şi romani, care şi-au construit casele în jurul unei curţi interioare, unde se concentra activitatea familiei.

Din cauza climei uscate şi fierbinţi din Cordoba, locuitorii oraşului – mai întâi romanii, apoi musulmanii – au adaptat designul tipic al caselor populare la nevoile lor. Astfel, au amplasat centrul casei în jurul unei curţi interioare (patio), care în mod obişnuit are o fântână în mijloc.

Musulmanii au făcut unele ajustări, făcând ca intrarea să dea direct în curtea interioară, pe care au umplut-o cu flori pentru a oferi o senzaţie de prospeţime.

Patiourile sunt de două feluri:

– cele aparţinând unei case familiale, în care camerele sunt amplasate în jurul curţii interioare
– casa de vecinos, în care patioul este comun mai multor case individuale, mult mai rare în prezent.

Patiouri de vizitat

Pentru promovarea patiourilor, care au intrat în patrimoniul UNESCO în decembrie 2012, primăria din Cordoba organizează anual un festival cu premii, care are loc în luna mai, când multe patiouri se pot vizita gratuit.

Noi am fost la sfârşitul lui iunie şi am vizitat patiourile din cartierul Alcazar Viejo, între Alcazar şi parohia San Basilio, dar mai sunt şi altele, între care cele de la Palacio de Viana (12 patiouri, despre care ulterior am citit că ar fi cele mai frumoase). Circuitul ales de noi a inclus şapte case şi a costat cinci euro de persoană. Cele şapte case se află la următoarele adrese:

– San Basilio nr. 14, cu arhitectură antică
– Martin de Roa nr. 2 cu arhitectură modernă
– Martin de Roa nr. 7 cu arhitectură antică
– San Basilio nr. 17 cu arhitectură modernă
– San Basilio nr. 20 cu arhitectură modernă
– San Basilio nr. 22 cu arhitectură modernă
– Duartas nr. 2 cu arhitectură modernă

Amabilitate la superlativ

Biletele se pot cumpăra de la San Basilio nr. 22, unde veţi primi o hartă cu cele şapte case. Pe măsură ce le veţi vizita, proprietarii vor trebui să taie de pe listă casa respectivă. Mulţi însă nu au făcut acest lucru, ba mai mult, având în vedere că era aproape de ora închiderii (21.00), ne-au invitat să revenim a doua zi, fără să plătim un alt bilet.

De altfel, proprietarii caselor, care chiar locuiesc acolo, sunt foarte amabili şi dispuşi să îţi ofere detalii despre patioul lor sau despre flori. Din ce ne-au spus, sunt obligaţi să aibă mare grijă de flori pentru a putea rămâne în circuit. Şi credeţi-mă că nu este deloc uşor. Una dintre case avea 600 de ghivece de flori suspendate pe ziduri – o adevărată provocare atunci când începi să le uzi. Şi erau din specii diferite, prin urmare, am dedus eu, fiecare cu apetitul ei pentru apă. E o muncă grea …

Două dintre case au păstrat fântânile pe care le-au valorificat în scop decorativ. Aproape toate casele aveau curtea pavată cu piatră şi colţişoare amenajate cu obiecte decorative sau camere amenajate în aşa fel încât să recreeze stilul de viaţă tradiţional (în care am regăsit multe asemănări cu stilul de viaţă tradiţional românesc).

Mi-a plăcut în mod special o casă care avea amenajată o bucătărie veche şi una cu o cameră în care erau strânse de la obiecte de toaletă, precum un lighean aşezat pe un stativ ingenios, până la icoane, tablouri şi fotografii. Şi ca să intraţi mai bine în atmosferă, vă puteţi aşeza pe unul dintre scaunele puse la dispoziţie de proprietari şi savura în linişte un pahar de apă.

Şi ca o parenteză, ca să simţiţi şi mai bine atmosfera, puteţi opta pentru un moment de relaxare la băile arabe, pentru un preţ cuprins între 15 şi 60 de euro, în funcţie de opţiuni.

În concluzie, dacă vizitaţi Cordoba, treceţi pe listă şi patiourile şi nu cred că veţi regreta.

Citește și:
10 zile cu mașina prin Andaluzia
Las Alpujarras, locul de unde atingi cerul
Alhambra și Albaicin, simbolurile Granadei
Câteva sfaturi practice pentru vizita în Cordoba
Ciuperci gigantice, grădini și arhitectură mudejară în Sevilla
Pierduți în Cadiz, în căutarea turnurilor și a dezmățului culinar
Arce, stânci și bodegas în Pueblos Blancos
Gibraltarul, de la dezamăgire la încântare
Plaje californiene în … Conil de la Frontera


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top