Peștere Devetashka
Drumeții Jurnal de Călătorie în

Peștera Devetashka, surpriza plăcută din Bulgaria

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Așa cum ți-am promis, astăzi continui seria de jurnale de călătorie din Bulgaria cu un nou episod. De data aceasta îți voi povesti despre Platoul Devetaki și una dintre cele două „vedete” ale acestuia: Peștera Devetashka.

Ce poți vizita în Platoul Devetaki

Aceasta a fost una dintre destinațiile pe care am decis să le vizităm pe drumul de întoarcere din Borovets. A fost o pauză binevenită la aproximativ jumătatea distanței dintre Borovets și București.

În plus, a fost o destinație inedită pentru mine, care m-a surprins într-un mod foarte plăcut. De ce? Te invit să descoperi în acest jurnal de călătorie.

Cum ajungi la Peștera Devetashka

Peștera Devetashka se află la aproximativ 200 de kilometri de București și vreo 90 de kilometri de Veliko Târnovo. Așa că dacă te afli în zonă, nu o rata.

Sau poate în loc să stai 5 ore în mașină pe Valea Prahovei, stai vreo 3 până la această peșteră din Bulgaria :)).

Accesul auto este ușor – din drumul principal mai ai de mers cu mașina vreo 500 m până în parcare. Din păcate, sunt 500 m de drum destul de prost, cu multe gropi. Dar trăim în România, așa că nu e ca și cum n-am fi obișnuiți cu așa ceva :)).

Parcarea este destul de mare, iar biletul de intrare în peșteră costă 3 leva.

Prima mea impresie odată ajunși în parcare a fost că Waze-ul ne-a dus în locul greșit. Părea aproape imposibil să existe o peșteră cum văzusem eu în poze în imediata apropiere. Panourile însă ne încredințau că e locul potrivit.

Așa că am coborât din mașină, ne-am luat bilete și am pornit spre peșteră. Asta pentru că de la parcare mai ai un pic de mers până la peșteră. Nu te speria. Sunt doar 100-150 m cred (nu am măsurat și e posibil să mă înșel, însă cu siguranță am mers destul de puțin). Din parcare, treci podul de lemn peste râul Osam și dai nas în nas cu intrarea în peșteră.

Intrarea în Peștera Devetashka

Ce vezi în Peștera Devetashka

Intrarea este spectaculoasă, însă nimic nu te pregătește pentru ceea ce vei găsi în interior.

Camera principală

De cum intri, dai peste camera principală, înaltă de 58 m și cu tavanul „găurit”. Sunt 7 găuri (okna în bulgară), dintre care cea mai mare are 73×48 m și se numește Kilika.

Peștera este traversată de un pârâu care se varsă în râul Osam și este plină de vegetație – un lucru neobișnuit pentru o peșteră. Având însă în vedere găurile din tavan, este explicabil.

De asemenea, peștera este locuită de nu mai puțin de 35.000 de lilieci din 15 specii diferite. Pentru a-i proteja, în timpul sezonului de împerechere (lunile iunie și iulie), peștera este închisă vizitatorilor.

Panou informativ despre lilieci. Dă click pe poză, mărește-o și amuză-te cu asemănările dintre lilieci și alte vietăți :).

Peștera are 2.442 m lungime și mai multe galerii, însă doar o mică parte din ea este deschisă spre vizitare. Mai exact intrarea, cu impresionantele găuri din tavan și o altă zonă, accesibilă dacă urci zidul din dreapta, cum intri în peșteră.

Când te crezi mai inteligent decât e cazul :))

Aici am descoperit trei cercuri mari, care pe mine m-au dus cu gândul la cetățile dacice, Stonehenge și alte monumente preistorice. Deja fantasmam cu Silviu despre ritualurile precreștine care, în mintea noastră, avuseseră loc în peșteră.

Cercurile care mi-au jucat feste 🙂

Mai mult, erau și niște ansambluri de pietre despre care credeam că au o semnificație anume și despre care abia așteptam să citesc mai multe pe net.

Ei bine, wrong! Se pare că în anii `50 peștera a fost folosită de armata bulgară ca depozit, aici fiind stocate cisternele de petrol. Iar cercurile nu erau altceva decât urmele acestor cisterne.

Pietrele despre care îți spuneam mai sus făceau parte din „arta modernă” bulgară, aka niște înscrisuri contemporane (nume și declarații de dragoste probabil ?) pe care le-am identificat abia când am privit cercurile de sus :)).

Ulterior, aflând toate astea, m-am simțit cam ca în gluma făcută de adolescenții americani în Muzeul de Artă Modernă din San Francisco, atunci când au lăsat o pereche de ochelari pe jos, iar vizitatorii au crezut că este o operă de artă :)).

Imaginea cu vizitatorii și ochelarii lăsați la întâmplare pe podea

Una peste alta însă, peștera este spectaculoasă și îți recomand din toată inima să o vizitezi. Deși e mică și fără stalagmite și stalactite, este impresionantă prin găurile din tavan și vegetația din interior. Nouă ne-a plăcut foarte mult și, așa cum spuneam la momentul respectiv, a fost o supriză extrem de plăcută.

Asta alături de Cascadele Krushuna din același platou geologic, despre care îți voi vorbi însă în jurnalul următor.

Așa că, stay tuned! Nu vei regreta. Garatat ?.

Citește și:
Drumeție de o zi pe Vf. Musala, acoperișul Bulgariei
Drumeție la cele 7 lacuri din Masivul Rila
Cascadele Krushuna, cele mai frumoase cascade din Bulgaria


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top