Jurnal de Călătorie Experiențe

RETROSPECTIVĂ Jurnal de Călătorie: 2022, anul primelor vacanțe cu bebe

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

La finalul lui 2021 nu ne puneam prea mari speranțe în 2022 în privința călătoriilor. Mințile ne erau acaparate de un singur gând: să facem cunoștință cu Daria.

Eram cumva conștienți că va fi un an plin de provocări, însă meseria de părinte nu se învață din cărți, ci la „locul de muncă”. Oricât te-ai documenta, niciodată nu ești cu adevărat pregătit pentru a face față unui job de 24 de ore din 24. Fără weekenduri și concedii. Unde rezistența la stres și oboseală, empatia și răbdarea sunt cap de listă în fișa postului. De multe ori, copilul îți pune în față o oglindă. Și îți dai seama cât mai ai de lucru cu tine însuți/însăți, deși credeai că ești foarte bine așa cum ești.

Dar în aceeași măsură ne așteptam și ca viața în 3 să fie mai împlinită, mai distractivă și … completă. În plus, a venit cu multe zâmbete, gângureli și drăgălășenie cât încape. Daria ne-a dat viețile peste cap dar ne-a adus atât de multă bucurie și iubire, încât aproape că am uitat cum era fără ea.

Pentru noi, 2022 a fost un an de continuă adaptare. Inclusiv în ceea ce privește călătoriile. Ne-am dorit să nu ne schimbăm foarte mult stilul de a călători și să o integrăm pe Daria în viața noastră. Ceea ce am și reușit într-o oarecare măsură. Dar mai avem suficient timp pentru a exersa :).

Așadar, iată cum a arătat pentru noi anul ce tocmai s-a încheiat.

Ianuarie, februarie, martie – 3, 2, 1 … START

În primele luni ale anului nu am mai călătorit deloc. Zăpada îmi îngreuna drumețiile, iar zborul cu avionul devenea riscant. Așa că am ales varianta cea mai sigură: să așteptăm liniștiți venirea pe lume a Dariei. Ca să nu mai spun că eu aveam o groază de lucruri de pus la punct la job pentru a pregăti pauza pe care urma să o iau.

Așa că ianuarie și februarie le-am petrecut acasă. Ne-am uitat la vloguri și am petrecut timp împreună. Pe ultima sută de metri am tranformat biroul meu de acasă în camera Dariei și am pregătit totul pentru a-i face loc în familia noastră. Iar pe 8 Martie a venit. Cu ninsoare ca-n povești și cu ridicarea restricțiilor, după 2 ani de pandemie.

Așa că, dacă ianuarie și februarie au fost luni de relaxare, martie a fost pentru noi cu multe premiere: prima zi acasă, prima schimbare de scutec, prima băiță, prima plimbare și lista poate continua.

Aprilie – mami și tati rezistă

Nici luna aprilie nu a fost cu mult diferită. Acomodarea cu Daria era în plină desfășurare. Cu atât mai mult cu cât nu era genul de bebeluș care să doarmă, să mănânce și atât. Ba dimpotrivă, aș putea spune. Dormea foarte puțin și o mai și chinuiau colicile. Așa că, în aceste condiții, plecatul de acasă era doar un vis frumos. Singurul drum a fost de Paști, până la bunica din Ploiești.

Mai – prima ieșire în 3

În mai ne-am făcut curaj să plecăm mai departe de casă. Nu vă imaginați însă nu știu ce destinații. Am fost la bunicii de la Nehoiu, județul Buzău. Încă nu aveam curaj să ne cazăm o noapte într-un hotel sau pensiune. Dar pentru că era vremea bună, am decis să facem și o scurtă plimbare în zonă. Am ales 2 obiective destul de aproape: Cascada Cașoca/Pruncea și Lacul de acumulare Siriu.

Probabil că în anul care vine vom face mai multe ieșiri în județul Buzău și poate vom face și o listă cu obiectivele de aici. Până atunci, vă invităm să vizionați primul nostru vlog în 3.

Iunie – e vremea lavandei

Dacă anul trecut am „vânat” aproape toate florile de munte, dar nu am ajuns la niciuna dintre grădinile de lavandă și nici la pădurile cu liliac, anul acesta am decis că e vremea … lavandei. Așa că am ales o grădină aproape de București, pe cea de Țipărești, județul Prahova.

Grădina este destul de mică și nu ai prea multe de făcut aici. Noi ne-am limitat la plimbarea printre lanuri și câteva poze. Nici acelea însă foarte multe. Deși am cărat cu noi trepiedul și camera foto, ne-am dat seama că ceea ce voiam noi era „misiune imposibilă” cu un bebe ca Daria. Iar în scurt timp ne-am lăsat păgubași. Ca să nu mai zic că în ultima vreme nici nu am mai folosit camera foto. Ne-am limitat la poze cu telefonul.

Tot în iunie am făcut și singura ieșire în 2 din acest an. Adică am lăsat-o pe Daria la bunici câteva ore, iar noi am ieșit la o drumeție scurtă. Voiam să vedem trovanții de la Chiojdu, Buzău, dar ploaia ne-a stricat planurile. Așa că am reconfigurat și am mers spre Vama Buzăului, unde nu mai fuseserăm de ani buni. Aici am revăzut cascada Urlătoarea și Rezervația de zimbri. Iar peisajul după ploaie a fost aproape mistic.

Nu am reușit să mai scriu nimic pe blog, însă puteți vedea vlogul aici:

Iulie – căldura ne dă bătăi de cap

Deși pare anotimpul ideal de călătorit, vara nu e cel mai bun prieten al bebelușilor. Asta aveam să o aflăm abia anul acesta. Noi eram obișnuiți ca vara să colindăm munții. De dimineața până seara. Dar cu Daria totul se complica. Dincolo de faptul că peste zi era foarte cald, trebuia să o ferim și de soare. Asta pentru că bebelușilor sub 6 luni nu li se recomandă creme de protecție solară. Așa că am tot căutat locuri unde să nu fie expusă direct la soare și unde nici să nu fie foarte cald.

Așa am ajuns la expoziția de fluturi tropicali de la Antipa, ocazie cu care am vizitat și muzeul, după mulți-mulți ani în care nu i-am călcat pragul.

Expoziția de fluturi era amenajată într-o mică seră. Ce-i drept, eu mă așteptam să văd ceva de genul Casei fluturilor din Viena. Dar a fost o experiență plăcută pentru că, deși spațiul era mic, am văzut destul de mulți fluturi.

August – prima vacanță în 3

Ne-am început luna august cu o ieșire de o zi pe Valea Doftanei, unde ne-am oprit pentru scurt timp pe malul lacului Paltinul.

Ne-am upgradat apoi echipamentul cu o dronă, pe care am testat-o într-o nouă vizită la bunici, pe Valea Buzăului.

Luna august a venit însă și cu tradiționala noastră vacanță. A fost greu să alegem destinația și cazarea care să întrunească toate condițiile: să nu fie foarte departe de București pentru că Daria nu rezista prea mult în mașină, să fie undeva mai la răcoare (în București erau 40 grade), să fie căsuțe și să aibă curte pentru că Daria era încă mică și voiam să o ferim pe cât se poate de aglomerație (iar pe ceilalți oaspeți de plânsetele inerente ale unui bebeluș), să aibă restaurant și să fie un loc în care să avem și noi ce face. Pentru că după atâtea luni de stat acasă abia așteptam vacanța.

După îndelungi căutări am ales Harghita. Iar aici am găsit un complex care părea să fie ce căutam: Huntanya sau Ferma Hun din Vlăhița. Despre el am povestit mai multe în vlog:

Dar de bine ce am fugit de caniculă, aici am dat peste ploaie, așa că a trebuit să ne adaptăm planurile în funcție de vreme. Am reușit totuși să ne și plimbăm, dar să ne și relaxăm un pic. Piatra de încercare au fost drumurile cu mașina. Pentru că dacă nu aveai de gând să zaci la plajă și să te bălăcești la ștrandurile termale, în complex nu prea aveai ce face. Iar activitățile pe care noi le căutam presupuneau mers cu mașina de cel puțin o oră doar dus.

Am reușit totuși să facem câteva drumeții și să ajungem pe primul vârf împreună cu Daria – Vf. Harghita Mădăraș.

Am ajuns din nou la complexul de la Racoș.

Iar la finalul vacanței în Cheile Vârghișului.

Septembrie – din nou pe meleaguri buzoiene

În septembrie am revenit în județul Buzău, unde am mers să vedem Lacul Mocearu, apoi Grunjul și Muntele de sare de la Mânzălești.

Grunjul de la Mânzălești care, deși ai zice că e sare, e de fapt cenușă vulcanică

Dar tot pe fugă am fost și împărțiți între programul Dariei și dorința noastră de a petrece cât mai mult timp în natură.

Octombrie – prima ieșire din țară cu Daria

Cu lucruri noi învățate în călătoriile precedente, ne-am organizat mult mai bine vacanța din octombrie. În primul rând am ales o destinație mai aproape de casă decât în august: Veliko Tarnovo, din Bulgaria. În al doilea rând am redus foarte mult timpul petrecut în mașină și am maximizat timpul petrecut în natură. Așa că am avut parte de o vacanță relaxantă atât pentru noi, cât și pentru Daria.

Deși încă nu o puteam transporta în rucsac, am reușit să ne descurcăm cu Manduca chiar și în drumeții. Am vizitat Cascada și Canionul Hotnița.

Am mers în Pasul Șipka și pe vârful Eagle’s Nest.

Apoi am urcat la Leagănul Iubirii, am vizitat cetatea Trapezița și satul Arbanasi.

În penultima zi am luat la pas orașul Veliko Tarnovo, iar seara ne-am distrat în Muzeul Iluziilor.

Iar la plecare am vizitat cascadele Kartala.

Noiembrie – primul zbor cu avionul al Dariei

După vacanța din Bulgaria am decis să profităm de zilele libere de la finalul lunii noiembrie și să mai mergem într-o vacanță. De data aceasta am ales ca mijloc de transport avionul. Și pentru că nu știam cum se va comporta Daria, am decis să mergem undeva aproape și unde să fie un pic mai cald și mai verde decât la noi. Astfel am ajuns la Atena.

A fost o vacanță de 5 zile în care am avut timp să explorăm orașul pe îndelete. De data aceasta am ales să stăm într-un apartament pentru că ne era mai ușor așa să-i pregătim masa Dariei. Am găsit unul chiar lângă stația de metrou Acropole, de unde am putut merge pe jos la aproape toate obiectivele importante.

Ne-am bucurat de vremea caldă, de portocalii plini de fructe și de atmosfera caldă din Atena.

Decembrie – primele Sărbători de Iarnă în 3 și timp petrecut împreună

Decembrie înseamnă pentru cei mai mulți dintre noi Sărbători de Iarnă. Pentru noi au avut o semnificație aparte pentru că au fost primele petrecute cu noul membru al familiei. Așa că nu puteam rata ocazia de a face o ședință foto de Crăciun. Și cum altfel decât în aer liber :).

Mulțumim Mihaela Dincă pentru că ne-ai ajutat să imortalizăm aceste momente într-un decor de poveste.

De asemenea, în ultimii ani, ne-am făcut un obicei din a petrece câteva zile la munte între Crăciun și Revelion. Pentru că e mai ieftin, mai puțin aglomerat și mai relaxant. Anul acesta am ales ca loc de cazare complexul Cheile Grădiștei Fundata. Și bine am făcut pentru că am avut parte de apusuri și răsărituri de revistă peste Bucegi și Piatra Craiului.

Am reușit, de asemenea, să facem și puțină mișcare. Ne-am luat un rucsac pentru bebe și l-am testat pentru prima dată pe traseul ecoturistic La Amfiteatru. A fost un traseu pe care noi l-am mai parcurs și cu altă ocazie, dar de data aceasta am avut parte de o vreme impecabilă.

În altă zi am fost în Șirnea.

Noul An îl vom întâmpina acasă, alături de pisoii noștri, Katya și Freddie.

Planuri de 2023

Cât despre planurile de călătorie pentru 2023, nu avem prea multe. Ne vom adapta din mers. Vom căuta destinații în care să putem merge în trei și vom încerca, pe cât posibil, să fie experiențe plăcute atât pentru noi, cât și pentru Daria.

Oricum, un lucru e sigur: atât nouă, cât și ei ne place să petrecem timp împreună.

Așa că, pe ultima sută de metri din acest an, vă urăm un An Nou fericit și cât mai bun, plin de experiențe savuroase care să vă îmbogățească viața! Știm că anul acesta nu am reușit să publicăm mai multe jurnale dar sperăm ca anul care vine să recuperăm. Prin urmare, mai dați o raită din când în când pe aici sau abonați-vă la newsletter :).

La mulți ani!

Poate vrei să citești și:
Retrospectivă Jurnal de Călătorie: 2021, anul surprizelor și aventurilor
Retrospectivă Jurnal de Călătorie: 2020, anul în care am redescoperit România
Retrospectivă Jurnal de Călătorie: 2019, anul în care am împlinit 40


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top