Lisabona
City breaks Jurnal de Călătorie în

Top obiective din Lisabona pe care să nu le ratezi

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Iar am întârziat cu articolele pe blog :). Vacanța de Rusalii mi-a umplut timpul liber, așa că am mai amânat cu o săptămână poveștile despre Lisabona.

Astăzi însă m-am mobilizat și iată-mă cu un nou jurnal portughez, în care o să-ți arăt ce poți face într-o vacanță de câteva zile în Lisabona.

În primul rând, dacă alegi ca destinație de vacanță capitala Portugaliei, nu merge chitit pe obiective. Lisabona este frumoasă dacă o explorezi la pas, dacă te plimbi pe străduțe, dacă lenevești la o terasă bucurându-te de aromele bucătăriei tradiționale și ale vinului local.

Lisabona este mai mult despre atmosferă decât despre obiective pe care e musai să le vezi. Desigur că există câteva locuri în care îți recomand cu toată căldura să mergi, dar nu te sfătuiesc să faci din asta principalul scop al vacanței tale.

Pentru că sunt multe de spus, astăzi mă voi limita la a-ți prezenta ce poți să vizitezi în Lisabona. Am ales să grupez obiectivele pe cartiere, pentru că așa mi s-a părut cel mai simplu de organizat.

Alfama

Alfama este partea cea mai veche a orașului, care se întinde la baza Castelului Sao Jorge. Are străzi înguste și în pantă, care coboară spre malul fluviului Tajo.

După cum ai ghicit, cel mai reprezentativ obiectiv de aici este Castelul Sao Jorge. Castelul este deschis în intervalul 09.00 – 21.00, iar biletul de intrare costă 8,5 euro/pers (ai discount de 20% cu Lisboa Card).

Castelul în sine nu are mare lucru de oferit. Panorama asupra Lisabonei este însă foarte frumoasă de aici. Te sfătuiesc să mergi dimineața devreme la castel, ca să eviți cozile de la intrare. Și ca să scutești din urcuș, poți merge cu Tramvaiul 28, despre care îți voi vorbi mai târziu. Coboară în Largo das Portas do Sol, unde ai și un miradouro. Tot aici vei vedea și o veche poartă de intrare în oraș.

De la castel coboară spre Miradouro de Santa Luiza, unde este și un părculeț – Jardim Julio de Castilho. Frumos decorat cu azulejos, de aici poți admira în liniște Alfama.

Mergi în continuare spre apă și vei întâlni Catedrala, Se. Aceasta este deschisă de luni până sâmbătă între 09.00 și 19.00, iar duminica de la 09.00 la 20.00. Intrarea este liberă. Dacă este deschisă, poți vizita curtea interioară. Când am fost noi, era închisă pentru lucrări.

De la Catedrală poți merge spre Igreja de Santa Engracia, actualul Panteon. Programul de vizitare este 10.00 – 18.00, iar biletul de intrare costă 4 euro (gratuit cu Lisboa Card). Dacă ai ajuns aici, urcă și pe terasă. Nu vei regreta!

De la Panteon mergi către Museu Nacional do Azulejo, odinioară parte a mănăstirii Madre de Deus, fondată în 1509. Tot ce a mai rămas din partea exterioară este intrarea în stil manuelin. Interiorul mănăstirii oferă însă cadrul perfect pentru colecția națională de azulejos – plăci de faianță pictate.

Una dintre scenele emblematice din acest muzeu este panorama Lisabonei din 1730, care are 37 m lungime.

Muzeul este deschis în intervalul orar 10.00 – 18.00, cu excepția zilei de luni, și poate fi vizitat gratuit cu Lisboa Card sau în schimbul a 5 euro de persoană.

Ca să-ți fie mai ușor, am făcut și un tur pietonal, accesibil aici:

Parque dos Nacoes

Din Alfama poți lua metroul către stația Orient, unde se află Parque dos Nacoes (Parcul Națiunilor). Aici poți vizita Oceanariul, unul dintre cele mai mari din Europa. Acesta este deschis între 10.00 și 20.00, iar biletul de intrare costă 16 euro de persoană (15% cu Lisboa Card).

Tot aici ai telegondola de-a lungul estuarului fluviului Tajo. Călătoria durează 8 minute și costă 4 euro dus și 6 euro dus-întors. Telegondola circulă vara între 10.30 și 20.00.

Tot aici poți vedea și Torre Vasco da Gama, cea mai înaltă clădire din Lisabona, care în prezent este închis pentru renovări.

Baixa

Baixa se întinde între Alfama și Bairro Alto. Punctul central al acestui cartier este Praca do Comercio, situată pe malul fluviului Tajo și în centrul căreia se află statuia călare a lui Dom Jose I.

Din Praca do Comercio poți face o abatere spre Cais do Sodre. Aici te poți opri la una dintre cafenelele de pe strada roz, foarte cunoscută pe Instagram acum ceva vreme, apoi te poți îndrepta spre Mercado da Ribeira.

Întors în Praca do Comercio, mergi spre Arcul de Triumf portughez – Arco Rua Augusta, care datează din secolul al XVIII-lea. Acesta poartă numele străzii pietonale care se întinde la baza lui, Rua Augusta.

Nu rata o urcare în Arco Rua Augusta, deschis în intervalul orar 09.00 – 21.00. Intrarea este gratuită cu Lisboa Card sau 3 euro de persoană dacă nu ai cardul. Priveliștea asupra Praca do Comercio și Rua August merită toți banii :).

La coborâre te sfătuiesc să o iei pe Rua Augusta și să mai arunci din când în când o privire înapoi, spre Arc. De aici mai de parcurs doar câteva sute de metri până la Elevador de Santa Justa, de unde ai o priveliște încântătoare asupra cartierului Baixa și a castelului. Te sfătuiesc să mergi aici după amiaza spre seară, când soarele deja a coborât și luminează cald acoperișurile colorate ale clădirilor.

Ia-ți însă o marjă de timp pentru că mereu e coadă. Noi am stat cca 20 min la coadă ca să urcăm. Liftul funcționează în intervalul orar 07.00-23.00 și costă 5.15 euro de persoană dacă nu ai Lisboa Card. Cu cardul este gratuit.

Prețul de 5.15 euro cred că întârzie mult urcarea în lift, întrucât taxarea se face chiar în cabină. De cele mai multe ori, oamenii nu au mărunt, cel care taie bilete trebuie să le dea rest și uite-așa aștepți mai mult decât ți-ai dori.

Liftul este cea mai simplă cale de a ajunge din Baixa în Bairro Alto, mai exact în Largo do Carmo. Acesta a fost inaugurat ca mijloc de transport public la 10 iulie 1902. Locuitorii au fost atât de încântați de această noutate în orașul lor încât în prima zi de funcționare a liftului s-au vândut 3.000 de bilete.

Liftul a funcționat cu aburi până în 6 noiembrie 1907, după care a fost pus în funcțiune un motor electric. Ca fapt divers, la urcare se acceptă 20 de persoane, în timp ce la coborâre doar 15 :).

De aici poți merge să vizitezi Bairro Alto sau poți coborî cu liftul ca să-ți continui plimbarea prin Baixa. Cei mai obosiți se pot opri la restaurantul de la punctul de belvedere.

Dacă optezi pentru continuarea plimbării prin Baixa, poți merge înainte pe Rua Augusta până în Praca do Rossio sau Praca Dom Pedro IV. Acesta a fost punctul central al orașului timp de 500 de ani, până în secolul al XVIII- lea. Aici, locuitorii din Lisabona se adunau pentru a asista la carnavaluri sau execuții publice (mai ales în perioada Inchiziției). Acum, piața este animată de restaurante, cafenele, magazine și, din păcate, traficanți de droguri. Vezi aici experiența noastră în acest sens.

Tot aici se află și Gara Rossio, de unde poți lua trenul spre Sintra sau Cascais, precum și Teatro Nacional.

Dacă mai faci câțiva pași, dai peste Casa do Alentejo, un fost palat maur ce datează din secolul al XVII-lea. În prezent este cartierul general al asociației locuitorilor din provincia istorică Alentejo. Casa poate fi vizitată de luni până duminică, în intervalul 12.00 – 23.00, iar intrarea este liberă. Aici funcționează și un restaurant, precum și un ballroom.

De aici îndreaptă-te către Praca do Restauradores, locul unde Restauradores au complotat în 1640 pentru a elibera Portugalia de sub dominație spaniolă.

Un tur pietonal al cartierului cu obiectivele enumerate mai sus ai aici:

Bairro Alto

Bairro Alto este cartierul din vestul Baixa, cunoscut pentru viața de noapte, baruri și restaurante. Deși noi am stat în acest cartier, personal nu m-am simțit deranjată de zgomotul străzii, așa cum se plâng mulți dintre cei care au stat în această zonă.

Cel mai cunoscut obiectiv turistic din Bairro Alto este Convento do Carmo. Prăbușită în mare parte la cutremurul din 1755, din vechea mănăstire au mai rămas doar arcadele gotice.

Partea din mănăstire care a rămas în picioare servește în prezent drept muzeu arheologic. Convento do Carmo este deschisă între orele 10.00 – 19.00 și intrarea costă 4 euro de persoană (20% discount cu Lisboa Card).

Din Largo do Carmo te poți îndrepta spre Miradouro de Sao Joao Baptista, apoi spre Miradouro de Santa Catarina. Când am fost noi, ambele erau în renovări. Poate tu ai mai mult noroc :).

Turul pietonal prin Bairro Alto îl găsești aici:

Belem

Belem este cartierul care mie mi-a plăcut cel mai mult în Lisabona. Situat în partea de vest a orașului este dominat de două monumente emblematice ale capitalei portugheze: Torre de Belem și Mosteiro dos Jeronimos.

« de 2 »

Monumentul Descoperirilor

Înainte de a ajunge însă la acestea, dacă vii din centrul orașului, treci pe lângă Padrao dos Descobrimento, care evocă expansiunea maritimă a Portugaliei. Dacă vrei să urci în acest monument, ar trebui să știi că este deschis între 10.00 și 19.00 și intrarea costă 6 euro de persoană (20% reducere cu Lisboa Card).

Torre de Belem

De aici mergi pe faleză până la Torre de Belem, fortăreață ce datează din secolul al XVI-lea, construită în stil manuelin. Deschis în intervalul 10.00-18.30, turnul poate fi vizitat gratuit dacă optezi pentru Lisboa Card sau în schimbul a 6 euro de persoană. Lisboa Card te scutește și de coada deloc neglijabilă care se formează aici, întrucât are intrare separată.

Urcarea în turn merită pentru panoramele pe care le oferă. Ai grijă la „semafoarele” instalate la fiecare etaj, pentru a evita blocajele pe scările înguste.

Pe fațada vestică a turnului vei vedea și un gargui neobișnuit, în formă de rinocer. Este interesant de remarcat că primul rinocer a fost adus din India în Portugalia în 1513.

Mănăstirea Jeronimos

Odată vizitat Torre de Belem, mergi spre Mosteiro dos Jeronimos, o capodoperă arhitecturală, care a devenit parte din identitatea și cultura portugheză. Mănăstirea a fost construită de regele Manuel I și a fost donată călugărilor din Ordinul Ieronimilor.

Aceasta este deschisă între 10.00 și 18.30. Biserica poate fi vizitată gratuit, însă mănăstirea costă 7 euro. Dacă ai Lisboa Card sau o vizitezi duminica dimineața, intrarea este gratuită.

Nu rata această mănăstire! Este emblematică pentru Lisabona. Aici vei descoperi nu numai mormântul lui Vasco da Gama sau al poetului Luis de Camoes, ci și dantelăria arhitecturală specifică stilului manuelin, extrem de bine conservată.

Muzeul Marinei

Aripa de vest a acestui ansamblu arhitectural găzduiește Museu da Marinha, deschis între 10.00 și 18.00, cu excepția zilei de luni. Biletul de intrare costă 6,5 euro de persoană (33% discount cu Lisboa Card).

Îți recomand să nu ratezi Pavilhão das Galeotas, unde vei vedea de la nave de pescuit la ambarcațiuni regale în mărime naturală, precum și hidroavionul Santa Cruz, care a traversat pentru prima dată sudul Atlanticului în 1922.

Pasteis de Belem

De aici mergi către Pasteis de Belem, celebrul magazin care vinde pasteis de nata, desertul cel mai cunoscut din Portugalia. Acestea costă 1,05 euro o bucată, 6,30 euro 6 bucăți și 12,4 euro 12 bucăți. Depinde de tine cât de multe vrei să-ți iei. Îți garantez însă că o singură bucată nu o să-ți ajungă :).

În plus, fii pregătit să stai la coadă. Nu ești singurul care a aflat despre Pasteis de Belem :)). Vestea bună e că oricât ar fi de mare, coada merge repede.

Tot în apropiere de Mosteiro dos Jeronimos se află și Museu Dos Coches, deschis între 10.00 și 18.00, cu pauză de prânz între 12.30 și 14.00. Muzeul se poate vizita gratuit cu Lisboa Card. Biletul de intrare costă 10 euro (Picadeiro Real și Museu Nacional Dos Coches). Noi nu l-am văzut, dar dacă ești pasionat de trăsuri, atunci merită să-i faci o vizită.

Iată și turul pietonal al cartierului Belem:

Almada – de cealaltă parte a fluviului Tajo

Dacă vrei să vezi Lisabona dinspre sud, poți traversa fluviul Tajo cu feribotul pe ruta Cais do Sodre – Cacilhas. Acesta costă 1,25 euro pe sens. Odată ajuns la Cacilhas poți să iei un autobuz până la Cristo Rei sau poți să te plimbi pe faleză până la liftul care te urcă pe o platformă de unde poți admira mai îndeaproape podul 25 de Abril.

Deși imaginea Lisabonei este foarte frumoasă de aici, Almada nu prea merită vizitat. Clădirile sale muncitorești și faleza neîntreținută nu te îmbie la plimbare.

Cam acestea sunt principalele obiective din Lisabona. Depinde de tine ce vrei să vezi și dacă optezi sau nu pentru Lisboa Card (care îți oferă și transport gratuit). Noi am ales unul pentru 24 de ore, pe care l-am folosit și a doua zi în Sintra, având în vedere că expiră la 24 de ore de la validare. Ai grijă însă că majoritatea muzeelor sunt închise lunea. De asemenea, dacă iei ca reper orele de funcționare pe care le-am menționat, ține cont că acesta este programul de vară. Iarna se închid cam cu o oră înainte.

Mai departe, despre ce mănânci și bei în Lisabona, precum și despre transport îți voi vorbi într-un jurnal ulterior. Așa că, stay tuned!

Dacă vrei să afli mai multe, citește și:
Lisabona, dincolo de glam
Buget de călătorie. Cât costă un city break în Lisabona
Tot ce ai nevoie să știi despre o vizită de o zi în Sintra


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top