Așa cum îți spuneam în articolul precedent despre Tour du Mont Blanc, astăzi revin cu mai multe detalii despre fiecare etapă în parte.
Ca date generale, noi am stat 11 zile, dintre care 2 le-am pierdut pe drum și una a fost de pauză. Practic am făcut Tour du Mont Blanc în 8 zile. Am parcurs 157,7 km în 67 h de traseu. Am urcat 8370 m și am coborât 9500 m. Am sărit peste o etapă – cea din Elveția, cea mai plictisitoare de altfel. Este paralelă cu șoseaua și trece doar prin sătuce. Nu vezi mare lucru în afară de case.
Am făcut turul în sensul acelor de ceasornic, adică invers față de varianta oficială și am intrat în traseu din Argentiere.
Ziua 0
În ziua în care am ajuns am mers cu autocarul din aeroportul Geneva până în Chamonix Sud, iar de acolo am luat autobuzul nr. 2 către Argentiere. Costul unui bilet de autobuz este de 3 euro de persoană (sunt doar bilete de o zi).
Seara ne-am cazat la ATC Routes du Monde în cameră dublă cu baie privată și balcon. Camera a fost micuță dar curată și destul de ok. Rezervarea am făcut-o pe Booking.
Ne-a costat 70 euro cazare + mic dejun. Când am ajuns tocmai pregăteau cina, așa că am ales să mâncăm la ei, la prețul de 19 euro de persoană.
Cina a fost bufet și am avut:
– aperitive de toate felurile de la creveți și melci până la mezeluri și brânzeturi
– barbecue: frigărui de pui și cotlet de miel cu legume la grătar și sos de brânză
– deserturi (tarte și prăjituri) și fructe
– vin alb, roze și roșu la discreție
Micul dejun a fost tot bufet, cu patiserie, unt, gem, câteva mezeluri și cașcaval, fructe, ceai, cafea, iaurt și suc.
ETAPA 1: Argentiere – Trient
Traseu: Argentiere – Tre le Champ – Aiguillette des Posettes – Col des Posettes – Col de Balme – Trient
Distanță: 15,1 km
Diferență de nivel: +988 m/ -1076 m
Durată: 7h3min
Cel mai înalt punct: Vf. Aiguillette des Posettes (2201m)
Surse de apă: la plecare, în Argentiere. Noi am avut 3 litri de apă și ne-au fost suficienți.
Transport: am folosit autobuzul 21 din Argentiere în Tre le Champ. Am scutit vreo oră de urcuș și 200 m diferență de nivel. Am cerut un card de transport de la ATC Route du Monde și am călătorit gratuit.
Cazare: Auberge Mont Blanc, Trient
Cost: 166 franci (150 euro) cu demipensiune. Rezervare pe Booking,
Aici a fost singura noapte în care am avut baie comună (nu exista altă posibilitate). În Trient există 2 unități de cazare: Auberge Mont Blanc și La Grande Ourse. Lipit de Trient este sătucul Peuty, unde există Refuge de Peuty și loc de campare.
Dintre toate, la fața locului (cel puțin din exterior), Auberge Mont Blanc mi s-a părut că arată cel mai bine. Era ok și La Grande Ourse, situat lângă el, însă Refuge de Peuty era foarte mic și înghesuit.
Fiind o cabană, există o cameră specială unde îți lași bocancii și bețele de trekking. Tot acolo găsești papuci de plastic cu care să stai în interior (dacă vrei. Dacă nu, te poți folosi de papucii/sandalele proprii).
Mâncare
Masa se servește la ore fixe: cina la ora 19.00 (fix ?), iar micul dejun între 7.00 și 8.30.
Pentru noi acesta a fost primul impact cu viața de cabană din Alpi. Ce nu mi-a plăcut a fost că la masă stăteai foarte înghesuit și toată lumea mânca „la comandă” pentru că felul următor se servea doar după ce terminau toți. La masa noastră eram 5 cupluri. Ca la nuntă, ca să nu zic parastas?.
Cina a fost însă ok: o supă de legume cu brânză, o salată, fondue sau carne de porc cu garnitură (la alegere) și înghețată. Micul dejun a fost ceva mai sărăcăcios: în principal unt, gem și cereale cu lapte sau iaurt, plus cafea, ceai și suc.
Descoperă aici aventura din prima zi de Tour du Mont Blanc!
ETAPA 2: Trient – Orsieres
Traseu: Trient – Chalet du Glacier – Bisse du Trient – Col de la Forclaz – La Bovine – Champex-Lac
Distanță: 22,8 km
Diferență de nivel: +1062 m/ -831 m
Timp: 9h18min
Cel mai înalt punct: Col de Portalo (2049m)
Surse de apă: Auberge Mont Blanc, Col de la Forclaz, La Bovine, Champex
Transport: noi am avut cazare în Orsieres, așa că din Champex-Lac am luat autobuzul care ne-a costat 6 franci de persoană (aproximativ 15 minute de mers).
Cazare: Hotel Terminus, Orsieres
Cost: 130 franci cu mic dejun. Rezervare pe Booking.
Dacă ar fi să spun ceva despre Hotel Terminus este că e foarte bine plasat: chiar lângă gară și stația de autobuz (doar am traversat strada).
Am avut cameră dublă cu baie privată, iar rezervarea am făcut-o pe Booking. Cred că a fost cea mai „luxoasă” cazare pe care am avut-o în tot turul.
Mâncare
Neavând demipensiune și fiind târziu, am mâncat la restaurantul hotelului. Aveam de ales între meniul serii, care costa 29 franci de persoană, sau a la carte. Noi am ales a doua variantă și am mâncat rosti – un fel de cartofi gratinați peste care poți adăuga brânză Raclette, bacon, ou sau toate trei. Prețul unei porții a fost undeva la 20 franci.
Vinul este la 100 ml și costă între 3,5 și 6 franci/100 ml. Berea este 5-6 franci halba de 0,5 l.
Micul dejun a fost la porție și nu foarte consistent: un croissant, unt, gem, cașcaval, șuncă de Praga (sau ceva similar), plus cafea, ceai, suc.
Citește aici mai multe detalii despre etapa elvețiană a turului!
ETAPA 3: Orsieres – Arnouva
Traseu: Ferret – Grand Col Ferret – Rifugio Elena – Hotel Chalet Val Ferret
Distanță: 12,9 km
Diferență de nivel: +838 m/ -772 m
Timp: 5h19min
Cel mai înalt punct: Grand Col Ferret (2542m)
Surse de apă: Gite Alpage de la Peule, Rifugio Elena, Hotel Chalet Val Ferret (are cișmea chiar la intrare)
Transport: am luat autobuzul din Orsieres până în Ferret, care ne-a costat aproximativ 10 franci de persoană. Drumul parcurs cu autobuzul a fost practic etapa pe care am sărit-o.
Cazare: Hotel Chalet Val Ferret, Arnouva
Cost: 150 euro cu demipensiune. Rezervare pe site-ul oficial.
Aici am avut din nou cameră dublă cu baie privată. Condițiile au fost aproape de hotel dar amplasarea și atmosfera mai aproape de cabană. Rezervarea am făcut-o pe site-ul Mon Tour du Mont Blanc. La rezervare mi-au reținut un avans de 20% de persoană.
Singura mică problemă pe care am avut-o aici a fost cu rețeaua WiFi care funcționa ceva mai greu.
Mâncare
Pentru că prognoza era destul de proastă pentru ziua respectivă, am plecat din Orsieres cu primul autobuz și am mers susținut. Așa că am ajuns destul de devreme la cazare, tocmai bine cât să luăm masa de prânz, pe care am plătit aproximativ 30 de euro pentru 2 persoane (câte un fel de mâncare de fiecare) fără băuturi.
Cina se servește începând cu ora 19.30. Aici nu am mai stat înghesuiți, ci am avut masa noastră. Ca feluri de mâncare, am avut de ales între 2 variante. Lasagna sau supă pentru primul fel și salată sau polenta cu ciuperci pentru felul doi. La desert am avut salată de fructe (cu sau fără frișcă).
Micul dejun a fost bufet și similar cu cel din zilele anterioare.
Citește aici despre peripețiile din cea de-a 3-a etapă a turului!
ETAPA 4: Arnouva – La Palud
Traseu: Hotel Chalet Val Ferret – Rifugio Bonatti – Val Armina – Col Sapin – Tete de la Tronche – Rifugio Bertone – La Palud
Distanță: 21,7 km
Diferență de nivel: +1042 m/ -1340 m
Timp: 9h40 min
Cel mai înalt punct: Tete de la Tronche (2585m)
Surse de apă: Rifugio Bonatti, Rifugio Bertone
Transport: nu am folosit niciun mijloc de transport
Cazare: Hotel Astoria, La Palud
Cost: 120 euro. Rezervare pe Booking.
Ca și în zilele precedente, și la Hotel Astoria am avut cameră dublă cu baie privată. Camera era decorată în stil vintage (de fapt tot hotelul era așa), ca să nu zic că mobilierul era vechi ?.
Hotelul este o afacere de familie, în care Madame (Annette, după cum am dedus din parola de WiFi) era omniprezentă și controla tot.
Mâncare
Neavând demipensiune, seara am mers la o pizzerie din apropiere. Asta pentru că ne era destul de foame, iar cina la hotel se servea la 19.30. Pizzeria se cheamă chiar La Palud.
Pizza costă între 10 și 15 euro și este imensă. Noi am plătit aproximativ 55 euro pentru câte un fel de mâncare fiecare (pizza + paste), o bere, o carafă de vin la 0,5 l, apă minerală carbogazoasă și câte un desert. Prețurile erau sensibil mai mici decât în Elveția.
Micul dejun am ales să-l luăm la hotel și am avut o surpriză extrem de plăcută. Nu am mai avut niciodată în călătoriile noastre un mic dejun atât de variat. Aveai aproape orice: omletă, bacon, legume, 4 feluri de brânză, 4 feluri de tarte, iaurt, cereale, croissante, fructe. Și astea pe lângă cafea, ceai, suc, gem (de casă) și unt. Totul la prețul 12 euro de persoană.
Citește aici despre experiența din cea de-a 4-a zi din TMB!
Ziua de pauză
Așa cum vă spuneam la început, la mijlocul turului am avut o zi de pauză. Nu am stat pur și simplu, ci am mers cu telecabina din La Palud până pe Aiguille du Midi.
Costuri:
– Skyway Monte Bianco – 52 euro de persoană (este o telecabină panoramică rotativă, ce urcă din La Palud până la Punta Helbronner din 2 segmente)
– telegondola Panoramic Mont Blanc – 31 euro de persoană (aceasta traversează La Vallee Blanche și este o experiență care merită cu prisosință cei 31 de euro)
– autobuz telecabină – Courmayeur centru: 1 euro de persoană
Cazare: Hotel Walser, Courmayeur
Cost: 140 euro cu mic dejun. Rezervare pe Booking.
Ca și Astoria, nici Hotel Walser nu este foarte nou. Una peste alta însă, camera a fost ok – cameră dublă cu baie proprie.
Aici au și jacuzzi (10 euro), însă noi am pierdut foarte mult timp cu telecabinele, așa că n-am mai avut timp de asta.
Mâncare
Cina am vrut să o luăm la hotel: 23 euro de persoană. Variantele erau însă extrem de sărăcăcioase, așa că până la urmă am mers la o pizzerie din apropiere: Du Tunnel.
Aici am luat o pizza, o valdostana, un desert, o carafă de vin la 0,5 l și apă și totul a costat aproximativ 55 euro.
Micul dejun l-am luat la hotel, unde am avut bufet. Nu a fost la fel de bogat ca la Hotel Astoria dar a fost destul de ok. În plus aveau și smoothie :).
Descoperă aici aventura de la 3.842 m pe Aiguille du Midi!
ETAPA 5: Courmayeur – Les Chapieux
Traseu: Maison Vieille – Lac Combal – Rifugio Elisabetta – Col de la Seigne – Ville des Glaciers
Distanță: 21,6 km
Diferență de nivel: +1112 m/ -1193 m
Timp: 8h16 min
Cel mai înalt punct: Col de la Seigne (2512m)
Surse de apă: Courmayeur, Rifugio Elisabetta
Transport:
– telegondolă + telescaun Courmayeur – Maison Vieille, 15 euro de persoană
– shuttle Ville des Glaciers – Les Chapieux (dus-întors) 3,5 euro de persoană
Cazare: Chambres du Soleil, Les Chapieux
Cost: 150 euro cu demipensiune. Rezervare direct pe site.
Aici a fost a doua noastră cazare la cabană. De data aceasta am avut baie în cameră. Ne-a plăcut mult atmosfera la această cabană, unde Celine și Pierre ne-au primit ca pe niște prieteni.
Ca și la Auberge Mont Blanc, și aici ai cameră specială pentru bocanci și bețe de trekking.
Singurul lucru mai puțin plăcut (sau nu ?) este că aici nu am avut nici semnal la telefon, nici WiFi.
Mâncare
Cina ne-a fost servită la ora 19.00, într-un fel de salon foarte intim, cu două mese. Una de aproximativ 10 persoane (un grup de prieteni) și masa noastră, unde am stat 4 persoane: noi și doi francezi.
Fiind în Franța, pe lângă supă, fel principal și desert clasic, am avut și brânză (tot ca desert). Cel care a gătit a fost Pierre. Când am ajuns noi, tocmai băga mielul la cuptor :).
Cei doi francezi cu care am stat la masă ne povesteau că mai devreme culesese urzici, din care ne-a făcut supă (foarte bună de altfel). Ne-au povestit că l-au văzut cu urzicile și credeau că glumește atunci când le-a spus: asta o să mâncați la cină ?.
La cină am băut 2 pahare de vin și o bere Mont Blanc, pe care am plătit 9 euro.
Micul dejun a fost similar cu cele anterioare.
Click aici și descoperă pas cu pasa etapa a 5-a din Tour du Mont Blanc!
ETAPA 6: Les Chapieux – Les Contamines
Traseu: Ville des Glaciers – Lac de Mya – Col des Fours – Tete Nord des Fours – Col du Bonhomme – Notre Dame de la Gorge
Distanță: 20 km
Diferență de nivel: +1005 m/ -1508 m
Timp: 9h
Cel mai înalt punct: Tete Nord des Fours (2756m)
Surse de apă: Ville des Glaciers, Refuge de la Croix du Bonhomme, Refuge de la Balme, Refuge de Nant Borrant
Transport:
– shuttle Les Chapieux – Ville des Glaciers (în prețul biletului cumpărat cu o zi înainte)
– shuttle Notre Dame de la Gorge – Les Contamines (gratuit)
Cazare: Hotel Le Christiania, Les Contamines
Cost: 150 euro cu demipensiune. Rezervare pe Booking.
Hotel Le Christiania arată foarte bine pe exterior. În interior pare un pic cam înghesuit. Camerele sunt însă ok și au și balcon. Chiar dacă e comun, e binevenit :).
Hotelul are piscină, deschisă până la 19.00. Noi am ajuns pe la 18.00 însă până am făcut un duș și ne-am despachetat câteva lucruri s-a făcut deja târziu și n-am mai reușit să mergem la piscină.
Mâncarea
Seara am luat cina la hotel, iar meniul a fost ca de obicei: supă/salată, fel principal și desert. Poate că eram noi mai înfometați, poate pentru că meniul din seara respectivă era cu pește, nu știu. Dar am simțit că nu prea ne-am săturat ?.
Micul dejun a fost bufet și destul de similar cu cel din zilele anterioare.
Click aici pentru a citi detalii despre etapa a 6-a din Tour du Mont Blanc!
ETAPA 7: Les Contamines – Chamonix
Traseu: La Frasse – Chalets de Miage – Col de Tricot – Bellevue – Les Houches
Distanță: 20 km (pe hartă figurează mai mulți kilometri pentru că am uitat să opresc Strava. Mi-am amintit abia în autobuz.)
Diferență de nivel: +1375 m/ -1327 m
Timp: 9h11min
Cel mai înalt punct: Col de Tricot (2120m)
Surse de apă: Chalets de Miage, Bellevue
Transport:
– shuttle gratuit Les Contamines – La Frasse
– autobuz Les Houches – Chamonix (3 euro de persoană sau gratuit în baza cardului de transport de la unitatea de cazare )
Vezi aici surpriza care ne aștepta la finalul etapei!
Cazare: Joli Studio Mignon, Chamonix
Cost: 100 euro 2 nopți. Rezervare pe Booking.
Așa cum îi spune numele, Joli Studio Mignon este o garsonieră foarte mică. Are doar 19 m² însă este extrem de ergonomică și funcțională. Bucătăria este deschisă și utilată cam cu tot ce-ți trebuie, iar camera are dublă funcționalitate: living și dormitor. Nu e nimic neobișnuit în asta, având în vedere că este o singură cameră. Mai puțin obișnuită este amenajarea: un pat pe care seara îl cobori din tavan peste canapea :). Mi s-a părut foarte ingenios, deși un pic cam incomod de folosit balconul odată instalat patul.
Și pentru că tot veni vorba de balcon, priveliștea era minunată: vedere spre Aiguille du Midi și Mont Blanc.
Și poziționarea este foarte bună. Așa că, pentru cele 2 nopți cât am stat în Chamonix, a fost perfect.
Mâncarea
Pentru micul dejun ne-am aprovizionat de la supermarketul situat chiar lângă apartament. Cina am luat-o în oraș. Și pentru că tot ne obișnuiserăm cu meniurile din zilele anterioare, am optat și aici pentru meniu. Prețurile erau între 25 și 35 de euro de persoană.
Vă recomand să încercați supa de ceapă. Este delicioasă. Noi am mai încercat și mâncărurile pe bază de brânză, specifice regiunii: Fondue, Tartiflette și Raclette.
Tartiflette conține cartofi, brânză Reblochon, bacon și ceapă. Raclette este o mâncare în care brânza Raclette este topită cu ajutorul unui aparat și se servește alături de cartofi fierți în coajă, diverse tipuri de mezeluri și castraveți și ceapă murate.
ETAPA 8: Chamonix – Argentiere
Traseu: Planpraz – Col Cornu – Col de la Gliere – Lacs Noirs – L’Index – Lac Blanc – Lacs de Cheserys – Tre le Champs – Argentiere
Distanță: 22,7 km (Strava arată mai puțin pentru că la un moment dat, pe coborâre, mi s-a închis telefonul. E verificat cu aplicația folosită de Silviu ?)
Diferență de nivel: +947 m/ -1459 m
Timp: 9h12min
Cel mai înalt punct: Lacs Noirs (2549 m)
Surse de apă: Planpraz, Lac Blanc (doar îmbuteliată)
Transport:
– telecabină Chamonix – Le Brevent – Planpraz
– autobuz: Argentiere – Chamonix (3 euro de persoană sau gratuit în baza cardului de transport de la unitatea de cazare)
Această etapă a urmat doar o parte din TMB, pentru că am ales să vedem și lacurile Cornu și Noirs. În plus, varianta aleasă de noi a inclus și o porțiune cu lanțuri.
Am vrut însă să închidem cercul și să încheiem simbolic în Tre le Champ, exact unde începuserăm turul în urmă cu 9 zile.
Cazarea a fost tot la Joli Studio Mignon, în Chamonix.
Descoperă aici detalii despre cea mai frumoasă etapă din TMB!
Acestea au fost cele 8 etape ale turului nostru. Însă aventura nu se termină aici. Stay tuned pentru că ți-am pregătit o surpriză inedită în următorul jurnal de călătorie.
Citește și:
Ce este TMB și ce ai nevoie să știi înainte de a pleca
Etapa 1 TMB: Ia Mont Blanc de unde nu-i
Etapa 2 TMB: Trient – Champex-Lac prin Alp Bovine
Etapa 3 TMB: Spre Grand Col Ferret cu peripeții
Etapa 4 TMB: Spre Courmayeur cu motivația în cădere liberă
Zi de pauză în TMB: Aiguille du Midi 3.842 m
Etapa 5 TMB: Sperietură vecină cu moartea în drum spre Les Chapieux
Etapa 6 TMB: Întâlniri neașteptate înspre Les Contamines
Etapa 7 TMB: Surpriza din Les Houches
Etapa 8 TMB: Printre ibecși și lacuri în Aiguilles Rouges din Chamonix
Facebook Comments