Barcelona
City breaks Jurnal de Călătorie în

Tips and tricks pentru vacanţa la Barcelona

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Barcelooonaaaa, Barcelooonaaa mi-a răsunat mult timp în urechi, după ce, în primăvara lui 2015 m-am decis fără cale de întoarcere să revin în acest oraș. De ce Barcelona? Am răspuns la această întrebare într-un jurnal anterior.


Freddie Mercury & Montserrat Caballé – Barcelona

Click aici să descoperi Barcelona văzută prin ochii mei!

Pe scurt, am plecat la drum împreună cu o prietenă şi soţul ei şi ne-am cazat timp de cinci nopţi într-un apartament din centrul Barcelonei, Habitat Apartments ADN, în perioada 10-15 aprilie.

Îți place Habitat Apartments ADN? Folosește link-ul meu pentru rezervare. Click aici și rezervă! Dacă vrei să afli mai multe detalii despre apartament, întreabă-mă și îți răspund.

Ştiind că primăvara este destul de capricioasă în această parte a Spaniei – ca şi la noi de altfel -, am început să verific zilnic prognoza meteo chiar cu două săptămâni înainte. Şi mare mi-a fost supărarea să constat că pe măsură ce ne apropiam de ziua Z, se înmulţeau zilele cu ploaie. Deja începeam să mă gândesc cu regret că jumătate din planul meu va fi compromis de vreme. Dar, surpriză! Cu două zile înainte, prognoza s-a îmbunătăţit subit, iar până în ziua plecării nu mai era nici o zi cu ploaie, ci doar puţin vânt la începutul sejurului. Uraaaa!

Şi prognoza s-a transformat în realitate. Deşi am plecat pregătiţi să înfruntăm intemperiile :), nu a căzut nici un strop de ploaie.

Şi cum vremea a ţinut cu noi, am putut să facem multe. Programul a fost destul de încărcat, iar picioarele noastre s-au cam resimţit. Dar într-un oraș așa de ofertant, cu greu îți vine să te oprești din vizitat.

Programul pe zile

Apartamentul fiind situat în apropiere de Piaţa Spaniei, am decis ca prima noastră zi la Barcelona să o dedicăm Montjuic şi Fântânei Magice.

A doua zi am mers dimineaţa pe Tibidabo, după care am văzut Hospital de Santa Creu i Sant Pau, apoi Sagrada Familia.

După lăsarea serii, am făcut o plimbare de voie pe Passeig de Gracia, pentru a vedea casele lui Gaudi luminate.

În cea de-a treia zi am vizitat dimineaţa Casa Batllo şi Casa Mila – La Pedrera, iar după-amiază ne-am plimbat în voie pe La Rambla, în Cartierul Gotic, în timp ce seara ne-am relaxat printre rechini în Aquarium. Poate pentru că am mers mult pe jos, poate pentru că ne resimţeam după zilele precedente, aceasta a fost cea mai obositoare zi pentru noi.

A patra zi a fost dedicată Montserrat, unde am plecat dimineaţa devreme şi ne-am întors seara. În afară de a vedea mănăstirea, am făcut şi câteva trasee.

A cincea zi a fost un tur de forţă, cu Figueres, Empuriabrava şi Girona.

Empuriabrava
Girona
Girona
Empuriabrava
Girona
Figueres
Figueres

Dar cu un pic de organizare şi verificare atentă a mersului mijloacelor de transport în comun, am reuşit să nu pierdem pe drum mai mult timp decât am estimat.

Iniţial am vrut să închiriez o maşină pentru ziua aceasta, găsisem chiar o agenţie online cu review-uri foarte bune pe tripadvisor, dar banca din România mi-a refuzat tranzacţia. N-am mai sunat să verific de ce, şi cum alte prețuri găsite de mine erau cu mult mai mari, am renunţat la idee. În plus, preţul cu asigurare şi full-to-full depăşea costul total al biletelor pentru patru persoane.

A şasea şi ultima zi, din care am petrecut în Barcelona doar jumătate, a fost dedicată Stadionului/Portal de Finca Miralles (după preferinţe) şi Parcului Guell.

Transportul

Pe toată perioada sejurului am circulat cu mijloacele de transport în comun şi, pentru două persoane, ne-au fost suficiente două cartele T10 (la care s-au adăugat călătoriile din cadrul biletului TransMonserrat), la preţul de 9,95 euro fiecare.

Nu am optat pentru Barcelona Card pentru că ceea ce ne interesa pe noi nu intra în lista lor de gratuităţi sau reducerile erau nesemnificative. După calculele mele, am ieşit mult mai ieftin cu cartela T10 decât cu BCN card, bus turistic sau card de transport.

Reţeaua lor de transport este foarte bine pusă la punct, există automate pentru cumpărat bilete simplu de folosit şi indicatoare suficient de dese pentru a şti permanent unde te afli. Mie, personal, mi s-a părut că este foarte uşor să te orientezi cu ajutorul hărţilor şi al indicatoarelor. Trebuie doar să deschizi bine ochii, să ştii sensul în care vrei să mergi (pentru a nu greşi intrarea la metrou) să verifici dacă automatele sunt pentru TMB (transportul metropolitan) sau RENFE (transportul feroviar), dacă acceptă card sau cash şi totul merge strună. În plus, în metrou, tren sau autobuz (probabil şi tramvai, cu care eu însă nu am circulat), staţiile sunt afişate şi anunţate.

După cum spuneam, biletele de călătorie se pot cumpăra de la automate, care au meniu inclusiv în limba engleză, dar şi din autobuze de la şofer. În acest caz se pot cumpăra doar bilete cu o călătorie.

Cartela T10

Aşa cum îi spune numele, cartela T10 pentru o zonă (care este suficientă pentru a te deplasa în centrul Barcelonei) are zece călătorii şi poate fi folosită de mai multe persoane (este echivalentul cartelei de metrou cu zece călătorii din Bucureşti). Aceasta este valabilă pentru sistemul de transport integrat (metrou, FGC – Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya -, RENFE din zona 1, autobuz, tramvai – excepţie face Tramvia Blau către Tibidabo -, funicularul către Montjuic – a nu se confunda cu telecabina – şi trenul de la aeroport către oraş).

În sistemul integrat de transport se pot folosi patru tipuri diferite de transport şi se pot face trei schimburi. O călătorie este valabilă 75 de minute de la prima validare până la ultima, cu o singură intrare la metrou.

De exemplu, la întoarcere, noi am folosit o singură călătorie de persoană pentru a ajunge de la staţia de metrou Diagonal până la aeroport: am mers cu metroul de la Diagonal până la Barcelona Sants, de unde am ieşit pentru a ne recupera bagajele, după care am luat trenul către aeroport.

Pentru Montserrat am optat pentru biletele TransMonserrat, cumpărate de la automate, în preţul cărora am beneficiat şi de două călătorii de metrou, pe care le-am folosit după două zile. Nu ştiu dacă faptul că au funcţionat a fost o întâmplare, dar puteţi încerca să le folosiţi, în cazul în care vă rămân.

Metroul circulă de luni până joi în intervalul orar 05.00-24.00, vinerea 05.00-02.00, sâmbăta permanent, iar duminica până la ora 24.00.

Depozitarea bagajelor

La plecare, noi am avut avionul destul de târziu, respectiv după ora 19.00, iar check-out-ul trebuia făcut până în ora 11.00. Clădirea în care se afla apartamentul nu găzduia şi sediul central al agenţiei, ca atare, pentru a lăsa bagajele la ei, trebuia să străbatem jumătate de oraş, posibilitate pe care am exclus-o din start. Tipul care ne-a înmânat cheile apartamentului ne-a lăsat un număr de telefon al unei firme care, zicea el, în schimbul a 10 euro vine să îţi ia bagajele şi ţi le duce direct la aeroport la ora solicitată. Nu a putut să îmi spună dacă 10 euro de bagaj (ceea ce mi se pare mai credibil) sau de “tură”, aşa că n-am mai sunat să cer detalii. Căutasem de acasă un loc de depozitare şi am găsit la gara Barcelona Sants, de unde oricum luam trenul spre aeroport.

Dacă zona vă este la îndemână, căutaţi indicatoarele către “Consignas” şi simbolul aferent şi veţi găsi o încăpere destul de mare, păzită şi cu dispozitiv de scanare ca la aeroport, unde există posibilitatea de a închiria o cutie mică sau una mare. Sper să nu mă înşele memoria, dar pentru o cutie mare, în care au intrat un troler mare si două mici, am plătit 5,2 euro. Cele mici sunt puţin peste 3 euro. Cutiile mari (probabil şi cele mici) sunt mai înguste la intrare şi mai largi în adâncime – ca să vă faceţi o idee, seamănă cumva cu o gheată, dar cu margini drepte – ceea ce ne-a permis să aşezăm toate bagajele într-una singură.

Click aici pentru mai multe detalii despre alte locuri de depozitare a bagajelor din Barcelona.

Este posibil ca preţurile să fi crescut uşor faţă de ce scriu ei – aşa cum a fost cazul în Barcelona Sants.

Posibile reduceri la obiective

Din cercetările mele, aşa cum precizam mai sus, BCN card nu mi s-a părut deloc avantajos. Având în vedere că urma să vizităm multe dintre operele “modernismului”, mi s-a părut mult mai avantajoasă Ruta del Modernisme.

Ruta del Modernisme

Aceasta este un ghid cu itinerarii şi prezentarea a 115 lucrări ale arhitecţilor “modernismului” din Barcelona – Gaudi, Domenech, Puig şi alţii. Ghidul costă 12 euro şi poate fi achiziţionat online, de la birourile de turism sau de la Centre del Modernisme. Ghidul este însoţit de o hartă şi de un set de vouchere care oferă diverse reduceri la obiectivele prezentate şi la unele restaurante sau baruri.

În schimbul altor 5 euro, primiţi aceleaşi vouchere şi pentru însoţitor. Din ce am înţeles eu din exprimarea lor destul de deficitară de pe site, pentru copiii cu vârste mai mici de 18 ani, aceste voucherele sunt gratuite.

Din păcate, eu nu l-am mai găsit la birourile de turism (nici măcar la cel din Placa Catalunya, care este cel mai mare), online nu l-am comandat pentru că era disponibil doar în catalană, iar în weekend centrul de la Drassanes (cel mai apropiat de traseul urmat de noi) era închis.

Tibidabo Classic

Un alt discount pentru care am optat a fost Tibidabo Classic, care costă 11 euro de persoană şi include transport dus-întors cu Tramvia Blau şi funicularul plus Sky Walk (Museu d’Autòmats, Miramiralls – sala oglinzilor-, o atracţie la alegere în Tibidabo Sky Walk). Biletul l-am achiziţionat de la biroul de turism.

Dacă optaţi pentru această variantă, verificaţi înainte programul de funcţionare al Tramvaiului Albastru. De exemplu, în perioada în care am mers noi, acesta funcţiona doar în weekend.

Click aici pentru programul detaliat!

Există însă şi alte posibilităţi de a ajunge la Tibidabo, pe care le puteţi descoperi AICI.

Coala A4, scoasă la imprimantă, pe care am primit-o la biroul de turism conţinea biletele dus-întors pentru Tramvia Blau (pe care trebuia să le decupăm) şi un voucher pentru funicular şi Sky Walk, care ne-a fost preschimbat în bilete la staţia de jos a funicularului. Pentru Sky Walk am primit fiecare câte două bilete, pe care le-am folosit unul la Museu d’Automats şi unul într-una dintre atracţii.

Şi nu în cele din urmă aş menţiona biletele pentru Aquarium. Noi, fiind patru adulţi, am optat pentru pachetul de patru persoane achiziţionat online, pentru care am plătit 16 euro de persoană în loc de 20 de euro la faţa locului. Biletul poate fi folosit în decurs de trei luni de la data achiziţionării, nefiind condiţionat de zi sau oră.

Sper că ți-au fost de ajutor informațiile mele, așa că nu-mi rămâne decât să-ți urez vacanță plăcută în Barcelona!

Citește și:
Barcelona: manifest pentru sinestezie
10 locuri pe care să nu le ratezi în Barcelona
Incursiune în regatul lui Gaudi sau povești despre formă și culoare
Când estetica se întâlnește cu grija față de pacient rezultă Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Drumeții montane cu plecare de la Mănăstirea Montserrat


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top