Kaprun
Drumeții Jurnal de Călătorie cu mașina Jurnal de Călătorie în

9 idei de împrumutat dacă îţi petreci vara în Kaprun – Zell am See

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Astăzi te invit pe meleaguri austriece. Mai exact în Kaprun, unde am petrecut 5 zile pline de aventuri la începutul lui iulie 2017.

Ce-am găsit acolo? Oameni prietenoşi şi calzi (cu mici excepţii). Transport pe cablu (funcţional) cât nu există în toată România. Cabane curate şi cochete cum doar în visele mele (fiţoase) am crezut că există. Și, mai presus de toate, un curcubeu atât de viu colorat cum n-am văzut vreodată în viaţa mea.

„Somewhere over the rainbow
Blue birds fly
And the dreams that you dreamed of
Dreams really do come true”.

Somewhere over the Rainbow – Israel „IZ” Kamakawiwoʻole

Dar hai s-o iau cu începutul şi să-ţi povestesc ce am făcut noi în cele 5 zile în Kaprun şi împrejurimi, poate găseşti ceva de „împrumutat” :).

Am ajuns în Kaprun în cea de-a 7-a zi a periplului nostru austriac, după ce am trecut prin Viena, Salzburg şi am făcut o scurtă escală în Bavaria. Ne-am cazat la un fel de pensiune, Eichkatzerl, unde condiţiile au fost modeste dar am avut avantajul cardului de vară Zell am See – Kaprun.

Ce este Zell am See – Kaprun Summer Card

Aşa cum îi spune numele, este un card :). Ce îl face aşa de special?

În primul rând faptul că îl poţi primi doar de la anumite unităţi de cazare partenere. Nu se poate cumpăra separat.

Îţi oferă acces gratuit la transportul pe cabul în zonă și la autobuzele care merg către obiectivele turistice cele mai cunoscute. Cu acest card poți merge gratuit în croazieră pe lacul Zell, poți vizita muzee şi alte atracţii din zonă şi beneficiezi de reduceri la unităţile partener. Cu acest card, autobuzele locale costă 1 euro călătoria.

Click aici dacă vrei să afli mai multe detalii despre avantajele cardului de vară Zell am See – Kaprun.

5 zile, 9 experienţe savuroase

Să vă spun un secret: am avut oareşice emoţii cu acest concediu. De ce? În iarna lui 2017 am făcut o luxaţie de rotulă. Mai pe româneşte mi-a fugit rotula. Nu, nu de tot :). Doar vreo zece centimetri în exterior.

Râdem, glumim, dar a fost o durere cruntă pe care nu vă doresc să o experimentaţi. În plus, la momentul concediului din Austria eram în plină recuperare. De unde şi temerea mea că nu o să reuşesc să urc pe munte. Pentru că ce am uitat eu să vă spun e că în cele 5 zile am profitat atât cât am putut pentru a face şi ceva trasee montane.

Dar… puteţi să mă felicitaţi! Nu numai că am reuşit să urc (nu, nu ca pisicile în copac, am şi coborât 🙂 ) ), dar mi-am luat şi insignă de hiking. Parol! Iată și dovada:

Kaprun

Ce-am făcut ca să iau insigna? În primul rând, a fost ideea lui Silviu, care a luat pliantele de la pensiune (le găsiţi şi la biroul de turism) pe care a trebuit să strângem ştampile de la mai multe cabane şi restaurante din zonă.

Cabanele sunt cotate cu puncte de la 1 la 5, în funcţie de cât de accesibile sunt. Noi n-am reuşit să strângem decât 20 de puncte, ceea ce ne-a adus medalia de bronz, pe care am recuperat-o de la biroul de turism.

Să ajung însă şi la esenţa acestui review, că am divagat destul. Aşadar, ce am vizitat în Kaprun (ordinea nu este relevantă)?

1. Cascada Krimml

Este impresionantă atât prin înălţime, cât mai ales prin debitul de apă. Odată ce ajungi la baza ei nu poţi să nu remarci puterea cu care apa se izbeşte de tot ce prinde în cale.

Prima imagine care mi-a venit în minte când am văzut această cascadă a fost una clasică din filmele americane. Știți eroii aceia care se aruncă în apele învolburate ale unei cascade furioase şi supravieţuiesc? Forget about it! Ar trebui să fii Superman să înfrunţi o aşa furie a naturii.

Teoretic, accesul la cascadă se face până la ora 18.00. Noi am ajuns la 18.00 şi ceva dar portița era deschisă și am putut să urcăm pe firul apei fără ca cineva să ne întrebe de sănătate. Nici la urcare, nici la coborâre. Și nu eram singurii :).

Cascada Krimml văzută de pe drum

Urcuşul este accesibil, cu multe puncte de belvedere amenajate cu podeţe şi balustrade de lemn. În cele mai multe însă ai toate şansele să faci un duş neplănuit. Ca să evit asta, eu mi-am luat pelerina de ploaie. Iar pentru fotografii am folosit telefonul, întrucât obiectivul aparatului foto n-ar fi avut nicio şansă să rămână neudat.

2. Gheţarul Kitzsteinhorn

În miezul verii gheţarul nu este atât de spectaculos, deoarece gheaţa este mai mult gri decât albă.

Gheţarul Kitzsteinhorn

Însă priveliştea de la platforma Top of Salzburg merită cu prisosinţă un urcuş… cu telecabina :). Acest urcuș se face din trei bucăți.

De la Alpincenter, unde te lasă telecabina ce coboară de pe Kitzsteinhorn, noi am făcut o scurtă drumeţie care ne-a dus pe la Krefelder Hütte, o cabană unde am mâncat un ştrudel bun de tot şi de unde am admirat gheţarul de la distanţă.

Krefelder Hütte

O cabană unde am fost serviţi la masă (!) de un domn care, deşi nu vorbea foarte bine engleză (iar noi germană cu atât mai puţin), a fost extrem de amabil şi glumeţ. O cabană pentru drumeţi, cu o atmosferă caldă şi primitoare.

Krefelder Hütte
Krefelder Hütte

De la Krefelder Hütte am coborât către prima telecabină. Dar vremea nu a ţinut cu noi şi a început ploaia. Aşa că am ajuns la telecabină muraţi (mai ales eu). Noroc că era o ploaie caldă, care s-a oprit în scurt timp.

Dar cum „bufniţele nu sunt ceea ce par a fi”, cum spune o replică celebră din Twin Peaks :p, nici ploaia asta nu a fost una care să ne strice ziua, ba dimpotrivă aş putea zice. Pentru că în timp ce eram în telecabina ce cobora spre Kaprun a apărut un curcubeu cum n-am văzut vreodată. Atât de viu colorat, atât de bine conturat, atât de… în semicerc de credeai că s-a jucat cineva cu acuarelele pe cer. Jur că n-am văzut aşa ceva în viaţa mea!

Din păcate însă n-am reuşit să fac o poză suficient de bună cu acest curcubeu, aşa că am rămas mai degrabă cu o imagine întipărită în propria memorie. De s-o strica softul, se pierde şi imaginea :).

3. Sigmund Thun Klamm

La coborârea de pe Kitzsteinhorn am vizitat cheile Sigmund Thun – un canion amenajat cu trepte de lemn.

Cheile Sigmund Thun

La capătul lui te întâmpină un lac în culorile safirului şi smaraldului.

Accesul în chei este gratuit cu cardul despre care vă vorbeam mai sus şi se face până la ora 17.00. De la partea de sus a canionului se poate face un traseu circular în jurul lacului, care durează aproximativ 1h30.

4. Grossglockner Hochalpenstrasse

Un fel de Transalpina al lor dar la o altitudine ceva mai mare şi pentru care plăteşti 32 de euro dacă vrei să îl parcurgi.

Grossglockner Hochalpenstrasse

Din păcate, când am fost noi, vremea nu a fost cea mai minunată. Ceaţa ne-a dezvăluit cu zgârcenie vârful cel mai înalt al zonei – Grossglockner, 3.798m.

De altfel, Barbara, gazda noastră din Kaprun, ne-a sfătuit să mergem pe acest drum într-o zi în care vremea să fie foarte bună şi senină încă de dimineaţă. Noi n-am avut o astfel de zi în scurtul nostru sejur, aşa că planul nostru iniţial pentru Grossglockner a fost mult trunchiat din cauza ploii.

Tot ploaia ne-a împiedicat să coborâm și la gheţarul Pasterze, de la Franz-Josefs-Höhe. Dacă voi aveţi noroc, există un funicular care în schimbul a 11 euro te duce până pe malul lacului format prin topirea gheţarului. De acolo poţi ajunge relativ uşor la baza gheţarului.

Gheţarul Pasterze

În schimb am văzut marmote cât cuprinde, care mai de care mai prietenoase. Ba una mai avea şi pui.

Am urcat cu maşina până pe vârful Edelweissspitze, 2.571m de unde am admirat peisajul de jur împrejur.

Edelweissspitze

Şi am ajuns în orăşelul Heiligenblut, pe cât de mic pe atât de pitoresc, pe care vă sfătuiesc să nu-l rataţi dacă ajungeţi pe Grossglockner Hochalpenstrasse.

Heiligenblut

Voiam să vedem şi Wildlife Park de la Ferleiten dar ploaia ne-a încurcat din nou planurile.

5. Muzeul auto Kaprun

Un punct de atracţie pentru amatorii de maşini vechi, muzeul este deschis în fiecare zi de la 10.00 la 20.00. Cu maşini lustruite şi explicaţii detaliate, muzeul te poartă prin diverse perioade ale istoriei autoturismului. Noi ne-am amuzat căutând străbunica maşinii noastre :).

6. Barajele de la Kaprun

Fie că le spuneţi baraje, rezervoare alpine sau Die Kaprun Hochgebirgsstauseen, cele două lacuri, Mooserboden şi Wasserfallboden, sunt un spectacol al naturii – cu o culoare aproape ireală şi încadrate de versanţi abrupţi.

Noi am ajuns la baraje cu un autobuz special, care ne-a dus până la Bergrestaurant Mooserboden. De acolo ne-am plimbat în voie pe lângă baraje, după care am făcut traseul către Sedlgrat, ce ne-a oferit o panoramă superbă asupra celor două lacuri.

Mooserboden
Wasserfallboden

La întoarcere, de la Mooserboden am coborât către cabana Fürthermoaralm pe o potecă tematică.

Cabana Fürthermoaralm

O plimbare care ne-a luat aproximativ o oră cu pauze de poze şi admirat peisajul. De la cabană am luat autobuzul, care de data aceasta nu a mai mers direct până jos, ci ne-a lăsat la liftul înclinat, cu care am şi coborât de altfel.

7. Magic Lake Show

Aşa cum îi spune numele, este un spectacol tematic de apă şi lumini, care are loc în fiecare seară de marţi, joi şi duminică pe Lacul Zell, de la ora 22.00 (vara).

În septembrie şi octombrie este de la ora 21.00. Noi am fost marţea, iar tema a fost Happiness.

8. Maiskogel

Maiskogel este un punct de plecare pentru mai multe trasee, situat la o altitudine de 1.540 m. Aici poţi ajunge cu uşurinţă cu ajutorul microbuzelor WanderErlebnisbus. Acestea pleacă din Kaprun, din parcarea Maisiflitzer, şi circulă din oră în oră între 09.00 şi 16.00. Microbuzul este gratuit cu cardul Zell am See – Kaprun.

De la locul unde ne-a lăsat microbuzul noi am făcut o scurtă plimbare către cabana Glocknerblick. Până la cabană ai de străbătut un kilometru în urcare (130 m diferenţă de nivel), dar priveliştea şi cabana în sine sunt mirifice.

La coborâre am mers cu un şofer care ne-a povestit o groază de lucruri despre Kaprun, familia Porsche şi arabii care vin în fiecare an în vacanţă aici :).

9. Schmittenhöhe

Pe Schmittenhöhe se poate ajunge cu uşurinţă din Zell am See cu Schmittenhöhebahn, care vara funcţionează între 8.30 şi 17.00.

De la stația superioară a gondolei noi am mers la capela împărătesei Elisabeta a Austriei, iar de aici ne-am îndreptat pe High Altitude Promenade către Sonnkogel, de unde am luat telescaunul pentru a coborî în Zell am See.

Traseul este uşor, pe curbă de nivel şi oferă o perspectivă panoramică asupra Lacului Zell. Este o plăcere să-l parcurgi. Nouă ne-a luat circa 1 h de mers lejer.

Cam asta am făcut noi în cele 5 zile petrecute în Kaprun. Stay tuned pentru noi aventuri!


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top