control aeroport Israel
City breaks Jurnal de Călătorie în

Controlul de securitate pe aeroportul din Israel

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
 •  
 •  

Te-ai hotărât să mergi în Israel, ți-ai luat bilete dar îți vin în minte următoarele cuvinte: control aeroport Israel. Ești neliniștit? Nu ești singurul. Pentru mulți dintre cei care vor să meargă în Israel controlul de securitate este bau-baul excursiei. Povești cu persoane reținute ore în șir în aeroport, cu altele întoarse la graniță sunt peste tot pe Internet. Și da, sunt reale.

Într-adevăr, sunt măsuri dure dar de înțeles, având în vedere tensiunile din Orientul Mijlociu. Așa că, pune-te în papucii lor, încearcă să-i înțelegi și respectă-le regulile. În acest fel eu sunt sigură că nu o să ai nici cea mai mică problemă la controlul de securitate pe aeroportul din Israel.

Ce presupune acest control pe aeroport în Israel?

Fie că intri, fie că ieși din Israel ai nevoie de o viză de intrare, respectiv, de ieșire din țară. Aceasta se eliberează în aeroport și este gratuită. Pentru a o primi însă este nevoie să răspunzi la câteva întrebări adresate de funcționarii israelieni.

Dacă totul este în regulă, primești viza de intrare pe un cartonaș pe care este recomandat să îl porți la tine alături de pașaport, pe toată durata călătoriei în Israel. Israelienii nu îți pun ștampilă pe pașaport.

Viza de intrare

Așadar, după ce aterizezi pe aeroportul Ben Gurion, înainte de a intra efectiv în țară trebuie să treci pe la controlul pașapoartelor. Ca o paranteză, aeroportul este destul de mare și terminalele sunt la distanță unele de altele, astfel că noi am ajuns la terminalul sosiri după o plimbare de 10-15 minute cu autobuzul.

Aici te vei așeza frumușel la coadă la unul dintre ghișee, unde vei vedea scris Foreign Citizens. Înarmează-te cu răbdare, pentru că pe aeroportul Ben Gurion nimeni dintre funcționari nu se grăbește. Parcă ești într-un film în care totul se desfășoară în reluare. Păstrează-ți însă calmul, pentru că vei avea nevoie de el atunci când vei ajunge la ghișeu :).

Dacă ai avut norocul să nu ai persoane „suspecte” în fața ta, atunci ajungi relativ repede la ghișeu. Dacă nu ești singur, poți să te apropii împreună cu cei care te însoțesc în călătorie. Odată ajuns în fața operatorului israelian, păstrează-ți calmul și seriozitatea. De cele mai multe ori, glumele nu își au locul aici. Răspunde sincer și calm, indiferent de cât de indiscrete ți se par întrebările.

Ce ți-ar putea crea probleme la controlul pașapoartelor

Dacă ai pe pașaport vize de intrare în țările arabe, este posibil ca funcționarii israelieni să fie mai vigilenți și să-ți adreseze mai multe întrebări despre călătoriile tale în aceste țări.

La fel, dacă ai vize de intrare în Turcia. Se poate să devină suspicioși și dacă ai mers de mai multe ori în această țară.

Dar, așa cum îți spuneam mai sus, nu te enerva și răspunde-le sincer și cu calm. Nu încerca să-i minți pentru că sunt destul de bine antrenați să depisteze minciunile.

Dacă intenționezi să mergi la muncă în Israel cu viză de turist, iarăși o să fie o problemă.

Cum a fost pentru noi interogatoriul de intrare în țară

Pentru noi controlul pe aeroportul din Israel la intrarea în țară a fost foarte scurt. Este adevărat că aveam pașapoarte noi (tocmai ne expiraseră cele vechi).

Ca o paranteză, Israelul acceptă inclusiv pașapoartele temporare dar care să fie valabile cel puțin 6 luni până la data expirării. Vezi mai multe detalii pe site-ul MAE.

Ca exemplu, nouă ne-au fost adresate următoarele întrebări:

 • ce grad de rudenie/ce relații există între voi?
 • cunoașteți pe cineva sau aveți rude în Israel?
 • aveți vreun pachet pentru cineva din Israel?
 • cât stați în Israel?
 • unde stați?
 • cum ați găsit apartamentul? (noi am stat într-un apartament rezervat pe booking)
 • ce planuri aveți în această excursie?

După ce am răspuns la aceste întrebări, doamna de la ghișeu a mers să ridice vizele de intrare în țară și ni le-a înmânat după o așteptare de vreo 15 minute.

control aeroport Israel

Viza de ieșire

Ei bine, dacă de intrat intri destul de ușor în Israel, mai greu este să ieși din țară :). Și pentru că, așa cum vă spuneam mai sus, funcționarii israelieni se mișcă extrem de lent, este bine să ajungeți la aeroport din timp (cu 2-3 ore înainte) pentru a fi siguri că nu pierdeți avionul. Noi aveam avionul la 10.40 și am plecat din Ierusalim la 7.00.

Odată ajunși în terminalul de plecare, există o singură coadă la care vă puteți așeza. Ulterior, veți fi redirecționați către birourile de check-in dacă aveți bagaje de cală sau către birourile de interogatoriu dacă aveți doar bagaje de mână.

Aceste birouri sunt de fapt niște ghișee deschise la care vă întâmpină agenți extrem de bine pregătiți din punct de vedere psihologic dar care mie mi s-au părut foarte amabili și politicoși. Așa că încercați să vă relaxați și să răspundeți cu calm și cât mai sincer. La urma urmei, ați fost în vacanță, nu în alt scop. Așa că nu aveți nimic de ascuns.

Cum a fost interogatoriul la ieșirea din țară pentru noi

Pentru noi, acest interogatoriu a fost din nou unul foarte scurt și fără niciun fel de problemă. Poate faptul că nu aveam alte vize în pașaport, poate atitudinea noastră de turiști relaxați, poate răspunsurile la întrebări … Nu știu ce anume i-a făcut pe agenții israelieni să ne considere total inofensivi. Așa că am trecut fără niciun fel de control al bagajelor sau alte interogatorii.

Am fost din nou întrebați ce relație există între noi, unde am stat și ce am făcut în Israel. Dacă ne-am făcut singuri bagajele sau dacă ne-a dat cineva vreun pachet. Este adevărat că am omis să le spunem despre excursia în Cisiordania 🙂 dar totul a fost așa de natural, încât se pare că nu am ridicat suspiciuni.

Codul secret israelian

contro aeroport Israel

La acest interogatoriu ți se lipește pe pașaport un sticker despre care circulă multe legende printre călători. Nimeni nu a confirmat vreodată existența lui, dar se pare că acest sticker este un cod secret pe care israelienii îl folosesc pentru a stabili cât de periculos este călătorul respectiv pentru Israel și cât de atent trebuie el verificat.

Acest cod este un șir numeric, unde se pare că prima cifră este foarte importantă. Aceasta poate să fie cuprinsă între 1 și 6.

 • Primele două cifre, 1 și 2, sunt rezervate cetățenilor israelieni, diplomaților și acelor persoane care nu sunt considerate deloc o amenințare de către agenții de securitate israelieni.
 • Cifrele 3 și 4 sunt rezervate străinilor care nu sunt considerați un risc (iar profilul rasial joacă un rol important în a fi sau nu considerat o amenințare).
 • Cifra 5 este pentru străinii care ridică unele semne de întrebare și care în opinia israelienilor merită câteva întrebări în plus și poate chiar o verificare a bagajelor.
 • Cifra 6 este destinată persoanelor considerate o amenințare pentru Israel, iar acestea vor fi controlate în consecință.

Noi am primit 2 și am trecut cam ca gâsca prin apă prin controalele ulterioare. Odată cu acest sticker lipit pe pașaport veți primi și viza de ieșire din țară, care este tot un cartonaș ca cel de la intrare, de data aceasta roz :).

Ce să faci dacă ești considerat un risc pentru Israel

Atenție însă la ce vă puneți în bagaje, în cazul în care vor fi controlate. Evitați orice suveniruri care să prezinte vreo legătură cu Palestina.

Chiar dacă vei primi un sticker care te etichetează ca prezentând un risc de securitate pentru Israel, asta nu înseamnă că ți se va întâmpla ceva îngrozitor. Ci doar că vei fi chestionat un pic mai în detaliu și îți va fi verificat bagajul. Agenții israelieni se mișcă într-adevăr foarte încet, însă sunt politicoși și profesioniști, așa că nu ai de ce să te temi dacă ești un simplu turist.

La urma urmei, aeroportul Ben Gurion este considerat cel mai sigur din lume. Niciun zbor nu a fost deturnat aici și nu a cunoscut niciun incident terorist major în ultimii 50 de ani. Așa că până la urmă toate aceste măsuri au rolul lor.

Tu ai fost în Israel? Care a fost experiența ta la controlul de pe aeroportul din Israel?

Stay tuned și pentru alte jurnale de călătorie din Israel!

Citește și:
Ce trebuie neapărat să știi dacă mergi în Israel
Ierusalim – 0,9 km pătrați la răscruce de religii (partea I)
Ierusalim – 0,9 km pătrați la răscruce de religii (partea a II-a)
Yad Vashem – lecția de istorie pe care n-o înveți la școală
Cisiordania – lumea de dincolo de zid
Marea Moartă – punctul cel mai jos din lume


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
 •  
 •  

Facebook Comments

Back To Top