Ierusalim
City breaks Jurnale pe țări

Ierusalim – 0,9 km pătrați la răscruce de religii (partea I)

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Mi-a fost foarte greu să încep să scriu acest jurnal de călătorie din Ierusalim …Hmmm … ce poate fi atât de greu? mi-ai putea spune neîncrezător.

Mi-e greu să cuprind Ierusalimul în cuvinte, ți-aș răspunde. Pentru că e mai mult decât o destinație. Este mai degrabă o avalanșă de trăiri.

Nu am fost în Ierusalim în pelerinaj, ci am fost să-l trăiesc … ca loc sfânt al evreilor, al creștinilor dar și al musulmanilor.

Am plecat însă cu prejudecata că o să găsesc aici o adevărată ciocnire a civilizațiilor, tensiuni mocnite și priviri încrâncenate. Dar, surprinzător, am găsit toleranță. Poate că nu am stat suficient de mult ca să văd și această parte. Poate.

Cum arată Ierusalim pentru mine

Așa că nu-ți voi spune cum este Ierusalimul, ci cum l-am perceput eu, vizitând pe rând cartierul musulman, cartierul creștin și armenesc, cartierul evreiesc, Yad Vashem (muzeul holocaustului) și o parte din orașul nou.

Iar pentru mine, Ierusalimul este chemarea muezinului la rugăciune suprapusă peste clopotele bisericilor.

Este zidul care desparte două lumi. Este nou și vechi într-o armonie aproape perfectă. Este tradițional și occidental în același timp. Este miros de tămâie amestecat cu acorduri de Hava Nagila.

Hava Nagila

Dar este și spiritualitate, credulitate, kitsch-uri și comerț. Acum înțelegi de ce-mi este greu să-ți povestesc despre Ierusalim :)?

Dar ți-am promis experiențe, așa că nu o să dau înapoi și o să te invit alături de mine într-o călătorie pe această bucată de pământ de doar 0,9 km pătrați (căci atât are Orașul Vechi), disputată de cele trei mari religii monoteiste ale lumii.

Click aici și află ce trebuie să știi neapărat dacă mergi în Israel!

Cetatea Ierusalimului

Deși se întinde pe o suprafață mică, Cetatea Ierusalimului sau Orașul Vechi are 4 cartiere distincte. În partea de nord regăsim Cartierul Musulman. Cum cobori spre est, în sensul invers al acelor de ceasornic, intri în Cartierul Creștin. Urmează apoi Cartierul Armean și Cartierul Evreiesc.

Zidurile cetății au fost construite între 1535 și 1542 de sultanul turc Suleiman Magnificul. O plimbare pe ziduri costă 15 shekeli și are două rute: cea de nord și cea de sud.

Ruta de nord este mai lungă și începe de la Poarta Jaffa, terminându-se la Poarta Leilor. Ruta de sud începe la Turnul lui David (vis-a-vis de Poarta Jaffa) și se termină între Poarta Sionului și Poarta Gunoaielor.

Am încercat și noi să urcăm pe zidurile Ierusalimului, cu gândul să facem ruta de nord. La indicațiile doamnei de la biroul de turism, ne-am îndreptat spre Turnul lui David, însă negăsind intrarea spre ruta de nord, ne-am întors. Tot la biroul de turism am aflat că în acea zi ruta de nord era închisă, drept pentru care ne-au fost restituiți banii pe bilete.

Porțile cetății Ierusalimului

Cetatea are 8 porți deschise și una sigilată: Poarta Jaffa, Poarta Nouă, Poarta Damascului (cea mai ornamentală dintre toate), Poarta lui Irod, Poarta Leilor (prin care se iese spre Muntele Măslinilor), Poarta Aurită (zidită), Poarta Gunoaielor (numită așa pentru că pe aici era scos gunoiul din cetate), Poarta Tăbăcarilor și Poarta Sionului (ce duce spre Muntele Sion).

Mai există și alte porți sigilate dar mai mult cu importanță istorică și arheologică.

În timpul războiului din 1948, Ierusalimul Vechi a fost capturat de Iordania și toți locuitorii săi evrei au fost evacuați, iar accesul la Zidul Plângerii le-a fost interzis. Abia în urma Războiului de Șase Zile din 1967 forțele israeliene au cucerit Orașul Vechi împreună cu Ierusalimul de Est.

În prezent, Guvernul israelian controlează întregul Oraș Vechi, în timp ce palestinienii revendică Ierusalimul de Est.

Este o lume complexă atât din punct de vedere politic, cât și religios. Și cu cât citești mai multe despre istoria acestui oraș, cu atât înțelegi mai multe despre ce înseamnă el cu adevărat.

Cartierul Musulman din Ierusalim

Cartierul Musulman este cel mai mare și mai populat dintre cele patru cartiere ale Ierusalimului și se întinde de la Poarta Leilor la est, la Muntele Templului la sud și Poarta Damascului la Vest.

Vinerea este ziua sfântă a musulmanilor, în care rugăciunea este obligatorie. Așa că ar fi de preferat să eviți să mergi în acest cartier vinerea.

Noi am uitat complet acest lucru, așa că am fost martorii unui spectacol neașteptat. A început cu bărbați purtând covorașul pe umăr și îndreptându-se grăbit spre moschee și a continuat cu revărsarea mulțimii pe Poarta Leilor la ieșirea de la rugăciune.

Experiență inedită

Veneam dinspre Grădina Ghestimani și intenționam să intrăm în cetate pe Poarta Leilor. Am urcat agale pe drumul ce duce spre această poartă, iar când să intrăm, a început să se reverse o mare de oameni. De la mic la mare, pe propriile picioare sau sprijiniți de ceilalți, 99% bărbați, cu covorașele pe umăr și mulți dintre ei trăgând din țigară năvăleau pur și simplu prin ieșirea din cetate. Erau ca apele furioase ale unei cascade ce se prăvălea pe strada plină de mici și mari comercianți ambulanți care vindeau de la pește proaspăt la tot felul de prăjiturele, fructe și legume.

Este o scenă pe care cu greu ți-o poți imagina venind dintr-o țară europeană (fie ea și România :)) ). Iar forța mulțimii era incredibilă. Acela a fost momentul în care am înțeles cum este posibil să mori pur și simplu într-o astfel de ambuscadă și de ce se întâmplă astfel de tragedii în India sau țările musulmane.

Așa că am așteptat răbdători, preț de vreo 20-30 de minute, ca mulțimea să iasă din cetate. Era aproape imposibil să mergi contra curentului.

Însă aceasta nu este singura imagine cu care am rămas din cartierul musulman. Pentru că ascuns între ziduri și greu de vizitat este Domul Stâncii.

Domul Stâncii

Domul sau Cupola Stâncii este poate cea mai emblematică clădire a Ierusalimului, situată pe Muntele Templului. Accesul este permis aici doar de joi până duminică între orele 7.00 și 10.30 și 12.30-13.30. Vinerea este închis, tocmai din cauza rugăciunii.

Dar nu-ți imagina cumva că poți intra în interiorul Domului sau al Moscheii Al-Aqsa din vecinătate, dacă nu ești musulman. Îl poți vedea doar pe exterior. Iar accesul se face din apropierea Zidului Plângerii, pe pasarela de lemn de deasupra zonei de rugăciune a femeilor.

Ierusalim
Pasarela de lemn din dreapta imaginii duce spre Muntele Templului

Despre Muntele Templului aș putea să vă spun foarte multe, dar nu aș mai termina acest jurnal ever, așa că mă voi limita la a vă explica de ce este el considerat sfânt de musulmani (dar și de evrei).

Un munte și 3 religii

Pentru musulmani, Muntele Templului este locul în care Mohamed s-a înălțat la cele șapte ceruri și a dezbătut cu Allah numărul de rugăciuni zilnice obligatorii pentru musulmani. Acesta este cel de-al treilea loc sfânt al islamului, după Mecca și Medina.

Pentru evrei, Muntele Templului este cel mai sacru loc din lume, asimilat cu muntele Țării Moria, unde Avraam a fost chemat de Dumnezeu să-și jertfească fiul, pe Isaac. Muntele este amintit și ca locul de unde a fost luată țărâna pentru plăsmuirea lui Adam.

Pentru creștini, Muntele Templului are mai mult o conotație negativă, fiind locul pe care Iisus îl vedea drept un bastion al corupției și lăcomiei și a cărui distrugere a proorocit-o. De aceea, aici nu s-au construit biserici, spre deosebire de locurile învecinate din Ierusalim.

Acest loc a fost martorul a numeroase violențe, fiind inclusiv scena de declanșare a celei de-a Doua Intifade în 2000.

Față în față cu Domul Stâncii, dar la un nivel inferior și mult mai discretă se află moscheea Al-Aqsa. Nici aceasta nu poate fi vizitată dacă nu ești musulman. Trecând însă pe lângă ea și văzând o fereastră deschisă, am tras cu ochiul și cu lentila aparatului la ce se află în interior și vreau să vă arăt și vouă :).

Ierusalim

Citește și:
Controlul de securitate pe aeroportul din Israel
Ce trebuie neapărat să știi dacă mergi în Israel
Ierusalim – 0,9 km pătrați la răscruce de religii (partea a II-a)
Yad Vashem – lecția de istorie pe care n-o înveți la școală
Cisiordania – lumea de dincolo de zid
Marea Moartă – punctul cel mai jos din lume


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top