Marea Moartă
Jurnal de Călătorie în

ISRAEL: Marea Moartă – punctul cel mai jos din lume

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

După ce am plecat din Ierihon ne-am continuat periplul în Cisiordania cu o vizită la Qumran, unde am ajuns în mai puțin de o oră. Era în jur de ora 14 și soarele strălucea cu putere. Deși eram în ianuarie, mi-era foarte bine în tricou.

Am avut la dispoziție 40 de minute pentru a explora parcul din Qumran. Intrarea costă 30 shekeli de persoană, iar vizita începe cu vizionarea unui film despre secta yahad și descoperirea Manuscriselor de la Marea Moartă.

Cine sunt membrii yahad

Numele acestei secte se referă la o comunitate evreiască din perioada celui de-al Doilea Templu, care a adoptat un stil de viață diferit și foarte riguros. Membrii acestei secte s-ar fi refugiat în Qumran, în apropiere de Marea Moartă. Așezarea pare să dateze de la începutul secolului al II-lea î.H. și ar fi fost distrusă de romani în jurul anului 70 d.H.

Această sectă își spunea yahad, care s-ar traduce „împreună”, iar modul său de viață, credințele și obiceiurile sunt descrise într-unul dintre manuscrisele descoperite aici.

Conform normelor, membrii comunității mâncau împreună, se binecuvântau și se sfătuiau împreună. Membrii yahad respectau cu strictețe legile purificării ritualice și aveau o ierarhie clar stabilită.

Ce sunt Manuscrisele de la Marea Moartă

Potrivit descrierilor de la fața locului, beduinii au descoperit aceste manuscrise în 1952. Au fost găsite 14.000 de fragmente, iar arheologii care au lucrat ulterior în aceste peșteri au descoperit alte 1.000 de fragmente. Puse cap la cap, s-au reconstituit 530 de manuscrise.

Manuscrisele sunt scrise în ebraică și aramaică pe piei tăbăcite și papirusuri. Acestea conțin cele mai timpurii exemplare ale cărților din Biblia ebraică (nu lipsește decât Cartea Esterei) dar și texte apocrife și descrieri ale ritualurilor sectei yahad.

Se presupune că acestea sunt singurele texte scrise chiar în perioada în care a trăit Iisus Hristos.

Ce poți vizita la Qumran

Așa cum vă spuneam, vizita noastră a început cu un video din care am aflat detalii despre viața comunității și manuscrisele descoperite în peșterile de la Qumran. După vizionarea filmului, ecranul s-a ridicat și noi am putut pătrunde într-un fel de muzeu. Aici am putut admira obiecte găsite în timpul săpăturilor arheologice.

Odată încheiată vizita în interior, am ieșit afară pentru a explora un pic situl arheologic. Având în vedere că timpul pe care îl aveam la dispoziție era destul de scurt, nu am putut să înaintăm prea mult spre munte și ne-am limitat la turul clasic.

Aici am descoperit băile ritualice, depozitele, fabrica, locul în care membrii comunității luau masa sau unde lucrau.

Ne-am încheiat vizita cu o privire de ansamblu asupra văii care ne despărțea de peșteri, admirându-le de la distanță. Ne grăbeam să ajungem la autocar, pentru ultima destinație pe ziua respectivă: Marea Moartă.

427 metri sub nivelul mării

Am urcat grăbiți la bordul autocarului și am început să coborâm: minus 150 m, minus 250 m, minus 427 de metri și iată-ne la malul Mării Moarte.

Denumirea acestei mări nu este deloc exagerată. Salinitatea foarte ridicată a apei face dificilă viața aici.

Turul nostru cu Tourist Israel ne-a dus la Neve Midbar Beach, unde pentru a ajunge la plajă am trecut mai întâi prin magazinul fabricii Ahava :)).

Cum vremea se anunța bună încă de dimineață, ne-am luat la noi costumele de baie și prosoapele de plajă. Din păcate ne-am uitat papucii. Și cum vestiarele sunt undeva sus și până la plajă ai de coborât vreo câteva zeci de metri, eu am resimțit această lipsă din plin. Asta pentru că am coborât desculță până la plajă.

Atenție! Vestiare sunt doar sus, nu și pe plajă. Așa că nu vă grăbiți să mergeți direct pe plajă dacă intenționați să faceți o baie. Schimbați-vă sus pentru că altfel veți face cale întoarsă.

Plaja este destul de anostă, nisipul fiind foarte fin și mai aproape de consistența pământului. Există însă scaune și șezlonguri din belșug, pe care te poți așeza în cazul în care nu îți dorești să intri în apă.

Marea Moartă, locul unde plutești fără efort

Mie însă nici prin gând nu-mi trecea să stau pe mal, așa că nu am mai stat pe gânduri și m-am îndreptat spre apă. Eram nerăbdătoare să simt pe pielea mea cum e să plutești fără niciun efort.

Așa că am făcut repede un duș pe plajă și am intrat în apă. Primul impact a fost cu pietrele de pe fundul mării. Așa că, dacă mergeți în această stațiune, luați-vă la voi și niște încălțări de apă. Tălpile picioarelor vă vor mulțumi :). Și așa scăpați și de grija papucilor de plajă.

Al doilea impact a fost cu apa în sine. De unde mă așteptam să rămân pe corp cu urme de sare, am rămas cu o peliculă uleioasă și o piele foarte fină.

Am înaintat destul de mult înspre larg pentru a ajunge într-o zonă ceva mai adâncă, după care m-am lăsat în voia apelor. Senzația este foarte tare: plutești fără nici cel mai mic efort.

Reguli de respectat la Marea Moartă

Atenție însă ca nu cumva să îți intre apă în ochi. Salinitatea foarte ridicată s-ar putea să te facă să ai o experiență extrem de neplăcută.

Tot la capitolul reguli aș aminti:
– nu încerca să te scufunzi
– nu încerca să înoți
– lasă-te ușor în apă, fără să-i stropești pe cei din jur.

Ca toată lumea din apă, de altfel, ne-am maimuțărit în toate pozițiile posibile, apa susținându-ne de fiecare dată. Nu am avut în niciun moment senzația că mă duc la fund, deși nu făceam nimic pentru a rămâne la suprafață. Este o senzație care merită trăită măcar o dată în viață.

Așa că, chiar dacă mergeți în extrasezon, pregătiți-vă pentru orice eventualitate pentru o baie în Marea Moartă. Dacă aveți parte de o zi cu soare, veți putea face baie fără probleme. Mai ales că apa este destul de caldă. Chiar mai caldă decât Marea Neagră la început de sezon.

Acesta a fost periplul nostru de o zi în Cisiordania. Și cu asta am încheiat și jurnalul israelian.

Stay tuned pentru următoarea destinație!

Citește și:
Controlul de securitate pe aeroportul din Israel
Ce trebuie neapărat să știi dacă mergi în Israel
Ierusalim – 0,9 km pătrați la răscruce de religii (partea I)
Ierusalim – 0,9 km pătrați la răscruce de religii (partea a II-a)
Yad Vashem – lecția de istorie pe care n-o înveți la școală
Cisiordania – lumea de dincolo de zid
Marea Moartă – punctul cel mai jos din lume


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top