Dacă în articolul trecut îți vorbeam despre ce poți să vizitezi într-un city break în Lisabona, astăzi vreau să-ți arăt și la ce costuri să te aștepți de la o astfel de vacanță. Poate că și tu, ca și mine, ai auzit de multe ori spunându-se că Lisabona este o destinație ieftină. Dar oare așa să fie?
Ca întotdeauna, adevărul este undeva la mijloc. Din anumite puncte de vedere, da, Lisabona este ieftină comparativ cu alte capitale europene. Din alte puncte de vedere nu diferă foarte mult.
Dar ca să nu te zăpăcesc mai mult decât am făcut-o până acum :)), hai să vedem concret care sunt costurile unui city break în Lisabona.
Biletele de avion pentru un city break în Lisabona
În cazul în care nu ți-ai propus să faci un roadtrip până în Portugalia, va trebui să-ți cumperi bilete de avion.
Opțiunile pe care le ai la dispoziție din România (pentru un zbor direct) sunt WizzAir și BlueAir. Amândouă low cost. Mai exista și TAP până anul trecut. Dar între timp s-a retras de pe piața din România.
Dacă mergi în extrasezon, ai toate șansele să găsești un preț mic, dar în niciun caz precum cele spre Italia, de exemplu. Dacă mergi în sezon, atunci n-ai decât să „vânezi” prețurile :).
Pentru vacanța noastră în Portugalia în perioada 15 mai – 1 iunie, noi am plătit 786 lei/pers dus-întors cu Wizz Air plus 168 lei/pers Priority Boarding (ca să putem lua două bagaje).
ATENȚIE! Companiile low cost folosesc doar Terminalul 2. La dus nu e o problemă pentru că te preiau cu autobuzul de pe pistă și te duc la Terminalul 1.
La întoarcere însă, dacă mergi cu metroul spre aeroport, va trebui să iei Aerobusul gratuit care te duce de la Terminalul 1 la Terminalul 2. Nu încerca să mergi pe jos, pentru că nu ai facilități pentru asta.
Dacă mergi cu Aerobusul din Lisabona, atunci cobori direct la Terminalul 2.
Transportul în Lisabona
Ca să rămânem în aceeași notă, hai să vedem cât costă transportul în capitala portugheză.
Există mai multe opțiuni pe care le poți lua în calcul în timpul unui city break la Lisabona: Lisboa Card, călătorii individuale sau abonament de o zi.
Lisboa Card
Lisboa Card îți oferă acces gratuit sau cu discount la diferite obiective, precum și gratuitate pe toate mijloacele de transport din Lisabona (autobuz, tramvai, metrou, funicular, liftul Santa Justa și tren). Prețul unui astfel de card pleacă de la 20 euro de persoană pentru 24 de ore și ajunge la 42 de euro de persoană pentru 72 de ore. Avantajul acestuia este că e valabil 24, 36 sau 72 de ore (în funcție de valabilitate) de la data validării.
Noi am optat pentru unul de 24 de ore și l-am folosit o zi în Lisabona, iar în dimineața următoare în Sintra.
Viva Viagem
Poți opta pentru călătorii individuale. Pentru asta ai nevoie în primul rând de un card reîncărcabil Viva Viagem. Acesta costă 0,5 euro dar ATENȚIE: este valabil pentru o singură persoană. Nu contează că ai pe el mai multe călătorii. Nu-l poți valida decât o dată per segment.
Există 2 variante ale acestui card: una verde și una albă. Pe cea albă nu o poți folosi pentru călătoriile cu metroul ușor din Almada și Seixal.
Ce poți încărca pe un astfel de card (verde):
– Călătorii Carris/Metrou
– Abonamente de 1 zi Carris/Metrou (24h)
– Abonamente de 1 zi Carris/Metrou/Transtejo (Cacilhas)
– Abonamente de o zi Carris/Metrou/Combois de Portugal
– Zapping pentru toți operatorii (Carris, Metrou, Transtejo, Comboios de Portugal, Fertagus, Metro Sul do Tejo, Rodoviária de Lisboa și TST).
Prețul unei călătorii este 1,5 euro pentru metrou și Carris. Pentru Transtejo (feribot) pe ruta Cais do Sodre – Cacilhas prețul este 1,3 euro pe sens.
Metroul
Metroul din Lisabona are 4 magistrale și circulă între orele 6.30 și 01.00. Unele stații mai mici se închid la 21.30. Timpul de așteptare este de 6 până la 12 minute. Păstrează cartela pentru că va trebui să o validezi și la ieșirea din metrou/tren.
Rețeaua Carris
Dacă alegi să cumperi biletul de la șofer în rețeaua Carris (autobuz, tramvai, funicular), vei plăti: 2 euro în autobuz, 3 euro în tramvai și 3,80 euro în funicular. Toate detaliile le găsești pe site-ul oficial.
Autobuzele circulă între 6.00 și 21.00. Cele mai populare linii au însă program până la 24.00. În Lisabona există însă și autobuze de noapte: liniile 201-210.
Poți alege abonamentul de 1 zi, care costă 6,30 euro și îți oferă acces gratuit pe metrou și rețeaua Carris, plus liftul Santa Justa. Acesta este valabil 24 de ore de la prima validare.
De la aeroport până în Lisabona poți lua metroul sau Aerobusul, la prețul de 4 euro pe sens sau 5,4 euro dus-întors.
Cazarea pentru un city break în Lisabona
Ei, aici Lisabona nu mi s-a părut atât de ieftină precum mă așteptam. O cazare decentă, în centrul orașului, este aproape la fel de scumpă ca în restul Europei Occidentale.
Noi am avut noroc cu un apartament în Bairro Alto pentru care am plătit 280 euro pentru 4 nopți. Și chiar am fost mulțumiți de el. Se numește Bairro Alto / Chiado Neighborhood și l-am rezervat pe Booking.
Cât costă mâncarea în Lisabona
Dacă despre cazare nu pot să spun că e chiar ieftină, cu mâncarea este o altă poveste. Aici cred că poți să mănânci pește la cel mai mic preț din Europa Occidentală.
Pentru un prânz sau o cină noi am plătit între 25 și 40 de euro. Aici am inclus o supă, un fel principal și o sticlă de vin la 0.5 l +/- un desert.
Poți opta însă pentru meniul zilei, care costă undeva în jur de 10 euro.
Nici băuturile nu sunt scumpe. Poți alege vin, bere, ginja (un fel de lichior de cireșe) sau apă 🙂 la prețuri rezonabile. Pentru o sticlă de vinul casei la 0,5 l sau 0,375 l am plătit între 6 și 7 euro. Pentru o bere 3-4 euro, iar pentru o apă la 1 l aproximativ 1 euro. Ginja este puțin peste 1 euro.
Dacă le iei din supermarket, prețurile sunt și mai mici.
Mâncăruri tradiționale portugheze pe care le-am încercat
– Cod (bacalhau) în general cu legume – 12 euro.
– Cataplana de pește – 15 euro (este un fel de plachie).
– Acordas de creveți – 12 euro
– Caldo verde (supă cremă de alge foarte bună) – 3 euro
– Pastel de Nata – 1,05 euro
– Vinho Verde la 0,5 l – 7 euro
Prețurile sunt cele pe care le-am plătit noi în Bairro Alto și Alfama și zic eu că sunt medii. Poți mânca și mai ieftin de atât în zona Rossio sau mai scump în Alfama și Casele Fado (aici o cataplana poate ajunge și la 45 de euro).
Cât costă obiectivele turistice în Lisabona
Probabil că cea mai bună variantă, dacă vrei să vizitezi muzee în Lisabona, este Lisboa Card (îl poți achiziționa de la biroul de turism din aeroport).
Iată însă și câteva prețuri individuale:
– Turnul Belem – 6 euro
– Mănăstirea Jeronimos – 12 euro
– Castelul Sao Jorge – 8,5 euro
– Liftul Santa Justa – 5,15 euro
– Convento do Carmo – 4 euro
– Museu do Azulejo – 5 euro
– Arco Rua Augusta – 3 euro
– Museu da Marinha – 6,5 euro
Vacanță plăcută și stay tuned pentru că urmează jurnalul de Sintra!
Dacă vrei să afli mai multe, citește și:
Lisabona, dincolo de glam
Top obiective din Lisabona pe care să nu le ratezi
Tot ce ai nevoie să știi despre o vizită de o zi în Sintra
Facebook Comments