Palatul Pena
City breaks Jurnal de Călătorie în

Tot ce ai nevoie să știi pentru o vizită de o zi în Sintra

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Așa cum ți-am promis, am revenit cu jurnalul de călătorie din Sintra. Înscris pe lista patrimoniului cultural UNESCO, Sintra este un orășel situat la doar 40 de minute distanță cu trenul de Lisabona.

Ce îl face așa de special? Faptul că are de la castele vechi la palate somptuoase, toate răsfirate pe dealurile Parcului Național Serra da Sintra și care merită să-ți rupi o zi din sejurul tău în Lisabona pentru a le vizita.

Unde mai pui că o călătorie cu trenul din Lisabona până în Sintra te costă doar 2,25 euro. Dacă nu ai Lisboa Card, ai grijă ca atunci când cumperi biletele de tren să ai carduri Viva Viagem pentru fiecare pasager în parte. Despre transport în Lisabona am scris însă în jurnalul precedent. Click aici să-l citești!

Cum te deplasezi în Sintra

Parcul Național Serra da Sintra se întinde pe o suprafață mare. Așa că cel mai indicat este să te deplasezi cu autobuzele care ajung la principalele atracții turistice. Mașina nu este cea mai bună alegere, având în vedere că este foarte aglomerat și nu prea sunt locuri de parcare.

Iată care sunt autobuzele cu care te poți deplasa în Sintra (orarul este cel de vară; pentru orarul de iarnă intră pe site-ul oficial).

Autobuzul 434: Circuitul Pena

Cu acest autobuz, care pleacă din imediata apropiere a gării din Sintra, ajungi la Castelul Maurilor și Palatul Pena. O călătorie simplă costă 3,9 euro, iar în regim Hop-on Hop-off  costă 6,9 euro.

Autobuzul 434 circulă de la 9.15 până la 19.50, din 15 în 15 minute. Sunt multe autobuze însă, așa că nu-ți face griji cum că îl vei aștepta prea mult. Fii pregătit însă pentru un drum sinuos, care s-ar putea să-i deranjeze destul de tare pe cei cu rău de mașină.

Autobuzul 435: Circuitul Monserrate

Acest autobuz pleacă din aproximativ aceeași zonă ca 434, doar că de pe partea opusă. Dacă 434 este un autobuz, 435 este un microbuz care circulă din 20 în 20 de minute (este unul singur). Cu acesta ajungi la Quinta da Regaleira și la Palatul Monserrate. Circulă de la 9.30 până la 19.50 și o călătorie costă 5 euro.

Autobuzul 403: Sintra – Cabo da Roca

Acesta circulă de la gara din Sintra către Cascais, cu o abatere pe la Cabo da Roca. Primul autobuz din Sintra pleacă la 9.00, iar ultimul la 19.40. Ultimul autobuz din Cabo da Roca pleacă la 21.04, iar o călătorie costă 4,3 euro.

Biletul de o zi – cea mai bună alegere

Dacă vrei să vezi toate aceste obiective în timpul vizitei tale în Sintra, te sfătuiesc să îți iei un bilet de o zi, care costă 15 euro și cu care poți călători nelimitat pe oricare dintre aceste mijloace de transport.

Ce poți să vizitezi în Sintra

Ca să nu pierzi timp deplasându-te cu autobuzele dintr-o parte în alta, îți sugerez să faci circuitul în felul următor: Castelul Maurilor, Palatul Pena, Quinta da Regaleira, Palatul Monserrate, Cabo da Roca și de acolo înapoi în Sintra.

Odată ajuns în gara din Sintra, ia-ți biletul de vizitare de la biroul de turism din gară. În funcție de ceea ce vrei să vezi, poți să îți cumperi bilete individuale sau combinate, după cum urmează:

Bilete individualePreț
Palatul și Parcul Pena 14,0 €
Parcul Pena 7,5 €
Castelul Maurilor 8,0 €
Palatul Național Sintra 10,0 €
Palatul Monserrate 8,0 €
Convento dos Capuchos 7,0 €
Palatul Querluz 10,0 €
Bilete combinate Preț
Pena+Castelul Maurilor 20,90 €
Pena+Monserrate 20,90 €
Pena+Sintra 22,80 €
Castelul Maurilor+Sintra 17,10 €
Pena+Sintra+C.Maurilor 30,08 €
Pena+Sintra+Monserrate 30,08 €
Pena+C.Maurilor+Monserrate 28,20 €
Pena+C.Maurilor+Monserrate
+Sintra
37,20 €
Pena+C.Maurilor+Monserrate
+Sintra+Capuchos
43,24 €
Pena+C.Maurilor+Monserrate
+Sintra+Capuchos+Querluz
51,30 €

Biletul pentru Quinta da Regaleira este separat, costă 8 euro și se cumpără de la biroul de informații al palatului.

După ce ai achiziționat biletele, următorul pas este să iei biletul de autobuz. Acesta poate fi cumpărat fie de la șofer, fie de la persoanele autorizate din stații (le vei identifica ușor după uniformă și POS-urile pe care le au cu ele).

Odată luat biletul, te sfătuiesc să iei autobuzul 434 către Castelul Maurilor.

Castelul Maurilor

Fiind o fortăreață militară, nu ai mare lucru de văzut aici. E spectaculos mai degrabă de la distanță.

Noi am preferat să sărim peste vizitarea interiorului. Vara, acesta este deschis de la 9.30 la 20.00, ultima intrare fiind la 19.00.

Palatul și Parcul Pena

De la Castelul Maurilor mergi pe jos până la Pena (sunt doar 300-350 metri distanță și nu are sens să iei autobuzul). Palatul Pena este deschis în intervalul 9.30-19.00, cu ultima intrare la 18.30. Parcul este deschis până la 20.00, iar ultima intrare este la 19.00.

Palatul Pena

Aici vezi mai întâi palatul. Pregătește-te însă să stai la coadă pentru a vedea interiorul și terasele. Eu zic că merită să îl vezi și pe interior, nu numai pe dinafară.

Palatul este construit la inițiativa regelui Ferdinand (Fernando) al II-lea și are influențe manueline și maure. Construit pe vârful dealului, pe locul unei foste mănăstiri manueline, îl vei vedea cam de oriunde.

Cruz Alta

După ce ai văzut Palatul Pena, poți să faci o scurtă drumeție de aproximativ 30 minute până la Cruz Alta. Aceasta este situată pe cel mai înalt punct al Muntelui Serra, la 528 m altitudine. Teoretic, de aici vezi la 360 de grade tot ansamblul Pena. Practic, pomii îți cam obstrucționează vederea.

Crucea originală a fost distrusă de un fulger în 1997, iar ceea ce vedem noi astăzi este doar o replică, inaugurată în 2008.

Cabana Contesei de Edla

Construită după modelul cabanelor din Alpi, foarte popular în Europa secolului al XIX-lea, cabana servea drept zonă de refugiu și petrecere a timpului liber pentru Regele Ferdinand al II-lea și cea de-a doua sa soție, Elise Hensler, devenită Contesă de Edla.

Cabana a fost afectată de un incendiu dar a fost reconstruită și redeschisă în 2011. În prezent, poate fi vizitată între orele 9.30-19.00, ultima intrare fiind la 18.30. Nu ai nevoie de bilet separat, pentru că se intră cu biletul pentru Parcul și Palatul Pena.

Vale dos Lagos

De la Cabana contesei de Edla îndreaptă-te către zona lacurilor.

Este vorba despre cinci lacuri care se varsă unul în altul. Cel mai mare dintre ele, Lago de Sao Martinho, are în centru o insulă și un turn.

Lacurile sunt populate de rațe și lebede. Unul dintre ele are chiar un adăpost pentru rațe cu o arhitectură similară cu cea a palatului.

Drumeție pe la Vila Sassetti

Odată ajuns la ultimul lac, ieși din parcul natural Pena și caută semnul de potecă spre centrul istoric, pe la Vila Sassetti. Fiind în coborâre, nu îți va lua mai mult de o oră să o parcurgi. Iar priveliștea spre Castelul Maurilor și spre Sintra merită această plimbare.

Mai mult, poteca te poartă pe lângă Vila Sassetti, nou restaurată. Vila nu pare să se viziteze încă, însă grădinile sunt foarte frumoase.

Poteca te va scoate foarte aproape de Quinta da Regaleira, într-o curbă de unde mai ai de mers circa 500 de metri până la palat și vreun kilometru până la casa de bilete.

Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira a fost construit între 1904 și 1910, în ultimele zile ale monarhiei portugheze, în stil neo-manuelin. Deținut inițial de Vicontesa da Regaleira, domeniul a fost achiziționat de Antonio Agusto Carvalho Monteiro, care l-a folosit ca reședință de țară.

Aici poți vizita palatul, capela, parcul și Puțul Inițierii.

Dacă nu îți este teamă de spații înguste și întunecate, poți coborî în acest puț și traversa tunelul pentru a ieși la suprafață pe sub o cascadă din parc.

Domeniul este deschis între 9.30 și 20.00, ultima intrare fiind la 19.00.

Palatul și Parcul Monserrate

De la Quinta da Regaleira, ia microbuzul 435 către Palatul Monserrate. Palatul este deschis în intervalul orar 9.30-19.00, ultima intrare fiind la 18.30. Parcul este deschis până la ora 20.00.

Palatul combină stilul gotic cu influențe indiene și maure. În grădini găsim plante din toate colțurile lumii, plantate pe areale geografice.

Cabo da Roca

După ce ai terminat de vizitat Palatul și Parcul Monserrate, dacă mai ai energie, dă o fugă și până la Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale. Noi am mers să vedem aici apusul. Din păcate au fost nori și nu am văzut un apus foarte spectaculos, dar poate tu ai mai mult noroc.

Ca să ajungi la Cabo da Roca, ia microbuzul 435 până la Colares, unde se face joncțiunea cu autobuzul 403. Roagă-l pe șofer să oprească atunci când se intersectează cu traseul lui 403 (sunt 2 sau 3 stații în care poți să cobori, dar de cele mai multe ori nu oprește până în Sintra). Drumul din Colares până în Cabo da Roca durează aproximativ 20-25 minute.

Odată ajuns aici, bucură-te de apus.

Următorul și ultimul autobuz către Sintra pleacă la 21.04. Din Sintra poți lua trenul înapoi spre Lisabona.

Vacanță însorită și stay tuned pentru următoarea serie de jurnale, de data aceasta din Madeira :). Până atunci, te invit să vizionezi videoul despre Sintra pe canalul meu IGTV de pe Instagram:

Dacă vrei să afli mai multe, citește și:
Lisabona, dincolo de glam
Top obiective din Lisabona pe care să nu le ratezi
Buget de călătorie. Cât costă un city break în Lisabona


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top