Insula Madeira
Jurnal de Călătorie cu mașina Jurnal de Călătorie în

PORTUGALIA: Insula Madeira. Mic ghid de călătorie

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Deși Sintra, despre care ți-am povestit în jurnalul precedent, m-a impresionat foarte plăcut, vacanța noastră în Portugalia nu se termina acolo. După patru zile petrecute pe continent, plecam spre o nouă destinație: Insula Madeira.

Situată în mijlocul Atlanticului, la vest de Africa, între Tenerife și Insulele Azore, Madeira mi-a atras atenția cu câțiva ani în urmă. Asta după ce un coleg de liceu îmi povestise că și-a petrecut luna de miere în Madeira (dacă ajunge pe blog, sigur o să se recunoască 🙂 ). Și ca imaginea să fie completă, mi-a arătat și câteva poze.

Madeira

Acela a fost momentul în care am început să mă gândesc la Madeira ca destinație de vacanță. Iar anul acesta i-a venit rândul.

Impresiile mele despre Madeira

Am plecat spre Madeira cu impresia că voi găsi o insulă cosmopolită, în cea mai mare parte urbană și foarte turistică. Spre surprinderea mea, am găsit o insulă mai degrabă rurală, cu turiști în bocanci, care nu se sfiau să facă trasee nici la 60+ ani. Majoritatea nemți și francezi.

Am descoperit o insulă cu oameni modești, primitori, calmi și foarte discreți, majoritatea ocupându-se de agricultură, turism sau pescuit. Am găsit multe asemănări cu România dar și multe deosebiri.

Madeira este o insulă de origine vulcanică, acoperită inițial de păduri. De unde și numele (madeira în portugheză înseamnă lemn). În timp, pădurile au fost defrișate pentru a face loc plantațiilor. Coastele Madeirei sunt de multe ori abrupte și abia dacă găsești un loc plat pe insulă. Poate doar sătucul de măicuțe Curral das Freiras.

În aceste condiții, oamenii aceștia au reușit să construiască o pistă de aterizare care stă aproape integral pe piloni. Au reușit să sfredelească munții pentru a face tunele și au chiar un drum expres. Iar Madeira are 741 km pătrați și vreo 250.000 de locuitori …

Dar să o luăm cu începutul, pentru că am multe să vă povestesc.

Îți recomand Madeira?

Depinde. Dacă vrei să mergi doar pentru plajă, atunci nu cred că merită să bați atâta drum degeaba. Madeira nu este renumită pentru plajele sale. Are însă peisaje spectaculoase și merită bătută la pas. Nu este o destinație clasică de hiking, însă 90% dintre turiștii cu care ne-am întâlnit asta făceau.

Sunt convinsă că sunt și alți turiști (cu care nu ne-am intersectat prea mult) care preferă să stea de regulă doar în Funchal. Dar habar n-au ce pierd :d.

În orice caz, dacă nu îți dorești o vacanță activă, poate că Madeira nu este pentru tine. Dacă însă îți place să te plimbi în natură, atunci te invit să citești mai departe.

Vremea în Insula Madeira

Vremea e bună cam tot timpul anului în Maderia, însă toamna și iarna s-ar putea să plouă destul de mult. Potrivit graficelor de temperatură și umiditate NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), cea mai potrivită perioadă este între 16 aprilie și 16 septembrie. Sezonul de vârf începe la 15 iunie.

Noi am ales perioada 22 mai – 1 iunie, iar vremea a fost perfectă. Nici prea cald, nici prea frig și nici nu a plouat.

Uneori bate însă vântul destul de tare, motiv pentru care te sfătuiesc să-ți pui în bagaje un windstopper.

Pentru a verifica vremea în Madeira în timp real, poți urmări camerele web instalate pe insulă.

Cum ajungi în Madeira

Dacă nu vrei să îți petreci jumătate de vacanță pe mare :D, atunci vei alege cu siguranță avionul. Până anul trecut, TAP Portugal era varianta ideală de a ajunge în această insulă. Odată cu retragerea companiei din România, opțiunile s-au limitat.

Așa că cel mai bine iei un zbor spre Lisabona, iar de aici altul către Funchal. Noi am ales să zburăm cu Wizz Air până în Lisabona, unde am stat 4 nopți, apoi am luat un zbor easyJet către Funchal.

Poate ai auzit și tu poveștile „de groază” cu aterizarea/decolarea de pe aeroportul din Madeira. Dar dacă vremea este bună, nu ai de ce să-ți faci griji. Într-adevăr, pista este scurtă și simți mai tare frânarea, dar cam atât. Cel puțin pentru noi a fost o aterizarea fără probleme. Chiar foarte lină, aș spune. Iar bonus ai peisajul cu partea sudică a insulei întinsă pe dealuri, cu pista de aterizare și peninsula Sao Lourenco.

Cum te deplasezi în Madeira

Sau mai exact: închiriezi sau nu mașină în Madeira?

Da, drumurile în Madeira sunt abrupte, chiar foarte abrupte uneori, și înguste. Localnicii sunt însă răbdători și obișnuiți cu turiștii, așa că, cel puțin din perspectiva asta, nu ai de ce să-ți faci probleme.

Iată un preview al drumurilor din Madeira – cele nu atât de înguste și nu atât de abrupte :)).

Recunosc că în prima zi în care am ajuns am crezut că o să-mi fie foarte greu să conduc aici. Noi am folosit Waze și, până ne-am dumirit ce și cum, ne-a îndrumat către drumuri extrem de abrupte și înguste, cu pante interminabile, pe care nu le puteam urca decât cu viteza întâi. Erau într-adevăr mai scurte, dar deloc prietenoase. Din fericire, m-am obișnuit repede și cu drumurile, și cu scurtăturile Waze-ului :D.

Cam așa arată unul dintre drumurile despre care vă spuneam:

Am avut, de asemenea, o mașină pe motorină, ceea ce pe mine personal m-a ajutat foarte mult. Una peste alta, mașina a fost aproape nouă, cu doar 15.000 de kilometri la bord și s-a comportat exemplar. Am închiriat-o de la Budget, cu care am avut o experiență foarte plăcută și în urmă cu un an în Dolomiți.

Poți să folosești și transportul în comun, dar îți va limita mult deplasarea pe insulă și nu vei putea ajunge în prea multe locuri. Iar când spun transportul în comun mă refer la autobuze, pentru că trenuri nu există pe insulă.

De fapt a existat o cale ferată între Funchal și Monte, care acoperea o distanță de 3,9 km. Linia de cale ferată a fost dată în funcțiune în 1893. În 1919 însă, în timp ce trenul urca spre Monte a explodat cazanul, iar locomotiva a fost scoasă din funcțiune până în 1920.

Un alt accident a avut loc în 1932, când trenul a deraiat. De atunci, cursele s-au redus ca număr, fiind considerate periculoase. Ulterior, odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, compania care exploata calea ferată a intrat în faliment. Ultima călătorie a acestui tren a fost în aprilie 1943.

Unde stai în Madeira

Dacă îți dorești o experiență autentică, îți recomand cu căldură căsuța în care am stat noi timp de 10 zile în Madeira: Conceicao House. Este situată în partea de vest a insulei, în Arco da Calheta, cocoțată în vârful unui deal.

Singurul impediment ar putea fi drumul de acces – foarte îngust și abrupt – și intrarea în garaj. Dar în 2-3 zile te obișnuiești. Și dacă am reușit eu, cu siguranță vei reuși și tu :).

Casa are însă două terase etajate, cu peluză, de unde poți admira oceanul. Are 2 dormitoare și 2 băi, o bucătărie și un living generoase, precum și garaj. Mai mult, prețul este unul mai mult decât rezonabil. Noi am plătit 450 de euro 2 persoane pentru 10 nopți, în perioada 22 mai – 1 iunie.

Iată și videoul pe care l-am filmat imediat ce am ajuns aici:

Dacă îți dorești să stai și tu în această casă, intră pe pagina lor de Facebook, spune-le că ești din România și ai aflat despre casă de pe blogul meu. Silvia, cea care se ocupă de administrarea casei, mi-a promis un discount de 10% pentru tine.

Ce mănânci și ce bei în Madeira

Dacă tot ai ajuns aici :), încearcă mâncărurile tradiționale ale insulei.

Aperitive

Bolo do caco – o pâinică rotundă, caldă, unsă cu unt și usturoi. Este delicioasă.

Bolo do caco

Feluri principale

Espetada – un fel de frigăruie de vită sau porc cu garnitură de legume. Dacă alegi să stai la Conceicao House, poți mânca espetada la Pizzeria Ristorante Naye (o găsești pe Waze sau Google Map). Am mâncat aici o espetada de vită foarte-foarte bună, pe care au gătit-o special pentru noi :). Asta deoarece o gătesc ocazional, ca meniul zilei. Sper să nu mă înșele memoria când îți spun că a costat 15 euro de persoană. Tot la Pizzeria Naye am mâncat și niște paste cu creveți foarte bune (este restaurant cu specific italian).

Espetada

Espada cu banane și maracuja. S-ar putea să ți se pară bizară combinația, însă este foarte bună. Prima înghițitură este mai ciudată, pentru că nu îți dai seama dacă mănânci desert sau un fel principal. Dacă ești deschis experiențelor culinare, încearc-o neapărat. Espada este un soi de pește de a cărui denumire în limba română nu sunt prea sigură. Deși ai fi tentat să-i spui pește spadă, nu este. Din căutările mele s-ar numi pește-teacă. 

Espada cu banane și maracuja

Pește bine gătit am mai mâncat și la As Fontes do Horacio. Mai jos este un fel de budincă tot cu espada, făcută la cuptor, foarte-foarte bună.

Madeira

Deserturi

Mousse de maracuja sau pudim de Maracuja (în portugheză). Este răcoritoare și foarte aromată.

Bolo de mel. Este un fel de chec făcut cu melasă. Asta deoarece Madeira este o insulă unde se cultivă și se recoltează trestie de zahăr. Chiar în Calheta există o fabrică ce prelucrează trestia de zahăr.

Fructe. Poți încerca fructul pasiunii sau maracuja în diverse forme. Poți opta pentru anona, cu un gust ce aduce puțin cu cel al fructului de cactus. Poți încerca bananele pitice (e plină insula de culturi de bananieri). Sau orice alte fructe îți atrag atenția la fața locului.

Fructe din Madeira

Băuturi

Aici ai vinul de Madeira, un vin licoros și asemănător cu vinul de Porto.

Poncha, făcut din Aguardente de cana (alcool distilat obținut prin fermentarea sucului de trestie de zahăr), miere, zahăr, lămâie și suc de lămâie.

Poncha

Berea Coral, fabricată în Madeira.

Brisa, o băutură răcoritoare carbogazoasă cu diferite arome: fructul pasiunii, măr, lămâie sau portocală. Eu am încercat-o pe cea cu fructul pasiunii, Brisa Maracuja, cu care ne-a întâmpinat Silvia când am ajuns la Conceicao House. Și, deși nu beau sucuri, acesta chiar mi s-a părut ok la gust. Sau cel puțin nu părea atât de artificial.

Cam atât pentru astăzi despre Madeira. Stay tuned însă, pentru că urmează alte jurnale de călătorie din această insulă portugheză.

Poate te-ar interesa și:
Ce faci în Madeira. Top 10 locuri de vizitat
Top 5 levade în Madeira
Top 3 trasee montane în Madeira
12 puncte de belvedere din Madeira


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top