Pico Ruivo
Drumeții Jurnal de Călătorie în

Top 3 trasee montane în Madeira

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Îți spuneam la începutul jurnalelor despre Madeira că este o insulă muntoasă. Și poate și tu ai auzit cel puțin de Pico Ruivo :). Până acum însă nu ți-am povestit aproape deloc despre zona montană. Așa că astăzi m-am gândit să-ți vorbesc despre 3 trasee montane (vereda în portugheză) pe care merită să le faci în Madeira.

O să încep cu cel mai cunoscut și mai „instagramabil” dintre ele. Este vorba despre cel care leagă Pico do Areeiro (1818 m), al treilea vârf ca înălțime din Madeira, de Pico Ruivo (1862 m), cel mai înalt.

1. Pico do Areeiro – Pico Ruivo

Distanță: 12 km
Diferență de nivel: 1300 m
Timp: 5-6 h
Cum ajungi: mașină închiriată sau taxi

Din păcate, nu există autobuze care să te lase la intrarea în traseu. Singurele modalități de a ajunge aici sunt cu mașina închiriată sau cu taxiul. Drumul este asfaltat până pe Pico do Areeiro, de unde și începe traseul.

Deși citisem că cel mai bine este să mergi pe acest traseu dimineața devreme, noi am prins o vreme superbă după-amiaza.

Silviu voia să vedem răsăritul pe Pico do Areeiro, însă era mult prea ceață la ora aceea pentru a vedea ceva. Noroc că a verificat înainte pe camerele web și a decis să mă lase să dorm :)). Așa că am intrat în traseu la ora 12.15, iar la ora 18.00 eram deja în parcare.

Traseul nu este foarte dificil, însă te sfătuiesc să te protejezi de vânt. Sunt unele zone unde suflă cu putere. Asta mai ales cum pleci de pe Pico do Areeiro. Adică exact pe porțiunea care se vede în poza de mai jos.

Noi am stat un pic în cumpănă dacă se facem sau nu traseul în ziua respectivă. Asta deoarece chiar la începutul lui vântul sufla atât de tare, încât simțeam că abia mă țin pe picioare.

Asta s-a întâmplat însă doar pe o porțiune scurtă de potecă. Odată intrați în inima munților a fost mult mai adăpost.

Ai grijă, de asemenea, să iei cu tine și o sursă de lumină, pentru că vei trece prin câteva tunele.

Înainte de a ajunge pe Pico Ruivo (1862 m), uită-te cu atenție în jur. La un moment dat vei distinge Caldeirao do Inferno, despre care îți vorbeam în jurnalul trecut.

Caldeirao do Inferno – căldarea care se vede distinct în mijlocul pozei

Odată ajuns pe vârf, ține-te bine pe picioare (pentru că vântul suflă cu putere) și bucură-te de priveliști.

2. Boca da Corrida – Pico Grande

Distanță: 10 km
Diferență de nivel: 990 m
Timp: 4-5 h
Cum ajungi: mașină închiriată sau taxi

Ca să ajungi la Boca da Corrida ai nevoie fie de o mașină închiriată, fie de un taxi. Odată ajuns aici, bucură-te de priveliștile pe care ți le oferă acest punct de belvedere asupra sătucului Curral das Freiras, apoi îndreaptă-te spre intrarea în traseu.

Vedere de la Boca da Corrida
În vale: Curral das Freiras

Poteca va urma multă vreme curba de nivel și te va purta printre flori care mai de care mai colorate. Asta până la un punct de bifurcație, unde va trebui să faci dreapta.

Vei vedea o potecă ce urcă și abia după ce parcurgi câțiva metri în urcare vei da și peste aceste indicatoare:

Dacă până aici, urcușul a fost lejer, de aici începe greul. Asta pentru că până pe Pico Grande vei avea de urcat încontinuu. Mai întâi vei traversa o porțiune cu lanțuri. După care vei ajunge pe un platou, unde îți vei putea trage sufletul înainte de urcușul final.

Vârful are o formă specifică și nu poate fi urcat decât în cățărare. Există lanțuri de care să te poți ajuta, iar piatra este destul de aderentă, astfel încât să nu-ți fie teamă că aluneci.

Priveliștea la 360 grade asupra insulei merită însă tot efortul de a te cățăra pe vârf. Și dacă ai noroc să prinzi și o mare de nori, este cu atât mai spectaculos :).

Vedere spre platoul Paul da Sera (în stânga, unde se văd morile de vânt)

Ai vedere spre platoul Paul da Sera, dar și spre Pico do Areeiro (ușor de recunoscut după bila din vârf) și Pico Ruivo la dreapta de Pico do Areeiro cum te uiți în poză.

Vedere spre Pico do Areeiro și Pico Ruivo

3. Boca da Encumeada – Curral das Freiras – Boca da Encumeada

Distanță: 24 km
Diferență de nivel: 1722 m
Timp: 11 h
Cum ajungi: mașină închiriată sau autobuz (din Funchal, Ribeira Brava sau Sao Vicente)

Noi am făcut acest traseu integral însă nu l-aș recomanda neapărat în forma asta. Poți parcurge porțiunea de creastă și te poți întoarce apoi la mașină (asta în cazul în care ai mașină închiriată). Sau poți coborî până în Curral das Freiras și de acolo poți lua autobuzul.

Prima parte este destul de spectaculoasă, cu priveliști atât spre nord, cât și spre sud. Dacă te uiți pe o hartă, vei vedea că Madeira este destul de îngustă de la nord la sud. Așa că să nu te mire dacă de aici vei vedea atât Sao Vicente, care este în nord, cât și Ribeira Brava, care este în sud.

Pădurea de dafini sau Laurisilva

Odată terminată porțiunea de creastă, vei începe coborârea prin pădurea de dafini. Așa cum îți spuneam într-un jurnal anterior, această pădure a intrat în Patrimoniul UNESCO în 1999.

Deși vezi peste tot plăci cu informații despre această pădure, cel mai bine conturată mi s-a părut pe această coborâre.

Cu dafinii ei înalți ca niște bambuși și mirosind a mirodenii, această pădure te duce cu gândul la peisaje mai degrabă asiatice decât europene. Și, deși coborârea a fost destul de abruptă, mi-a plăcut mult experiența prin această pădure.

Odată coborâți în vale, ne-am oprit să ne realimentăm cu apă și să mâncăm o înghețată la barul satului, alături de câteva femei, ieșite la o bere :).

Ca să ajungem însă înapoi la mașină a trebuit să urcăm tot ceea ce anterior coborâserăm … Așa că am luat-o frumușel printre case cu cireși la poartă, din care recunosc că nu m-am putut abține să nu culeg câteva :)), și am început urcușul. În 25 de minute eram sus, însă drumul era mult mai lung decât ne așteptam noi.

Deși a urmat curba de nivel, am traversat 6-7 văi, încât la un moment dat ne plictisiserăm. Abia după 11 ore de la plecare am reușit să ajungem la mașină.

Cam acestea au fost experiențele noastre montane în Madeira. Stay tuned pentru că urmează cele mai spectaculoase puncte de belvedere din Madeira!

Poate te-ar interesa și:
Madeira. Mic ghid de călătorie
Ce faci în Madeira. Top 10 locuri de vizitat
Top 5 levade în Madeira
12 puncte de belvedere din Madeira


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top