levade
Drumeții Jurnal de Călătorie în

Top 5 levade în Madeira

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

După ce am văzut cam ce e cu Madeira 😀 și care sunt locurile reprezentative pe care le poți vizita aici, astăzi voi continua seria de articole despre insula portugheză cu levadele. Dar înainte de a face topul celor mai spectaculoase levade, hai să vedem ce sunt acestea.

Ce sunt levadele

Levadele sunt niște canale de irigație sau apeducte, ideea fiind adusă în Madeira de mauri.

Acestea au apărut din necesitatea de a aduce mai cantități de apă din nordul mai ploios al insulei către sud, care este mai uscat și mai propice agriculturii. În trecut, erau folosite de femei inclusiv pentru spălarea rufelor.

Levadele au început să fie construite în secolul XV-lea, iar cele mai noi datează din anii ’40. Pentru că Madeira este o insulă muntoasă, construirea levadelor a fost deseori dificilă. Pentru multe dintre ele au fost făcute tunele (în total 25 de kilometri de tunele).

Lungimea totală a levadelor din Madeira este de 2.170 km. Acestea au devenit principala atracție turistică din insulă. Despre toate găsești informații detaliate în ghidul Cicerone: Walking on Madeira. 60 mountain and levada routes on Madeira and Porto Santo, care poate fi comandat online.

Levadele nu au de regulă mari diferențe de nivel. De multe ori sunt pe curbă de nivel sau au o diferență de 100-150 m. Multe dintre ele au însă porțiuni expuse, asigurate sau nu. Eu nu am avut în niciun moment vreo temere sau vreun sentiment de nesiguranță. Cei care suferă însă de vertij sau rău de înălțime s-ar putea totuși să nu se simtă prea confortabil parcurgând aceste levade.

Dar hai să vedem care sunt cele 5 levade pe care ți le recomand în Madeira. Pentru a păstra suspansul :), le voi enumera în ordine inversă: de la 5 la 1.

5. Levada Faja do Rodrigues

Această levadă începe la Ginjas, în municipalitatea Sao Vicente, și se termină la izvorul din care a fost captată, în Ribeira do Inferno. Are 3,9 km dus-întors (nu este circulară). Durează aproximativ 3h30 și are mai multe tunele. Așadar, dacă planifici să faci această levadă, ia-ți cu tine o sursă de lumină. Cea mai bună este frontala, care îți lasă mâinile libere, dar poți folosi și lanterna telefonului.

Dacă primele tunele sunt destul de scurte, ultimul are aproape 1 km. Este destul de îngust: într-o parte ai peretele de piatră, iar în cealaltă levada. Dacă te întâlnești cu persoane care vin din sens opus, e destul de dificil să treci. Cel mai bine este, dacă vezi lumini care se apropie din sens opus, să te oprești în primul loc un pic mai larg pe care îl găsești.

De asemenea, ar fi bine să-ți iei cu tine o șapcă și o geacă impermeabilă (este destul de răcoare și, în plus, mai și picură apă din tavan). În rest, bucură-te de priveliști și de aventura prin tunel :).

4. Levada Nova și Levada do Moinho

Ca să nu rătăcești (cum a rătăcit noi :)) ) după Levada Nova, care are mai multe puncte de intrare în traseu și este foarte lungă, cel mai bine ar fi să începi cu Levada do Moinho și să te întorci pe Levada Nova.

Traseul are 8,5 km și durează aproximativ 3h. Cele două levade sunt paralele, doar că Levada do Moinho este mai veche și construită la un nivel inferior, iar Levada Nova este mai nouă și construită la un nivel superior. Sunt practic pe același versant abrupt și înverzit.

Ca să parcurgi aceste levade, mergi până la biserica din Lombada da Ponta do Sol. Vis-a-vis este o școală, iar în fața bisericii ai câteva locuri de parcare, unde îți poți lăsa mașina.

Ia-o apoi pe lângă gardul bisericii, înspre străduța abruptă în pantă care desparte școala de biserică. Undeva în partea dreaptă ar trebui să dai de punctul de intrare în traseu.

După ce ai parcurs Levada do Moinho, urcă treptele care te vor duce spre Levada Nova. Nu îți continua drumul spre dreapta, ci fă o scurtă abatere spre stânga, pentru a vedea cascada cu care se laudă această levadă. Tot pe parcursul levadei Nova vei întâlni și un tunel, precum și porțiuni destul de expuse și neasigurate. Poteca nu este însă atât de îngustă, încât să nu poată fi parcursă în siguranță.

Odată ajuns la capătul levadei Nova, ia-o pe șosea în jos spre biserică.

3. Levada do Rei

Cu o lungime de 10 km dus-întors, Levada do Rei pleacă din Quebradas (mai sus de Sao Jorge) și se parcurge în aproximativ 3h30.

Aceasta are o diferență de nivel de 150 m, pe care îi urci aproape integral la început. Ulterior însă traversează zone înverzite sau cu pădure de dafini (laurisilva), specifică acestei insule și intrată în Patrimoniul UNESCO în 1999. Dar despre această pădure îți voi povesti mai pe larg într-un alt jurnal.

Mie mi-a plăcut destul de mult această levadă și mi-a amintit pe alocuri de Caldeirao Verde. Ai grijă însă, dacă o parcurgi, să ai încălțări cu talpă aderentă, pentru că are zone alunecoase, din cauza apei și a mușchiului. La un moment dat trece chiar pe sub o cascadă. Nu te descuraja! Nu e dificil de traversat. Doar că o să te stropească puțin :).

Levada se termină la izvor, unde vei vedea și cum este captată.

2. Levada das 25 Fontes și Levada do Risco

Cele două levade au în total 13 km, o diferență de nivel ceva mai mare decât în mod obișnuit (300 m) și pot fi parcurse în aproximativ 4 h. Levada das 25 Fontes este una dintre cele mai cunoscute levade din Madeira și este parcursă de multe grupuri. Așteaptă-te, așadar, la „ambuteiaje” pe traseu.

Levadele pleacă din apropiere de Rabacal, unde poți ajunge fie cu mașina, fie cu un taxi sau într-o excursie organizată. Practic mergi pe drumul asfaltat până la barieră, unde ești obligat să-ți lași mașina. De aici fie cobori pe jos pe drum sau pe potecă, fie iei microbuzul care face curse între acest punct și Rabacal.

Folosind microbuzul, salvezi vreo 4 km, iar prețul acestuia este de 3 euro de persoană pe sens sau 5 euro dus-întors. Dacă mergi după-amiaza, verifică la ce oră pleacă ultimul microbuz. Noi am ales să mergem pe jos la dus și să ne întoarcem cu microbuzul. Așa am aflat o groază de lucruri despre Madeira de la șoferul extrem de vorbăreț al microbuzului :).

Odată ajuns la Casa do Rabacal, poți face fie Levada das 25 Fontes, fie Levada do Risco.

Levada das 25 Fontes coboară destul de mult pe niște trepte, uneori alunecoase, pe care va trebui să le urci la întoarcere :). La capătul ei vei descoperi însă cele 25 de izvoare. Nu le-am numărat și nu vă pot garanta că sunt chiar 25, însă locul este idilic. Izvoarele se scurg pe pereții abrupți tapetați cu mușchi și ajung într-un lac cu apă limpede și colorată în nuanțe de verde și albastru.

Levada do Risco

Levada do Risco este pe curbă de nivel, însă are porțiuni umede, așa că este bine să ai încălțări cu talpă aderentă. Aceasta se termină cu o cascadă foarte înaltă, unde vei descoperi o mulțime de pițigoi de Madeira foarte prietenoși.

1. Levada do Caldeirao Verde și Levada do Inferno

Având 20 km dus-întors, parcurgerea celor două levade se face în 6-7 ore. Asta poate și din cauza grupurilor mari de turiști, pe care nu prea le poți depăși. Noi am parcurs cele două levade în 6h30 cu tot cu pauze.

Levada do Caldeirao Verde, care are 16 km, este o altă levadă celebră din Madeira. Este ușor de parcurs însă are 9 tunele și zone expuse, deși asigurate. Începe la Queimadas, mai sus de Santana, și nu poți ajunge aici decât cu mașina.

Drumul este destul de îngust și cu pante abrupte, însă majoritatea mașinilor se deplasează în același sens: dimineața spre punctul de intrare în traseu, iar seara spre Santana.

În locul unde începe levada există o parcare cu plată, însă când am ajuns noi era plină, așa că am lăsat mașina într-o alveolă pe marginea drumului.

Levada este foarte spectaculoasă, cu vegetație luxuriantă și priveliști către interiorul muntos al insulei. La capătul ei vei descoperi o cascadă foarte înaltă, care se prăvălește pe peretele căldării. Nu fi dezamăgit de poze. Este foarte greu să surprinzi spectaculozitatea acestui loc. Realitatea depășește cu mult imaginile.

Dacă ajungi în miezul zilei, este foarte posibil să nu ai o priveliște foarte spectaculoasă asupra cascadei. Cel mai bine ar fi să mergi după-amiaza. Sau poți să continui, dacă te țin picioarele, cu Levada do Caldeirao do Inferno, iar la întoarcere să te abați pe la Caldeirao Verde.

Levada do Caldeirao do Inferno

Din păcate, nu vei găsi un indicator care să-ți indice poteca spre Caldeirao do Inferno. Ia-o însă înspre stânga (când te întorci de la Caldeirao Verde), în loc să faci cale întoarsă. Vei da imediat de levadă și de aici drumul te va conduce către cea de-a doua căldare.

La început e ușor, pe curbă de nivel, după care vei avea de urcat mai multe trepte. Vei ajunge, de asemenea, la o intersecție de 3 tunele. Ia-o pe cel care are o cale ferată dar fă imediat dreapta.

După ce mai mergi un pic, vei întâlni alte 2 tunele: unul mai scurt și unul mai lung, cu „ferestre”. La un moment dat vei da și peste cele două cascade care se prăvălesc în chei la Caldeirao do Inferno.

Dacă mai mergi puțin, vei da și peste căldare, de data aceasta cu mult mai puțină apă.

De aici nu ai decât să faci cale întoarsă către Queimadas.

Vacanță frumoasă oriunde te-ai afla și stay tuned pentru următorul jurnal din Madeira!

Poate te-ar interesa și:
Madeira. Mic ghid de călătorie
Ce faci în Madeira. Top 10 locuri de vizitat
Top 3 trasee montane în Madeira
12 puncte de belvedere din Madeira


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top