Jurnal de Călătorie cu mașina Jurnal de Călătorie în

12 puncte de belvedere din Madeira

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Așa cum ți-am tot povestit în ultimele jurnale de călătorie, Madeira este plină de peisaje pitorești. Nu faci doi pași și dai peste un punct de belvedere sau miradouro în dulcele grai portughez :)).

Și pentru că timp de 10 zile noi am colindat insula în lung și-n lat și am văzut zeci de puncte de belvedere, m-am hotărât să fac un top al acestora pe care să-l împărtășesc cu tine.

Așadar, să înceapă numărătoarea inversă:

12. Miradouro do Pico Ruivo do Paul da Sera

Pentru locul 12 am ales un punct de belvedere de pe vârful Pico Ruivo do Paul da Sera (1639 m).

Cum ajungi aici?

Mergi cu mașina până la Posto Florestal Estanquinhos, unde este și o parcare. Apoi urmează poteca destul de bine definită care te va purta printr-o pădurice, apoi printre arbuști galbeni până pe vârf.

Urcușul este ușor și durează cca 30 de minute. De aici ai însă priveliști către tot platoul Paul da Sera (plin de mori de vânt) dar și spre Sao Vicente, un orășel foarte pitoresc de pe coasta de nord a insulei. Vei vedea, de asemenea, și creasta Madeirei cu cele mai înalte vârfuri.

Sao Vicente și creasta Madeirei

Noi am avut noroc de o zi fără ceață, poate pentru că am și fost în cursul dimineții. De obicei după amiaza vizibilitatea este mai proastă.

11. Miradouro das Cabanas

Pe locul 11 în clasamentul meu este un punct de belvedere la care poți ajunge extrem de ușor cu mașina, dacă mergi în nordul insulei.

Este vorba despre Miradouro das Cabanas, situat pe șoseaua ce leagă Sao Jorge de Arco de Sao Jorge.

10. Miradouro do Fio

Pentru următorul punct de belvedere ne vom muta în estul insulei, în apropiere de Farul de la Ponta do Pargo.

Noi am parcurs pe jos drumul de la far până la acest punct de belvedere, dar poți ajunge la el și cu mașina.

9. Miradouro Garganta Funda

Dacă tot ești la Ponta do Pargo, mergi și la Miradouro Garganta Funda. Nu ai decât să urmărești indicatoarele, care te vor duce până la capătul unui drum unde va trebui să-ți lași mașina.

Drumul pe jos spre Miradouro Garganta Funda

De acolo nu ai decât să mai mergi vreo 10 minute pe jos, pe câmp, până ajungi la locul amenajat de unde poți observa o căldare pe pereții căreia se scurge o cascadă, similară cu cea de la Caldeirao Verde.

Noi am fost după-amiaza și nu se vedea foarte bine. Era diferența mare de luminozitate între căldare și restul peisajului. Dacă tu mergi într-un alt moment al zilei și ai o imagine mai bună, let me know :). Poate le venim în ajutor și altor călători dornici de experiențe noi :).

8. Miradouro da Eira da Achada

Acest punct de belvedere l-am descoperit întâmplător. Mergeam cu mașina spre Porto Moniz și privirea ne era atrasă ca un magnet de zona de coastă. Așa că am oprit în prima parcare din Ribeira da Janela pe care am văzut-o, ca să admirăm peisajul pe îndelete.

Aici am descoperit că dacă mai cobori un pic dai peste un punct de belvedere foarte exotic.

7. Cabo Girao

Deși poate cel mai cunoscut punct de belvedere din Madeira, pe mine personal Cabo Girao nu m-a impresionat atât de mult. Este o platformă de sticlă (dar nu foarte transparentă), suspendată la 580 m deasupra mării.

Noi am vrut să vedem apusul de acolo, însă nu am avut noroc: era închis. Pentru că este un loc în care accesul, deși este gratuit, nu este permis permanent.

În apropiere este și o telecabină care coboară până la Fajas do Cabo Girao și costă 5 euro dus-întors.

6. Miradouro do Cristo Rei do Garajau

Mai spectaculos decât Cabo Girao mi s-a părut Cristo Rei do Garajau, situat tot în sudul insulei. Așa cum îi spune și numele, este vorba despre o statuie a lui Iisus înaltă de 15 metri, unde poți ajunge foarte ușor cu mașina. Din parcare mai ai de parcurs circa 50 metri până ajungi aici:

Cel mai frumos se vede dacă, de pe platforma pe care se află statuia, cobori câțiva metri. Din păcate, când am fost noi accesul era resticționat.

Tot acolo, am întâlnit un grup de englezi cărora ghidul le arăta o balenă. M-am uitat minute în șir în direcția arătată de ghid și, deși unii dintre turiști pretindeau că o văd, eu n-am reușit să văd nimic :)). Poate tu o să ai mai mult noroc.

5. Balcoes de Ribeiro Frio

Eeei, deja intrăm în top 5 și de aici îți spun drept că mi-a fost foarte greu să mă decid cum să le ordonez. Așa că, dacă ajungi sau ai fost în Madeira, aștept să-mi împărtășești impresiile tale. Poate „răsturnăm” topul :)).

Revenind la Balcoes de Ribeiro Frio, ca să ajungi aici ai de „muncit” un pic. Mai exact de parcurs pe jos vrei 3 kilometri prin pădure, pe curbă de nivel. Este o plimbare tocmai bună ca să te dezmorțești un pic.

Ca să ai o priveliște și mai bună decât noi, te sfătuiesc să mergi în prima parte a zilei. După-amiaza nu se vede foarte bine.

4. Miradouro da Eira do Serrado

La Eira do Serrado ajungi tot cu mașina. Iar din parcare mai ai de mers câteva zeci de metri pe o potecă amenajată. Odată ajuns la capătul potecii, vei da peste imaginea aceasta:

Este vorba despre Curral das Freiras, sătucul despre care ți-am vorbit de mai multe ori în jurnalele mele despre Madeira dar a cărui legendă nu ți-am povestit-o până acum :).

În traducere liberă Valea Măicuțelor, această așezare a fost întemeiată de măicuțele de la Mănăstirea Santa Clara, care au fugit de pirați în 1566. Și unde puteau să se ascundă mai bine decât în munți?

Până să se construiască tunelul care leagă Curral das Freiras de Funchal, cătunul era destul de izolat și greu accesibil.

3. Miradouro da Santa

Situat în nordul insulei, Miradouro da Santa este cel mai bun punct de belvedere asupra piscinelor naturale de la Porto Moniz.

Nu ai decât să urci cu mașina dealul care străjuiește Porto Moniz. Să nu faci însă ca noi :). Adică să urci de-a dreptul, pentru că drumul este foarte îngust și panta abruptă. O poți lua pe drumul mai lat și mai blând care, deși ocolește, este mult mai „prietenos”.

Acesta este drumul pe care te sfătuiesc să nu mergi 🙂

2. Achada do Teixeira și Miradouro do Pico Redondo

La Achada to Teixeira ajungi tot cu mașina. Aici este și un punct bun de plecare către Pico Ruivo (ajungi mult mai repede de aici decât de pe Pico do Areeiro).

Nouă ne-a plăcut foarte mult acest platou pentru că atunci când am ajuns era deasupra unei mări de nori.

La distanță foarte mică de Achada do Teixeira se află Miradouro do Pico Redondo. Ca să ajungi la acest punct de belvedere tot ce ai de făcut este să lași mașina în parcare și să urci cele câteva trepte amenajate cu balustrate de lemn.

La capătul lor te întâmpină această imagine:

1. Miradouro do Veu da Noiva

Și uite-așa am ajuns și la No 1 :). Este vorba despre o cascadă (Vălul Miresei) formată peste vechiul drum de coastă, acum surpat.

Situat în nordul insulei, în apropiere de Seixal, acest punct de belvedere ilustrează pe deplin peisajul din Madeira: pereți abrupți și înverziți, peste care se prăvălesc șiroaie de apă. Așa că, nu-l rata dacă ajungi pe această insulă.

Acestea fiind spunse, închei aici jurnalele despre Madeira. Dacă mai ai nevoie și de alte informații, nu ezita să mă întrebi :).

Până data viitoare, stay tuned!

Poate vrei să citești și:
Madeira. Mic ghid de călătorie
Ce faci în Madeira. Top 10 locuri de vizitate
Top 5 levade în Madeira
Top 3 trasee montane în Madeira


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top