Paris
City breaks Jurnal de Călătorie în

Ce ar trebui să știi dacă mergi prima dată la Paris

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

După o săptămână destul de aglomerată, m-am mobilizat să scriu un nou jurnal și iată-mă cu el online :). Astăzi o să vă povestesc câte ceva despre Paris. Nu vreau să insist asupra obiectivelor, pentru că mai toată lumea le cunoaște.

Aș vrea să punctez însă niște lucruri care ar putea fi utile cuiva care nu a vizitat niciodată Parisul.

Țin să precizez însă că sunt lucruri subiective, așa că vă rog să le priviți ca atare. Luați ce vă place, aruncați la gunoi ce nu – alegerea vă aparține în totalitate.

VREMEA

Vremea la Paris este foarte capricioasă. Plouă destul de des și este mult mai răcoare decât la noi. Chiar și în miezul verii, un pulover și încălțăminte impermeabilă nu strică niciodată în bagaje. De asemenea, utilă este și o umbrelă.

Noi am fost în perioada 20-26 mai și vremea a fost destul de rece. Cu excepția unei zile, temperaturile au fost de 10-11 grade Celsius dar din cauza vântului și a umezelii (a plouat aproape jumătate din sejur) le-am resimțit ca fiind mult mai scăzute.

Vedere spre Place de l’Etoile din Arcul de Triumf după o repriză de ploaie

TRANSPORT

Low cost sau companie de linie?

Noi ne-am luat bilete low cost și am aterizat pe Paris Beauvais. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș alege oricând o companie de linie. Asta strict pentru Paris, unde companiile low cost aterizează pe Beauvais.

Iată și motivele:

-Pierzi mult timp pe transfer. Aeroportul Paris Beauvais este destul de departe de oraș. Noi am făcut cca 1h cu autocarul care leagă aeroportul de Porte Maillot, plus 45-50 min de la Porte Maillot până în centrul orașului, unde aveam cazare.

-Este foarte mic și se aglomerează ușor. Dacă se întâmplă să aterizeze două avioane la interval mic de timp, se creează o coadă considerabilă.

-Diferența de preț față de o companie de linie nu este atât de mare.

Faceți-vă însă propriile calcule. Aveți în vedere și cei 17 euro cât costă autocarul și vedeți cum este mai avantajos pentru voi.

Metroul

Nu, nu este un mit. Metroul din Paris este mizerabil. Indiferent de zonă și destinație, veți regăsi același miros de latrină. Avantajul este că ajungi rapid dintr-o parte în alta. Dar dacă dacă vă știți mai „simțitori din fire”, vorba lui nea Iancu, alegeți altă modalitate de transport.

Aveți grijă, de asemenea, în stațiile de metrou din gări/autogări la hoții de buzunare. La Porte Maillot erau în grupuri mari.

Dacă treceți însă peste aceste inconveniente și ajungeți cu metroul pe linia 14, urcați-vă în primul sau ultimul vagon. Această linie este complet automatizată și veți putea experimenta cum e să fii mecanic de tren subteran.

Aveți în vedere, de asemenea, faptul că francezilor le plac grevele. Așa că vă sfătuiesc să urmăriți știrile și să aflați din timp dacă este sau nu grevă, cât durează și dacă vă afectează direct planurile.

De exemplu, în scurtul nostru sejur am avut parte de o grevă la SNCF în ziua în care am mers la Versailles (ne-am ales însă bine orele cât să nu ne afecteze) și de una pe aeroport, care ne-a întârziat plecarea.

Așa că, răbdare și tutun, vorba românului.

Parisul la pas

Eeei, aici este altă poveste. Atmosfera Parisului nu poate fi surprinsă decât dacă îl străbați la pas.

Catedrala Notre Dame de Paris

Faceți-vă timp și zăboviți în grădini, pe malurile Senei.

Paris
Pont Alexandre III

Dar mai ales, în Montmartre.

Basilica Sacré-Cœur din Montmartre

Intrați într-o cafenea, așezați-vă pe iarbă, luați pulsul orașului. Vă garantez că nu veți regreta.

Vedere din Turnul Eiffel

OBIECTIVE

Acestea sunt doar câteva considerente generale. Nu voi insista asupra fiecărui obiectiv în parte. Dacă doriți informații (și dispun de ele) despre anumite obiective, lăsați-mi un comentariu și vă răspund punctual.

Museum Pass

Museum Pass este ideal dacă plănuiești să vizitezi muzee. Îți oferă flexibilitate și te scutește de stat la coadă la bilete. Museum Pass nu include Turnul Eiffel.

Noi am ales această variantă și am cumpărat separat călătorii cu metroul. Dacă vă surâde ideea, puteți opta pentru Paris Pass care include, pe lângă Museum Pass, 1 zi hop on hop off și travelcard. Mai multe detalii găsiți aici pe site-ul oficial.

Croazieră pe Sena

Poate că am avut eu prea multe așteptări sau poate vremea a fost de vină. Nu știu să vă spun exact, dar nu aș mai repeta această experiență. Mi s-a părut mult mai plăcută și mai relaxantă plimbarea pe malurile Senei decât croaziera.

Conciergerie
Spectacolul de lumini din Turnul Eiffel

Dacă nu marchează un eveniment special, nu este nici pe departe atât de spectaculos pe cât s-ar crede. Noi l-am văzut și din turn și de jos. Impresia generală a fost că arată ca un pom de Crăciun, destul de kitsch.

Musee d’Orsay

Dacă vă place impresionismul, atunci nu ratați muzeul Orsay. Aici veți găsi un etaj întreg dedicat impresioniștilor. Nu este însă de lepădat nici clădirea care adăpostește muzeul – o fostă gară transformată în galerii de artă.

Vedere de la ceasul din Muzeul Orsay
Versailles

Domeniul Versailles se poate vedea într-o zi cu un pic de planificare și rezistență la mers pe jos. Noi am reușit în decurs de o zi să vedem toate cele trei palate, grădinile, le Hameau de la Reine și să ajungem în jurul orei 17.00 la Bazinul lui Neptun pentru Les Eaux Musicales. Dar despre asta vă voi povesti într-un alt jurnal.

So, stay tuned!


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top