Santander
Jurnal de Călătorie cu mașina Jurnal de Călătorie în

Explorând coasta Mării Cantabrice

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

În ultimele zile petrecută în Ţara Bascilor am optat pentru o plimbare pe coastă din Bilbao înspre Mundaka și apoi Santander.

Coasta Mării Cantabrice este stâncoasă dar nu îi lipsesc nici plajele largi, nisipoase. Peisajul mereu verde de care sunt atât de mândri bascii nu te plictiseşte niciun moment. Fiecare punct de belvedere în care ne-am oprit pe drumul de coastă ne-a încântat privirile cu albastrul-verzui al oceanului şi petele de culoare ale orăşelelor ce se întind pe malul său. Unul dintre aceste orăşele pitoreşti este Mundaka, renumit pentru surfing.

Povești cu prințese

Legenda spune că numele Mundaka este de origine latină, din „munda aqua” (apa curată). Potrivit acesteia, o navă venită din Scoţia care transporta o prinţesă alungată din ţara ei a ajuns pe coasta oraşului Mundaka. Scoţienii au numit locul „Munda aqua” devreme ce aici au găsit o sursă de apă foarte curată, în contrast cu apele murdare ale estuarului Urdaibai. Dar dincolo de legendă, etimologia numelui Mundaka este necunoscută.

Portul este punctul central al oraşului, de unde s-a dezvoltat partea veche a acestuia. Toate casele sunt medievale, case de pescari, cu vederea spre mare.

Acesta abundă în terase şi restaurante unde la ora prânzului veţi găsi nu numai turişti ci şi numeroşi localnici. Aici puteţi încerca vinurile zonei, pintxos sau raciones – mici porţii de mâncare caldă – pe care le puteţi împărţi cu prietenii sau le puteţi savura singuri.

Fiţi însă atenţi atunci când vă programaţi prânzul pentru că spaniolii sunt foarte stricţi cu orele lor de odihnă şi după ora 15.00 (uneori 16.00) nu mai servesc nimic până seara, ceea ce în unele locuri poate să însemne 19.00, în altele 20.00 sau chiar 20.30. Veţi găsi pintxos (rămase de dimineaţă) sau fast-food, dar cam atât.

După ce ne-am delectat papilele gustative cu specialităţile locale şi după ce am admirat pe îndelete peisajul, am pornit spre următoarea destinaţie, castelul Butron.

Butron – castelul medieval

Înainte de a ajunge în Butron ne-am oprit însă pentru a arunca o privire către Gaztelugatxe, o insuliţă legată de uscat printr-un pod şi pe care se află o bisericuţă din secolul al X-lea.

Insuliţa se poate şi vizita, dar noi fiind în lipsă de timp, am admirat-o de la distanţă.

După ce ne-am reîmbarcat în maşini, ne-am continuat drumul către Butron, cel mai mare castel medieval din lume în prezent.

Arhitectura castelului este de inspiraţie bavareză şi a avut ca scop să creeze ceva mai degrabă spectaculos decât un loc în care oamenii să poată trăi realmente. Clădirea este înconjurată de un parc cu palmieri şi plante exotice. Castelul a fost scos din uz apoi renovat şi deschis publicului dar deoarece nu a avut succes a fost închis. În prezent, el se poate vedea doar din exterior.

Aşadar, după ce am zăbovit o vreme la castel, admirându-l pe toate părţile, ne-am îndreptat şi către ultima destinaţie din ziua respectivă şi anume Sopelana. Pentru că tot eram la ocean şi era vară, am vrut să coborâm şi pe plajă.

Sopelana și apa rece a Mării Cantabrice

Sopelana este o plajă cu nisip fin dominată de o stâncă ce întrerupe monotonia peisajului. Deasupra plajei este o cafenea unde puteţi savura ceva de băut/mâncat în timp ce admiraţi plaja de sus, în toată splendoarea ei.

Fluxul şi refluxul modifică dimensiunile plajei în funcţie de momentul zilei, aşa că aveţi grijă unde vă aşezaţi.

Din păcate însă apa Mării Cantabrice este foarte rece, mai ales în iunie (când am mers noi), aşa că singura “extravaganţă” pe care ne-am permis-o a fost să o testăm la mal, într-o plimbare de-a lungul plajei. Dar întâlnirea cu oceanul nu avea să se termine aici, întrucât urma să petrecem zece zile în Andaluzia.

Santoña – raiul conservelor de anșoa

O altă escală în excursia noastră pe coasta cantabrică a fost Santoña, un orăşel din estul Cantabriei cunoscut în special pentru parcul natural cu mlaştini sărăturate (marismas) şi conservele de anşoa. Localitatea este împărţită practic în doua, între zona urbană pe de o parte şi portul, plaja şi zona montană pe de altă parte. Noi ne-am limitat la a vizita această a doua parte.

De departe, cel mai impresionant este portul, dominat de un punct de belvedere spectaculos, sub formă de vapor, care oferă o perspectivă largă asupra celor 4.000 de hectare de mlaştini printre care se strecoară drumul care duce spre oraş.

În apropiere de port, în drumul spre plajă se poate vedea Plaza de Toros (1907) şi o arenă pentru coride. Continuând drumul pe faleză (Paseo Maritmo), se pot vedea plaja, mai multe monumente şi zona muntoasă în depărtare.

Totodată, oraşul este plin de magazine unde se vând conserve de anşoa, cu oferte care mai de care mai atractive.

Santander – Palacio de la Magdalena

În Santander am vizitat Palacio de la Magdalena şi micuţa grădină zoologică amenajată în cadrul complexului din Peninsula La Magdalena, unde accesul este gratuit între orele 08.00 şi 22.00.

După ce am lăsat maşina în parcarea de lângă plajă, am luat-o la pas către palat, pe o potecă ce ne-a condus la o serie de scări.

Palatul, a cărui construcţie a fost începută în 1908 şi s-a încheiat în 1912, a fost conceput ca locuinţă sezonieră pentru familia regală spaniolă. De altfel, de cum treci din Ţara Bascilor în Cantabria, atmosfera se schimbă, steagurile basce fiind înlocuite cu cele spaniole.

Palatul a fost declarat monument istoric în 1982 şi a fost renovat între 1993 şi 1995. În prezent, acesta continuă să fie folosit pentru conferinţe şi întâlniri. Grădina palatului, cu o mulţime de flori de diverse culori, oferă o perspectivă magnifică spre Golful Santander.

De la palat, în coborâre spre maşină am trecut pe lângă cele trei corăbii ale marinarului originar din Cantabria Vital Alsar Ramirez.

O altfel de grădină zoologică în Santander

Apoi am admirat micuţa grădină zoologică unde am descoperit foci şi pinguini.

În concluzie, aspectul îngrijit al locului, vegetaţia care îţi oferă umbră şi perspectiva asupra Golfului Santander au făcut ca scurtul nostru periplu prin aceste locuri să fie unul plăcut şi relaxant.

Dacă și ție ți-au plăcut aceste locuri, acum poți ajunge mult mai ușor la ele. Asta deoarece Wizz Air a introdus o cursă directă București-Santander, iar primul zbor va fi pe 23 aprilie 2019.

Citește și:
Bilbao, de la mâncăruri și băuturi fine la arhitectură extravagantă
Gernika, centrul istoric al Țării Bascilor
10 zile cu mașina prin Andaluzia


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top