Amalfi
Drumeții Jurnal de Călătorie în

ITALIA: 9 locuri spectaculoase de văzut pe Coasta Amalfi

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Așa cum îți spuneam în jurnalul precedent, am petrecut 4 zile pline pe Coasta Amalfi, timp în care am explorat cam toată zona. Am mers pe jos între orășele, am făcut hiking dar ne-am bucurat și de mare și plajă. Despre toate acestea îți voi povesti în jurnalul de astăzi.

Așadar, iată 9 lucruri pe care le poți face odată ajuns pe Coasta Amalfi.

1. Vizitează orășelele de pe coastă

Probabil că principalul punct de atracție al acestei zone îl reprezintă orașele de pe coastă: Positano, Praiano, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Ravello, Scala, Minori, Maiori.

Amalfi
Maiori
Amalfi
Maiori

Dacă ai mai mult timp la dispoziție, le poți vizita pe toate. Dacă nu, atunci nu rata: Positano și Ravello.

Positano

Positano este poate cel mai emblematic oraș al acestei zone. Văzut de pe drumul de coastă nu pare foarte spectaculos. Explorează-l însă la pas și nu vei regreta.

Coboară către biserică și plimbă-te până spre capătul plajei pentru a avea o imagine de ansamblu asupra orașului.

Urcă apoi pe faleză și perspectiva ți se va schimba.

Mie mi-a plăcut mult Positano, așa că l-am vizitat de 2 ori în scurtul nostru sejur pe Coasta Amalfi :).

Ravello

Ravello este un alt orășel pe care te sfătuiesc să nu-l ratezi. Nu se află chiar pe coastă și, din Amalfi, ai un autobuz special. Merită însă cu prisosință o vizită.

Amalfi

Ca și în Positano, și aici am revenit :). Nu ne-a ajuns o singură vizită. Prima dată l-am traversat atunci când am parcurs pe jos Maiori – Minori – Ravello – Atrani – Amalfi, iar a doua oară am mers cu autobuzul.

Ce poți să faci în Ravello în afară de a te plimba pe străduțe? Să vezi Villa Rufolo și Villa Cimbrone. Neavând suficient timp la dispoziție, noi am ales doar una dintre ele: Villa Rufolo.

Vedere de la Villa Rufolo
Grădinile de la Villa Rufolo
Vedere de la Villa Rufolo

Vila în sine nu este atât de spectaculoasă. Grădinile și belvederea sunt cele care merită prețul de intrare de 7 euro. Și ca o paranteză, aici a fost prima dată când am primit bon fiscal pentru intrarea la toaletă. Ba mai mult, se putea plăti cu cardul :)).

Grădinile de la Villa Rufolo
Grădinile de la Villa Rufolo

Ai grijă însă dacă vrei să mănânci în Ravello. Noi nu am găsit un loc unde să mâncăm decent. Erau foarte multe fast-food-uri cu prețuri măricele. Din toată experiența noastră pe Coasta Amalfi, în Ravello am mâncat cel mai scump și cel mai prost.

2. Sentiero degli Dei

Dacă îți place să te plimbi prin natură, atunci ia cu tine și pantofii de hiking. De ce? Ca să poți parcurge în siguranță Sentiero degli Dei.

Legenda spune că zeii coborau pe acest drum către mare, unde trăiau sirenele care încercau, prin cântecul lor, să-l seducă pe Ulise.

Ca să ajungi la intrarea în traseu, ia autobuzul din Amalfi către Agerola și coboară în Bomerano. Spune-i șoferului că vrei să faci Sentiero degli Dei și te va lăsa unde trebuie :). Oricum nu vei fi singur. Garantat.

E mai bine să-l parcurgi din Bomerano către Positano și nu invers pentru că astfel vei fi în cea mai mare parte în coborâre.

Date tehnice

Traseu: Bomerano – Grotta del Biscotto – Nocelle – Montepertuso – Positano
Distanță: 10,15 kilometri
Diferență de nivel: 279 m în urcare / 600 m în coborâre
Timp total: 3h45

Traseul este spectaculos, cu multe deschideri către coastă. Are însă și câteva porțiuni un pic mai dificile, cu urcuș pieptiș pe pietre. Am văzut o doamnă cu rău de înălțime care avea dificultăți reale în a înainta.

Probabil că multe persoane se gândesc că e o plimbare de voie pe un fel de faleză. Dar nu e deloc așa. E o drumeție în toată regula, unde ai nevoie de încălțăminte adecvată, cu talpă aderentă. Nu îți recomand să îl parcurgi în pantofi sport.

Avantajul acestei drumeții este că, în cazul în care simți că nu mai poți continua, o poți scurta. Poți să parcurgi doar bucata Bomerano – Praiano (cu coborâre în Praiano). Poți să parcurgi Bomerano – Nocelle și să cobori de aici la nivelul mării. Poți să urci din Praiano și să parcurgi bucata până în Nocelle sau poți să faci tot traseul, așa cum l-am făcut noi.

Depinde cât de antrenat ești și cât de cald este. Pentru că te avertizez: vei merge în plin soare pe mare parte din potecă. Mai puțin atunci când traversezi sătucele.

Positano
Montepertuso

Este însă o încântare să parcurgi tot Sentiero degli Dei. Atât pentru peisajele spectaculoase, cât și pentru atmosfera din sătuce. Mie mi-a plăcut mult în Nocelle, de exemplu.

3. Sentiero dei Limoni

Sentiero dei Limoni este strada care leagă Maiori de Minori și trece pe lângă numeroase livezi de lămâi. În perioada iunie-august poți asista la activitățile de recoltare a lămâilor. Noi am fost în octombrie, așa că nu am avut parte de asta.

Strada este în mare parte pavată, cu multe trepte, așa că nu ai nevoie de încălțăminte specială. Bine, nu te sfătuiesc să mergi în șlapi sau sandale, dar niște încălțări sport sunt arhisuficiente.

Traseul este relaxant, durează aproximativ 1h și te poartă prin zona agricolă amalfitană, mai puțin cunoscută turiștilor.

Minori – Amalfi

Dacă te țin picioarele și ai chef de plimbare, poți continua drumul către Ravello, după care poți coborî spre Atrani și Amalfi. Ai grijă însă că sunt multe scări. Și de urcat și de coborât :).

Nu rata în Atrani Chiesa di Santa Maria Maddalena. Este un punct clasic de belvedere.

Chiesa di Santa Maria Maddalena

Iar în Amalfi, nu rata catedrala. Exteriorul este foarte spectaculos.

Dacă ți se întâmplă să te rătăcești în Atrani și să nu știi care este drumul spre Amalfi, din piață caută acest gang. Indicatorul este destul de greu vizibil.

Iată traseul parcurs de noi, dacă vrei să te inspiri:

Traseu: Maiori – Torre- Minori – Ravello – Castiglione – Atrani – Amalfi
Distanță: 10,8 km
Diferență de nivel: 612 m
Timp: 4h50

4. Pontone – Belvedere sau Pontone – Torre dello Ziro

Tot la capitolul drumeții ușoare aș încadra și traseele Pontone – Belvedere și Pontone – Torre dello Ziro.

Ca să ajungi în Pontone poți lua autobuzul către Scala sau către Ravello, apoi să cobori spre Pontone. De aici vei găsi indicatoare către Torre dello Ziro. Traseul către Belvedere este comun cu cel către Torre dello Ziro până la un punct.

Având în vedere că noi am făcut traseul acesta în aceeași zi în care am vizitat Vila Rufolo și am parcurs Valle delle Ferreire și Valle dei Mulini, am mers doar până la Belvedere. Sunt 2 kilometri dus-întors și o diferență de nivel de aproximativ 100 m, pe care îi urci aproape integral la începutul traseului.

Noi am făcut tot traseul dus-întors cu pauza de la Belvedere în 30 de minute. Ce-i drept, am mers destul de rapid, așa că dacă vrei să-ți acorzi mai mult timp, poți să-ți aloci 1h. Dacă vrei să mergi și până la Torre dello Ziro, mai pune încă cel puțin 1 oră.

Cam așa se vede de la Belvedere. Dacă ai timp mai mult la dispoziție, poți veni după-amiaza, ca să poți face și poze mai bune decât ale mele :). Noi am ajuns aici în miezul zilei.

Torre dello Ziro

La întoarcere, oprește-te și citește pe îndelete plăcuțele caselor din Pontone. Pe mine m-au amuzat mesajele, unele dintre ele proverbe, altele doar umor. Uite câteva:

Atenție la câine și la stăpân
Oaspetele este ca peștele: după trei zile se-mpute
Cine vrea să se întâmple lucruri în această casă să fie primul care crapă
Norocul să mă ajute, invidia să dispară

5. Rezervația naturală Valle delle Ferriere

Aceasta este una dintre cele 41 de rezervații biogenetice din Italia. Este practic o vale cu vegetație luxuriantă, traversată de un torent pe cursul căruia s-au format cascade spectaculoase.

Intrarea în rezervație costă 5 euro de persoană, iar biletele pot fi achiziționate online sau la Infopoint-ul din Pontone. Acestea din urmă sunt valabile doar pentru ziua în care le cumperi, nu cu programare.

Click aici pentru a localiza pe hartă Infopoint-ul!

De altfel, nici nu cred că vrei să ajungi până în Pontone doar ca să-ți cumperi bilete. Este peste mână și nu prea ai altceva de făcut aici.

Ce ar trebui să știi, de asemenea, este faptul că biletele sunt valabile pentru o anumită oră. Atunci când le cumperi, ei estimează cam cât faci până la intrarea în rezervație și îți eliberează biletul cu ora respectivă.

Pentru că noi nu știam toate lucrurile astea (până recent intrarea era gratuită), am avut mare noroc să ajungem la Infopoint chiar înainte să se închidă. Doamna de la ghișeu a fost foarte drăguță și l-a sunat pe colegul ei de la intrarea în rezervație, care ne-a așteptat :). Astfel, nu am bătut drumul degeaba până la intrarea în rezervație.

De ce spun asta? Pentru că de la Infopoint și până la intrarea propriu-zisă în rezervație ai de parcurs ceva drum. Noi am făcut cam 30 de minute. Drumul este însă lejer, pe curbă de nivel. Ai grijă însă să-ți iei la tine o geacă. Rezervația este destul de umbroasă, cu multă umezeală și este răcoare. Ia-ți și niște încălțări adecvate, cu talpă aderentă și impermeabile, ca să nu te uzi sau să aluneci pe pietre.

Valle delle Ferriere – Valle dei Mulini

La intrarea în rezervație te întâmpină un ghid, care îți face turul cascadelor. Te conduce la principalele puncte de interes din rezervație, după care te lasă să te plimbi în voie. Nu prea ai însă mare lucru de făcut, așa că 30 de minute sunt arhisuficiente.

Cel mai spectaculos mi s-a părut micul canion îmbrăcat în mușchi, pe pereții căruia curgea apa. Nu pot să spun însă că m-a impresionat foarte tare. Poate și pentru că doar cu câteva luni înainte fusesem în Madeira, unde peisajele de genul acesta erau mult mai spectaculoase.

Una peste alta însă, dacă ai timp și chef de o plimbare, poți să vizitezi și această rezervație. Tot aici vei vedea și o cascadă înaltă de 25 de metri, ferigi preistorice și, dacă ai noroc, salamandre. Dacă nu, o să-ți arate cu siguranță ghidul o filmare cu telefonul :).

Așa cum îți spuneam, noi am fost ultimii vizitatori ai rezervației. Și cum ne îndreptam noi agale spre drumul de întoarcere, pe Valle dei Mulini, dăm peste un căluț alb. Ne-am oprit să-l mângâiem un pic, că prea era simpatic, timp în care ghidul nostru ne-a prins din urmă. Ne-a spus că este catâr și că este al lui.

Mă gândeam că poate avea ceva de transportat și de-asta a venit cu căluțul. Dar, surpriză! Nu ne-am îndepărtat prea mult, că-l și vedem pe ghid călare pe catâr pe poteca ce ducea spre Pontone. Amuzant, nu? Să mergi la serviciu călare pe cal (sau catâr) :)).

În timp ce el mergea spre casa lui, noi ne-am continuat drumul către Amalfi, printre ruinele fostelor mori de hârtie, care, atunci când erau funcționale, se alimentau cu apă. Iată și drumeția noastră din această zi:

Amalfi dinspre Via dei Mulini
Livadă de lămâi

6. Grotta dello Smeraldo

Situată în Conca dei Marini, Grotta dello Smeraldo poate fi vizitată în intervalul orar 9.00 – 16.00 (15.00 iarna), iar intrarea costă 5 euro de persoană.

Este practic o peșteră inundată, al cărei nume este dat de lumina verde a apei din lacul interior. Practic lumina naturală a soarelui pătrunde în peșteră printr-un canal subteran care face legătura între lacul din peșteră și mare. Apa filtrează razele soarelui și, de aici, culoarea verde.

Culoarea este destul de neobișnuită. Același fenomen are loc în Grotta Azzura din Capri, însă aici apa este albastră. Se presupune că în Grotta dello Smeraldo apa are culoarea smaraldului din cauza poziționării peșterii.

Ca să ajungi la peșteră, din parcarea de pe marginea drumului în Conca dei Marini cobori câteva scări, apoi poți lua liftul până la nivelul mării. Odată ajuns aici, plătești intrarea și intri în peșteră printr-un tunel artificial.

Peștera are o singură încăpere, în care se află un lac cu un mic debarcader și câteva bărci de lemn. Fiecare barcă are propriul barcagiu, care mai de care mai guraliv. Este o atmosferă cam de bâlci dar culoarea apei este într-adevăr spectaculoasă.

Nu te aștepta însă să o vezi de la mal. Este nevoie să te urci în barcă și să faci turul peșterii. Doar așa vei ajunge în zona canalului unde apa are culoarea smaraldului.

Turul nu cred că durează mai mult de 5 minute și mulți spun că este prea scump pentru ce poți să vezi. Acum depinde de tine și de ce îți dorești. Mie nu mi-a plăcut atmosfera, însă culoarea apei este într-adevăr unică.

6. Fiordo di Furore

Așa cum îi spune numele, este un fiord. Adică un golf marin îngust, intrat adânc în uscat și cu maluri abrupte și înalte.

Este foarte spectaculos în sine, dar când am fost noi era în totală paragină. Poteca de pe margine era închisă, singura cale de acces fiind o potecă ce ducea la un punct de belvedere. Era însă plină de mizerie – ambalaje de diverse alimente și sticle goale de bere.

Așa că nu știu dacă merită să te oprești special aici. Îl poți vedea din autobuz sau mașină, întrucât șoseaua trece peste podul care surmontează fiordul.

7. Bagni della Regina Giovanna

Dacă stai în Sorrento, atunci acest golfuleț din Peninsula Sorrentină este un must see. Tot ce ai de făcut este să iei autobuzul către Capo di Sorrento (Linea A, care circulă din 30 în 30 de minute și costă 1,2 euro) și să cobori la Massa Lubrense.

De la stația unde te lasă autobuzul mai mergi circa 10-15 minute pe jos. Vei vedea un drum îngust printre case, care te va duce direct către o vilă romană și către golfuleț. Dacă plănuiești să rămâi aici mai mult timp, ia-ți cu tine apă și ceva de mâncare. Nu există nimic în jur.

Golful poartă numele Reginei de Napoli Giovanna d’Anjou, despre care se spune că venea aici cu amanții ei mai tineri pentru a se scălda în apele cristaline, feriți de privirile supușilor.

Dacă tot ai ajuns aici, mai urcă circa 5-10 minute până la Capo di Sorrento, de unde poți vedea Vezuviul și golful Napoli, insula Capri și orașul Sorrento. Noi am ajuns la apus.

Orașul Sorrento
Vezuviul și golful Napoli
Insula Capri

8. Ieranto Bay

Golful Ieranto sau Golful Sirenelor este situat tot în Peninsula Sorrentină și este unul dintre cele mai apropiate puncte de insula Capri, (cel mai apropiat este Punta Campanella) cu vedere directă către Faraglioni. Ca să ajungi aici trebuie să iei autobuzul din Sorrento către Cantone și să cobori la stația Nerano. Prețul unui bilet este 1,2 euro.

Pregătește-te însă de o drumeție în plin soare, așa că ia-ți cu tine apă, crema de plajă și ceva de mâncare. Dacă vrei să faci baie, atunci ia-ți și prosoape, papuci și costum de baie. Nu miza însă pe faptul că poți face drumul până aici în papuci sau sandale. Este destul de accidentat, așa că ai nevoie de încălțăminte adecvată pentru o drumeție în toată regula de 5 kilometri și aproximativ 2h dus-întors.

Din Nerano noi am întrebat un localnic care este drumul către Ieranto, pentru că altfel nu am fi reușit să îl găsim. Iată unde începe:

Locul de unde începe traseul către Golful Ieranto

Drumul este pitoresc, cu vedere către Marina del Cantone și printre livezi de măslini. Noi am nimerit la momentul culesului măslinelor, așa că am dat peste numeroși oameni care cu asta se îndeletniceau.

Golful este spectaculos, iar plaja mică și stâncoasă. Noi nu am rămas să facem plajă aici, pentru că voiam să ajungem în Marina del Cantone.

Marina del Cantone
Plaja
Insula Capri
Golful Ieranto

9. Marina del Cantone

Dacă vrei să faci plajă în Peninsula Sorrento, probabil că este cel mai indicat loc. Ajungi aici cu autobuzul din Sorrento către Cantone.

Plaja este amenajată cu șezlonguri și umbrele, cu vestiare unde te poți schimba și câteva restaurante. Nu-ți imagina ceva luxos. E destul de modest, dar civilizat. Plaja este cu pietricele, iar intrarea în apă destul de anevoioasă din cauza malului relativ înalt. Așa că, dacă plănuiești să mergi aici, ar fi bine să ai niște încălțări de apă. Sunt mai adecvate decât papucii clasici.

Cam atât am avut să-ți spun despre Coasta Amalfi. Rămâi însă alături de mine pentru că vin cu noi jurnale din Capri și Napoli. Stay tuned!

Citește și:
Coasta Amalfi – ce faci, unde stai și cum te deplasezi
Ce poți să faci într-o zi pe Insula Capri
Napoli, Pompei și Herculaneum – la poalele Vezuviului


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top