Coasta Amalfi
City breaks Jurnal de Călătorie în

ITALIA: Coasta Amalfi – ce faci, unde stai și cum te deplasezi

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Am aflat prima dată despre Coasta Amalfi acum vreo 20 de ani, dintr-o revistă cu oferte de vacanță. Era o fotografie din Positano, iar prețul vacanței mi se părea atunci prohibitiv. Visam să ajung însă într-o zi să văd și eu aceste peisaje de vis. Dar viitorul acela părea atât de îndepărtat, încât multă vreme mi-am scos din minte acest loc.

După 20 de ani, căutând destinații de octombrie în care să-mi petrec aniversarea, am redescoperit Coasta Amalfi. Așa că, la jumătatea lui octombrie 2019, pășeam din nou pe tărâm italian, de data aceasta pentru a-mi îndeplini visul din studenție.

Ce înseamnă Coasta Amalfi

Coasta Amalfi sau Coasta Amalfitană, cum o găsești în unele locuri, este zona de coastă dintre Sorrento și Salerno, în regiunea Campania.

Cele mai importante și turistice orașe de aici sunt (din Sorrento către Salerno): Positano, Praiano, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Ravello, Scala, Minori, Maiori.

De ce este atât de faimoasă Coasta Amalfi?

Positano

Pentru că are peisaje spectaculoase – coaste abrupte, orașe colorate construite pe versanți, cu străduțe înguste și golfuri cu plaje pitorești -, grădini terasate cu livezi de lămâi și vestitul limoncello (lichior de lămâie).

După ce cu 2 ani înainte fusesem la Cinque Terre, am crezut că zona Amalfi este ceva similar. M-am înșelat însă foarte tare. Versanții sunt mult mai înalți, zona este mult mai întinsă, iar peisajele parcă mai spectaculoase decât la Cinque Terre.

Cum ajungi pe Coasta Amalfi

Cea mai simplă modalitate de a ajunge pe Coasta Amalfi din București este cu avionul până în Napoli. De aici ai mai multe modalități de a ajunge pe coastă, în funcție de locul în care ești cazat. Cel mai simplu este să verifici pe site-ul Rome2Rio.

Noi am stat în Sorrento, așa că din aeroport am luat autobuzul până la Gara Centrală din Napoli (Napoli Garibaldi), iar de aici am luat trenul Circumvesuviana către Sorrento. Pe drum, la dus ne-am oprit în Pompei, iar la întoarcere în Ercolano (Herculaneum).

Dacă nu te oprești în cele 2 orășele, din Napoli până în Sorrento faci aproximativ o oră. Trenul este însă destul de aglomerat și, atunci când accelerează, ai impresia că se dezintegrează :)). A fost cam cel mai prost tren cu care am mers până acum în Italia. Dar, una peste alta, trenurile sunt dese și ajungi destul de repede în Sorrento. Iar călătoria cu Circumvesuviana face parte din farmecul zonei :).

Cum te deplasezi pe Coasta Amalfi

Și dacă tot suntem la capitolul transport, hai să vedem cum ne deplasăm pe Coasta Amalfi.

Să închieriezi sau nu mașină?

Evident că este o opțiune personală. Eu nu pot decât să-ți ofer niște argumente pro și contra de la fața locului.

Argumente pro:
– ajungi mai rapid dintr-un oraș în altul
– e mai comod
– nu schimbi mai multe mijloace de transport
– nu depinzi de orele la care circulă autobuzele

Argumente contra:
– este foarte aglomerat. Era aglomerat în octombrie. Nu vreau să-mi imaginez cum este vara. Șoferii au propriul sistem prin care își semnalizează prezența: claxonul. Toată Coasta Amalfi răsună de claxoane. De fiecare dată când intră într-o curbă cu vizibilitate redusă sau pe porțiuni înguste de drum, șoferii (cel puțin cei care conduc autocare și autobuze) claxonează pentru a-și anunța prezența.
– nu ai unde să parchezi. Așa cum îți spuneam, orașele de pe Coasta Amalfi sunt construite în pantă. De multe ori, singurele parcări sunt pe marginea drumului. Mai sunt câteva și la malul mării, în orașele mai mari. Îți dai seama că e bătaie pe locuri. În plus, la cât de îngust este drumul, trebuie să fii un artist în ale parcării :). Am văzut mașini lipite efectiv de zidul de pe marginea drumului. Și când zic lipite, nu vorbesc deloc metaforic.

Noi am ales să nu închiriem mașină, așa că ne-am folosit din plin de transportul în comun. Citisem înainte că se circulă foarte haotic. Mie nu mi s-a părut că e haotic (vorbesc doar de coastă, nu și de Napoli), însă infrastructura este depășită de numărul mare de mașini. Iată un exemplu de ce înseamnă traficul pe Coasta Amalfi (aici era seara, după 18.00 și era liber).

Transportul local

Dacă decizi să nu închiriezi mașină, atunci singura modalitate de a te deplasa în zonă o reprezintă autobuzele locale (Sita Bus) sau feribotul.

Feriboturile circulă în perioada aprilie-octombrie și costă 8-12 euro de persoană între Sorrento și Amalfi. Nu îți pot spune cât durează călătoria pentru că noi am optat pentru autobuze.

Din Sorrento ai autobuz direct până în Amalfi. În funcție de cât este de aglomerat, faci între 1h10 și 1h50 între cele două orașe. Până în Positano faci cam 1h.

Pentru Ravello trebuie să iei alt autobuz din Amalfi – faci aproximativ 30 min. Pentru Minori, Maiori și Salerno ai autobuz din Amalfi. Nu există autobuz direct între Sorrento și Salerno care să traverseze coasta.

Cât costă biletele și de unde le cumperi

Costul unui bilet între Sorrento și Amalfi este de aproximativ 4 euro. Există o întreagă schemă de tarife – bilet cu o călătorie, bilet integrat valabil un anumit număr de minute sau bilet de o zi. Dacă vrei să te oprești în orașele de dinainte de Amalfi și să-ți continui apoi călătoria, cel mai bine este să iei biletul de o zi, care costa 10 euro. Te scutește de multe bătăi de cap.

Atenție! Nu poți cumpăra bilete de la șofer. Am asistat la o situație în care 2 persoane voiau să urce din Positano dar nu aveau bilet. Iar șoferul nu le-a permis, așa că au mers vreo 2 kilometri pe jos în pantă până la cel mai apropiat loc de unde își puteau cumpăra bilete.

Acestea se vând doar la chioșcurile de ziare, la „tabaccherie”, baruri sau cafenele. În Sorrento există un birou la gară. De asemenea, vis-a-vis de gară există persoane care vând bilete chiar lângă autobuzele de Amalfi.

Dacă alegi să mergi cu autobuzele, te sfătuiesc să pleci devreme. Chiar dacă le iei de la capăt, poți avea surpriza să găsești toate locurile ocupate sau să fie deja coadă la îmbarcare. Noi am mers de câteva ori în picioare și nu e deloc plăcut. Sunt foarte multe serpentine și șoferii merg cu viteză, așa că este destul de solicitant să te ții de bare.

Dacă ajungi devreme și poți să îți alegi locul, atunci poți să te așezi pe partea dreaptă dacă mergi din Sorrento spre Amalfi și pe stânga în sens invers. Vei putea admira astfel coasta în toată splendoarea ei.

Autobuzele nu au afișaj electronic, așa că este dificil să identifici stația unde vrei să cobori (dacă nu e capăt de linie). Uneori anunță șoferul, dar mai și uită. Așa că, cel mai bine este să îl anunți unde vrei să cobori și, dacă nu e un punct clasic de oprire, să-i mai amintești pe parcurs. Altfel, s-ar putea să rămâi în autobuz, pentru că nu oprește dacă nu apasă nimeni pe butonul de STOP.

Unde te cazezi pe Coasta Amalfi

Aici iar depinde de fiecare în parte și există argumente pro și contra. Noi am ales să ne cazăm în Sorrento pentru că era mai ieftin, aveam mai multe supermarketuri de unde ne puteam lua mâncare pentru micul dejun. nu trebuia să cărăm trollerele pe străduțe cu scări sau în pantă, era la jumătatea distanței dintre Napoli și Coasta Amalfi și mai ușor de ajuns la aeroport.

Singurul contraargument pe care l-am găsit a fost faptul că pierdeai cam 3 ore pe zi dus-întors în autobuz.

Noi am stat la Casa Sofia, un apartament foarte bine plasat, curat și cu un raport preț/calitate foarte bun.

Pe locul doi în preferințele noastre a fost Amalfi. Nu neapărat pentru orășel în sine (mult mai frumos este Positano), ci pentru că este locul de unde ai autobuze directe și spre Sorrento și spre Salerno. Dacă te cazezi aici, ai grijă să fie cât mai aproape de mare. Ce e mai departe este greu accesibil cu bagaje.

Ce faci pe Coasta Amalfi

Dacă nu ai chef de nimic altceva, atunci poți să stai pur și simplu la plajă. Cel mai frumos din acest punct de vedere mi s-a părut Positano. Este însă și cel mai scump :).

Dacă ai chef să iei orășelele la pas, atunci îți recomand să vizitezi neapărat: Positano, Amalfi și Ravello. Sunt cam cele mai frumoase orașe de pe coastă.

Ravello

Dacă vrei să te plimbi între orașe, poți alege Sentiero dei Limoni – strada care face legătura între Maiori și Minori. Poți să continui apoi către Ravello, de unde să cobori în Amalfi.

Dacă vrei să faci drumeții, poți parcurge Sentiero degli Dei între Bomerano și Positano, poți merge din Atrani către Torre dello Ziro sau poți merge pe Valle delle Ferriere și Valle dei Mulini. Poți vizita, de asemenea, peștera inundată Grotta dello Smeraldo din Conca dei Marini.

Sentiero degli Dei

Dacă tot ești în zonă, poți face o excursie de o zi în Insula Capri. Și, dacă ai suficient timp la dispoziție, poți să explorezi un pic și peninsula Sorrento.

Sorrento

De asemenea, dacă tot aterizezi pe Napoli, o scurtă vizită în oraș merită pusă și ea pe listă, alături de vizitarea siturilor arheologice Pompei și Herculaneum.

Dar despre toate acestea îți voi povesti în jurnalele următoare. Așa că stay tuned!

Citește și:
9 locuri spectaculoase de văzut pe Coasta Amalfi
Ce poți să faci într-o zi pe Insula Capri
Napoli, Pompei și Herculaneum – la poalele Vezuviului


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top