Astăzi ar fi trebuit să-ți scriu din Roma, unde aveam planificată o vacanță de 5 zile. Guess what ?. Panica generalizată și măsurile adoptate în ultimele zile m-au determinat să renunț la această vacanță.
Nu vreau să intru în detalii, ci vreau să spun doar atât: oameni buni, gândiți cu mintea voastră! Indiferent de situație. Informați-vă din surse sigure și cât mai diverse și nu vă lăsați conduși de teamă. Frica ucide mintea, cum bine spunea Frank Herbert în Dune. Și apropo, dacă nu ați citit cartea, v-o recomand cu cea mai mare căldură. Nu este doar un roman SF, ci este plină de conotații religioase, spirituale, sociologice și tehnologice. Este o carte complexă care chiar merită citită.
Dar să revenim la jurnalul de călătorie de astăzi :). De data aceasta, destinația pe care ți-o propun este Insula Capri. O poți vizita aproape oricând, însă primăvara și toamna sunt cam cele mai bune perioade. Vara este probabil foarte cald și foarte aglomerat, în timp ce iarna feriboturile sunt mult mai rare, iar vremea mult mai umedă.
Noi am fost la jumătatea lui octombrie, în timpul vacanței pe Coasta Amalfi, iar vremea a fost perfectă. Cât despre turiști, erau în număr mare dar cel mai probabil nu atât de mulți ca în lunile iulie și august.
Cum ajungi în Insula Capri
Pe apă :). Poți lua feribotul din Napoli, Sorrento, Amalfi, Positano sau Salerno. Este posibil însă să găsești curse și din alte orașe.
Există mai multe companii care transportă pasageri către și dinspre Insula Capri, iar prețul unui singur bilet variază în funcție de companie și de oră și este între 20 și 30 de euro. Cu alte cuvinte, un dus-întors până în Capri te costă undeva între 40 și 60 de euro de persoană.
Mai există și varianta excursiilor organizate, însă despre asta nu îți pot oferi detalii pentru că nu am făcut niciun fel de research pe tema asta.
Noi am plecat dimineața din Sorrento și planul era să petrecem toată ziua în Insula Capri, urmând să ne întoarcem seara.
Zis și făcut. Ne-am trezit de dimineață și am pornit spre port. Deși de pe podul de unde vezi portul acesta pare foarte aproape, ai ceva de coborât până la nivelul apei.
Am luat bilete de la unul dintre ghișeele de la intrarea în port și, în mai puțin de 40 de minute de la plecarea din apartament, eram deja la bordul feribotului ce urma să ne ducă în Capri. Pe mare nu am făcut mai mult de 30 de minute.
Cum te deplasezi în Insula Capri
Odată ajuns pe Insula Capri te poți deplasa cu autobuze, taxiuri, bărci sau pe jos. Există, de asemenea, un funicular din Marina Grande către orașul Capri și un telescaun din Anacapri către Monte Solaro.
Există trei companii de transport diferite (una de funicular și două de autobuz), iar biletele se achiziționează separat. Nu există posibilitatea să iei bilet de o zi, valabil pe toate mijloacele de transport.
Biletele de funicular și de autobuz costă 2 euro și mai plătești un supliment de 1,8 euro pentru bagaje (dacă ai).
Biletele se pot achiziționa de la ghișeele din Marina Grande, din Piazza Martiri d’Ungheria din orașul Capri și din Piazza della Pace din Anacapri. Am citit că se pot cumpăra și de la gheretele de ziare dar nu am verificat personal această informație.
Problema este că autobuzele sunt foarte mici și foarte, dar foarte aglomerate. Mie mi s-a părut un calvar să te deplasezi cu autobuzele pe insulă. Sistemul este însă destul de bine pus la punct. În autogara din Capri, de exemplu, sunt culoare separate cu niște garduri (bare) metalice pentru fiecare destinație în parte.
Ce faci în Insula Capri
Pe cât este de spectaculoasă, pe atât este de mică. Insula Capri are 10,4 kilometri pătrați și 2 mari orașe: Capri și Anacapri. Dacă orașul Capri îl vezi de cum te apropii de insulă, Anacapri (situat mai sus – prefixul grecesc ana chiar asta însemnând: „sus” sau „mai sus”) nici nu intuiești că există.
În afară de aceste două orașe, insula are numeroase puncte de belvedere și locuri spectaculoase pe care merită să le explorezi. Despre toate acestea îți voi vorbi în continuare.
Marina Grande
Marina Grande este portul în care ajung toate feriboturile. Este foarte aglomerat și destul de întins ca suprafață. Însă nu pot să spun că este foarte spectaculos. Este însă primul contact pe care îl ai cu Insula Capri.
Ai grijă ca, la întoarcere, să-ți iei o marjă de timp de aproximativ 20 minute pentru a găsi pontonul de la care pleacă feribotul tău. Dacă e la capătul digului, ai ceva de mers. Asta deoarece ghișeele sunt undeva în lateral în dreapta, cum vii dinspre mare. Ghidează-te după cozile de așteptare :).
Bine, nu e o tragedie dacă nu prinzi feribotul la care ți-ai luat bilet. Îl poți schimba la ghișeu, dacă e vorba despre altă companie. Dacă este aceeași, nu ți-l mai schimbă ci îți spune să te prezinți la îmbarcare cu același bilet.
Ca să ajungi din Marina Grande în orașul Capri, cel mai bine iei funicularul. Acesta circulă de dimineață (6.35) până seara târziu (21.00-22.00) la interval de 15 minute. În perioadele aglomerate circulă non-stop.
Călătoria durează doar 4 minute și de cele mai multe ori o să vezi cozi destul de mari. Din fericire însă, în funicular încap 70 de oameni o dată. Prin urmare, ai șanse să nu stai ore întregi la coadă.
În Capri, funicularul te lasă aproape de La Piazzeta sau Piazza Umberto I, punctul central al orașului.
Poți parcurge drumul de la Marina Grande până în Capri și cu autobuzul sau pe jos. Nu ți-aș recomanda să o iei însă pe jos la deal :). Fă asta mai degrabă la coborâre.
Dacă vrei să faci excursii organizate pe mare – tururi de insulă sau vrei să ajungi la Grotta Azzura, – atunci uită-te de bilete la gheretele din port. Nu are rost să urci până în Capri ca să ai de unde coborî.
Orașul Capri
După cum ai ghicit, probabil, este foarte aglomerat. Toți turiștii vin aici :). Imediat însă ce te îndepărtezi de centru, totul este mult mai liniștit și te poți bucura în voie de peisaje.
Plimbă-te însă un pic pe străduțe și nu rata Gelateria Buonocore. Au o înghețată foarte bună dar și numeroase alte deserturi pe care le poți încerca. Ia-ți și o hartă de la Biroul de Turism din La Piazzeta.
Dacă ești pasionat de magazine de lux, atunci un must see este Via Camerelle.
Giardini di Augusto
Mergi apoi pe jos până la Giardini di Augusto, un parc destul de mic dar renumit pentru punctul de belvedere Punta Cannona, de unde poți admira I Faraglioni și Via Krupp, care coboară spre Marina Piccola.
Când am fost noi, Via Krupp era închisă, singura cale de acces către Marina Piccola fiind autobuzul sau Via Mulo. Așa că nu am mai coborât până la nivelul apei.
Intrarea în acest părculeț costă 1 euro de persoană.
Belvedere di Tragara
Acesta este un alt punct de belvedere de unde poți admira mai bine Marina Piccola și, iarăși, I Faraglioni (cele 3 stânci emblematice ale Insulei Capri).
Arco Naturale
Dacă ai chef de un pic de plimbare, ia-o pe Via Matermania către Arco Naturale. Sunt mult mai puțini turiști decât în zona belvederilor, iar atmosfera este una foarte calmă. Mie mi-a plăcut mult această plimbare printre vile și hoteluri care mai de care mai cochete.
La capătul străzii mai ai de coborât doar câteva (bine sunt mai multe, nu doar câteva ?) trepte până la Arco Naturale. Nu poți coborî chiar până la nivelul apei, însă există puncte de belvedere de unde poți admira această fereastră naturală.
În realitate, Arco Naturale mi s-a părut mult mai frumos și mai impunător decât în poze.
De aici am luat-o spre Grotta di Matermania (care se termină cu un punct de belvedere către grotă), apoi pe Via Pizzolungo.
Via Pizzolungo
Aceasta este aproape o faleză, cu deschideri spectaculoase către mare și către celebrele stânci I Faraglioni. Noi am parcurs tot acest drum în aproape o oră. Nu îți trebuie încălțăminte specială, întrucât este pavat.
Practic, traseul pe jos pe care l-am parcurs noi a fost Piazzeta – Arco Naturale – Pizzolungo – Belvedere di Tragara – Giardini di Augusto. Totul ne-a luat aproximativ 3 ore.
Orașul Anacapri
Din Capri am luat autobuzul către Anacapri. Mai mult am stat la coadă decât am făcut cu autobuzul, însă în acest fel ne-am mai conservat energia.
Anacapri este mult mai liniștit și mai autentic decât Capri. Aici vei găsi mai puține magazine de lux și mai multe buticuri artizanale. În Anacapri noi am ales două obiective: Muntele Solaro și Villa San Michele, de unde am coborât în Marina Grande pe treptele feniciene.
Monte Solaro
Deși are doar 589 m altitudine, din vârful acestui munte vezi aproape toată insula dar și Peninsula Sorrento și Goful Napoli. Ca să ajungi aici, cel mai bine iei telescaunul, care costă 12 euro dus-întors. Poți urca și pe jos, dar ai nevoie de timp.
Călătoria cu telescaunul este o experiență în sine. Dincolo de peisaje, este singurul telescaun de o persoană cu care am mers eu până acum. Seamănă mai degrabă cu un leagăn ?.
Odată ajuns în vârf, ia-ți timp să explorezi toate punctele de belvedere. Nu vei regreta. Mie mi-a plăcut mult pe Muntele Solaro.
Villa San Michele
Villa San Michele este visul devenit realitate al scriitorului suedez Axel Munthe. Intrarea în vilă costă 8 euro. Impresionantă este nu neapărat vila în sine, cât grădinile și punctele de belvedere către orașul Capri și Marina Grande. Cel mai emblematic obiect de aici este Sfinxul egiptean, care străjuiește capela San Michele.
Dacă ai timp, din Anacapri poți merge la Grotta Azzurra, o peșteră similară cu Grotta dello Smeraldo din Conca dei Marini. Singura diferență este că intrarea acestei peșteri este de pe apă, iar culoarea apei din interior este albastră, nu verde.
Noi nu am mai avut timp să mergem, așa că nu îți pot spune mai multe despre ea.
Scala Fenicia
De la Villa San Michele noi am coborât pe treptele feniciene. Nu ți-aș recomanda însă această variantă deoarece treptele sunt destul de înalte și abrupte, iar priveliștea nu este chiar atât de spectaculoasă.
Probabil că e mai bine să le urci, decât să le cobori, mai ales dacă ai probleme cu genunchii. Noi le-am coborât în mai puțin de jumătate de oră dar la urcare cu siguranță faci mai mult.
Așa că am ajuns în port chiar înainte de apusul soarelui, pe care l-am putut admira de pe feribot.
Aceasta a fost experiența noastră de o zi în Capri. Evident că aceastea nu sunt toate locurile pe care să le vezi pe această insulă. Pentru a o putea explora în totalitate probabil că ai avea nevoie de 2-3 zile. A fost însă ceea ce noi am ales să vedem în decurs de 7-8 ore petrecute pe insulă.
Dacă vrei să afli și alte informații despre Insula Capri, un site destul de ok este www.capri.net.
Una peste alta, dacă ajungi în această parte a Italiei, nu rata Insula Capri. Mie mi-a plăcut foarte mult. Atât peisajele și flora, cât și arhitectura locului. A fost o experiență completă pe care mă bucur că am trăit-o.
Cât despre celelalte locuri vizitate în această vacanță, îți voi povesti în jurnalul de călătorie următor. Așa că, stay tuned.
Citește și:
Coasta Amalfi – ce faci, unde stai și cum te deplasezi
9 locuri spectaculoase de văzut pe Coasta Amalfi
Napoli, Pompei și Herculaneum – la poalele Vezuviului
Facebook Comments