Vârful Păpușa Rânca
Drumeții Jurnal de Călătorie în

Cum să ajungi în 30 min pe cel mai accesibil vârf de peste 2 000 m din România

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Nu, nu este o glumă, deși poate că așa sună. Există un vârf de peste 2.000 m care poate fi „urcat” în jumătate de oră. Te-am făcut curios? Atunci nu mai prelungesc suspansul și îți dezvălui secretul. Este vorba despre Vârful Păpușa din Rânca, iar escaladarea lui pornește de pe Transalpina.

Așa că, dacă ești pe Transalpina, în apropiere de stațiunea Rânca, și vrei să îți dezmorțești un pic picioarele, poți opta pentru o scurtă drumeție până pe acest vârf foarte accesibil.

Noi voiam să mergem în ziua în care veneam de la Gâlcescu, ca să admirăm apusul de la înălțime.

Dar după cei aproape 20 km parcurși în ziua respectivă nu prea îmi mai simțeam picioarele, așa că am amânat această drumeție pentru a doua zi dimineața, zi în care am și plecat din Rânca spre casă.

Vârful Păpușa (2.136 m) domină practic stațiunea Rânca, el fiind vizibil cam din orice parte a acesteia. Este aproape imposibil să nu vezi vârful său ascuțit. Mai mult, este unul dintre puținele vârfuri de peste 2.000 m care poate fi atins cu ușurință de aproape oricine.

Vf. Păpușa

Alege inteligent – drumul ce pleacă din Transalpina

Atenție însă pe ce parte alegi să-l escaladezi! Partea dinspre Rânca este foarte abruptă și te-aș sfătui să nu încerci să o iei pe aici. În afară de faptul că o să-ți iasă sufletul la urcare, este și destul de periculos, peretele fiind foarte abrupt.

Cea mai bună variantă pentru a ajunge pe vârf este să mergi cu mașina până unde șoseaua Transalpina se intersectează cu traseul montan marcat cu bandă roșie ce vine din Poiana Nedeii și ajunge în Pasul Urdele.

Dacă vii dinspre Rânca este aproape imposibil de ratat, pentru că se vede destul de bine drumul ce duce foarte aproape de vârf. La aproximativ 6 kilometri de la ieșirea din stațiune, după ce înconjori muntele, într-o curbă, vei găsi un drum forestier în dreapta, precedat de un stâlp de marcaj (coordonate GPS: 45°20’00.3″N 23°40’36.4″E). Lasă-ți mașina aici, echipează-te cu haine care să-ți ofere protecție împotriva vântului și încălțări adecvate și pornește la drum.

Aici este locul unde îți poți lăsa mașina

Mergi preț de vreo 10 minute pe drumul forestier care duce către Vârful Cioara, după care părăsește-l pentru a o lua pe una dintre potecile ciobănești din dreapta.

În 30 minute de la plecare noi am ajuns pe vârf, semnalat cu o momâie din pietre. De acolo se deschid perspective largi către întreaga zonă. Se vede Rânca frumos colorată, Transalpina șerpuind spre Pasul Urdele, se văd Vf. Mohoru (2.337 m) și, în partea opusă, Vf. Cioara (2.146 m).

Merită cu prisosință efortul de jumătate de oră până aici. Unde mai pui că scapi și de furnicarul de mașini de pe Transalpina și te poți bucura în liniște de peisaje.

Drumuri însorite și cărări bătute!

Poate vrei să citești și:
Lacul Mija – cutia cu surprize din inima Parângului
De pe Transalpina până la Lacul Gâlcescu
Cheile Băniței și Peștera Bolii
Vârful Peleaga și Vârful Păpușa din Munții Retezat


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top