V-am tot „amenințat” cu un jurnal despre un city break în Bari dar drumurile și diversele activități pe care le-am avut în ultima vreme m-au împiedicat să duc acest jurnal la bun sfârșit. Așa că astăzi mi-am propus să nu mai amân și să mă apuc de treabă. Nu de alta, dar regiunea Puglia, căci despre ea o să vă povestesc astăzi, este una foarte potrivită pentru un city break de primăvară.
Noi am ales să vizităm această zonă a Italiei în perioada 4-7 mai anul trecut. Adică de vineri până luni. Am zburat cu Wizz Air și ne-am cazat în centrul orașului Bari, într-un apartament situat la 2 minute de Biserica Sfântul Nicolae.
Transferul de la aeroport
Am ajuns pe aeroportul din Bari vinerea după-amiaza și ne-am îndreptat direct către cazare. Deși în multe locuri citisem că stația de tren ar fi destul de departe de aeroport, noi am ales această variantă pentru a ajunge în oraș. Și nici măcar nu mi s-a părut că ar fi departe. Treci printr-un pasaj subteran și ajungi destul de repede pe peron.
Indiferent însă pentru care dintre mijloacele de transfer de la aeroport către oraș optați, puteți consulta programul acestora pe site-ul oficial.
Transportul în regiune
Prima întrebare pe care eu mi-am adresat-o când am mers în această zonă a fost dacă merită sau nu să închiriem o mașină. Ca de fiecare dată, răspunsul este: depinde ce îți dorești să faci.
Pentru noi varianta cea mai bună a fost să ne deplasăm cu mijloacele de transport locale. Ne-am ales cazare în centrul orașului, la distanță de aproximativ 1 kilometru de Gara Centrală, de unde aveam mijloace de transport către toate destinațiile pe care ne-am propus să le vizităm.
Uitându-mă în urmă, dacă ar fi să repet experiența, aș opta pentru aceeași variantă. Bari este un oraș mic dar destul de aglomerat, cu șoferi și pietoni care nu prea respectă regulile de circulație. Totul pare la mica înțelegere.
Dacă însă optați pentru închirierea unei mașini, luați în calcul cazarea în afara orașului sau într-o zonă un pic mai liniștită a acestuia.
Mâncarea
Ca de obicei în periplurile noastre prin afara țării, și de această dată am optat pentru închirierea unui apartament. Este varianta care pe noi ne avantajează cel mai mult. Pe de o parte pentru că găsești cu ușurință o cazare în centrul orașului la un preț decent. Pe de altă parte pentru că îți poți încropi un mic dejun ok, după propriile preferințe.
Ca să nu mai spun că ai la dispoziție un frigider în care să păstrezi niște fructe, un iaurt și câteva ingrediente pentru un sandviș pe care să-l iei la tine în zilele foarte aglomerate în care nu ai timp de un prânz la restaurant.
Ca atare, întotdeauna urmăresc și ce supermarketuri se găsesc în apropierea cazării pentru o aprovizionare rapidă cu de-ale gurii :). În acest caz, cel mai ok supermarket deschis până la ora 21.00 a fost Despar, situat lângă Gara Centrală. Mai exact fix în dreapta cum ieși din gară.
Locurile în care poți lua masa în oraș sunt numeroase. Ca de fiecare dată, noi ne-am ghidat după cât de mulți oameni erau la mese. Și credeți-mă că în unele locuri chiar se stă la coadă :)).
Feluri de mâncare tradiționale
Fiind o regiune săracă, bucătăria din Puglia este simplă, cu ingrediente puține și ieftine. Tradiționale sunt pastele orecchiette. Este imposibil să te plimbi prin Bari și să nu vezi mici „fabrici” de orecchiette și alte paste proaspete preparate la vedere. Femei corpolente stau pe scaun la vedere modelând pastele care ajung în farfuria ta.
Felul tradițional este orecchiette con cime di rapa, adică paste modelate în formă de ureche cu un sos făcut din inflorescențele frunzelor de gulie.
Puteți încerca și street food. Iar aici tradiționale sunt panzerotti, un fel de gogoși cu diverse umpluturi: legume de toate felurile, carne sau pește.
Dacă mergeți în Matera, puteți încerca și pâinea de Matera, făcută din grâu dur și cu formă țuguiată.
Locuri de văzut
Dacă optezi pentru un city break în regiunea Puglia, îți garantez că nu vei avea timp să te plictisești. Așa cum îți spuneam, noi am stat în Bari și de acolo ne-am deplasat către zonele învecinate.
Vineri am vizitat orășelul Polignano a Mare, cunoscut în principal prin plaja Lama Monachile sau Cala Porto, probabil cel mai fotografiat loc din oraș.
Sâmbătă am schimbat regiunea și am mers în Basilicata, unde am vizitat Matera, cunoscută pentru celebrele sale „sassi” – locuințele-peșteră evacuate abia în anii ’50 și intrate în patrimoniul UNESCO în 1993. În 2019, Matera este capitală culturală europeană.
Duminică am vizitat Alberobello, celebru prin căsuțele trulli, Locorotondo și Monopoli, în timp ce luni am făcut un scurt tur al orașului Bari.
Dar despre toate acestea vă voi povesti într-un jurnal separat. Așa că stay tuned!
Citește și:
4 locuri pe care să nu le ratezi în regiunea italiană Puglia
Matera – orașul în care timpul a stat în loc
Facebook Comments