Am plecat în Norvegia cu gândul că vom străbate kilometri întregi la pas prin munți. La fața locului însă planurile au suferit ceva modificări. Am făcut câteva trasee montane dar nu atât de multe precum intenționam. În schimb am străbătut sute de kilometri de drumuri spectaculoase cu mașina. Iar despre ele vă voi povesti în jurnalul de călătorie de astăzi.
Voi încerca să fac un top al acestor drumuri dar vă atrag atenția că este pur subiectiv și bazat doar pe ceea ce am văzut noi în această țară. Adică jumătatea de sud, care concentrează de altfel și cele mai multe astfel de drumuri. Orașul cel mai nordic atins de noi a fost Kristiansund. Pentru jumătatea de nord (cu Lofoten, Tromso sau Svalbard probabil vom reveni cu altă ocazie).
Așadar să bată tobele pentru primul și cel mai spectaculos drum parcurs de noi în Norvegia:
1. Sognefjellsvegen – pe acoperișul Norvegiei
Și eu și Silviu am căzut de acord că acesta este cel mai frumos drum parcurs de noi în Norvegia. S-a bătut strâns în preferințele noastre cu cel de pe locul 2. A câștigat prin sălbăticie și multitudinea de ghețari aflați la o aruncătură de băț.
Drumul leagă localitățile Lom și Gaupne și are în total 108 km. Ajunge la 1434 m altitudine și traversează cel mai înalt pas din nordul Europei. A fost inclus în Norwegian Scenic Routes pentru peisajele spectaculoase și sălbatice pe care le traversează în Parcul Național Jotunheimen.
Dacă intenționați să mergeți pe acest drum luați în calcul faptul că este închis din noiembrie până în mai. De asemenea, puteți face o pauză în localitatea Lom, unde se află una dintre cele 28 de biserici de lemn medievale – stavkirke.
Partea cu adevărat spectaculoasă a acestui drum începe de la punctul de belvedere Vegaskjelet și se cam termină la Nedre Oscarshaug. Punctul culminant este la Sognefjellshytta, unde se află o cabană dar și un traseu amenajat care te poartă mai aproape de ghețari.
Nouă ne-a plăcut foarte mult la Sognefjellshytta – unde este și cel mai înalt punct al acestui drum. Aici am văzut cea mai mare densitate de ghețari de până acum.
Următorul punct de belvedere după Sognefjellshytta este Mefjellet. Aici sunt amenajate niște sculpturi din piatră realizate de Knut Wold, prin care vezi munții ca printr-o fereastră. Pe noi nu ne-au impresionat foarte tare.
Ne-a plăcut însă un punct de belvedere mai puțin promovat și amenajat, situat după Mefjellet. Nu știu dacă se numește în vreun fel dar îl reperezi ușor pentru că e fix pe marginea drumului. De aici ai o vedere superbă asupra Sognefjellsvegen.
Dacă ați urmărit vreodată gimnastica ritmică, atunci probabil că și vouă o să vă evoce același lucru acest drum: o panglică mânuită artistic de o gimnastă.
Cu greu ne-am despărțit de acest drum și ne-a părut un pic rău că nu am avut mai mult timp să străbatem la pas potecile amenajate aici. Dacă vreți să vedeți cum a decurs pentru noi ziua în care am vizitat Sognefjellesvegen, urmăriți vlogul de mai jos:
2. Geiranger-Trollstigen – esența Norvegiei
Pe locul 2 în preferințele noastre este drumul Geiranger-Trollstigen care are în total 104 km și ajunge la 1038 m altitudine. Dacă vreți să îl parcurgeți, luați în calcul că Trollstigen este închis începând din octombrie și până în mai.
Trollstigen – Drumul Trolilor
Noi am plecat din Åndalsnes și am traversat mai întâi Trollstigen sau Drumul Trolilor. Acesta urcă în serpentine un întreg versant și trece pe lângă cascade învolburate care parcă se prăvălesc peste tine.
În partea de sus este amenajat un punct de belvedere care include o parcare gratuită, o zonă de restaurante, toalete și magazine de suveniruri. De asemenea, aici veți găsi și o pasarelă la capătul căreia se află o platformă de pe care poți admira tot Drumul Trolilor.
Priveliștile sunt superbe. Nu prea am cum să vi le descriu în cuvinte, așa că vă las să vedeți imaginile.
Fiordul Geiranger
Odată ajuns în vârful muntelui, drumul traversează un platou, după care coboară și iar urcă.
Și când zici că partea spectaculoasă s-a terminat, dai peste punctul de belvedere Ørnesvingen, de unde vezi aproape tot fiordul Geiranger. Acesta este cel mai renumit din Norvegia și inclus în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.
Noi am ajuns spre după-amiază și lumina nu era tocmai bună dar peisajul nu are cum să nu te impresioneze. Indiferent de perioada zilei în care ajungi aici.
De asemenea, ne-am rezervat și o croazieră pe fiord, de unde am văzut îndeaproape cascadele Dei Sju Systre (Seven Sisters), Friaren (The Suitor) și Brudesløret (The Bridal Veil). Toată aventura noastră din această zi o puteți urmări în vlogul de mai jos:
Din Geiranger ne-am continuat drumul către Langvatnet. Aici peisajul s-a schimbat și am avut parte de noi imagini spectaculoase. Și ca să prelungim senzațiile, am ales să urcăm și pe Dalsnibba, un drum cu plată care urcă până la 1500 m. A fost cel mai înalt punct în care am urcat cu mașina în Norvegia.
Dalsnibba
Drumul către Dalsnibba are 4,5 km și accesul costă 250 NOK (aproximativ 25 euro). La punctul de taxare nu am putut plăti decât cu cardul. La capătul lui, adică fix pe vârf, este amenajată o parcare destul de mare și o platformă – Geiranger Skywalk – de unde poți admira fiordul Geiranger și ghețarii din jur.
De aici am coborât spre lacurile Djupvatnet și Langvatnet. Este un roller coaster de imagini și senzații drumul acesta. Pentru că dacă pe Dalsnibba ești în vârful muntelui, lângă lacuri te simți ca la mare. Cu diguri, stăvilare, aer umed și o culoare de un albastru intens, lacurile acestea sunt o splendoare.
Și ca ziua să fie completă, când am ajuns la capătul drumului, la Hjelle Hotel, ne-a întâmpinat o altă imagine de vis.
3. Atlanterhavsvegen sau Atlantic Road – drumul peste ocean
Deși văzusem niște imagini spectaculoase cu Atlantic Road, acesta a ajuns abia pe locul 3 în preferințele noastre. Poate și pentru că lumina nu a fost foarte bună sau pur și simplu pentru că imaginile văzute de mine erau fie din dronă, fie cu valuri furioase care se loveau de poduri.
Cert este că drumul acesta ne-a plăcut, a intrat în topul preferințelor noastre, dar nu a fost atât de spectaculos pe cât mă așteptam eu să fie. În plus, probabil că ceva similar sau poate chiar și mai frumos găsești în Lofoten.
Atlantic Road are în total 36 km și leagă localitățile Kårvåg și Bud. Cea mai spectaculoasă parte este cea de 8,3 km care începe în localitatea Averøy și se întinde peste 7 poduri ce leagă între ele mai multe insulițe.
Având în vedere vântul puternic de aici, sunt momente în care drumul devine de-a dreptul periculos. Nu-i de mirare că a fost votat de mai multe ori printre cele mai periculoase drumuri din lume.
Merită să vă opriți la punctele de belvedere de pe drum și să parcurgeți traseele amenajate aici pentru a avea și o altă perspectivă asupra zonei.
Dacă nu aveți prea mult timp la dispoziție, v-aș recomanda traseul de pe insula Eldhusøya.
De aici veți putea admira cel mai cunoscut și fotografiat pod de pe Atlantic Road, Storseisundbrua.
Dacă sunteți pasionați de pescuit și aveți undițe la voi, vă puteți opri la Myrbærholmbrua, imediat după ce coborâți podul Storseisund. Aici sunt amenajate pasarele de o parte și de alta de unde puteți pescui.
Dacă vreți să vedeți vlogul din ziua în care noi am parcurs acest drum, dați click pe videoul de mai jos:
Cam așa arată top 3 drumuri spectaculoase din Norvegia în viziunea noastră. Voi l-ați parcurs pe vreunul dintre ele? Dacă da, spuneți-ne în comentarii care v-a plăcut cel mai mult sau ce alte recomandări aveți. Iar până data viitoare, stay tuned! Pentru că vă voi povesti despre traseele montane parcurse de noi în Norvegia.
Poate vrei să citești și:
Tot ce ai nevoie să știi pentru o vacanță în Norvegia
Top 5 lucruri de făcut vara în Norvegia
Cum ne-am planificat vacanța în Norvegia
Cele mai renumite drumeții din Norvegia
5 thoughts on “NORVEGIA: Top 3 drumuri spectaculoase”