Norvegia
Jurnal de Călătorie cu mașina Jurnal de Călătorie în

Cum ne-am planificat vacanța în Norvegia

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Norvegia este o țară mare. Iar dacă nu ai prea mult timp la dispoziție este greu să alegi ce să vezi și ce nu. Dar e un proces pe care merită să îl parcurgi înainte de a pleca la drum pentru că altfel riști să alergi dintr-o parte în alta și să nu te bucuri de peisaje așa cum ar merita.

În jurnalul de călătorie de astăzi mi-am propus să vă prezint vacanța noastră cu bune și mai puțin bune, în speranța că vă va ajuta în planificarea propriei voastre călătorii în Norvegia. Noi am ales să mergem în natură, așa că nu am vizitat orașele mari. Perioada aleasă de noi a fost 17-28 august 2021. Dar să nu mai lungesc vorba și să vă prezint vacanța pe zile.

ZIUA 1

Traseu: București – Garmo
Nr. de kilometri parcurși cu mașina: 452 km
Cazare: campingul Kvila Hytteutleie
Mâncare: cumpărături de la supermarket

Prima zi a fost dedicată drumului. Am avut zbor de dimineață de pe Otopeni și am ajuns pe aeroportul Oslo Sandefjord Torp la 10.00. De aici am mers către biroul Avis, unde aveam deja rezervată mașina pentru cele 11 zile pe care urma să le petrecem în Norvegia.

Deși pe site scria că ni se va opri garanție, la ghișeu singurii bani reținuți au fost echivalentul a 100 de euro pentru acoperirea taxelor de drum. Închirierea mașinii cu tot cu asigurare ne-a costat aproximativ 1000 de euro. Dezavantajul a fost că am făcut rezervarea cu 2 săptămâni înainte de a pleca și pe aeroportul Sandefjord nu sunt prea multe opțiuni.

De aici ne-am îndreptat spre nord, spre Parcul Natural Jotunheimen, unde aveam cazare pentru următoarele 2 nopți. Au fost circa 400 km parcurși cu mașina. Un drum destul de obositor și o experiență pe care cel mai probabil nu o s-o mai repet.

Spre seară am ajuns în Garmo, la campingul Kvila Hytteutleie. Am făcut rezervarea pe booking și am plătit 1550 NOK, adică aproximativ 155 euro pentru 2 nopți. La acest preț s-au mai adăugat 150 NOK, adică aproximativ 15 euro, pentru prosoape și lenjerie de pat.

Înainte de a ajunge în Garmo am trecut pe la supermarketul Kiwi din Vågåmo, de unde ne-am făcut câteva cumpărături pentru cină și mic dejun.

Căbănuța în care am stat noi avea chicinetă cu o plită electrică și un frigider micuț, precum și baie proprie cu boiler. Încălzirea se face cu ajutorul caloriferelor electrice. Camera avea paturi suprapuse, jos fiind un pat dublu, iar deasupra un pat simplu.

ZIUA 2

Traseu: Garmo – Spiterstulen și retur
Nr. de kilometri parcurși cu mașina: 47 km x 2
Drumeție: Spiterstulen – Galdhopiggen
Cazare: campingul Kvila Hytteutleie
Mâncare: cumpărături de la supermarket

A doua zi în Norvegia urma să urcăm pe cel mai înalt vârf din Scandinavia, Vf. Galdhopiggen cu altitudinea de 2469 m. Vremea era destul de proastă și se anunța ninsoare pe vârfuri dar am decis să încercăm totuși să urcăm. Așa că am mers cu mașina până la Spiterstulen, un complex turistic unde se află o cabană. Accesul se face pe un drum forestier destul de bun dar care cu câteva zile înainte fusese închis din cauza ninsorilor.

A fost prima și singura dată când am văzut reni în Norvegia. Ne-au ieșit pur și simplu în cale pe drumul spre Spiterstulen. Aici am lăsat mașina în apropierea cabanei și ne-am început drumeția. Era un traseu pe care noi îl estimam la 9 ore, cu o diferență de nivel de aproape 1400 m.

Spiterstulen

Traseul nu este foarte dificil dar urci continuu și în cea mai mare parte pe bolovani. Dificultatea pentru noi a fost dată de vreme. Până la un punct a plouat, după care ploaia s-a transformat în ninsoare. Era vânt, ceață și temperatura era destul de scăzută. Dezavantajul nostru a fost că nu ne-am luat mănușile de iarnă din țară, așa că ne-au înghețat mâinile destul de tare.

Iar în momentul în care am ajuns deasupra ghețarului Stygebrean, la altitudinea de 2050 m, am decis să ne întoarcem. Vântul bătea cu putere, iar pe vârfuri era deja furtună de zăpadă. Pe coborâre Silviu s-a accidentat la gleznă. Așa că am ajuns destul de târziu la cazare.

ZIUA 3

Traseu: Garmo – Åndalsnes
Nr. de kilometri parcurși cu mașina: 146 km
Cazare: Trollstigen Camping and Gjestegård
Mâncare: cumpărături de la supermarket

În această zi aveam planificată o tură pe Bessegen, o creastă spectaculoasă cu vedere spre două lacuri. Trebuia să luăm feribotul care să ne ducă la intrarea în traseu și să facem o drumeție de circa 7-8 ore. Din păcate, având în vedere că Silviu se resimțea după accidentarea la gleznă, am decis să renunțăm la această drumeție. În plus, nici vremea nu era foarte bună, cu vânt puternic și ceva ploaie.

Așa că am decis să mergem direct spre cazarea din ziua următoare: Trollstigen Camping and Gjestegård. Drumul a fost destul de anost până foarte aproape de Åndalsnes. Dar odată ce am intrat pe Romsdalsvegen peisajul s-a schimbat brusc. Drumul se strecoară printre versanți abrupți de pe care se prăvălesc zeci de cascade.

Singurul regret este că a plouat tot drumul și nu ne-am putut bucura de peisaje așa cum ne-am fi dorit.

Pentru cazarea la Trollstigen Camping and Gjestegård am plătit 1700 NOK, adică aproximativ 170 de euro, pentru 2 nopți. Ca și la Kvila, și aici am plătit separat lenjeria și prosoapele, adică 95 NOK de persoană, aproximativ 20 de euro 2 persoane.

La acest camping există un restaurant dar în perioada în care am fost noi era închis. Așa că, vrând-nevrând, am recurs tot la varianta mâncării din supermarket. Ne-am făcut cumpărăturile în Åndalsnes, la Bunnpris.

Campingul are atât căsuțe cu baie proprie și chicinetă dar și căsuțe cu baie comună. Noi am stat într-una cu baie și chicinetă. Ca și la Kvila, și aici am avut o plită electrică și un frigider mic. Apa caldă era de la boiler, iar încălzirea electrică.

Chiar din fața căsuței noastre aveam vedere directă către Rampestreken, de unde se vede orașul Åndalsnes și Romsdalsfjorden. Din păcate, în toate zilele în care noi am stat aici punctul de belvedere a fost în ceață, așa că nu am mai urcat până la el.

Tot din Åndalsnes se poate face drumeția pe creasta Romsdalssegen dar este destul de dificilă și expusă. Având în vedere circumstanțele dar și vremea proastă, noi nu am făcut această drumeție.

ZIUA 4

Traseu: Åndalsnes – Kristiansund – Atlantic Road – Rødven Stavkirke – Åndalsnes
Nr. de kilometri parcurși cu mașina: 292 km
Cazare: Trollstigen Camping and Gjestegård
Mâncare: Smia Fiskerestaurant din Kristiansund și supermarket

În cea de-a 4-a zi, în care ceața și ploaia nu ne-au părăsit, am decis să mergem pe Atlantic Road. Drumul din Åndalsnes inculde o trecere cu feribotul și una printr-un tunel pe sub fiord – Fannefjordtunnelen, care are 5 km.

Noi am făcut o oprire în orașul Kristiansund, supranumit și orașul celor 4 insule. Nu am vizitat toate insulele, ci ne-am oprit doar pe una dintre ele, unde am luat și prânzul la restaurantul pescăresc Smia. Aici ne-am luat meniul zilei, format dintr-o supă și un fel doi, pe care am plătit câte 300 NOK de persoană, adică aproximativ 30 de euro.

Noi am ales o supă de crustacee și o supă de cod cu somon afumat, iar la felul doi un fel de plachie de cod. Având deschidere la ocean, aici mâncărurile sunt în special pe bază de cod.

Atlantic Ocean Road este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Norvegia. Are 8,3 km și 7 poduri care conectează între ele mai multe insulițe din Oceanul Atlantic de la Averøy la Eide. Această secțiune face parte din The Atlantic Road Norwegian Scenic Route, care se întinde de la Kårvåg la Bud și are 36 kilometri lungime.

Cel mai emblematic și fotografiat pod de pe Atlantic Road sau Drumul Atlanticului este Storseisundbrua. Înainte de a ajunge la el există și un punct de belvedere, unde este amenajată o pasarelă circulară accesibilă pietonal – Eldhusøya.

Storseisundbrua

După ce am traversat Drumul Atlanticului ne-am îndreptat către biserica stave din Rødven. Din păcate nu am putut să o vedem decât pe dinafară, deoarece era deschisă doar în perioada 15 iunie – 15 august.

ZIUA 5

Traseu: Åndalsnes – Trollstigen – Geiranger – Dalsnibba – Hjelle
Nr. de kilometri parcurși cu mașina: 136 km
Cazare: Hjelle Hotel
Mâncare: Hjelle Hotel

Ziua a 5-a avea să ne aducă în sfârșit soare dar și peisaje spectaculoase. Am plecat de la campingul Trollstigen, situat foarte aproape de intrarea pe Drumul Trolilor. Acest drum, alături de Drumul Atlanticului, face parte dintre cele 18 drumuri panoramice norvegiene despre care am scris mai multe în jurnalul anterior.

Trollstigen sau Drumul Trolilor are 9 km și urcă abrupt un întreg versant până la un punct de belvedere unde este amenajată o parcare gratuită destul de mare și pasarele și platforme de unde poate fi văzut drumul de sus. Este spectaculos pentru că trece printre cascade, iar la începutul verii acestea pot avea un debit foarte mare.

De la Trollstigen ne-am îndreptat spre fiordul Geiranger, drumul care include o trecere cu feribotul. Înainte de a ajunge în Geiranger ne-am oprit la un punct de belvedere – Ørnesvingen- de unde am putut admira fiordul de sus.

În Geiranger ne-am lăsat mașina în parcarea gratuită din port și am făcut o croazieră de tip fjordsafari cu o șalupă rapidă RIB, pentru care am făcut rezervare încă din țară. Se poate însă achiziționa croaziera și la fața locului.

De aici am plecat spre Dalsnibba, un drum cu plată care te urcă până la 1550 m altitudine și unde este amenajată o platformă din sticlă Geiranger Skywalk. Drumul costă 250 NOK, adică aproximativ 25 euro, și are 4,5 km.

De la Dalsnibba am coborât pe același drum și am mers spre Hjelle Hotel, unde am stat o noapte. Aici am plătit 1233 NOK, adică aproximativ 123 euro. Cina am luat-o la restaurantul hotelului și ne-a costat 485 NOK de persoană, adică aproape 100 de euro 2 persoane. Meniul a fost fix, singura alegere fiind între carne și pește la felul doi. Acesta a inclus o supă cremă de țelină cu măr, păstrăv somonat cu legume coapte sau vită cu legume coapte și la desert un cheesecake cu înghețată. Apa a fost din partea casei, iar băuturile alcoolice contracost.

Dimineață am avut micul dejun inclus, sub formă de bufet. A fost destul de diversificat și cu această ocazie am gustat și brânza maro – brunost – o specialitate norvegiană.

Hotelul este foarte frumos amplasat, pe malul lacului Oppstrynsvatnet, înconjurat de ghețari. Camera nu este foarte dotată dar ai strictul necesar pentru o noapte.

Vedere de la Hjelle Hotel

ZIUA 6

Traseu: Hjelle – Loen – Lom – Sognefjellsvegen – Aurland
Nr. de kilometri parcurși cu mașina: 370 km
Cazare: Winjum Apartments Aurland Stegastein
Mâncare: Vangsgaarden GastroPub

De la Hjelle Hotel am plecat spre Loen, unde am urcat cu mașina pe un drum îngust până la Opheim, un punct de belvedere de unde am putut admira o parte din Nordfjord, cel mai lung fiord din Norvegia.

De aici am mers până la capătul orașului Loen, apoi ne-am întors și am mers spre Lom.

Popas între Loen și Lom

Aici am vizitat biserica stave din oraș, unde am plătit taxă de intrare de 95 NOK de persoană, adică aproximativ 2 euro pentru 2 persoane. Tot în Lom există și o brutărie renumită, cu multe sortimente de pâine dar și produse de patiserie. Le-am încercat și noi dar nu ne-au dat pe spate.

Din Lom ne-am îndreptat apoi spre Sognefjellsvegen, drum panoramic care urcă până în cel mai înalt pas din Norvegia – Bøverdalen, 1424 m altitudine.

Drumul este foarte frumos și te poartă printre lacuri și ghețari. Cel mai mult ne-a plăcut la punctul de belvedere de la cabana Sognefjellshytta, unde este amenajată o potecă tematică de 1 km care înconjoară lacul și oferă priveliști spectaculoase către ghețari.

De la Gaupne, unde se termină acest drum panoramic, și până în Aurland noi am avut o trecere cu feribotul și am traversat cel mai lung tunel din lume, Lærdal Tunnel, care are 24,5 km.

Seara ne-am cazat la Winjum Apartments, într-un apartament cu două dormitoare, deasupra fiordului Aurland. Și pentru că am ajuns târziu, am luat cina la Vangsgaarden GastroPub, pe malul fiordului. Aici am plătit pentru un fel de mâncare aproximativ 300 NOK, adică undeva la 30 de euro de persoană.

Apartamentul a costat 1216 NOK, adică aproximativ 120 de euro pe noapte. Punctul forte a fost însă balconul, cu vedere spre fiordul Aurland.

ZIUA 7

Traseu: Aurland – Stegastein – Flam – Undredal – Cascada Skjervsfossen – Cascada Voringsfossen – Tyssedal
Nr. de kilometri parcurși cu mașina: 260 km
Drumeții: cascada Brekkefossen din Flåm și cascada Voringsfossen prin valea Måbødalen
Cazare: Fjordshelter – Cozy townhouse
Mâncare: cumpărături de la supermarket

Și aceasta a fost o zi plină. Am plecat de dimineață cu mașina spre Stegastein, un punct de belvedere amenajat deasupra fiordului Aurland. De aici se poate continua drumul pe munte dar noi ne-am întors pentru că voiam să trecem și prin Flåm. Aici am vizitat portul, după care ne-am îndreptat spre cascada Brekkefossen.

Traseul începe cam la 1,5 km de port și se poate merge cu mașina până într-o parcare gratuită amenajată aproape de intrarea în traseu. Poteca are 1 km dus-întors dar diferența de nivel este de 150 m. Se urcă destul de abrupt, pe trepte amenajate din pietre.

Cascada nu este foarte spectaculoasă dar vederea asupra fiordului Aurland și a orășelului Flåm merită efortul de a urca până la ea.

De aici ne-am îndreptat către Undredal, unde este o altă biserică stave medievală foarte frumoasă. Este singura albă din câte am văzut noi și cea mai mică. Nu am putut s-o vizităm însă și pe interior pentru că trebuia să fi făcut programare.

Norvegia

De la Undredal am mers către cascada Skjervsfossen. Mai întâi am văzut-o de la bază, unde ai și cea mai frumoasă priveliște, apoi am urcat în partea de sus și am mers la cele 2 puncte de belvedere amenajate aici. Cascada este frumoasă dar nu merită un drum special până acolo.

Skjervsfossen

De la Skjervsfossen ne-am îndreptat spre celebra Voringsfossen, cu o cădere de apă de 182 m și un debit impresionant chiar și vara. Noi am ales să o vedem atât din vale, unde ajungi pe un traseu de 1,7 km, cât și de sus, de pe platoul Hardangervidda, de la Hotel Fossli unde sunt amenajate poduri și puncte de belvedere.

Intrarea în traseu către Voringsfossen începe de la Storegjel, un popas amenajat la ieșirea (cum am venit noi) din Måbøtunnelen. Parcarea este destul de mică și nu cred că încap mai mult de 15 mașini. O parcare mai mare este amenajată la Fossatromma, dar de acolo și până la intrarea în traseu trebuie să parcurgi drumul pe jos. Adică vreo 2 km doar dus.

Traseul către Voringsfossen este aproape exclusiv pe bolovani, care mai de care mai alunecoși, așa că e nevoie de încălțăminte de hiking. Din păcate, podul peste râu, care te duce mai aproape de cascadă a fost închis din cauza numeroaselor viituri, așa că nu am putut să ajungem până la baza cascadei.

După ce am încheiat drumeția, am mers cu mașina până la Hotel Fossli, ca să vedem cascada Voringsfossen și de sus. Aici există o parcare destul de mare și gratuită, unde puteți lăsa mașina pentru a porni în explorare pe jos.

Sunt amenajate mai multe puncte de belvedere asupra cascadei și văii Måbødalen, foarte spectaculoase. De asemenea, există și un pod care leagă zona aceasta de Vøringfoss Cafeteria (Fossatromma) și care trece peste cascadă. Deși peisajele sunt impresionante, amenajările parcă sunt prea intruzive în mediu. Sau cel puțin așa ni s-au părut nouă.

De la Hotel Fossli am plecat spre locul de cazare, o căsuță situată în Tyssedal. Pentru că am ajuns destul de târziu, n-am mai găsit deschis supermarketul din oraș, așa că am fost nevoiți să mergem în orașul vecin, Odda, pentru cumpărături. Aici am găsit un supermarket Bunnpris destul de mare, deschis până la ora 22.00.

Căsuța în care ne-am cazat ne-a costat 1764 NOK pentru două nopți, adică aproximativ 180 de euro. Era o casă veche situată într-un cartier liniștit și foarte frumos. Din păcate însă casa era destul de prost întreținută și cam multă mizerie. Deși dotată cu tot ce-i trebuie, bucătăria era abia funcțională, cu ustensile de multe ori murdare sau chiar tigăi ruginite. Neștiind situația, ne-am luat niște carne și pește pe care să le punem la cuptor însă am avut surpriza să constatăm că în miezul nopții s-a declanșat alarma.

Inițial nu știam ce s-a întâmplat dar cercetând cu atenție am identificat problema și am repornit curentul electric de la panou. A fost o întreagă aventură, mai ales că era aproape de miezul nopții și nu prea ne venea să-l sunăm pe proprietar.

ZIUA 8

Traseu: Tyssedal – Mågelitopp
Nr. de kilometri parcurși cu mașina: 10,6 km x 2
Drumeții: Trolltunga sau Limba Trolului
Cazare: Fjordshelter – Cozy townhouse
Mâncare: cumpărături de la supermarket

Ziua aceasta a fost dedicată drumeției către Trolltunga sau Limba Trolului. Ca să scutim diferența de nivel dar și de timp și energie, noi am mers cu mașina până la ultima parcare, P3 Mågelitopp, de unde începe traseul către Trolltunga.

Trolltunga

Parcarea este destul de mică (încap doar 30 de mașini) și de cele mai multe ori este nevoie de rezervare prealabilă, pentru că se închide în momentul în care atinge capacitatea maximă. Noi am rezervat locul pe site. Prețul a fost de 600 NOK pe zi, adică aproximativ 60 de euro, la care s-a adăugat taxa de drum de 200 NOK (aproximativ 20 de euro).

Singurul dezavantaj este că panta e foarte înclinată, iar drumul destul de îngust. Este însă asfaltat până sus. Ce m-a pus pe mine în gardă a fost însă avertizarea că pot interzice accesul vehiculelor necorespunzătoare. Noi aveam însă un Volkswagen Polo și n-am avut niciun fel de problemă. De asemenea, interzis accesul vehiculelor care depășesc 2 m în înălțime.

Accesul, chiar și cu rezervare se face între orele 6.30-11.00 (în perioada 4 iunie-31 august), 7.00-10.00 (1-19 septembrie) și 8.00-10.00 în perioada 20-26 septembrie dar doar cu plata la barieră. În 2021 drumul a fost deschis între 4 iunie și 26 septembrie.

Mai există o parcare aici, P2, care costă 500 NOK pe zi și unde nu este nevoie de rezervare. De aici însă și până la P3 este o diferență de nivel de 400 m.

Drumeția până pe Trolltunga nouă ne-a luat 9 ore dus-întors și are 20 km din parcarea P3 Mågelitopp. Dar având în vedere că Silviu încă avea probleme cu glezna, am mers destul de încet. Vezi în vlogul de mai jos tot traseul parcurs de noi, precum și imagini de la cazare.

Seara ne-am cazat în aceeași căsuță din Tyssedal.

ZIUA 9

Traseu: Tyssedal – Låtefossen – Røldal – Preikestolen BaseCamp
Nr. de kilometri parcurși cu mașina: 210 km
Drumeții: Preikestolen
Cazare: Preikestolen BaseCamp
Mâncare: Preikestolen BaseCamp

Dimineața am plecat din Tyssedal iar în drum ne-am oprit la cascada Låtefossen. Cascada este chiar pe marginea drumului și este o cascadă dublă. Are un debit destul de mare și de multe ori, la începutul verii, stropește până pe șosea.

Vezi aici vlogul din această zi:

De aici am plecat spre Røldal, unde am vizitat o altă biserică de lemn stave. Biserica este destul de mică dar foarte frumoasă pe interior. De obicei sunt tururi ghidate care permit vizitarea bisericii dar având în vedere că mai aveam de așteptat o oră până la următorul tur ne-au permis accesul pentru câteva minute doar pentru a arunca o privire :).

De la Røldal ne-am îndreptat spre Preikestolen BaseCamp, drum care include o trecere cu feribotul. Aici ne-am și cazat o noapte la Mountain Lodge într-o cameră foarte mică dar cam cu tot ce-ți trebuie. Am plătit 1688 NOK, adică aproximativ 170 de euro, pentru o noapte de cazare care a inclus micul dejun și parcarea. Dacă nu aveți cazare la camping, parcarea costă 250 NOK pe zi, adică aproximativ 25 de euro.

Noi am ajuns destul de târziu la cazare, așa că înainte de a pleca pe traseu ne-am interesat până la ce oră putem lua cina. Am găsit niște domnișoare foarte amabile care ne-au propus să comandăm dinainte ce vrem să mâncăm și ne-au oprit ele porțiile până la ora 22.00 când am ajuns înapoi în camping. Restaurantul se închidea la 23.00 dar bucătăria era deschisă doar până la 21.00. Noi am comandat câte o supă cremă de sparanghel (110 NOK de persoană), eu păstrăv somonat cu legume (cartofi și anghinare) și sos (265 NOK), iar Silviu și-a luat chifteluțe tradiționale cu gem și legume (235 NOK). La desert ne-am luat câte un porridge de rubarbă (75 NOK de persoană). Iar băuturi cred că nu ne-am luat.

Micul dejun a fost de tip bufet și s-a servit între orele 7.00-10.00.

Ce mi-a plăcut aici a fost comunicarea foarte bună, accesul pe bază de cod și amabilitatea personalului. E o adevărată industrie acolo și totul merge ceas. Sau cel puțin așa a fost în cazul nostru.

Revenind la traseu, pentru că ne-am asigurat cina pentru seara respectivă, am decis să facem drumeția atunci și să nu o lăsăm pe a doua zi. Am intrat în traseu pe la 18.00 și am terminat la 22.00. Am făcut 4 ore dus-întors pe o distanță de 8 km și o diferență de nivel de 460 m.

ZIUA 10

Traseu: Preikestolen BaseCamp – Kjerag Parking – Sirdal Høyfjellshotell
Nr. de kilometri parcurși cu mașina: 160 km
Drumeții: Lacurile Langavatn și Akslaratjorna
Cazare: Sirdal Høyfjellshotell
Mâncare: Sirdal Høyfjellshotell

De la Preikestolen BaseCamp am plecat spre Kjerag cu gândul să facem traseul către Kjeragbolten, celebrul bolovan suspedat între stânci. Inițial Waze-ul ne-a dus spre Lysefjorden, fiind cel mai scurt drum. Aici ar fi trebuit să traversăm cu feribotul tot fiordul. Din păcate însă sunt doar 2 curse pe zi pentru că e un operator privat. Așa că ne-am întors și am ales o variantă ocolită care a inclus și ea un feribot dar pe o distanță mult mai mică.

De aici am mers direct spre parcarea Kjerag, unde am plătit 300 NOK, adică echivalentul a 30 de euro. Ne-am echipat și hai să urcăm. Vremea era perfectă pentru hiking dar traseul destul de abrupt. Cum Silviu încă avea probleme cu glezna, am decis să ne întoarcem ca să nu riște o accidentare mai gravă.

Dar parcă era prea frumos și afară și pe drumul spre Kjerag cât să nu profităm de vreme. Așa că am decis să facem un traseu mai scurt și mult mai ușor pe la lacurile Langavatn și Akslaratjorna. Peisajele sunt foarte frumoase și a fost mai mult o plimbare.

Norvegia
Langavatn

Seara ne-am cazat la Sirdal Høyfjellshotell, unde am plătit 1590 NOK pentru o noapte cu mic dejun inclus, adică aproximativ 160 de euro. Cina am luat-o tot la hotel și ne-a costat aproximativ 900 NOK (90 de euro) un starter, câte un fel de mâncare și o sticlă mică de cidru. Eu mi-am luat somon, iar Silviu și-a luat ceva pe bază de obraji de vită foarte gustos.

ZIUA 11

Traseu: Sirdal Høyfjellshotell – Heddal – Larvik
Nr. de kilometri parcurși cu mașina: 453 km
Cazare: Tollgaarden Gjestegaard
Mâncare: Restaurant Bedehuset

Ziua aceasta a fost una de tranzit pentru că trebuia să ne apropiem de Oslo. Am plecat din Sirdal și ne-am îndreptat spre Heddal. Aici am vizitat biserica de lemn stave – cea mai mare astfel de biserică din Norvegia – și muzeul în aer liber, un fel de muzeu al satului.

Norvegia

Seara ne-am cazat la Tollgaarden Gjestegaard, un apartament situat în Larvik cu o curte foarte frumoasă. Cazarea ne-a costat 1350 NOK pentru o noapte, adică aproximativ 135 de euro. Cina am luat-o la un restaurant din apropiere, Bedehuset. Aici ne-am luat meniul zilei cu o supă, un fel principal și un desert plus un pahar de vin pentru Silviu și am plătit aproximativ 1000 NOK, adică 100 de euro. Micul dejun l-am improvizat în apartament.

În ziua următoare aveam zborul spre casă de pe aeroportul Oslo Sandefjord Torp. Din Larvik și până la aeroport aveam de parcurs doar 24 km.

Ce aș schimba la această vacanță

În primul rând nu aș mai alege să aterizez la Oslo, mai ales că noi nu aveam de gând să vizităm orașul. Aș alege un aeroport mai în nord sau cel mult Bergen. Așa aș scuti 2 zile de drum destul de anost, timp pe care l-aș aloca pentru Lofoten, spre exemplu.

Nu aș mai face drumeția pe Galdhopiggen pentru că nu pot să spun că peisajul este chiar atât de spectaculos. În schimb aș opta pentru Bessegen și Romsdalssegen.

Poate aș alege și luna iulie în loc de august deși vreme în Norvegia este destul de capricioasă. Iar atunci când vorbim de hiking, ți se pot anula planurile peste noapte.

Cam asta a fost vacanța noastră în Norvegia. Sper să vă servească drept inspirație și, dacă ajungeți, aștept impresiile voastre. Până data viitoare stay tunned pentru că voi reveni cu detalii despre drumeții.

Poate vrei să citești și:
Tot ce ai nevoie să știi pentru o vacanță în Norvegia
Top 5 lucruri de făcut vara în Norvegia
Top 3 drumuri spectaculoase în Norvegia
Cele mai renumite drumeții din Norvegia


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

6 thoughts on “Cum ne-am planificat vacanța în Norvegia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back To Top