Norvegia
Drumeții Jurnal de Călătorie cu mașina Jurnal de Călătorie în

Tot ce ai nevoie să știi pentru o vacanță în Norvegia

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
 •  
 •  

Norvegia era de multă vreme pe lista mea de țări pe care îmi doream să le vizitez. Iar anul acesta i-a venit rândul. Am fost în a doua parte a lunii august și am petrecut aici 11 zile. Am făcut un road trip de 3000 km în jumătatea centrală și de sud a țării. Obiectivul era să facem câteva trasee de hiking, să vedem fiorduri, ghețari și tot ce are de oferit Norvegia în ceea ce privește natura. Ceea ce am și făcut.

Punct de belvedere asupra fiordului Geiranger

Cum îți planifici bugetul în Norvegia

În primul rând, Norvegia nu face parte din UE și, prin urmare, nici din zona euro. Ca atare, moneda națională este coroana norvegiană, prescurtată NOK. Pentru o conversie rapidă, 10 NOK = 1 euro. Iar dacă facem conversia în lei, 10 NOK = 5 RON.

Norvegia este o țară scumpă și este foarte dificil să călătorești low budget dacă nu ești backpacker. O variantă mai accesibilă ca preț este să mergi probabil cu o agenție sau cu un grup de prieteni. Noi am găsit multe locuri de cazare care se pretau pentru grupuri.

Ca să vă faceți o idee, prețurile la cazare pornesc undeva de pe la 80 euro pe noapte pentru o căsuță/apartament cu baie proprie și 120 euro pe noapte cu mic dejun inclus la hotel.

Concluzia noastră este că varianta cea mai bună pentru 2 persoane este hotelul, acolo unde este posibil. În cazul nostru au fost zone unde nu am avut de ales decât campinguri.

Campingul Trollstigen

Prețurile la mâncare iarăși nu sunt de neglijat. Un fel de mâncare (o carne/pește cu garnitură) costă undeva la 30 euro. O cină cu supă, fel principal și desert este cam 50 euro de persoană. Apa este de obicei din partea casei, iar băuturile sunt foarte scumpe. De exemplu, cea mai ieftină bere (la draft) la restaurant/cafeterie este 10 euro. Cam la fel este și un pahar de vin. În supermarket o doză de bere este undeva la 3 euro.

Ce ar trebui să luați în calcul dacă mergeți în Norvegia este faptul că nu prea aveți nevoie de numerar. Noi am plecat de acasă cu 10.000 NOK și ne-am întors cu mare parte din ei înapoi. Am plecat cu suma aceasta pentru că pe Booking (unde ne-am făcut noi rezervările) se specifica la unele unități de cazare că nu se poate plăti decât la fața locului în numerar. În realitate ne-au retras banii de pe card cu 1-2 zile înainte de a ajunge.

În foarte multe locuri ne-am lovit de refuzul de a primi numerar, inclusiv la restaurante, hoteluri și obiective turistice. Nu mai zic de benzinării, unde de multe ori nu exista personal și singura variantă era să plătești cu cardul.

Roaming-ul în Norvegia

Tot pentru că nu face parte din UE, în Norvegia nu beneficiezi de facilitățile din spațiul european. Ca atare, dacă vrei să folosești traficul de date va trebui să iei calcul variante de roaming cât mai accesibile.

Noi suntem pe rețeaua DIGI și am avut costuri destul de mici. Pentru apeluri locale 0,015 euro, iar pentru traficul de date 0,0008 euro/MG. Pentru alte rețele este posibil să existe opțiuni extra, așa că cel mai bine vă interesați la compania de telefonie.

Desigur, poți folosi și rețelele WiFi de la cazare dar nouă ni s-a întâmplat de multe ori să funcționeze prost spre deloc.

Cum ajungi în Norvegia

Noi am ales un zbor direct, cu Wizz Air, care a aterizat pe aeroportul Sandefjord, foarte mic și cu puține facilități în privința închirierii de mașini. O altă variantă low cost ar fi Blue Air, care aterizează pe Gardermoen – aeroportul internațional din Oslo.

Dacă ar fi să repet experiența, probabil că aș alege un aeroport fie în vest (Bergen), fie în nord (Trondheim), chiar dacă zborul ar fi cu escală. Pe noi nu ne-a avantajat deloc aterizarea la Oslo, întrucât am avut de parcurs mulți kilometri cu mașina până în zonele pe care ne doream să le vedem.

Alte variante de a ajunge în Norvegia sunt cu mașina proprie sau autorulota. Dar pentru asta îți trebuie foarte mult timp la dispoziție. Dacă mergi cu autorulota ai însă multe facilități la dispoziție – campinguri și spații special amenajate pentru autorulote.

O altă variantă ar fi să ajungi pe mare. Dar din România este destul de complicat (poate cel mult o croazieră).

Cum te deplasezi în Norvegia

Noi am ales să mergem cu avionul până în Oslo – Sandefjord iar de acolo să închiriem o mașină.

Având în vedere că ne-am hotărât foarte târziu să plecăm în această vacanță, prețul de închiriere a mașinii a fost destul de mare. Pentru 11 zile, doar închirierea mașinii cu asigurare, ne-a costat aproximativ 1000 de euro la Avis. Dacă vă hotărâți din timp, este posibil să găsiți prețuri mult mai bune. În plus, sunt mai multe firme de închiriere auto pe aeroportul Gardermoen decât pe Sandefjord.

Noi am optat pentru o mașină din clasa economic și am primit un Volkswagen Polo pe benzină și cutie automată, care și-a făcut perfect treaba pe drumurile înguste și pantele destul de înclinate din Norvegia.

Mașina închiriată de noi

Aveți grijă că multe firme au limită de kilometri, așa că, dacă aveți de gând să mergeți mult cu mașina, luați în calcul și acest aspect. În schimbul unei anumite sume de bani puteți opta pentru număr de kilometri nelimitat.

Avantajul unei mașini închiriate este că are deja montat un autopass (un dispozitiv electronic lipit pe parbriz în partea de sus). Acesta înregistrează costurile pentru toate trecerile cu feribotul sau drumurile cu taxă. Iar firma de închiriere contorizează prețurile și îți retrage de pe card suma necesară, fără să fie nevoie ca tu să faci ceva în mod special.

Dacă mergeți cu mașina proprie, găsiți mai multe informații AICI.

În ceea ce privește prețurile la benzină, acestea sunt cam cu 10-15% mai mari decât în restul Europei, ajungând la 1,8-1,9 euro per litru.

Drumurile în Norvegia

Dacă mergeți cu mașina, ceea ce trebuie să luați în calcul este că distanțele în Norvegia sunt foarte mari, iar drumurile sinuoase și în pantă. Infrastructura este însă foarte bună. Sunt multe tuneluri și feriboturi care scurtează mult distanțele. Iar prețurile nu sunt exorbitante. Spre exemplu, noi am plătit pe taxele de drum undeva la 150-160 de euro cu mers pe autostradă, tuneluri, feriboturi și alte drumuri cu taxă.

Pe lângă distanțele mari, există și limite de viteză mult mai mici decât în restul Europei. De exemplu, pe autostradă viteza maximă este 110 km/h. Pe drumurile naționale cu două benzi 90 km/h, iar pe cele cu o singură bandă 80 km/h sau 70 km/h. Prin majoritatea tunelurilor se circulă cu 70 km/h. În localități restricțiile de viteză sunt de 60-50 km/h.

Ce mi-a plăcut însă în mod deosebit la drumurile din Norvegia a fost preocuparea pentru siguranță. Sunt multe drumuri de munte înguste, unde nu are loc decât o singură mașină. Cu toate acestea, sunt alveole dese în care te poți retrage astfel încât situațiile în care ajungi față în față cu cel din sens opus sunt destul de rare.

Sognefjellsvegen

Pe drumurile cu o singură bandă, acolo unde se face drum spre stânga, iarăși sunt alveole astfel încât să nu se creeze ambuteiaje.

Tunelurile lungi, de peste 10 km, au amenajate zone luminate cu leduri colorate, astfel încât să „spargă” monotonia și să reducă numărul accidentelor.

Tunel luminat cu leduri

Și, ca fapt, divers, aici am văzut pentru prima dată tuneluri cu sensuri giratorii.

Sens giratoriu în tunel

De asemenea, ca să nu se creeze cozi lungi la feriboturi, care să încurce circulația, au fost create culoare, numeroate cu 1, 2, 3 ș.a.m.d. Acestea se ocupă în ordine. Adică mai întâi primul, pe urmă al doilea și restul. Iar urcarea pe feribot se face în ordinea culoarelor.

Așteptând urcarea pe feribot

Parcările în Norvegia

În afară de parcările la obiectivele turistice cunoscute, care sunt foarte scumpe, în rest prețurile la parcări sunt destul de accesibile sau chiar gratis.

Prețuri mari sunt la: Trolltunga, unde noi am plătit 80 euro pentru parcarea de sus, Preikestolen (25 euro) și Kjerag (30 euro). Surprinzător, la fiordul Geiranger și la cascada Voringfossen parcarea a fost gratuită.

În orașe poți parca gratuit în anumite intervale orare (în general după amiaza până în ora 16.00 și, uneori, 18.00) în parcările de reședință. Cutuma este să lași pe bord fie un cartonaș sub formă de ceas (se găsesc de cumpărat), fie o hârtie pe care notezi tu cu pixul ora la care ai parcat.

Pe drumurile naționale sunt multe locuri de popas amenajate cu puncte de belvedere și toalete. Pe drumurile care fac parte din Norwegian Scenic Routes găsești de multe ori unele dintre cele mai surprinzătoare toalete, amenajate cu belvedere :). Și toate sunt gratuite și foarte curate. Doar la Geiranger am văzut toaletă cu plată.

Când să mergi în Norvegia

Aici depinde foarte mult ce vrei să faci și să vezi în Norvegia. Dacă vrei să vezi aurora boreală, cel mai bine este să mergi în nord, în perioada septembrie-aprilie. Cele mai bune luni sunt sfârșit de septembrie, octombrie, februarie și martie. Aurora boreală este însă destul de imprevizibilă și depinde mult de vreme (și de noroc ☺).

Dacă vrei să vezi soarele de la miezul nopții, atunci trebuie să mergi tot în nord, în lunile iunie-iulie.

Dacă vrei să vezi peisaje, să faci hiking și să nu suferi (prea tare) de frig, atunci cele mai bune luni sunt iulie și august. În această perioadă sunt deschise și cele mai multe drumuri de munte.

Chiar dacă mergi vara, nu uita să-ți pui în bagaje haine groase. Pe lângă o geacă de tip windstopper care te protejează de vânt, ia-ți și ceva de ploaie dar și cel puțin un pulover. Chiar dacă ziua poate să fie destul de cald, dimineața și seara este frig, mai ales în zonele montane. Mult mai frig decât la noi. Iar dacă mai și plouă, temperaturile scad destul de mult.

În plus, așteaptă-te la vreme noroasă și ploioasă chiar și în miezul verii. Noi am avut noroc de 8 zile cu soare și 3 cu ploaie (iar pe munte chiar ninsoare și viscol) în august.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cum să-ți planifici vacanța în Norvegia, te invit să urmărești videoul de mai jos:

Stay tuned pentru că în zilele următoare voi veni cu noi detalii despre vacanța noastră în această țară.

Poate vrei să citești și:
Top 5 lucruri de făcut vara în Norvegia
Top 3 drumuri spectaculoase în Norvegia
Cum ne-am planificat vacanța în Norvegia
Cele mai renumite drumeții din Norvegia


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
 •  
 •  

Facebook Comments

8 thoughts on “Tot ce ai nevoie să știi pentru o vacanță în Norvegia

 1. Pentru doritorii de drumetii o informatie : distanta pe indicatoarele de traseu pe munte este afisata in KM si nu in ore cum suntem noi obisnuiti in RO, poate fi dificil de aproximat.
  Ca si impresie generala o zi de vara in aceasta tara poate sa aiba mai mult de 24 de ore ! pentru ca se intuneca rar.

 2. Buna Iulia, felicitari pt blog. Iti mai amintesti , masina ai inchiriat-o in Norvegia cu card de debit sau era obligatoriu un card de credit?

  1. Bună, Sergiu! Mulțumesc :). Noi am folosit card de credit. La Avis se poate însă și cu card de debit (sau cel puțin în 2021 se putea). Condiția este să le prezinți biletul de întoarcere, care să coincidă cu ziua de retur a mașinii. Acestea sunt precizările pe care le-am primit atunci pe mail: „When using debit cards at airport locations, proof of a return flight that coincides with the rental must be shown.”

   Poate pentru că am folosit cardul de credit, nouă nu ne-au blocat nicio garanție, așa cum era precizat pe site. Ne-au oprit doar 100 de euro pentru taxele de drum. Ulterior, pentru că noi am depășit această sumă, ne-au retras diferența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back To Top