Nu mai fusesem în zona Bran-Moieciu de ceva timp. Mi se părea că nu prea ai ce face acolo. Până când, la sfârșitul lui noiembrie 2020, Silviu a descoperit site-ul Centrului de Ecologie Montană. Iar aici, 9 trasee ecoturistice.
Așa că, în weekendul cu 1 Decembrie, ne-am luat cazare în Moieciu de Sus și am plecat în explorarea primelor trasee ecoturistice din această zonă. Ulterior, am profitat și de alte jumătăți de zi petrecute în zonă pentru noi astfel de trasee.
Ce ar trebui să știi despre traseele ecoturistice din zona Bran-Moieciu
Ecoturismul este o formă de turism în care principala motivaţie a turistului este observarea și aprecierea naturii şi a tradiţiilor locale legate de natură. Potrivit Asociației de Ecoturism din România (AER), ecoturismul grupează o gamă largă de activități bazate pe natura sau pe cultura locală din zone situate în interiorul sau în apropierea ariilor naturale protejate.
Acestea includ: drumeții, observarea florei și faunei, cicloturism, călărie, tururi culturale, activități pe apă, activități de iarnă (schi de tură, drumeție pe rachete de zăpadă, plimbări cu sania), tururi foto ori turism gastronomic. Cu alte cuvinte, de toate pentru toți.
În zona Bran-Moieciu sunt amenajate 9 trasee ecoturistice, marcate cu omuleți (așa cum se vede în partea dreaptă a hărții de mai jos). Sunt trasee circulare, care durează între 2h (cele mai scurte) și 4-5h (cele mai lungi).
Sunt destul de ușoare și pot fi parcurse aproape de oricine are chef de un pic de plimbare. De asemenea, sunt accesibile în orice anotimp.
Îmi trebuie echipament special pe traseele ecoturistice?
Și da și nu :)). Adică nu ai nevoie neapărat de bocanci. Dar niște încălțări impermeabile și care să reziste la noroi (mai ales dacă mergi primăvara sau toamna) sau la zăpadă (iarna) sunt utile.
De asemenea, ar fi bine să te îmbraci în straturi. Din cauza efortului, cel mai probabil o să-ți fie cald în timp ce te miști. Dar atunci când stai pe loc sau ajungi în vârf de deal (unde e posibil să bată vântul) ai nevoie să-ți pui pe tine încă un strat. Chiar și vara ți-aș recomanda să ai o geacă de tip windstopper.
Ia la tine apă suficientă sau, dacă mergi iarna, un termos pe care să-l umpli cu ceai cald. Nu uita nici de ceva de-ale gurii 🙂 – sandvișuri, batoane de cereale, oleaginoase sau orice altceva îți poate da un pic de energie la nevoie.
Acestea fiind zise, hai să-ți povestesc despre 4 dintre traseele ecoturistice pe care le-am parcurs noi în zona Bran-Moieciu.
Traseul ecoturistic nr. 9: La Amfiteatru
Este un traseu marcat cu omuleț portocaliu și începe în centrul satului Moieciu de Sus. De aici urci pe lângă bisericuță, ajungi apoi la Casa inspectorului Tișcă – o casă tipic transilvăneană – iar apoi în Poiana Andolia.
Dacă ai obosit, poți să faci un popas la Cabana Andolia.
De aici o iei prin Pădurea Magistratului și cobori spre Complexul Cheile Grădiștei și drumul care leagă Moieciu de Jos de Moieciu de Sus.
Urmărește omulețul portocaliu și orientează-te cu ajutorul hărții de pe Poarta Carpaților, care te poziționează în timp real cu ajutorul GPS-ului.
După ce ai coborât la drumul asfaltat, mergi câteva zeci de metri spre Cheia, după care începi urcușul pe versantul alăturat, până la Amfiteatrul Transilvania.
De la Amfiteatru, dacă urmezi drumul forestier, ajungi la bisericuța din Cheia, în apropiere de Cheile Grădiștei. Dacă ai plecat din Moieciu de Sus, urmărește omulețul portocaliu, ca să nu greșești drumul.
Noi nu am mai deschis harta și am luat-o pe drumul forestier. Așa că traseul nostru, care ar fi trebuit să aibă 10 km, s-a prelungit la 20 km :).
Traseu: Moieciu de Sus – Casa Inspectorului Tișcă – Poiana Andolia – Pădurea Magistratului – Complex Cheile Grădiștei – Dealul Cremenii – Culmea Lungă – Amfiteatrul Transilvaniei – Cheia – Moieciu de Sus
Distanță: 21,09 km
Diferență de nivel: 727 m
Durată: 6h09
Marcaj: omuleț portocaliu
Iată aici toată aventura:
Traseul ecoturistic nr. 1: Hoinăreală prin Șirnea
Acest traseu ecoturistic este mult mai scurt decât cel către Amfiteatrul Transilvania. Nu este însă mai puțin spectaculos.
Traseu: Biserica din Șirnea – Pensiunea Crai Nou – Piatra Seninararea (intersecția cu drumul asfaltat) – La Mormântul Florichii – Muzeul Etnografic – Biserica din Șirnea
Distanță: 7,67 km
Diferență de nivel: 197 m
Durată: 2h11
Marcaj: omuleț albastru
Noi l-am parcurs tot la început de iarnă și, deși vizibilitatea a fost redusă, ne-am bucurat de spectacolul pomilor plini de chiciură.
Traseul începe din satul Șirnea, unde ajungi cu mașina pe drum asfaltat, din Culoarul Rucăr-Bran. Fiind circular, îl poți începe din mai multe puncte. Noi am intrat în traseu de la biserica din sat, situată lângă școală.
Traseul merge printre case și te urcă apoi în vârful dealului, de unde ai deschideri către satele învecinate (Peștera și Măgura). Coboară apoi până la drumul asfaltat pe care ai venit cu mașina, denumit și Drumul Șirnii.
De aici treci pe versantul celălalt, urmând drumul forestier către satul Ciocanu. Treci apoi pe lângă glampingul Ursa Mică, admiri Gâlmele de calcar și ajungi la Mormântul Florichii – unde întâlnești limita Parcului Național Piatra Craiului.
De la Mormântul Florichii – marcat cu o troiță – o iei pe drumul forestier spre Muzeul Etnografic și, în scurt timp, ajungi la locul din care ai plecat.
Iată aici povestea video a traseului:
Traseul ecoturistic nr. 2: Haihui prin Fundata
Acesta cred că a fost traseul care mi-a plăcut cel mai mult dintre cele 4 pe care le-am parcurs. Deschiderile spre Bucegi și Piatra Craiului pur și simplu îți taie respirația.
Traseu: Primăria Fundata – Casa Albă – Școala din Fundata – Troiță – Odăi din Plai – Primăria Fundata
Distanță: 9,2 km
Diferență de nivel: 274 m
Durată: 3h25
Marcaj: omuleț roșu
Traseul începe din fața Primăriei Fundata, pe drumul județean, și revine în punctul de plecare pe un drum forestier. În fața primăriei există o mică parcare, destul de liberă în weekend. Sunt însă și câteva alveole pe marginea drumului, așa că nu ar trebui să întâmpinați probleme în a vă lăsa mașina în apropiere.
Aveți grijă la intrarea în traseu. Din drumul județean, mergeți spre Fundățica. Imediat veți da și de panoul de informare. Pentru a urma traseul marcat cu omuleț roșu, faceți stânga la prima intersecție. Dacă mergeți înainte, veți intra pe traseul marcat cu omuleț portocaliu.
De aici traseul urmează drumul asfaltat și te urcă în vârful dealului, până la școală. Odată ieșit în vârful dealului, vei avea deschidere largă către Munții Leaota și muchia de legătură cu Bucegii.
La intersecția cu o troiță din lemn, drumul o ia la stânga. De aici mai mergi un pic și intri într-o scurtă porțiune de pădure. Vei trece apoi pe lângă Complexul Cheile Grădiștei II, dar la distanță. Dacă vrei să te abați pe acolo va trebui să faci un ocol.
După care te vor întâmpina căsuțele de hobbit de la Odăi din Plai, foarte frumoase de altfel.
De aici drumul o ia pe un forestier paralel cu drumul județean, cu deschideri către Creasta Pietrei Craiului, și te duce apoi în punctul din care ai plecat.
Traseul ecoturistic nr. 5: Lacul fără Fund Fundățica
Traseul acesta nu duce la un lac, ci la o dolină prăbușită. Mai există un Lac fără Fund dar în Munții Buzăului, despre care poți citi mai multe AICI.
Și acesta este un traseu pitoresc care pleacă tot din fața Primăriei Fundata. Așa cum îți spuneam mai sus, porțiunea de început este comună cu traseul ecoturistic nr. 2. Doar că la intersecție, în loc să o iei în stânga, mergi înainte, pe traseul bandă roșie.
Traseu: Primăria Fundata – Fundățica – Lacul fără Fund – Valea Rudărița – Biserica din Fundata – Troiță – Școala din Fundata – Primăria Fundata
Distanță: 13,2 km
Diferență de nivel: 342 m
Durată: 4h05
Marcaj: omuleț portocaliu
Drumul te poartă printre case care mai de care mai pitorești, șerpuind când dreapta, când stânga.
La ultima cotitură spre stânga începe zona de pădure, care coboară printr-un fel de jgheab până într-o poiană, unde întâlnește un drum forestier.
Lacul fără Fund
Aici ia-o la stânga, chiar dacă nu vezi omulețul portocaliu. Îl vei remarca după ce parcurgi câteva zeci de metri pe drumul forestier. Acesta te va purta până la Lacul fără Fund.
Dar ca să vezi lacul va trebui să faci o abatere de 5-10 minute. Practic de la panoul de lemn pe care o să-l vezi pe partea dreaptă a drumului forestier va trebui să urci câteva zeci de metri.
Lacul este de fapt o dolină prăbușită care comunică cu celelalte forme de relief carstic din zonă. Seamănă cu un crater și nu are apă. Doline mult mai spectaculoase însă vezi în Cetățile Ponorului din Munții Apuseni, despre care ți-am povestit într-un jurnal anterior.
După acest ocol revii în drumul forestier, traversezi pârâiașul și continui pe malul lui, tot pe forestier. De aici mergi o bucată de drum pe plat, după care începi urcușul înspre Fundata.
Odată intrat în Fundata, drumul este comun cu omuleț roșu, adică traseul nr. 4 despre care ți-am vorbit mai sus.
Acestea au fost traseele ecoturistice parcurse de noi până acum în zona Bran-Moieciu. Voi reveni și cu altele, pe măsură ce le vom parcurge. Până atunci, stay tuned!
Facebook Comments