7 lacuri Rila
Drumeții Jurnal de Călătorie în

Drumeție la cele 7 Lacuri din Masivul Rila

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

În cea de-a doua zi a weekendului nostru prelungit în Bulgaria am decis să mergem la cele 7 lacuri din Masivul Rila. Îmi doream de ceva vreme să ajung aici și să fac circuitul lacurilor dar niciodată nu am găsit suficient timp pentru asta.

Așa că, atunci când Silviu mi-a propus să mergem în Borovets și pe Vârful Musala, despre care ți-am povestit în jurnalul de călătorie precedent, am fost foarte ușor de convins.

Cum ajungi la cele 7 Lacuri din Masivul Rila

În primul rând, poți ajunge foarte ușor cu mașina până la stația inferioară a telescaunului. Dacă folosești Waze, fie că vii din țară, fie că vii dintr-o altă parte a Bulgariei, setează-ți ca destinație Lift to the 7 Rila Lakes. Există și tururi organizate, însă nu îți pot oferi detalii despre ele pentru că nu le-am încercat.

Dacă vii, ca noi, cu mașina din Borovets, vei urma ruta către Dupnitsa (Samokov – Sapareva Banya – Panichishte) și vei ajunge în aproximativ 45 de minute.

Cea mai ușoară modalitate de a face circuitul lacurilor este să iei telescaunul până în circul glaciar al celor 7 lacuri. Acesta te va scuti de aproximativ 500 metri diferență de nivel (de la 1600 m la 2100 m) și de cel puțin 2 ore de urcuș.

Telescaunul costă 20 leva de persoană (dus-întors) și funcționează după următorul orar: lunea de la 12.30 la 18.00, iar în restul zilelor de la 8.30 la 18.00 (ultima coborâre este la 17.30). Drumul până la stația superioară durează aproximativ 20 minute.

La stația inferioară există o parcare destul de mare (dar care vara poate fi foarte aglomerată) și care costă 5 leva/zi.

Circuitul celor 7 Lacuri din Masivul Rila

Circuitul poate fi ajustat în funcție de condiția fizică, de ceea ce vrei să vezi și de cât timp ai la dispoziție. Noi am ales să urcăm și în creastă, de unde ai o panoramă asupra tuturor celor 7 lacuri. Am „sărit” însă peste ultimele 2 lacuri (Ribnoto – Peștele și Dolnoto Ezero – Lacul de Jos) pentru că am urmat poteca greșită, care ne-a scos mai repede la stația superioară a telescaunului.

Am făcut în total 6 ore.

Traseu: Telescaun – Lacul Babreka (Rinichiul) – Lacul Okoto (Ochiul) – Monumentul Nestor Nestorov – sub Vârful Otovitsa – Lacul Salzata (Lacrima) – Lacul Bliznaka (Gemenii) – Lacul Trilistnika (Trifoi) – Telescaun
Distanță: 12,23 km
Diferență de nivel: +551 m/ -547 m
Timp total: 6h07 (cu pauze)

Iată și profilul traseului:

Ce știm despre cele 7 lacuri din Masivul Rila

Cele 7 lacuri din Masivul Rila sunt de origine glaciară și sunt conectate între ele prin mici cascade sau firișoare de apă. Este același fenomen pe care îl întâlnim și în căldarea Bucurei din Munții Retezat (cu salba de lacuri Lia, Ana, Florica, Viorica, Bucura, Tăul Agățat și Tăul Porții) sau căldarea Câlcescu ori Gâlcescu din Parâng, despre care poți citi mai multe aici.

Fiecare dintre lacuri poartă o denumire specifică, derivată din caracteristicile sale. Lacul situat la cea mai joasă altitudine (2100 m) este, după cum ai ghichit deja, Lacul de Jos (Dolnoto Ezero).

Lacul de Jos

Cel mai sus este situat Lacul Lacrima (Salzata), la altitudinea de 2500 m. Acesta se numește așa pentru că este foarte limpede și are forma unei lacrimi.

Lacul Lacrima

Cel mai adânc este Lacul Ochiul (Okoto), cu o adâncime de 37,5 m și cu forma unui ochi. Unii spun că are de fapt formă de inimă, de unde și denumirea de Lacul Iubirii.

Lacul Ochiul

Cel mai întins este Lacul Rinichiul (Babreka), cu o suprafață de 560 metri pătrați. Privit de sus, acesta seamănă perfect cu un rinichi.

Lacul Rinichiul

Lacul Gemenii (Bliznaka) este format din două lacuri conectate între ele.

Lacul Trifoiul (Trilistnika) are forma unui trifoi.

Lacul Trifoiul

Iar Peștele (Ribnoto) este cel mai puțin adânc și cel mai nisipos.

Lacul Peștele

Traseul nostru pe la cele 7 Lacuri din Masivul Rila

Așa cum îți spuneam, noi ne-am început drumeția la stația superioară a telescaunului. Și, ca tot poporul ce a coborât din telescaun, am urmat traseul către Lacul Rinichiul.

După aproximativ jumătate de oră am început să vedem și primele lacuri: Lacul de Jos și Peștele.

În stânga Lacul de Jos, iar în dreapta, pe pragul glaciar superior, Lacul Peștele

Am mai urcat un pic și a avut o panoramă asupra primelor trei: Lacul de Jos, Peștele și Trifoiul. Aici se văd destul de clar și pragurile glaciare și cum se revarsă lacurile unul într-altul.

Am făcut o mică pauză de poze, după care ne-am continuat drumul. Dacă până aici am urcat vreo 200 m diferență de nivel, de aici și până la Lacul Rinichiul am mers aproape pe curbă de nivel.

În stânga Lacul Peștele, iar în drepata Lacul Trifoiul

Deși peisajul era destul de spectaculos, lumina nefavorabilă și faptul că încă nu ne apropiaserăm de niciunul dintre lacuri, mă făcea să fiu nerăbdătoare să merg mai departe pentru a descoperi ceva mai mult. Și uite-așa, după aproximativ 1 h de mers, am ajuns și pe malul Lacului Rinichiul.

Lacul Rinichiul

Aici perspectiva s-a schimbat total. Am făcut o pauză generoasă de poze, după care am început să-l ocolim.

Pe malul celălalt ne-au întâmpinat și câțiva cai foarte prietenoși, care stăteau ca niște vedete la photo shooting.

Deși era spectaculos și de la nivelul apei, am început să-i întrezărim forma abia după ce am început urcușul spre următorul lac.

Lacul Rinichiul

Poteca ce leagă cele 2 lacuri nu este nicidecum una ușoară și abordabilă cu încălțăminte nepotrivită. Este abruptă, cu o pantă de 30% – 40%, cu pietre și pământ destul de alunecos. Priveliștea de deasupra Lacului Rinichiul dar și a celorlalte merită efortul de a o urca.

Lacul Rinichiul
De la stânga la dreapta: Lacurile Rinichiul, Gemenii, Trifoiul

Lacul Ochiul

Odată trecut însă pragul glaciar al acestui lac dai peste un altul, parcă și mai spectaculos: Lacul Ochiul.

Lacul Ochiul

După un scurt popas pe malul său, ne-am continuat drumeția către următorul punct: urcarea în creastă, de unde aveam să vedem toate cele 7 lacuri în toată splendoarea lor. Înainte de asta însă, te poți bucura de o priveliște mai largă asupra lacurilor imediat ce urci un pic poteca ce te aduce deasupra lacului Ochiul.

Din plan apropiat către plan depărtat: Lacurile Gemenii, Trifoiul, Peștele și un colțișor din Lacul de Jos

Urcarea în creastă

Din păcate nu există indicatoare după care să te ghidezi. Poteca este însă destul de evidentă. Tot ce ai de făcut este să urmezi poteca ce urcă spre dreapta lacului (cum te uiți la el). Dacă până aici ai avut probabil o mulțime de tovarăși de drum, de aici vei mai avea doar câțiva (cu îngăduință).

Cei mai mulți drumeți se opresc aici sau cel mult urcă pe poteca din stânga lacului, până la punctul de belvedere Ezeren Vrah (2560 m). Poți să faci și tu același lucru sau poți să urci în creastă, așa cum am făcut noi, urmând să treci pe la Ezeren Vrah la întoarcere.

Dacă alegi varianta pe care am urmat-o noi, atunci înarmează-te cu răbdare și disponibilitate la efort. Pentru că, dacă la început panta este destul de abordabilă și poteca te ridică lent deasupra lacului, odată ce ajungi la baza crestei, începe urcușul pieptiș.

Poteca spre creastă

Poteca este destul de greu vizibilă, așa că ai nevoie de atenție.

Odată ajuns însă în creastă poți să te abați pe vârful Otovitsa (de unde va trebui să faci cale-ntoarsă) sau o poți lua înspre stânga, de unde la scurt timp vei vedea și lacurile.

Ce pot să-ți spun este că priveliștea de sus chiar merită efortul de a urca în creastă. Vei vedea toate cele 7 lacuri, iar imaginea îți va tăia răsuflarea. Mai mult, ai numeroase puncte de belvedere, în care lacurile se dezvăluie pe rând.

Noi am mers vreo 2 kilometri pe creastă, până la un stâlp ce marca o intersecție de trasee. Este lesne de intuit că traseul pe care trebuia să îl urmezi este în coborâre, iar poteca este destul de vizibilă.

Din plan apropiat către planul depărtat: Lacurile Gemenii, Trifoiul, Peștele și Lacul de Jos

Lacurile Lacrima, Gemenii și Trifoiul

Ai grijă totuși să te îndrepți către stânga, pentru a putea coborî la următorul lac: Lacrima.

În plan apropiat Lacul Lacrima, iar în plan depărtat Lacurile Peștele și Lacul de Jos

După o coborârea destul de abruptă am ajuns și pe malul celui mai înalt lac din circul glaciar Rila. L-am ocolit și am urcat apoi la punctul de belvedere Ezeren Vrah, pe care îl vedeam de la Lacul Ochiul.

Și de aici se văd lacurile, dar nu le poți cuprinde pe toate în aceeași imagine. De o parte ai Lacul Lacrima, de cealaltă Ochiul. Mai jos se vede Rinichiul și pragul care îl desparte de Ochiul, iar și mai jos le vezi pe celelalte: Gemenii, Trifoiul, Peștele și Lacul de Jos.

În stânga Lacul Ochiul, iar în dreapta Rinichiul
Lacul Ochiul

De aici am mers doar în coborâre. Am trecut pe la Gemenii, unde spectaculos mi s-a părut cel de-al doilea lac, ascuns de munți, după care poteca ne-a dus către Trifoiul.

Lacul Gemenii
Lacul Trifoiul

Poteca greșită

De aici am ocolit lacul, ca toată lumea, prin partea stângă, ceea ce ne-a depărtat de celelalte 2 lacuri (Peștele și Lacul de Jos). Dacă vrei să le vezi și pe acestea, te sfătuiesc să ocolești lacul prin dreapta (adică să lași lacul în stânga) și să urmezi apoi poteca printre jnepeni către celelalte lacuri.

Lacul de Jos

Ai grijă însă că terenul este destul de mlăștinos, iar poteca nu este foarte bine marcată pe nicio parte. Este însă destul de vizibilă, așa că nu te vei rătăci.

Ajunși la telescaun mai devreme decât antincipam, noi am încercat să urmăm poteca spre Lacul de Jos. Am constatat însă că este destul de mult de mers, așa că am abanonat ideea și ne-am întors la telescaun pentru că nu voiam să pierdem ultima coborâre și să mergem pe jos până la mașină.

Una peste alta, traseul a fost foarte spectaculos, iar vremea agreabilă, deși eram în a doua parte a lui septembrie.

Ce ar mai fi de spus este că ar fi bine să-ți iei la tine ceva de mâncare și suficientă apă, pentru că traseul este destul de lung.

În rest, îți doresc vreme bună oriunde îți propui să mergi în acest an, experiențe cât mai bogate și te aștept din nou pe blog, pentru un nou jurnal de călătorie din Bulgaria.

Stay tuned!

Citește și:
Drumeție de o zi pe Vf. Musala, acoperișul Bulgariei
Peștera Devetashka, surpriza plăcută din Bulgaria
Cascadele Krushuna, cele mai frumoase cascade din Bulgaria


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top