Jurnal de Călătorie 2019
Jurnal de Călătorie Experiențe

Retrospectivă Jurnal de Călătorie: 2019, anul în care am împlinit 40

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Îmi încheiam 2018 spunând că a fost un an bun. Astăzi, în ultima zi din acest an, cu unul dintre pisoi în brațe și păzită strașnic de celalălalt :)), încerc să fac o retrospectivă Jurnal de Călătorie 2019. Și tot ce pot să spun este că, pentru mine, 2019 a fost unul dintre cei mai buni ani de până acum.

În plus, a fost anul în care am împlinit 40 de ani :). Mult, puțin – asta depinde de fiecare. La urma urmei, vârsta nu este decât o cifră (de cele mai multe ori două și, foarte rar, 3 ?). Iar asta am înțeles-o destul de târziu :).

Una peste alta însă, la 40 de ani pot să mă uit în spate și să spun că în sfârșit lucrurile încep să se așeze în viața mea. La 40 de ani am reușit să mă desprind de statutul de angajat full time, am lansat acest Jurnal de Călătorie la care visam de ceva vreme și am călătorit foarte mult (comparativ cu perioadele anterioare).

Iată cum a arătat calendarul 2019 în materie de călătorii și jurnale de călătorie pentru mine:

Ianuarie 2019 – Israel

Mi-am începutul anul cu o răceală zdravănă ce m-a pus la pat câteva zile. Așa că, îți dai seama că nu am avut gânduri prea bune despre 2019 :). A venit însă minivacanța de 24 ianuarie și am plecat în Israel. A fost prima mea ieșire din Europa și o incursiune într-o zonă despre care scrisesem ani la rând când lucram în presă.

Pentru că am avut doar 4 zile la dispoziție, am ales să vizităm Ierusalimul și o părticică din Cisiordania. Detalii poți citi în articolele despre Israel.

Ierusalimul văzut de pe Muntele Măslinilor

Februarie 2019 – luna în care a apărut Jurnal de Călătorie

La nici o lună de la întoarcerea din Israel m-am decis că e momentul să-mi lansez un blog de călătorii. Era o idee cu care cochetam de multă vreme dar căreia niciodată nu îi venise rândul să se materializeze. Așa că, pe 17 februarie 2019, a apărut Jurnal de Călătorie.

Martie a fost o lună în care nu am călătorit deloc. Nici măcar în weekenduri.

Aprilie 2019 – Delta Dunării și Munții Măcin

A venit însă aprilie, cu două deplasări la Căciulata și Buzău pentru niște proiecte dar și cu mult așteptata vacanță de Paști.

Paștele 2019 ne-a prins în Delta Dunării – un loc în care îmi doream demult să ajung dar căruia i-a venit rândul abia anul acesta. Despre impresiile mele din această vacanță poți citi în jurnalul de călătorie din Delta Dunării.

Delta Dunării la răsărit

Și pentru că tot eram în Dobrogea și vacanța de Paști s-a prelungit cu cea de 1 Mai, am mai rămas în zonă pentru 2 zile ca să facem câteva drumeții în Munții Măcinului.

Sfinxul Dobrogei din Munții Măcinului

Mai 2019 – Lisabona, Sintra și Madeira

Luna mai a fost dedicată Portugaliei. Am avut o vacanță de 2 săptămâni, timp în care am explorat pe îndelete Lisabona și Sintra, după care am plecat în Madeira.

Palatul Pena din Sintra

Dacă Lisabona m-a dezamăgit un pic (vezi aici de ce), Madeira mai degrabă m-a surprins prin aspectul ei rural.

Lisabona văzută de la Miradouro Santa Justa

Pe lângă Deltă, Madeira a fost o altă destinație la care visam de ceva vreme. De aceea i-am dedicat 10 zile, timp în care să o putem explora în tihnă. Jurnalele de călătorie despre Madeira te invit să le descoperi AICI.

Piscinele naturale de la Porto Moniz

Iunie 2019 – Munții Ceahlău și Suhardul Mic

În iunie, lună marcată de minivacanța de Rusalii, am decis să rămânem în țară. Și pentru că aveam la dispoziție un weekend prelungit, am profitat ca să plecăm cât mai departe de București. Așa am ajuns în Munții Ceahlău și Suhardul Mic.

Vedere de pe Vârful Toaca

Am stat 2 nopți în Durău, de unde am urcat pe vârful Toaca, am fost la cascada Duruitoarea, după care ne-am „mutat” la Lacul Roșu. Aici am urcat pe Suhardul Mic și Piatra Ghilcoș. Despre aceste trasee o să-ți povestesc pe îndelete în 2020 :). Până atunci, te „ispitesc” cu câteva poze.

Poienița prin care treci spre Piatra Ghilcoș
Vedere de pe Suhardul Mic

Iulie 2019 – Vârful Moldoveanu

Luna iulie a venit cu o nouă premieră: urcarea pe Vf. Moldoveanu. Și aici voiam să ajungem de multă vreme, dar lipsa timpului ne-a descurajat. Știam că se poate urca într-o zi dacă mergi cu mașina pe Valea Rea, însă nu ne-am încumetat să facem asta până anul acesta.

Vârful Moldoveanu

Una peste alta, drumul forestier este destul de lung și accidentat (noi l-am parcurs în aproximativ 3h dus-întors) însă practicabil chiar și cu o mașină cu garda joasă.

Despre drumeția pe Vf. Moldoveanu îți voi povesti însă pe larg într-unul din jurnalele de călătorie următoare.

August 2019 – Tour du Mont Blanc

În august este ziua de naștere a lui Silviu. Iar în ultimii ani ne-am făcut un obicei din a ne face cadou de aniversare o vacanță. Anul acesta, cadoul pentru Silviu a fost Tour du Mont Blanc, despre care am scris pe larg în ultimele jurnale de călătorie.

Vedere din Chamonix spre Mer de Glace

Septembrie 2019 – Jepii Mici, Jepii Mari și Munții Rila

Luna septembrie a fost luna drumețiilor inopinate: un weekend pe Jepi și un alt weekend (extins) în Munții Rila, la Peșterea Devetashka și Cascadele Krushuna.

Bușteni văzut de la intrarea în traseul de coborâre pe Jepii Mari

Despre drumeția pe Jepii Mici și Jepii Mari îți voi povesti cu altă ocazie. Despre Munții Rila poți citi aici primul jurnal de călătorie (ultimul de altfel pe 2019). În curând urmează și celelalte.

Vârful Musala
Cascadele Krushuna
Cele 7 Lacuri din Munții Rila
Cascadele Krushuna
Peștera Devetashka

Octombrie 2019 – Napoli, Capri și Coasta Amalfi

Dacă în august este ziua de naștere a lui Silviu, în octombrie este ziua mea. Iar anul acesta (ca și anul trecut și acum doi ani ?) mi-am petrecut aniversarea în Italia. De data aceasta cu o vacanță în Napoli – Pompei – Herculaneum – Coasta Amalfi – Insula Capri.

Positano – Coasta Amalfi

De ziua mea am ales să mergem în Insula Capri și nu am regretat deloc această alegere. Ne-am bucurat de o vreme agreabilă și peisaje spectaculoase. Dar toate acestea te invit să le descoperi în următoarele jurnale de călătorie.

Insula Capri

Tot în octombrie am mers într-o drumeție de o zi pe Vârful Cozia. A fost o altă destinație care se afla de multă vreme pe lista mea de drumeții de toamnă și despre care abia aștept să-ți povestesc mai multe.

Am avut norocul de o zi caldă și senină, astfel încât am putut admira de pe vârf creasta Făgărașului în toată splendoarea ei.

Vedere spre Creasta Făgărașului de pe Cozia

Noiembrie a fost din nou o lună „de pauză” de la vacanțe.

Decembrie 2019 – Maramureș

A venit însă decembrie, cu vacanța de Crăciun, pe care anul acesta am petrecut-o în Maramureș, mai exact în Cavnic. Din păcate pentru noi, fără zăpadă.

Colindători în Maramureș
Colindători în Maramureș

Deși ne-am bucurat din plin de tradițiile locului, Maramureșul m-a dezamăgit încă o dată. Lipsa unor legi care să impună niște norme de construcție face ca de multe ori totul să aibă un aspect de kitsch. Dar despre asta o să-ți povestesc într-un jurnal de călătorie separat.

Mănăstirea Bârsana
Cimitirul vesel de la Săpânța

Finalul anului ne-a găsit acasă, alături de Katya și Freddie, cei doi companioni blănoși ai noștri.

Katya
Freddie

Și dacă te întrebi cu cine i-am lăsat în toate momentele în care noi am fost plecați de acasă, am să-ți fac cunoștință cu Raluca, Lucia și Alex care împreună sunt Frau Miau – dădacă pentru pisici. De pisoii noștri s-a ocupat Lucia, o persoană foarte caldă și prietenoasă.

Așa că, dacă și tu ai pisici, ești din București și nu știi ce să faci cu ele în vacanță, îți recomand să apelezi cu încredere la serviciile oferite de Frau Miau. În schimbul a 45 de lei per vizită, pisica ta stă liniștită acasă și nu-i lipsește nimic (mai puțin prezența ta, de care se va bucura cu siguranță la întoarcere ?).

Planuri de 2020

Și cum anul aproape s-a încheiat, probabil te întrebi ce planuri de vacanță am pentru 2020. Ei bine, dacă anul trecut aveam o idee vagă asupra vacanțelor pe care voiam să le fac în 2019, anul acesta nu mi-am planificat nimic. Așa că tot ce pot spune este: 2020, te rog să mă surprinzi cum știi tu mai bine!

Acestea fiind spuse, nu mai am decât să-ți urez petrecere frumoasă la trecerea dintre ani și un 2020 plin de călătorii și experiențe extraordinare. Iar dacă vacanțele mele te-au inspirat cât de puțin, te aștept pe blog și anul care vine!

Stay tuned!


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top