Cheile Râmețului
Drumeții Jurnal de Călătorie în

ROMÂNIA: Drumeție în Cheile Râmețului din Munții Trascău

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Așa cum vă spuneam în jurnalul trecut, în vacanța noastră prin țară din acest an, am petrecut 4 zile în Munții Trascău. Și cum acești munți sunt renumiți în special prin cheile spectaculoase săpate de ape, nu puteam să le ratăm tocmai pe acestea. Așa că astăzi o să-ți povestesc despre Cheile Râmețului, primele dintre cele 4 chei vizitate în acești munți.

❗❗ Am reușit chiar să fac și primul vlog, pe care îl poți vedea mai jos. Pentru următoarele, te poți abona la canalul de YouTube Jurnal de Călătorie.

Vlog din Cheile Râmețului

Situate mai sus de Teiuș, între Alba Iulia și Aiud, Cheile Râmețului s-au format pe Pârâul Râmeț, care în aval devine Râul Geoagiu sau Stremț.

Cum ajungi în Cheile Râmețului

Ca să ajungi aici mergi pe drumul județean care pleacă din Teiuș spre Mănăstirea Râmeț. Sunt 22 km din Teiuș, dintre care ultimii 4 sunt neasfaltați dar practicabili cu orice fel de mașină.

Drumul neasfaltat până la intrarea în chei

Noi am decis să lăsăm mașina la Cabana Râmeț ca să ne mai dezmorțim un pic până la intrarea în chei și am făcut 40 de minute până acolo.

Cabana Râmeț

Dacă nu vreți să mergeți pe jos, puteți merge cu mașina până la intrarea în chei, unde este și o parcare.

Variante de parcurgere a Cheilor Râmețului

Există mai multe variante de parcurgere a acestor chei, în funcție de cât de antrenat ești și de cât de prieten ești cu apa :)).

Prima și cea mai ușoară este parcurgerea lor pe firul apei până la porțiunea denumită „la cuptor”. Aceasta este și cea mai spectaculoasă parte a cheilor dar și cea mai aglomerată. Dacă nu te simți suficient de antrenat încât să folosești bridele și cablurile, îți poți lua niște încălțări de apă și îmbrăcăminte adecvată ca să o iei prin albia râului. Apa nu trece de mijloc, chiar dacă ești mai mic de statură, așa că nu ridică probleme.

Mai există varianta de parcurgere a cheilor integral, până în satul Cheia. Pentru asta ar trebui să ai însă în vedere că de „la cuptor” încolo vizitarea cheilor presupune traversarea pe cabluri suspendate și prin apă. Iar apa poate să ajungă pe alocuri și la 2 metri adâncime. Așa că pregătește-te de înot.

O a treia variantă este parcurgerea cheilor în circuit. Adică urci pe Brâna Caprei până în satul Cheia și apoi o iei pe firul apei (incluzând aici porțiunea de care îți vorbeam mai sus). Brâna Caprei pornește din chei, înainte de portal, urcând accentuat pe niște cabluri. Traseul este destul de accidentat și expus și presupune porțiuni de cățărare. Motiv pentru care turiștii sunt descurajați să îl parcurgă de placa informativă amplasată la intrarea în chei.

Adevărul este că și parcurgerea cheilor pe bride și cabluri este destul de solicitantă. Și am văzut multe persoane luate cumva pe nepregătite, care intrau în apă cu încălțămintea de stradă și blugi. Așa că mi se pare de folos recomandarea ca Brâna Caprei să fie parcursă doar de turiștii foarte antrenați.

Cheile Râmețului în varianta ușoară

Noi n-am simțit că facem încă parte din această categorie. Ba mai mult, nici nu suntem foarte buni la înot în râuri de munte ?. Așa că am optat pentru varianta mai ușoară. Adică parcurgerea cheilor până „la cuptor”.

Traseu: Cabana Râmeț – Portal – La Cuptor – Cabana Râmeț
Distanță: 8,6 km
Diferență de nivel: 136 m
Timp total: 3h40

Deși scurte, cheile nu se pot parcurge chiar repede, mai ales dacă este weekend. Asta deoarece mulți turiști se întorc pe același traseu, motiv pentru care se creează „ambuteiaje” ?.

Noi am stat aproape 15 minute între portal și „la cuptor” pentru că două fete rămăseseră blocate pe stâncă, într-o porțiune care nu mai era asigurată.

Porțiunea neasigurată dintre portal și „la cuptor”

Circuitul cheilor

După terminarea drumului forestier, poteca începe lin, pe malul apei, prin pădure.

În scurt timp dai însă de porțiunea amenajată cu bride și cabluri. Pereții devin mai înguști și poteca dispare. Așa că nu ai alternativă. Ori pe stâncă, ori prin apă.

Până să ajungi la portal există o porțiune scurtă pe care trebuie să o traversezi mai degrabă în cățărare. Este o stâncă proeminentă care nu mai are bride. Dar cu atenție se poate traversa fără probleme.

Odată ajuns la portal, ai vedere directă către zona numită „la cuptor”, care mie mi-a adus aminte de Cheile Băniței. Ca să ajungi acolo însă trebuie să te cațeri pe stâncă sau să o iei pur și simplu prin apă.

Portalul
Portalul
Portalul văzut dinspre „la cuptor”

Porțiunea numită „la cuptor” o poți traversa pe lanțuri, sprijindu-te de stâncă.

La cuptor

Atenție însă la zonele cu lanțuri! Fiecare porțiune de lanț (până la punctul de ancorare) poate fi parcursă de o singură persoană. Altfel riști să te dezechilibrezi sau să te lovești de stâncă.

De aici începe porțiunea de traversare prin apă, la care noi am renunțat din motivele expuse mai sus ?.

Una peste alta însă, cheile merită traversate chiar și până aici. Important este să îți iei suficient timp cât să le parcurgi și să îți știi bine limitele. Nu de alta, dar e păcat să ajungi până aici și să-ți strici încălțămintea prin apă. Mai bine te pregătești de acasă cu niște încălțări de apă adecvate.

Până la următoarea destinație din Munții Trascău, stay tuned!

Poate vrei să citești și despre:
Vacanță în România: Trăscău, Apuseni, Retezat
Aventuri în Cheile Vălișoarei (Aiudului)
Surprize-surprize în Cheile Borzești din Munții Trascău + ? video
Circuit Cheile Turzii prin Culmea Săndulești + ? video
Piatra Secuiului vara. Căldură mare, mon cher! + ? video
Masivul Bedeleu: un circuit cu peripeții + ? video


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top