Cheile Borzești
Drumeții Jurnal de Călătorie cu mașina

ROMÂNIA: Surprize-surprize în Cheile Borzești din Munții Trascău

Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Am descoperit Cheile Borzești sau Cheile Berchișului întâmplător, în timp ce pregăteam programul vacanței noastre în România din acest an. Și culmea, le-am descoperit cu funcția de explorare a aplicației Google Maps :). Păreau sălbatice și prea puțin amenajate.

Ulterior, am văzut o postare pe Facebook de la Salvamont România, care preciza că Serviciul Salvamont-Salvespeo Cluj a amenajat cheile cu cabluri metalice pentru a putea fi parcurse mai ușor. Așa că nu mai aveam niciun impediment în a le parcurge. Mai ales că imaginile surprinse în chei erau spectaculoase.

Cum ajungi în Cheile Borzești

Accesul în Cheile Borzești este cât se poate de ușor: din DN 75, care străbate Valea Arieșului, se intră pe un drumeag spre Cabana Buru.

Cheile se află pe cursul pârâului Borzești, chiar înainte ca acesta să se verse în Arieș. S-au format în aceeași zonă calcaroasă ca Cheile Turenilor și Cheile Turzii. Spre deosebire însă de Cheile Turzii (Cheile Turenilor nu le-am văzut, așa că nu pot face comparație), acestea sunt mult mai sălbatice. Dar și mai scurte.

Așa cum vă spuneam, se ajunge cu mașina foarte ușor, pe drum asfaltat, până la Cabana Buru. De aici și până la intrarea efectivă în chei mai ai de mers doar vreo 5 minute.

Circuitul Cheilor Borzești

Poteca ce te poartă către chei merge aproape paralel cu drumul național și foarte aproape de acesta. Dar doar până la intrarea în chei. Adică vreo 5 minute, după cum vă spuneam mai devreme. Odată pătrunși pe tărâmul sălbatic al Cheilor Borzești zgomotul șoselei dispare și auzi doar susurul apei.

Traseu: Cabana Buru – Cascade – Cabana Buru
Distanță: 2,38 km
Diferență de nivel: 48 m
Timp total: 1h08

Cheile Borzești

Acestea sunt datele înregistrate de Strava. Datele oficiale sunt un pic diferite: distanță de 1,6 km și diferență de nivel de 85 m.

Ghidul din chei

Fără să știm exact la ce să ne așteptăm, pentru că nu sunt prea multe informații pe net despre aceste chei, am lăsat mașina aproape de Cabana Buru, pe drumul de acces spre cabană, ne-am echipat și am plecat la drum. Dar nici nu am apucat să facem 2 pași, că ne-a întâmpinat un cățel.

Aici se plictisise să ne mai aștepte citind indicatoarele și se ascunsese la umbră

Se tot învârtea vesel pe lângă noi și am crezut că vrea ceva de mâncare. Din nefericire, nu aveam nimic la noi, așa că mi-a părut un pic rău pentru el. Dar, surpriză! Cățelul nu voia nicidecum mâncare, ci voia să ne însoțească în drumeția noastră în chei :). Așa că l-am învestit oficial cu funcția de ghid ? și am pornit la drum.

Prima cascadă din Cheile Borzești

Am început să mergem pe o potecă prin iarbă care, în 5 minute, ne-a dus la intrarea în chei. Aici ne-a întâmpinat prima cascadă, nu foarte înaltă dar cu destul debit.

Ca să continui traseul prin chei trebuie să escaladezi cascada. Traversarea se face foarte ușor folosind cablurile amplasate pe partea dreaptă a acesteia.

Partea superioară a cascadei

Odată ce ai urcat la nivelul superior al cascadei, îți poți continua drumeția prin chei. Mergi o porțiune pe bolovani, când pe o parte când pe alta a albiei râului, după care urmează o nouă porțiune cu lanțuri.

Aceasta este utilă mai ales atunci când e apa mare. Când am fost noi apa era destul de mică, așa că am traversat mare parte din această porțiune pe bolovani. Ultima parte însă nu prea ai cum să o traversezi prin apă, așa că sunt utile lanțurile.

Aici s-a blocat și cățelul care ne-a însoțit. Am crezut că se va întoarce prin pădure, însă el nu și nu. Voia neapărat să vină cu noi. Așa că l-am așteptat și, recunosc, am avut ceva emoții până a trecut. Puteți vedea întreg episodul în videoul de mai sus :).

Aici se vede și cățelul (în stânga) care căuta cel mai potrivit loc prin care să treacă

Cea de-a doua cascadă

Odată trecuți însă de porțiunea aceasta am ajuns la cea de-a doua cascadă, mai înaltă și mai bogată în apă decât prima.

De aici traseul continuă tot prin chei, pe o potecă de pământ ce urcă prin stânga cascadei.

Așa se văd cheile din partea de sus a celei de-a doua cascade

Inițial am crezut că aici se termină cheile și că poteca ne urcă prin pădure pe traseul de întoarcere. Dar m-am înșelat :). Am mai mers un pic prin chei dar nu mai erau la fel de spectaculoase.

Traseul este însă foarte bine marcat, așa că nu ai cum să te rătăcești. Iar acolo unde se termină drumul prin chei și urcă prin pădure este semnalizată schimbarea direcției cu o săgeată.

Întoarcerea prin pădure

Drumul de întoarcere este pe curbă de nivel și seamănă mai degrabă cu un forestier decât cu o potecă. Se merge lejer, iar din când în când ai deschideri printre copaci către albia râului. Tocmai bine cât să te dezmorțești după trecerile pe bolovani și lanțuri din chei.

Drumul de întoarcere pe deasupra cheilor

După aproximativ o oră eram deja la mașină. Așa că o oră și jumătate, cât este timpul oficial, este mai mult decât suficientă pentru a parcurge în ritm lejer aceste chei. Totul e să aveți grijă cu ce vă încălțați pentru că pietrele sunt destul de alunecoase pe alocuri și vă puteți accidenta.

În concluzie, dacă treceți prin zona Turda, nu ratați Cheile Borzești. Sunt scurte, sălbatice și spectaculoase.

Cât despre următorul jurnal de călătorie, vă aștept cu povești din Cheile Turzii. Stay tuned!

Poate vrei să citești și:
Vacanță în România: Trascău, Apuseni, Retezat
Drumeție în Cheile Râmețului din Munții Trascău + ?video ?
Aventuri în Cheile Vălișoarei (Aiudului)
Circuit Cheile Turzii prin Culmea Săndulești + ?video ?
Piatra Secuiului vara. Căldură mare, mon cher! + ? video
Masivul Bedeleu: un circuit cu peripeții + ? video


Ți-a plăcut? Dă mai departe!

Facebook Comments

Back To Top