Celebra replică a lui Caragiale ne-a stat pe buze pe tot traseul către Piatra Secuiului. Pentru că nu e deloc de făcut acest traseu în miezul verii. Mai ales pe o zi senină, când soarele arde nestingherit.
Având o înălțime de doar 1129 m și traseul fiind în cea mai mare prin plin soare, nu e de mirare că ne-a leșinat căldura. Peisajele însă chiar sunt spectaculoase. Și nu trebuie să mă credeți pe cuvânt :). Uitați-vă la videoul de mai jos:
Cum ajungi la Piatra Secuiului
Piatra Secuiului este un masiv din Munții Trascăului, la baza căruia se întinde satul Rîmetea, unul dintre cele mai pitorești din Județul Alba. Golaș și stâncos, masivul are o formă alungită și este împărțit în două de o râpă. Într-o parte se află Piatra Secuiului, iar în partea cealaltă Colții Trascăului. De aici și legenda potrivit căreia soarele răsare de 2 ori la Rîmetea.
Până în Rîmetea se ajunge foarte ușor cu mașina, pe drumul județean care leagă Aiud de Buru.
Îți poți lăsa mașina în parcarea gratuită de lângă Biserica Ortodoxă, iar de aici o iei pe prima străduță la dreapta cum vii dinspre biserică și intri deja pe traseul marcat cu cruce albastră către Piatra Secuiului.
Unde stai și unde mănânci în Rîmetea
Ei, aici este o problemă. Noi am tot căutat cazare în Rîmetea dar fără succes. Poate și pentru că ne-am planificat vacanța destul de în pripă, având în vedere pandemia. Dar nici locuri de cazare nu sunt prea multe aici.
Cei mai mulți aleg să se cazeze la Conacul Secuiesc din Colțești, satul învecinat. Noi am ales să stăm la Moldovenești, pentru că era destul de aproape și de Rîmetea, și de Cheile Turzii.
Nici locuri unde să mănânci nu prea sunt. Ne povestea o doamnă care își aștepta oaspeții când ne-am întors noi de pe traseu că nimeni nu investește în turism aici. Și că există un singur restaurant, lângă biserică.
Să vă spun drept, m-a surprins destul de mult afirmația doamnei respective, mai ales că satul este destul de cunoscut, promovat și vizitat de o groază de turiști. Dar am ales să o cred pe cuvânt.
Restaurantul cu pricina, Szarvas pe numele lui :), este mai mult o cârciumioară. Dar mâncarea a fost foarte bună, iar prețurile decente. Pe un prânz cu 2 feluri de mâncare, un desert și 2 limonade am plătit aproximativ 100 lei.
Ce-am mâncat bun aici: supa de tarhon, pe care v-o recomand cu încredere și vouă.
Circuitul Pietrei Secuiului
Bun, dar să revenim și la scopul principal al acestui jurnal: circuitul Pietrei Secuiului. Acesta poate fi parcurs atât din Colțești, cât și din Rîmetea. Varianta mai scurtă (și mai abruptă, zic eu) este din Rîmetea.
Puteți urca și coborî pe același traseu sau puteți alege varianta în circuit.
Iată datele tehnice ale traseului parcurs de noi, așa cum au fost ele înregistrate de Strava:
Traseu: Rîmetea – Piatra Secuiului – Colții Trascăului – Rîmetea
Distanță: 8,83 km
Diferență de nivel: 668 m
Timp total: 4h35
Marcaj: cruce albastră la urcare și bandă roșie la coborâre
Greu la deal la peste 30°C
Așa cum vă spuneam, traseul din Rîmetea începe chiar din sat, foarte aproape de Biserica Ortodoxă. O iei practic pe prima străduță la dreapta cum vii dinspre biserică, iar la prima intersecție o iei spre stânga.
Nu-ți face griji pentru că este greu să te rătăcești. Satul este mic, iar direcția este destul de clară. În plus, traseul este foarte bine marcat.
Prin sat mergi destul de puțin – cred că vreo 5-10 minute. Drumul te scoate repede în câmp deschis, de unde vezi în toată splendoarea sa Piatra Secuiului.
Cu crestele lui golașe și ascuțite, masivul mi-a amintit (la o scară mai mică) de Dolomiți. Și, deși pare destul de mic ca altitudine, nu este deloc ușor de escaladat.
Spun escaladat pentru că traseul până sus este un urcuș continuu, pe un vâlcel destul de accidentat. Nu este foarte greu și nici periculos, dar e nevoie de un oareșice efort pentru a-l putea parcurge.
În plus, e un masiv calcaros, sfărâmicios, iar asta se vede și pe potecă, pe care e greu să o parcurgi dacă nu ai încălțări cu talpă aderentă.
Aveți grijă să vă luați și apă suficientă la voi. Pe hartă este semnalat un izvor cam pe la mijlocul traseului de urcare, însă mie apa mi s-a părut destul de tulbure.
Pe creasta Pietrei Secuiului
După vreo 1h30 de urcuș cu multe pauze (pentru că ne leșina căldura), am ajuns în șaua care desparte Piatra Secuiului de Colții Trascăului.
Aici am căutat un loc mai umbrit și am făcut o nouă pauză, timp în care ne-am făcut și niște săruri de rehidratare.
De obicei, în zilele călduroase de vară, ne luăm la noi plicuri cu săruri de rehidratare tocmai pentru că efortul în plin soare te face să transpiri abundent și, prin urmare, să pierzi electroliți. Se găsesc la farmacie și se dizolvă în apă. Sunt ușor de utilizat și destul de eficiente.
Ca să ajungi din șa pe Piatra Secuiului, mai ai de urcat vreo 60 m diferență de nivel și vreo 15-20 de minute. Dar peisajul de acolo este mult mai spectaculos decât cel din șa.
De aici vezi Rîmetea, Colțești, Cetatea Colțești (sau Cetatea Trascăului), dar și vârful de vis-a-vis, Ardașcheia.
Vârful Piatra Secuiului este marcat cu 2 borne care sunt vopsite (alternativ) fie în culorile steagului României, fie în culorile steagului Ungariei. Depinde cine și când a trecut pe acolo în acest scop :)). Când am fost noi erau ungurești.
De pe Piatra Secuiului, traseul cruce albastră continuă spre Colțești. Noi însă nu voiam să coborâm pe acolo, ci spre Rîmetea, așa că am luat-o înapoi spre șa.
Poteca nu este însă foarte vizibilă la coborâre, așa că eu am încurcat-o și am ajuns la un dead end – un platou stâncos pe marginea hăului. Așa că am făcut cale-ntoarsă spre vârf în căutarea potecii corecte.
Colții Trascăului
Din șa noi am ales să urcăm și pe Colții Trascăului. Și nu am regretat, pentru că de aici se vede cu totul altfel decât de pe Piatra Secuiului (chiar dacă cele două sunt foarte aproape).
În plus, și traseul este spectaculos, printre stânci și poiențe pline cu flori. Chiar dacă înseamnă o abatere și un drum dus-întors.
Coborârea spre Rîmetea
La coborâre am urmat marcajul bandă roșie, către Rîmetea. Deși poteca este ceva mai blândă decât pe unde am urcat, nici pe aici nu este chiar plimbare de voie.
Din fericire însă este prin pădure, ceea ce înseamnă și umbră. În zonele mai abrupte, poteca este amenajată cu trepte de pământ consolidate cu lemne însă poate fi destul de alunecoasă pe ploaie.
După aproximativ 1 h de coborât prin pădure, ajungi din nou într-o zonă deschisă, ce ocolește masivul pe la nord. Aveți grijă că poteca este destul de mlăștinoasă pe aici, așa că pășiți cu atenție, ca să nu intrați în noroi până la glezne :).
Mai ales că sunt sigură că ochii vă vor fi atrași de peisaje :).
Odată ajunși la baza masivului noi am părăsit marcajul și am luat-o pe ulițele satului înspre biserică, unde aveam mașina. Astfel am evitat să mergem pe lângă șosea.
După 4h35 și leșinați de foame, am ajuns din nou în sat.
Aici ne-am oprit să mâncăm la restaurantul despre care vă vorbeam, după care ne-am continuat drumul către Cheile Turzii.
Ce mai poți vedea în zonă
Dacă tot ești aici, dă o fugă și până la Cetatea Colțești sau Cetatea Trascăului. Poate că cea mai bună perioadă din zi în care să faci asta este după-amiaza, la apus. Vei vedea Piatra Secuiului în toată splendoarea ei, în lumina caldă a apusului.
Cum ajungi la Cetatea Colțești
Din păcate, Waze-ul nu prea ne-a fost de folos în acest caz. Așa că o să încerc să-ți dau câteva puncte de reper, astfel încât să ajungi fără probleme la cetate.
În primul rând, ar trebui să știi că cetatea este situată pe partea opusă față de Piatra Secuiului. Așa că, din Colțești o iei fie la dreapta (dacă vii dinspre Rîmetea), fie la stânga (dacă vii dinspre Aiud).
Strada se bifurcă din drumul județean Aiud – Buru, acolo unde vezi Biserica Reformată din Colțești și un magazin alimentar mai măricel. Mergi pe strada asta până la capătul ei. Poți să-ți lași mașina acolo unde se termină asfaltul sau poți să mai mergi cca 1 km pe drum neasfaltat (ținând stânga).
De aici o să ai vedere directă spre cetate. Tot ce ai de făcut este să urci pe drumul deja format încă vreo 30 de minute. Ai grijă că prin cetate sunt poteci destul de abrupte, cu pământ care alunecă foarte ușor.
Cetatea este cu intrare liberă. Nu este nici amenajată, nici foarte bine întreținută. Peisajul care ți se deschide la picioare este însă extrem de spectaculos. Vezi Cheile Vălișoarei în partea dreaptă și Rîmetea și Piatra Secuiului în partea stângă. Așa că merită din plin urcușul până aici.
Cam asta a fost zona Rîmetea – Colțești. Pentru alte trasee și locuri care merită vizitate în Munții Trascăului, citește și:
Vacanță în România: Trascău, Apuseni, Retezat
Drumeție în Cheile Râmețului din Munții Trăscău + ? vlog ?
Aventuri în Cheile Vălișoarei (Aiudului)
Surprize-surprize în Cheile Borzești din Munții Trascău + ? vloog ?
Circuit Cheile Turzii prin Culmea Săndulești + ? vlog ?
Masivul Bedeleu: un circuit cu peripeții + ? video
Facebook Comments