Vacanță în România
Jurnal de Călătorie cu mașina Jurnal de Călătorie în

Vacanță în România: Trascău, Apuseni, Retezat

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Iar am lipsit cam mult de pe blog :). Dar de data asta cu un motiv întemeiat: o mult așteptată vacanță. De data aceasta o vacanță în România. Pentru că n-am vrut să ne complicăm cu ieșirea din țară în această perioadă, am ales să facem un roadtrip prin România, timp de 2 săptămâni. Am ales ca destinații Munții Trascău, Munții Apuseni, Munții Retezat și un pic din Munții Parâng.

Și pentru că nouă ne-a plăcut foarte mult, am zis să vă împărtășesc și vouă din experiența noastră și să vă ispitesc cu locurile frumoase pe care le-am văzut.

Vacanță în România în vreme de COVID

Cum a fost atmosfera? În primul rând noi am petrecut foarte mult timp pe munte, în zone nu foarte aglomerate. Așa că distanțarea fizică s-a menținut de la sine.

Ne-am cazat în principal la pensiuni, unde afluxul de oameni nu este atât de mare ca într-un hotel. La toate pensiunile la care am stat ni s-a servit masa doar la terasă. Doar într-una dintre pensiuni puteam lua masa în cameră și tot aici ni s-a cerut să purtăm mască în interior.

Singurul incovenient era ora până la care se servea cina: 20.30 – 21.00 cel târziu.

La toate obiectivele vizitate ni s-a cerut mască și nu am remarcat să comenteze cineva ceva. Oamenii au fost destul de complianți.

Cam asta legat de COVID. Cât despre vacanța în sine, iată care a fost traseul urmat de noi.

Vacanță România Ziua 1

Cazare: Pensiunea Colev din Stremț
Mâncare: Transilvania Casă și Masă
Ce am văzut: Râpa Roșie din apropiere de Sebeș

Ca de obicei, ne-am urnit greu de acasă. Așa că, de unde plănuiam să plecăm de dimineață, am plecat abia la prânz. Prin urmare, singurul lucru pe care l-am putut face pe drum a fost să ne oprim să vedem Râpa Roșie din apropiere de Sebeș.

Râpa Roșie

Aceasta este o rezervație geologică ce se întinde pe 10 ha și cuprinde niște formațiuni roșiatice sub formă de coloane și piramide de-a dreptul impresionante.

Ca să ajungi la Râpa Roșie trebuie să ieși de pe Autostradă la Sebeș, după care intri pe un fel de centură care te duce pe sub autostradă. De acolo faci stânga pe un drum forestier și ai vedere directă către Râpa Roșie. Cu siguranță nu vă veți rătăci pentru că sunt indicatoare pe drum. În plus, dacă folosiți Waze, vă va duce exact unde trebuie.

Drumul forestier este destul de bun și are vreo 2,5 km. La baza rezervației există și o parcare unde vă puteți lăsa mașina. De aici sunt poteci care duc în diverse puncte de belvedere. Aveți grijă însă cu ce vă încălțați, pentru că e cam abrupt și alunecos.

Vizita durează 1h-2h, dacă vreți să vedeți râpa din mai multe unghiuri și alegeți să urcați pe mai multe poteci.

Pensiunea Colev

Seara, noi ne-am cazat la Pensiunea Colev din Stremț, unde mai era ocupată doar o cameră. Pentru că nu serveau mâncare la pensiune, în prima seară am mâncat în Aiud, iar în dimineața următoare la Transilvania Casă și Masă.

Pensiunea Colev mie mi-a plăcut: foarte curată și cochetă, iar gazdele foarte amabile. Despre Transilvania Casă și Masă nu pot să vă spun decât că aveau niște porții imense, mai ales la supă/ciorbă. Mi-am luat și eu o porție de supă și am primit aproape o oală :)), din care am mâncat eu 2 porții și Silviu una.

Vacanță România Ziua 2

Cazare: Pensiunea Poartea Paradisului din Moldovenești
Mâncare: Pensiunea Poarta Apusenilor din Moldovenești
Ce am văzut: Cheile Râmețului, Cheile Vălișoarei, Cetatea Trascăului (Colțești)

A doua zi dimineață am plecat de la Pensiunea Colev și am mers cu mașina până la Cabana Râmeț. Se poate merge cu mașina pe forestier până la intrarea în chei. Noi am lăsat însă mașina la cabană pentru că am vrut să ne mai dezmorțim.

După ce am văzut Cheile Râmețului, ne-am întors la mașină și am plecat spre Cheile Vălișoarei, situate între Aiud și Rîmetea. Dar despre ele vă voi povesti într-un jurnal separat.

Cheile Vălișoarei sau Cheile Aiudului
Casteul Templul Cavalerilor din Cheile Vălișoarei

Și pentru că încă nu se făcuse întuneric, înainte de a merge la pensiune ne-am abătut pe la Cetatea Colțești.

Cetatea Colțești sau Cetatea Trascăului

Pensiunea Poarta Paradisului

Seara ne-am cazat în Moldovenești, la Pensiunea Poarta Paradisului. Deși situată în câmp (mergi vreo 500 m pe un drum de țară neasfaltat), pensiunea este foarte curată și îngrijită. Sunt de fapt două pensiuni situate una lângă alta: Poarta Paradisului și Perla Transilvaniei.

În spatele lor se află piscina, dotată cu 50 de șezlonguri, dintre care doar 25 erau disponibile în această perioadă (pentru a se putea respecta normele de distanțare). Intrarea la piscină este 30 de lei de persoană. Noi n-am reușit să ajungem la piscină, deși asta plănuiam inițial.

Micul dejun l-am luat la Pensiunea Poarta Apusenilor, situată la vreo 5-10 minute de mers pe jos de Poarta Paradisului. Cred că toate aceste pensiuni au același proprietar. Micul dejun a fost de tip bufet și aveai destule opțiuni.

Vacanță România Ziua 3

Cazare: Pensiunea Poarta Paradisului din Moldovenești
Mâncare: Pensiunea Poarta Apusenilor din Moldovenești și Restaurantul Szarvas din Rîmetea
Ce am văzut: Circuit Piatra Secuiului și Circuit Cheile Turzii

După micul dejun luat în Moldovenești, am plecat spre Rîmetea să vizităm satul și să urcăm pe Piatra Secuiului.

Din păcate a fost extrem de cald și urcușul în plin soare nu a fost chiar o plăcere.

Rîmetea

După traseul care a durat vreo 4 ore, ne-am oprit să mâncă o prânzo-cină la Restaurant Szarvas din Rîmetea. Și aici am dat peste porții generoase și mâncare bună. Dacă ajungeți în zonă, încercați supa de tarhon – e delicioasă.

După ce am mâncat copios (și nu exagerez când spun asta ?), ne-am îndreptat spre Cheile Turzii. Ne-am oprit să pozăm lanurile de floarea soarelui, așa că am intrat în chei destul de târziu.

Am reușit să le parcurgem însă în circuit – la dus pe firul apei și la întors pe unul dintre versanți – și asta fără să ne prindă întunericul. Din păcate însă nu am mai avut timp și de mers la piscină.

Cheile Turzii

Vacanță România Ziua 4

Cazare: Pensiunea Sub Piatră din satul Sub Piatră
Mâncare: la restaurantul pensiunii
Ce am văzut: Cheile Borzeștilor, Circuit Scărița-Belioara

În cea de-a patra zi a trebuit să ne facem din nou bagajele și să ne mutăm într-un alt loc. De data aceasta pe partea cealaltă a muntelui, în satul Sub Piatră.

Așa că dimineața am mers să vedem Cheile Borzeștilor, situate la vreo 10 minute de mers cu mașina de Moldovenești. Și despre ele vă voi povesti într-un jurnal separat pentru că chiar merită o vizită.

În partea a doua a zilei ne-am îndreptat către Poșaga de Sus, ca să facem circuitul Scărița – Belioara din Muntele Mare. Recunosc că este un traseu pe care noi l-am subestimat inițial, dar care pe căldură a cam scos untul din noi în cele 5h30 de mers susținut.

Pensiunea Sub Piatră

Seara am ajuns la Pensiunea Sub Piatră. Ce pot să vă spun despre ea este că mă așteptam la ceva mai rustic, însă am găsit mai degrabă o industrie. Noi ne-am cazat într-o cameră chipurile superioară dar destul de sărăcăcioasă și austeră din zona SPA. În plus, toată noaptea se auzea un zgomot (probabil de la centrală) destul de deranjant.

Și aici aveam piscină exterioară, însă alegerile (nu tocmai inspirate) din ziua următoare nu ne-au permis nici de data asta să ne bucurăm de ea :)).

Mâncarea a fost bună, porțiile mult mai mari decât putem noi duce, însă servirea destul de lentă. Este adevărat că aveau mulți turiști și poate și din cauza asta existau întârzieri.

Una peste alta însă, pentru noi a fost o opțiune bună pentru ce voiam să facem în Munții Trascău.

Vacanță România Ziua 5

Cazare: Pensiunea Sub Piatră
Mâncare: la restaurantul pensiunii
Ce am văzut: circuit Mănăstirea Sub Piatră – Cascada Șipote – Balconul Bedeleu – Poarta Zmeilor – Cascada Vănătările Ponorului – La Troiță – Peștera Huda lui Papară

Aceasta a fost poate cea mai neinspirată zi din toată vacanța. Am făcut un traseu lung, sălbatic și destul de obositor când puteam să vedem punctele de interes fără atât de mult efort.

Cascada Șipote
Cascada Vănătările Ponorului

Practic am petrecut vreo 9 h pe traseu, dar din tot drumul mi-au plăcut doar cascadele. Dar e prea pitorească povestea traseului ca să nu v-o împărtășesc și vouă :).

Vacanță România Ziua 6

Cazare: Casa Corodi din Pietroasa
Mâncare: la pensiune
Ce am văzut: Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci, Circuit Cetatea Rădesei

Ziua a 6-a a fost una de tranziție. Părăseam Trascăul și ne îndreptam spre Apuseni. Așa că în drum ne-am abătut pe la Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci din comuna Vidra.

Cascada Pișoaia

La cascadă se ajunge în cel mult 10 minute de la drumul principal, iar dealul este chiar la șosea. Deși ușor accesibilă, cascada chiar e frumoasă și merită o vizită dacă sunteți prin zonă. Travertinul și pragurile din partea de jos a cascadei mi-au amintit într-o oarecare măsură de Cascadele Krushuna din Bulgaria.

Dealul cu Melci este practic un banc de cochilii de melci aflați odinioară (adică acum vreo 250 de milioane de ani) pe fundul mării ce acoperea aceste meleaguri și care în timp s-a pietrificat.

După amiaza am făcut circuitul Cetatea Rădesei. Am coborât în peștera Rădesei, pe care am traversat-o, după care am ieșit printr-un canion asigurat cu lanțuri dar plin de trunchiuri de copaci căzuți.

Cetatea Rădesei
Intrarea în Peștera Cetatea Rădesei

Casa Corodi

Seara am înnoptat la Casa Corodi, din satul Pietroasa, destul de aproape de Glăvoi. Deși doamna Corodi a fost foarte amabilă, pensiunea în sine lasă mult de dorit.

Camera în care am stat noi nu avea balcon și avea baia pe hol, deși era baie privată. Noi am rezervat special o cameră triplă pentru că aceasta figura pe Booking ca având balcon. Din păcate, la fața locului am primit altceva. La insistențele lui Silviu, doamna Corodi a acceptat să ne facă un discount.

În plus, camerele au uși de termopan. Iar geamul, deși este opac, îți lasă un sentiment de lipsă de intimitate. Cel puțin eu așa am simțit. Nu mai spun că, dacă uita cineva lumina aprinsă pe hol, îți lumina camera toată noaptea.

Din fericire, pensiunea are o curte generoasă și bine amenajată, care mai salvează din lipsa de confort a camerei. Și oamenii pe care i-am întâlnit aici ne-au plăcut.

Tot la capitolul plusuri pun și mâncarea, care chiar avea gust de mâncare gătită în casă. Micul dejun a fost 25 lei, iar cina 45 lei de persoană.

Vacanță România Ziua 7

Cazare: Casa Corodi
Mâncare: la pensiune
Ce am văzut: Circuitul Galbenei

În cea de-a șaptea zi a vacanței noastre am avut parte de cel mai dificil dar și cel mai spectaculos traseu din Apuseni: Circuitul Galbenei.

Cascada Evantai din Cheile Galbenei

Am plecat dimineața (nu foarte devreme ?) spre Glăvoi, de unde am intrat în circuitul Galbenei. Am văzut, pe rând, Peștera Ghețarul Focul Viu, Pietrele Galbenei, Cheile Galbenei, Avenul Borțig și ne-am întors în Glăvoi pe la Balcoane.

Peștera Ghețarul Focul Viu
Avenul Borțig

A fost lung și destul de tehnic, însă foarte pitoresc. Iar cheile mi-au plăcut în mod special. De aceea, despre acest traseu o să vă povestesc într-un jurnal separat.

Vacanță România Ziua 8

Cazare: Casa Corodi
Mâncare: la pensiune
Ce am văzut: Cetățile Ponorului și Lumea Pierdută

Ziua a 8-a a fost una mai lejeră. Am plecat de la Casa Corodi tot spre Glăvoi, unde am ajuns după vreo 30 de minute de mers cu mașina. În Glăvoi era ceva aglomerație, pentru că era weekend și veniseră mulți să campeze.

Așa că ne-am lăsat mașina mai aproape de Cabana Cetățile Ponorului și am plecat să vizităm … cetățile :).

Pentru că traseul este destul de scurt (noi l-am parcurs în 2 h), după ce l-am terminat am mers să vedem și Lumea Pierdută. Iar aici cel mai mult mult mi-au plăcut Avenul Pionierilor și Avenul Gemănata.

Avenul Pionierilor
Avenul Gemănata

Inițial voiam să ne prelungim drumeția până în satul Casa de Piatră. În cele din urmă am decis că este mult mai simplu să ajungem acolo de pe partea cealaltă a muntelui, așa că ne-am întors în Glăvoi și în restul zilei am stat la plajă. Fără piscină ?. Dar cu vedere la munte și la … văcuțe.

Vacanță România Ziua 9

Cazare: Cabana Art din Vârtop
Mâncare: Cabana Art
Ce am văzut: Peștera Urșilor, Peștera Porțile Bihorului, Groapa Ruginoasă

În cea de-a 9-a zi a vacanței ne-am mutat din nou :). De data asta pe partea cealaltă a Apusenilor, în Vârtop. Aici am stat la Cabana Art. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Camera mare, cu balcon, dar mobilier și aspect cam învechit. Gazdele însă au fost foarte amabile.

În ceea ce privește mâncarea, micul dejun a fost bufet și îndestulător :). Nu același lucru aș putea să-l spun despre restul mâncării. Cam multe prăjeli pentru gusturile mele.

Cum a fost o zi de tranziție, nu am făcut trasee lungi. Așa că în cursul dimineții am mers să vedem Peștera Urșilor din Chișcău. Știam că este una dintre cele mai frumoase peșteri de la noi din țară însă la fața locului tot am fost surprinsă de minunățiile care se ascund sub pământ.

Peștera Urșilor

După Peștera Urșilor, în drum spre Vârtop, ne-am oprit să vedem Peștera Porțile Bihorului. Aceasta este mai mult o grotă cu tavanul găurit dar care nu are cum să nu te impresioneze. Spre deosebire de Peștera Urșilor, aici nu se ajunge direct cu mașina, ci după un traseu de aproximativ 1h.

Și pentru că era devreme și noi încă mai aveam ceva energie, în drum spre cazare ne-am oprit să urcăm și la Groapa Ruginoasă. Un traseu de 25 minute în urcare și vreo 20 la coborâre, care se termină pe muchia prăpastiei. Timpul oficial este însă de 50 de minute doar urcare.

Groapa Ruginoasă
Groapa Ruginoasă

Și asta nu a fost tot. Seara ne-am plimbat un pic și prin Cheile Ordâncușei. Am mers cu mașina până în Gârda de Sus, am lăsat-o pe drum la un moment dat și am luat-o la pas prin chei. Fiind seară, nu erau prea multe mașini, așa că ne-am bucurat de muuultă liniște.

Cheile Ordâncușei
Cheile Ordâncușei sunt asfaltate. Aici este doar un pod rămas fără asflat.

Vacanță România Ziua 10

Cazare: Cabana Art din Vârtop
Mâncare: Mama Uța
Ce am văzut: Peștera Ghețarul de la Vârtop, Peșterile Coiba Mare și Coiba Mică, Izbucul Tăuz, Peștera Poarta lui Ionele, Vf. Bihor sau Cucurbăta Mare

Ziua a 10-a ne-a găsit în Vârtop. Tot la Cabana Art însă de data asta am mâncat la Mama Uța. Mâncare mult mai bună și servită extrem de repede.

Am plecat de dimineață cu mașina spre Casa de Piatră. Am mers pe asfalt până în Gârda de Sus, apoi vreo 10-12 km pe un forestier destul de bun până acest sat. Aici ne-am lăsat mașina într-o parcare administrată cu simț de răspundere de un nene la vreo 60+ de ani (5 lei pe zi), după care am pornit în drumeție.

Peștera Ghețarul de la Vârtop

Am mers mai întâi la Peștera Ghețarul de la Vârtop, care ne-a plăcut foarte mult, deși nu e ușor accesibilă.

Peștera Ghețarul de la Vârtop
Peșterile Coiba Mare și Coiba Mică

După care, la întoarcere, ne-am abătut pe la Coiba Mare și Coiba Mică.

Coiba Mică

Coiba Mică este inundată și nu se poate vizita, în schimb în Coiba Mare se poate înainta vreo 60 m cred, dacă ai o sursă de lumină.

Coiba Mare

Pe drumul spre mașină a început și ploaia, așa că ne-am oprit la niște plăcinte pe piatră, tot la nenea cu parcarea. Plăcintele sunt 4 lei și sunt foarte bune.

Izbucul Tăuzului

După ce a mai stat un pic ploaia, am plecat cu mașina înapoi spre Gârda, dar nu înainte de a ne opri la Izbucul Tăuzului – foarte pitoresc și el.

Izbucul Tăuzului

Seara am vizitat Peștera Poarta lui Ionele care pe mine nu m-a impresionat mai deloc. Poate e mai spectaculoasă primăvara, când apa se revarsă pe sub scară, însă în august nu prea avea nimic special.

Peștera Poarta lui Ionele

Și pentru că încă era devreme, am decis să urcăm pe Vf. Bihor sau Cucurbăta Mare/Curcubăta Mare.

Ei, nu vă gândiți că suntem chiar Speedy Gonzales :). De data asta am pus rucsacurile în mașină și am urcat pe drumul forestier chiar până pe vârf.

Vârful Bihor
Vf. Bihor
Vârful Bihor
Vf. Bihor

A fost prima dată când am urcat cu mașina până pe vârful unui munte și probabil și una dintre ultimele :). Dar una peste alta a fost fun.

Vârful Bihor
Vf. Bihor
Vf. Bihor

Vacanță România Ziua 11

Cazare: Pensiunea Dan-Ge-La, Sălașul de Sus
Mâncare: Popasul Castelului din Hunedoara
Ce am văzut: Cetatea Deva, I Giardini di Zoe, Complexul Termal Roman Germisara, Cascada Clocota, Castelul Huniazilor

Ziua 11 a fost iarăși o zi de tranzit. Plecam din Apuseni și ne îndreptam spre Retezat. Așa că am zis să profităm de acest drum lung cu mașina și să-l bucățim și cu ceva locuri pitorești.

Cetatea Deva

Așa că am plecat de dimineață din Vârtop și prima oprire a fost la Cetatea Deva. Voiam de mult să o vedem însă nu pot să spun că m-a impresionat.

Cetatea Deva

Dacă ești în trecere prin zonă da, poate merită să o vezi. Dar să faci un drum special, no way. În plus, telecabina nu funcționează, așa că am urcat cu mașina pe un drum destul de îngust, până la Poarta 1. Vizita în cetate este gratuită.

Cetatea Deva
I Giardini di Zoe

De la Deva am făcut un mic ocol spre Banpotoc și Geoagiu Băi. La Banpotoc am văzut I Giardini di Zoe, niște grădini foarte frumos amenajate aflate în proprietatea italianului Giovanni Salvatelli.

I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe
Geoagiu Băi

De aici am mers spre Geoagiu Băi, unde am văzut Complexul termal roman Germisara de lângă ștrand și cascada cu apă termală Clocota.

Băile Romane Germisara
Băile Romane Germisara
Cascada Clocota
Castelul Corvinilor

Spre seară am ajuns în Hunedoara, unde am făcut o scurtă vizită la Castelul Corvinilor. Dar despre toate acestea vă voi povesti cu altă ocazie.

Castelul Corvinilor

De mâncat, am mâncat la Popasul Castelului, lângă Castelul Corvinilor. Mâncarea a fost ok, fără mari pretenții, dar servită repede – ceea ce ne doream în primul rând. Asta deoarece trebuia să ajungem seara în Sălașul de Sus, la Pensiunea Dan-Ge-La.

Deschisă abia în iulie 2020, pensiunea este foarte curată și dotată cu tot ce-ți trebuie pentru a te gospodări singur timp de câteva zile. Noi ne-am bucurat doar de espressor :). Asta pentru că a doua zi dimineață am încropit pe fugă un mic dejun și am pornit către următoarea destinație.

Vacanță România Ziua 12

Cazare: Cabana Pietrele din Munții Retezat
Mâncare: la cabană
Ce am făcut: Cârnic – Cabana Pietrele – Valea Stânișoarei – Vf. Retezat – Cabana Pietrele

Așa cum vă spuneam, în dimineața celei de-a 12-a zile a vacanței noastre am plecat de dimineață de la Pensiunea Dan-Ge-La spre Cârnic. Mă rog, nu atât de dimineață precum voiam, așa că am intrat în traseu abia pe la 10 și ceva, dacă nu chiar 11. Ne-am lăsat mașina în parcarea plătită de la Popas Cârnic (10 lei pe zi) și am pornit la drum către Cabana Pietrele.

Cabana este … cabană :)). Camere mici, saltele nu foarte confortabile, toaletă comună, duș cu apă rece și curent electric de la generator de la 20.00 la 22.00. Avantajul a fost că am beneficiat de o cameră pentru 2 persoane.

Mâncarea, tot de cabană: meniu fix și fără pretenții. Dar decât să o prepari tu, mai bine să-ți fie servită. Chiar dacă afară, la frontală :)).

Una peste alta, a fost ok pentru 2 nopți. Mai ales că locul era aproape pustiu. Din păcate, au răspuns destul de greu la mesajele repetate pe care le-am trimis și ne-au determinat să ne reconfigurăm planurile chiar în timpul vacanței.

Odată ajunși la cabană, ne-am lăsat în cameră surplusul de bagaje și am pornit la drum până pe Vârful Retezat și înapoi.

Vacanță România Ziua 13

Cazare: Cabana Pietrele
Mâncare: la cabană
Ce am făcut: Cabana Pietrele – Valea Rea – Tăurile din Valea Rea – Șaua Pelegii – Vf. Păpușa – Vf. Peleaga – Lacul Bucura – Curmătura Bucurei – Valea Pietrele – Cabana Pietrele

Aceasta a fost cam cea mai lungă zi din Retezat. Am petrecut pe traseu 11h30 și am ajuns la cabană după ora 21.00, frânți de oboseală :). Poate că mai bine ar fi fost să nu mai coborâm până la Lacul Bucura și de pe Vf. Peleaga să mergem pe Vf. Custura, iar de acolo în Curmătura Bucurei și apoi Valea Pietrele și Cabana Pietrele.

Dar una peste alta, vremea a ținut cu noi, picioarele au rezistat, așa că nu mă plâng :).

Vacanță România Ziua 14

Cazare: Pensiunea Ayana din Petroșani
Mâncare: la pensiune
Ce am făcut: Cabana Pietrele – Lacul Galeș – Șaua Vf. Mare – Valea Galeș – Cârnic

Ziua a 14-a a vacanței noastre a coincis cu ziua lui Silviu. Deși eram în creierii munților, am zis să-i fac totuși o surpriză. Așa că la plecarea din București am dosit bine o sticluță de șampanie și două pahare pe care le-am luat cu mine la Cabana Pietrele. Dimineață le-am strecurat în rucsac și i-am dezvăluit surpriza abia în Șaua Vf. Mare. Aici am savurat șampania cu vedere la Tăul Țapului :).

Până acolo însă am trecut pe la Lacul Galeș, unde am făcut 2 pauze generoase și am avut parte de o urcare destul de grea până în șa.

Lacul Galeș

În Cârnic am ajuns abia seara. Ne-am recuperat mașina și ne-am îndreptat spre Pensiunea Ayana.

Și pentru că era destul de târziu, cei de la pensiune ne-au sunat în timp ce eram pe drum să ne întrebe dacă vrem să luăm cina. Și uite-așa am comandat cina prin telefon :)).

Vacanță România Ziua 15

Cazare: Pensiunea Ayana, Petroșani
Mâncare: la pensiune
Ce am făcut: Cetățile Dacice de la Orăștie

Ziua a 15-a a fost cea în care vremea ne-a dat planurile peste cap. Planul inițial era să mergem pe Parângul Mare. Prognoza era însă destul de sumbră: ploi și descărcări electrice. Exact ce nu vrei să vezi în creastă.

Așa că ne-am schimbat planul și am renunțat la urcarea pe munte. În schimb am mers la Cetățile Dacice de la Orăștie. Mai exact Sarmizegetusa Regia și Cetatea Costești. Aveam în plan și 2 biserici (Sântămăria Orlea și Ștei), dar n-am avut timp să le vedem. Ne-am mulțumit să le admirăm de la distanță.

Sarmizegetusa Regia

Seara am avut parte de o oră de răsfăț la SPA, în cea mai mare parte în jacuzzi. A fost o pauză binemeritată și o binecuvântare pentru mușchi după atâta mers pe munte :).

Pensiunea Ayana nouă ne place destul de mult. Dincolo de faptul că este situată fix lângă telescaunul care urcă la Stațiunea Parâng, este curată, mâncarea e bună, iar personalul foarte amabil. Nu a fost prima dată când ne-am cazat aici.

Surpriza plăcută a fost însă atunci când am constatat că, deși trecuseră câțiva ani de la precedenta noastră vizită, camera arăta la fel de bine și totul era funcțional. Apropo de coincidențe: și atunci și acum am fost cazați în aceeași cameră. Probabil coincidența a fost „forțată” de rezervarea pe Booking :).

Vacanță România Ziua 16

Cazare: acasă
Mâncare: Pensiunea Ayana
Ce am făcut: Stațiunea Parâng – Vf. Cârja – Vf. Parâgul Mic – Stațiunea Parâng

Aceasta a fost ultima zi a concediului nostru de 2 săptămâni prin țară. Dar cum nu am vrut să ne despărțim de Parâng fără să-i străbatem un pic potecile, am decis să urcăm totuși până pe Vf. Cârja.

Lacul Cârja văzul de pe Vf. Cârja

O parte din traseu ne era cunoscut, de când am fost la Lacul Mija. Dar și atunci, și acum, Parângul ne-a întâmpinat cu ceață. Poate data viitoare vom avea mai mult noroc.

Seara, după ce am coborât de pe munte, ne-am îndreptat spre București.

Cam aceasta a fost vacanța noastră prin țară din august 2020. Cu detalii voi reveni în jurnalele următoare. Până atunci, sper să vă inspire în călătoriile voastre. Stay tuned and safe!

Poate vrei să citești și despre:
Drumeție în Cheile Râmețului din Munții Trăscău + video
Aventuri în Cheile Vălișoarei (Aiudului)
Surprize-surprize în Cheile Borzești din Munții Trascău + video
Circuit Cheile Turzii prin Culmea Săndulești + video
Piatra Secuiului vara. Căldură mare, mon cher! + video
Masivul Bedeleu: un circuit cu peripeții + video
Scărița-Belioara, un circuit mai solicitant decât ne așteptam + video
Top cele mai frumoase peșteri din Apuseni
Cetatea Rădesei, o altfel de peșteră din Apuseni
Cheile Galbenei – cel mai frumos traseu din Apuseni + video
Cetățile Ponorului – împărăția de calcar a Apusenilor + video
Vârful Retezat sub amenințarea furtunii + video
Vârful Peleaga și Vârful Păpușa din Munții Retezat + video
Lacul Galeș și Tăul Țapului din Munții Retezat + video


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top