Les Houches
Drumeții Jurnal de Călătorie în

Etapa 7 TMB: Surpriza din Les Houches

Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Eram plecați de acasă de 8 zile, iar Tour du Mont Blanc se apropia cu pași repezi de final. Parcă nici nu-mi venea să cred. Nu mă mai durea spatele (deși nu avusesem parte nici de jacuzzi, nici de masaj sau SPA), rucsacul părea parcă mai ușor, iar picioarele erau intacte (fără bătături, crampe musculare sau alt disconfort).

Singurul lucru care mă deranja era faptul că, din cauza vântului, mi se iritase mucoasa nazală (și am tras vreo lună după asta …). În rest, totul era perfect; iar vremea cum nu se poate mai bună.

Așa că tot ce aveam de făcut era să ne continuăm periplul prin Franța, până când cercul va fi închis.

Date tehnice Les Contamines – Les Houches

Traseu: La Frasse – Chalets de Miage – Col de Tricot – Bellevue – Les Houches
Distanță: 20 km
Diferență de nivel: +1375 m/ -1327 m
Timp: 9h11min
Cel mai înalt punct: Col de Tricot (2120m)

Cu shuttle-ul spre La Frasse

Aproape ca în fiecare seară din Tour du Mont Blanc eu am adormit imediat ce am ajuns în cameră. Ce televizor, ce telefon … somn de voie și profund :)). Silviu însă a mai rămas să fumeze o țigară, două … trei … și, neavând ce face, a început să caute alternative de transport cu care să mai scutim un pic din drum.

Așa a găsit un shuttle (gratuit) care mergea din centrul Les Contamines până în La Frasse d’en Haut. Singurul inconvenient era că trebuia să fim la oră fixă în stație pentru că circulă destul de rar. Orarul microbuzelor îl găsiți pe site-ul oficial.

Din fericire însă am reușit să ajungem la timp, așa că am scutit aproape o oră de urcat. Odată ajunși în La Frasse, de unde aveam o priveliște idilică asupra întregului Les Contamines, am urmat drumul forestier care urca lejer până la Chalets de Miage.

Dinspre Les Contamines spre Les Houches
Aici ne-a lăsat microbuzul

Luați și vă adăpați din … WC

Însă la ieșirea din pădure soarele a început să-și facă simțită prezența. Și, deși era încă dimineață, era destul de cald. Obișnuiți cu zilele precedente, când temperaturile erau agreabile, atunci când am dat piept cu căldura ne-am cam moleșit.

Chiar înainte de a ajunge la Chalets de Miage am făcut însă o pauză, timp în care am dat peste acest indicator:

În pofida asigurărilor ferme, nu am luat apă din WC :)). Eram încă la începutul traseului și mai aveam rezerve.

Am trecut de cabane și ne-am continuat drumul înspre Col de Tricot. Ajunși la baza lui, de unde începea urcarea, Silviu nu părea foarte încântat. Eu însă eram ferm convinsă că e un mizilic. O să-l urcăm repede, o să vezi – i-am spus încrezătoare.

Nu-i așa că nu pare deloc înspăimântător? Sus e Col de Tricot 🙂

Cea mai grea urcare din Tour du Mont Blanc

Urcarea avea însă 600 m diferență de nivel pe 2,5 kilometri și o pantă cuprinsă între 30% și 46%. Destul de heirupist, aș zice. Iar dacă la asta adaugi și căldura, obții ceea ce pentru mine a fost cea mai grea urcare din TMB.

Așa că de unde la început mă dădeam vitează, pe la jumătate abia mai trăgeam de mine. Unde mai pui că italienii ne depășeau pe capete. Aveau rucsacuri de alergare, ce-i drept, dar chiar și așa tot erau mai în formă. A fost aceeași senzație pe care am avut-o în Dolomiți: oamenii ăștia sunt mult mai antrenați decât noi. Și culmea, am scos un timp bunicel până sus: 1h18, în condițiile în care timpul oficial era de 1h30.

Chalets de Miage văzute de la jumătatea drumului spre Col de Tricot

În Col de Tricot ne aștepta însă un adevărat tablou. Cerul părea pictat în acuarelă. Nu-ți venea să-ți mai iei ochii de la el. Așa că ne-am așezat frumușel pe iarbă, ne-am făcut niște săruri de magneziu pentru că urcarea accelerată până în Col ne cam deshidratase și nu voiam să ne apuce crampele musculare, și am admirat în liniște peisajul.

Dar, ca de fiecare dată după un efort intens, mie mi s-a făcut foame. Cred că e un laitmotiv pentru mine în turele montane :)). După 7 zile de tur însă, deja mă săturasem de eternele mixuri de oleaginoase și fructe uscate. Erau mult prea dulci … nu credeam că o să spun asta vreodată :)). Din nefericire însă nu aveam la noi altceva, așa că m-am mulțumit cu ele.

Dar cum călătorului îi stă bine cu drumul și cum mai aveam cale lungă până în Chamonix, nu am zăbovit foarte mult în Col de Tricot. Odihniți și hidratați, am luat-o la vale.

Puntea tibetană și torentul Bionnasay

Peisajul continua să ne încânte privirea. În față era Tramway du Mont-Blanc, a patra cea mai înaltă linie de cale ferată din Europa.

Un altfel de … tramvai 🙂

În dreapta străjuia Ghețarul Bionnasay.

Ghețarul Bionnasay

Iar undeva cocoțat pe munte abia se zărea Refuge du Gouter. Construit la altitudinea de 3.835 m, aproape pe vârful Aiguille du Gouter, acesta este un punct de plecare pentru cei care vor să escaladeze Mont Blanc. Nu seamănă însă nici pe departe cu o cabană. Ci este mai degrabă o construcție futuristă. Te și miri cum a putut fi ridicată la altitudinea asta.

Refuge du Gouter

Și uite-așa, cu ochii la peisaje și cu mintea la ce minuni au putut construi oamenii aceștia, am ajuns la podul tibetan, himalayan sau, mai pe românește, la puntea suspendată peste torentul Bionnasay.

Aici am așteptat un pic până am trecut, pentru că era coadă pe ambele sensuri, iar balansul este mare atunci când sunt mulți oameni pe punte.

La capătul punții ne aștepta o nouă urcare aprubtă, pe pietre și pământ de multe ori alunecos.

Din fericire însă a fost scurtă. Așa că, nu după mult timp am ajuns la bifurcația cu poteca spre Nid d’Aigle (stația de sus a Tramway du Mont-Blanc). Tare aș fi vrut să merg până acolo însă urcarea până în Col de Tricot îmi cam pusese capac pe ziua respectivă. Așa că, după deliberări și argumente pro și contra, decidem să ne îndreptăm spre Bellevue.

Bellevue – surpriza din Les Houches

De aici puteam lua telefericul până în Les Houches însă cum nu era nici ora 15.00 când am ajuns și la studioul din Chamonix ar fi trebuit să ajungem abia la 18.00, am decis să facem o pauză în stația de tramvai, apoi să o luăm pe jos pre Les Houches.

Stația de tramvai 🙂

Zis și făcut. Mergem spre stația de telecabină, după care virăm spre stânga. Ochii ne sunt însă atrași ca un magnet de crestele ascuțite ale numeroaselor Aiguilles, la baza cărora se întinde Valea Chamonix. Este un peisaj mirific, așa că trag cadru după cadru, în speranța că voi putea lua cu mine măcar o părticică din peisajul acesta.

Mai jos dăm peste o turmă de oi, de care ne despart multe flori roz și tufe de zmeură. Nu ne grăbim, așa că mă opresc să culeg pumni întregi de zmeură.

Chiar dacă nu faceți Tour du Mont Blanc dar sunteți în Les Houches, nu ratați o urcare cu telefericul la Bellevue. Chiar este o belvedere și credeți-mă că nu veți regreta.

Cu greu m-am desprins de peisajul acesta și parcă nu-mi venea să intru în pădure. Din păcate însă, nu prea aveam de ales, dacă voiam să ajung în Chamonix :)).

Valea Chamonix

Odată intrați în pădure, drumuri care coborau spre Les Houches erau pe alese :). Iar noi l-am ales pe cel mai lung: prin Les Gens. Nu am făcut cea mai bună alegere pentru că nu ne-a oferit niciun punct de belvedere, ci doar drum prin pădure. Lung.

Les Houches – Chamonix

Din Les Gens am luat-o printre case până în centrul Les Houches. De aici, din fața primăriei, am luat autobuzul spre Chamonix, unde am ajuns în aproximativ 15 minute. Eram acum în stația unde ne lăsase autocarul cu care veniserăm de la Geneva în urmă cu 8 zile.

Ca și atunci, Mont Blanc și Aiguille du Midi se vedeau la fel de clar, fără ceață sau nori în jurul lor. Și ca tabloul să fie complet, studioul în care aveam să stăm în următoarele 2 nopți avea vedere direct spre Mont Blanc.

Ce poți să-ți dorești mai mult decât ca dimineața să-ți bei cafeaua admirând al doilea cel mai înalt munte din Europa?

Unde mai pui, că ziua următoare avea să fie și cea mai spectaculoasă etapă din Tour du Mont Blanc. Dar despre asta, în jurnalul următor. Așa că stay tunned!

Citește și:
Ce este TMB și ce ai nevoie să știi înainte de a pleca
Tour du Mont Blanc în 8 zile. Planificarea pe etape
Etapa 1 TMB: Ia Mont Blanc de unde nu-i
Etapa 2 TMB: Trient – Champex-Lac prin Alp Bovine
Etapa 3 TMB: Spre Grand Col Ferret cu peripeții
Etapa 4 TMB: Spre Courmayeur cu motivația în cădere liberă
Zi de pauză în TMB: Aiguille du Midi 3 842 m
Etapa 5 TMB: Sperietură vecină cu moartea în drum spre Les Chapieux
Etapa 6 TMB: Întâlniri neașteptate înspre Les Contamines
Etapa 8 TMB: Printre ibecși și lacuri în Aiguilles Rouges din Chamonix


Ți-a plăcut? Dă mai departe!
  •  
  •  

Facebook Comments

Back To Top